zimnej wody Golonki wyciągamy z marynaty i płuczemy.Posypujemy je słodką papryką i skrapiamy olejem.W skład warzyw wejdą:-4 marchewki-2 cebule-kilka ząbków czosnku-kilka suszonych pomidorów Marchewkę kroimy w plasterki,cebulę w ćwierćplasterki,pomidory w kostkę,czosnek w plasterki. Warzyw nie przyprawiamy, mieszamy je i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju(...)możemy wykorzystać olej z suszonych pomidorów ). Warzywa podsmażamy do zeszklenia cebulki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 2/3 warzyw,na nich układamy golonki i uzupełniamy pozostałą częścią warzyw tak, aby golonki były odkryte.Dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 st. C.Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę
Maminek kulinarnyNareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze.Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek.Składniki:-główka młodej kapusty-kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa )-2 marchewki-1 pomidor-łyżka koncentratu pomidorowego-pęczek koperku-przyprawa warzywna i sól Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli:-gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem(...)dodatkiem marchewek ( wody ok. 2 litry ) W międzyczasie kroimy kapustę. Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasionaa resztę kroimy w drobną kostkę. Z wody wyciągamy marchewkę i mięsko.Marchewkę kroimy w kostkę. Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki. Do pachnącej wędzonką wody
Maminek kulinarnykomponujący się ze wszystkimi składnikami sos na bazie ketchupu (mój ulubiony Ketchup Włocławek) z dodatkiem posiekanej cebuli i korniszona. Gorąco polecam, nie tylko do burgerów.Dodatki to zwykle sałata, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, ser.Składniki na 7-8 burgerów:1 kg wołowiny mielonej (antrykotu)cebulanatka pietruszki70 ml wody lub zimnego rosołu2 ząbki czosnku1 łyżka musztardy Sos:ketchupcebulaogórki konserwoweDodatki(...)minut z każdej ze stron. Usmażone burgery możemy posolić i przykryć folią aluminiową.Przekrojone bułki podgrzewamy w tosterze lub piekarniku, tak aby były chrupiące.Przygotowujemy dodatki: plastry sera, pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, liście sałaty.Na spodzie gorącej bułki kładziemy plaster sera, następnie łyżkę przygotowanego sosu, burgera, plaster pomidora, ogórka konserwowego, krążki czerwonej cebuli i przykrywamy bułką.Do zjedzenia tego przysmaku
Smakowity Blog Kulinarnyodwalamy to, co modne, po czym stwierdzamy, że zostaje woda i przepisy na kawę, więc zaczynamy kombinować po swojemu. Takie działania przyniosły ostatnio efekty w postaci soczewicy z suszonymi pomidorami i pieczonego schabu z sosem jabłkowym.Może brzmi dziwnie ale jest pysznie. Tradycyjnie podzielę to na dwie części i każdą opiszę. Można sobie zrobić samą soczewicę, sam schab do kanapek(...)laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli.Schab:Zacny kawał schabu (ja miałam
ladykitchensosie.Smacznego!Składniki:500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra;2 łyżki oleju/smalcu do smażenia;2 duże cebule;Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku;Duża, czerwona papryka;Duża, zielona papryka;Duży pomidor;2 ząbki czosnku;3 marchewki;2 pietruszki;Łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki w proszku;Łyżeczka kminku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Papryki umyć, osuszyć(...)wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.Marchewkę i pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, wyciąć szypułki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, pokroić w grubą kostkę.W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę/smalec, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić.Następnie zdjąć garnek
Gospodyni Miejskaprzekąska!Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!Składniki:Puszka czerownej fasoli konserwowej;1 miękkie awokado;Łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka sosu tabasco;1 ząbek czosnku;2 średnie pomidory;1 mała, czerwona cebula;3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;2 opakowania nachosów (waga(...)sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej.Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado.Na wierzch dipu wyłożyć równomiernie warstwę kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną
Gospodyni Miejskasól 15g- woda 520 ml(tem. pokojowa)- jajko 1szt NADZIENIE- mięso mielone 0,5 kg- przecier pomidorowy (dodałam 300 ml)- pieprz świeżo zmielony- sól morska- bazylia- tymianek- olej (pomidory, bazylia, czosnek)- mozzarella 1 szt- suszone pomidory 4 szt- trochę rozpuszczonego masła do posmarowania bułek- odrobina wody do posmarowania Tym razem zrobiłam wersje łagodną bardziej pod dzieci ale robię też wersję(...)sobie nadzienie- rozgrzewamy patelnie z odrobina oleju (ja dodaje smakowy dodaje to dodatkowego smaku)- wrzucamy mięso przyprawiamy i podsmażamy - do podsmażonego mięsa wlewam przecier i wrzucam suszone pomidory i duszę tak na małym ogniu do zagęszczenia masy pod koniec wrzucam świeże zioła i jeszcze chwilę duszę - mozzarellę kroje w plastry - gdy ciasto już podwoi swoją masę
Basia w kuchniprzepisów. Kilka z nich, wskazanych poniżej, prezentowałam Wam również na blogu. Potrawy Claudii Roden nie zawiodły mnie ani razu - były proste i smakowały wyśmienicie. Najbliższe mojemu sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory z ProwansjiEgipska zupa z soczewicyKurczak z pomidorami i miodemTunezyjska pieczona sałatkaGazpacho andaluzLibański
Chilli Czosnek i Oliwasłońcem i najbardziej skuteczny - kierunek kuchnia :-) W związki z tym, że lodówka prawie pusta, ochoty na zakupy nie mam to trzeba zrobić coś z niczego. Mam czosnek, pomidory w puszce, makaron, bazylię.. a i odrobinę rukoli. Chyba już wiecie, co będziemy jeść :-) Kluchy :-)))Składniki:pomidory w puszce oliwa czosnek (ilość wg uznania, dla mnie im więcej(...)lepiej)świeża bazylia makaron spaghetti przyprawy Sposób wykonania:Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu. Zgnieciony nadgarstkiem czosnek kilka minut smażyć na oliwie, dołożyć pomidory. Razem dusić ok. 4 minut. Po tym czasie zblendować całość. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz poszatkowaną bazylią. Przed podaniem można posypać parmezanem i udekorować rukolą. Pyszności
pieprzny smaczekakurat było pod ręką. Jak dla mnie- bomba i smaku i witaminek.Składniki:2 garście mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych12 oliwek nadzianych pastą paprykowąpół żółtej papryki4 suszone pomidory z oleju10 kostek sera feta1/3 szklanki zalewy- oleju po suszonych pomidorachpieprz ziołowy Kamisoregano KamisWykonanie:Sałaty wykładamy na talerz, pomidorki przekrawamy na połówki, paprykę kroimy w kosteczkę, pomidory suszone na mniejsze kawałki(...)Wszystko wykładamy na sałaty, dodajemy oliwki. Wykładamy również ser feta. Do zalewy po pomidorach suszonych dodajemy odrobinę pieprzu ziołowego i ok 1,5 łyżeczki oregano, mieszamy, polewamy sałatkę. Podajemy z pieczywem czosnkowym
Z Majeczką w kuchnismakuWykonanie:Kiełbaskę kroimy w półplasterki, podsmażamy na rumiano. Zabieramy z patelni.Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, szklimy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, cukinię i obrane ze skórki pomidory. Wszystko dusimy razem ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chili. Cukinia i pomidory się rozgotują i zagęszczą danie. Dodajemy keczup,doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem
Z Majeczką w kuchnijest smaczna jej słoneczny kolor jest dobrym jesiennym antydepresantem :).Składniki do 4-6 osób:30 dag grochu omielanego30 dag świeżej dyni hokkaido, bez pestek i skórki2-3 świeże pomidory, lub puszka pomidorów w zalewie od Hiszpańskich Delikatesów1 cebula2 ząbki czosnkusmalec, masło lub oliwa mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili3/4 łyżeczki mielonego kminku2 płatki suszonych prawdziwków(...)suszonymi grzybami ok. 30 minut.2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy i chwilę razem smażymy ok. 5 minut.3. Przesmażone warzywa łączymy z gotującym się grochem, dodajemy pokrojoną marynowana paprykę, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba. Gotujemy
Apetyczna babeczkasałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty.Składniki:1 kubek kaszy kuskus2 szklanki gorącego bulionu1 mała cebula1 duża marchewka1/2 cukini1 sparzony, duży pomidor 1 łyżka oliwyszczypta soli, pieprzu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka cytryny Przygotowanie:Pomidora sparzamy w gorącej wodzie tak, aby skórka odeszła.Gotujemy bulion. Zalewamy nim kaszę (zostawiamy
Kitchens Alphabetmożemy zrobić ją wcześniej, a później iść na spokojnie robić makijaż:). Składniki, 24 szt: ciasto francuskie (kupiłam gotowe) Farsz I podsmażana cebula Farsz II 1 mały pomidor Parmezan bazylia 1/4 cebuli Farsz III 5 czarnych oliwek 2 plasterki polędwicy łososiowej 12 kostek 1x1 cm sera feta Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nie wałkujemy(...)farsz z cebuli to przepis będzie w poniedziałek (chyba, że bardzo chcecie to napiszcie w komentarzach - postaram się zrobić to szybciej). W farszu II należy sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Wykroić gniazda nasienne (można zjeść:)) pozostałą część pomidora kroimy w kosteczkę. Cebulę i parmezan kroimy w kosteczkę, bazylię rwiemy, wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
cooklifeSkładniki:7-8 cienkich paróweczek1 cebula czerwona1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów krojonych bez skóry koncentrat pomidorowy1 ząbek czosnkupapryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka, Wykonanie:Cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, parówki obieramy z folii, kroimy w półksiężyce dorzucamy do cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Fasolę, pomidory, przecier wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały ogień(...)gotujemy ok 10-5 minut,dodajemy wyciśnięty czosnek. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do garnka z fasolką i pomidorami, doprawiamy przecierem oraz przyprawami wg uznania.Serwujemy najlepiej ze świeżym chlebem.Szybciutka i tania przekąska na kolację lub jak kto woli danie obiadowe :) ze względu na przewagę kiełbaski nad fasolą - nazwane przeze mnie : kiełbasą z czerwoną fasolką, a nie fasolką po bretońsku
Walijskie Pichcenie