pięknie). Podkład musi być dość gruby (i taki jest), bo składników nadzienia jest dość dużo. W wersji wegetariańskiej z mozzarellą i serem żółtym. Smacznego! Składniki na sos: 1 puszka pomidorów + 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych Składniki umieść w małym garnku i duś bez przykrycia ok. kwadransa, aż większość wody wyparuje. Pozostaw do wystudzenia. Składniki na nadzienie(...)pora 2-3 ząbki czosnku, drobno pokrojone olej i oliwa, sól i pieprz ½ czerwonej papryki, drobno pokrojonej ½ zielonej papryki, drobno pokrojonej kilka czarnych oliwek drobno pokrojonych 5-6 suszonych pomidorów w oleju, drobno pokrojonych świeża lub suszona bazylia opcjonalnie: 1 kulka drobno pokrojonej mozzarelli, 2-3 łyżki startego żółtego sera Wyłóż blachę folią aluminiową, posmaruj oliwą, ułóż na niej bakłażana
Qlinarnie i QlinarnieEksplozja smaków i dość pożywny posiłek (głównie dzięki awokado i pomidorom). Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: poniżej 30 minut, idealne danie, gdy jest się głodnym i szkoda czasu na stanie przy garach. Składniki: 4 tortille 1 słoiczek pesto bazyliowego (lub samodzielnie przygotowane pesto ) ½ główki sałaty strzępiastej 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 4 gotowe kotlety, np. bitki wegetariańskie Primaviki sos jogurtowy (zblenduj(...)fety) Tortillę podgrzej w mikrofali przez około 30-40 sekund. I teraz szybko, póki ciepłe: posmaruj tortillę 3 łyżeczkami pesto, ułóż na niej 2 liście sałaty, 2-3 kawałki pomidora i 2-3 kawałki awokado. Następnie dodaj kotlet i polej wszystko 2-3 łyżkami sosu jogurtowego. Zwiń tortillę, możesz owinąć ją folią aluminiową. Tak samo przygotuj pozostałe placki. Szybko podawaj
Qlinarnie i Qlinarnieseler w sosie pomidorowym z czosnkiem. Bogactwo smaków i aromatów. Do tego kolorowo, niedrogo i bardzo smacznie. Z wyjątkiem ziemniaków, resztę przygotujesz całkiem szybko. A jak przygotować seler w pomidorach? Składniki: 1 seler korzeniowy 1 puszka pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz oregano, bazylia Obierz seler, pokrój w plastry i ugotuj na parze lub w małej ilości wody(...)małego garnka dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut. Następnie dodaj pokrojonego selera, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj ok. 1 minuty. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Przepis dodaję do akcji: WDK i DKF KLAPS zapraszają w dniach 2-8 stycznia 2015 r. na najważniejsze filmy 14. edycji Festiwalu
Qlinarnie i QlinarnieDziś bardzo tłusto, kalorycznie, ekspresowo i oczywiście smacznie. Tradycyjny sos Alfredo składa się ze śmietany, parmezanu i natki pietruszki. Jako, że w lodówce miałam kilka suszonych pomidorów i kapary, dorzuciłam je do tego dania. Zmieniajcie, próbujcie i smakujcie różnych wersji:). Składniki: 250 g makaronu spaghetti 2-3 łyżki masła 1 szklanka śmietany 200 g startego, twardego żółtego sera sól, pieprz(...)łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: kilka posiekanych suszonych pomidorów 1-2 łyżki marynowanych kaparów Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. W garnku rozgrzej masło, dodaj śmietanę i ser. Gotuj ok. 5-10 minut na małym ogniu, aż ser lekko się roztopi. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem, dodaj natkę pietruszki, pomidory i kapary. Dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj sos z makaronem
Qlinarnie i Qlinarniezapiekamy razem z jajami. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 4 jaja, 4-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów), 4 suszone pomidory z oleju, 2 łyżki kaparów, miękki ser kozi, zielenina (rukola, endywia,szpinak, sałata itp.), kilka rzodkiewek, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz cayenne, szczypta cukru. Przygotowanie: Foremki do muffinek(...)posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie każdego położyć posiekane pomidory i kapary, wbić jajko, posypać pokrojonym serem kozim. Zapiec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, 190 stopni, ok.15 minut). Zieleninę umyć i odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i skropić winegretem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli, cukru i pieprzu
SzczyptaSmaQItalia. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła 450 g szpinaku rozdrobionego mrożonego np. Hortex 150 g sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz 500 g mięsa mielonego wołowego 1 pomidor 1 cebula 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 ml wody 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie(...)miękkości. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem do rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę fetę. Cebulę i pomidora kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy mielone mięso i pomidora. Dolewamy wodę, przyprawiamy przyprawami. Na talerzu układamy kolejno szpinak, makaron i mięso (flaga Włoch). Smacznego
VioletoweKucharzeniedość zaskakujące i pyszne. A jakie romantyczne! 300 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Sezam 1 jajko 3 duże ziemniaki 80 g mixu sałat z cytrynową nutą 1 pomidor 0,5 ogórka 1 czerwona cebula 60 g sera camembert z ziołami Malinowy ocet balsamiczny Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), delikatnie rozbijamy tłuczkiem, wycinamy serduszka, przyprawiamy(...)solą i pieprzem, panierujemy w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy w kosteczkę, ogórka w plasterki, cebulę w kółka. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, foremką do ciastek wycinamy serduszka, smażymy jak frytki (na głębokim oleju). Na talerzu układamy mix sałat, kurczaka, ziemniaczki, pomidora, ogórka, plastry cebuli. Na wierzchu układamy kawałki sera camembert z ziołami. Wszystko skrapiamy malinowym
VioletoweKucharzeniemielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli- przecież tort nie zawsze musi być słodki. 3 tortille o śr. 24 cm 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 2 pomidory 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera (w plastrach) 200 g czerwonej fasoli 250 g warzyw na patelnię Hortex 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy(...)czerwona papryka Do dekoracji: pomidorki cherry, pietruszka, plastry cytryny Tortownica 24 cm Pieczarki kroimy w plasterki. Dusimy do miękkości z odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, przeciskamy
VioletoweKucharzeniepracy. Mi jednakże najbardziej smakuje na ciepło. 250 g makaronu farfalle 100 g łososia w kawałku w oleju roślinnym 100 g orzeszków ziemnych solonych 200 g kukurydzy 1 pomidor 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka bazylii Pieprz Makaron ugotować w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzić. Łososia wyjąc z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Serek mascarpone rozpuścić w rondelku (musi(...)mieć kremową konsystencję), przyprawić pieprzem i bazylią. Pomidora pokroić w kosteczkę. Makaron wymieszać w łososiem, kukurydzą, orzeszkami ziemnymi i pokrojonym pomidorem. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Orzeszki zmiękną w sałatce
VioletoweKucharzeniehamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów, szalotki i kukurydzy. Na wierzch oliwki i polaliśmy wszystko oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy z oliwą, ponieważ oliwa powoduje łatwą przyswajalność pomidorów. Smacznego
vegetaniekropki pełnoziarnistego pieczywa tostowego 1 jajko 1 łyżeczka oleju 2 plastry pomidora garść rukoli 1/4 czerwonej cebuli szczypiorek 1 łyżeczka majonezu sól świeżo zmielony czarny pieprz Dzisiaj kolejna kanapka do kolekcji śniadaniowej. Połączenie miękkiego jajka sadzonego z chrupką cebulką, delikatnym pomidorem i liśćmi rukoli, sprawdziło się wyśmienicie. Kanapka wprost rozpływa się w ustach. Och... jaka szkoda(...)łyżeczkę oleju) do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Odstawić z ognia. Teraz jedną z kromek posmarować łyżeczką majonezu, ułożyć listki rukoli, krążki cebuli, plastry pomidora (można posypać solą i pieprzem) oraz jajko sadzone. Posypać posiekanym szczypiorkiem i przykryć drugą kromką chleba. Podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ najświeższa jest najlepsza :) Inspiracja: kuchniaszerokootwarta linkwithin_text
Świat Domowej Kuchniprodukty z puszki nie wymagają długiej obróbki termicznej. 200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli sól, olej 1. Kaszę gotujemy według(...)momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką, papryka chilli, oregano i czosnkiem, przekładamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia. 3. Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory (w przypadku świeżych obrane i pokrojone). Podsmażamy kilka minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, koncentrat. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty
Szefowa kuchnitakie właśnie Wam proponuję. Proste i smaczne jedzonko.Cieszy oko i też tak smakuje. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 250 g) 100 g salami 100 g pikantnego sera żółtego 1 pomidor kilka listków bazylii i szczypiorku 1 jajko sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto lekko rozwałkować. Obłożyć po środku pokrojonymi w plastry....serem, wędliną i pomidorem. Doprawić, zwinąć i pokroić(...)kwiatki na blasze wyłożonej pergaminem. Udekorować półplasterkami salami i piec około 15-20 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180-200 stopni.Podawać gorące np. z pomidorami. Smacznego
Gosia gotujeniektórym z Was wydawać nie na miejscu. Składniki: 1 płat śledzia wędzonego na zimno 1 duże winne zwarte jabłko lub dwa małe 2 nieduże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 pomidor 1 mała czerwona cebulka kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek rzeżuchy Dresing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru pudru sól(...)pieprz do smaku kilka płatków chili Przygotowanie: Jabłko umyć, odkroić piętkę i wyciąć środek z nasionami. Pokroić w cieniutkie plasterki, podobnie pomidora. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w półplasterki. Śledzia obrać ze skóry i pokroić w centymetrowe plasterki. Cebulę poszatkować, szczypior drobno pokroić. Na talerzu ułożyć w okrąg plastry jabłka i pomidora, pośrodku zrobić miejsce na cebulę
Gosia gotujewart. Minimalnie go zmodyfikowałam, jak to mam w zwyczaju, ale cały zamysł innośći od tradycji pozostał. Składniki : 1,2 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych 1 puszka (400 g) pomidorów pelati Primo Gusto 700ml wywaru z antrykotu 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 10 cm jasnego pora 2 marchewki 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 gałązki(...)długie cienkie paseczki. Przełożyć do garnka z warzywami, zalać bulionem i dusić 30 minut. Po tym czasie dodać wino i pomidory w puszce, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusić kolejne 30 minut, aż pomidory się rozpadna i część płynu wyparuje. Na 5 minut przed końcem dodać ocet balsamiczny. Flaczki zdjać
Gosia gotuje