Pyszna sałatka dla miłośników łososia wędzonego w równie smacznym towarzystwie.SKŁADNIKI2 garście rukoli125g wędzonego łososiaw kawałku (u mnie z koperkiem)100g sera bluekilka suszonych pomidorów z zalewypieprz cytrynowyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIERukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i przekładamy na półmisek/do miski.Łososia dzielimy na kawałki, oprószamy pieprzem cytrynowym, dodajemy do rukoli.Ser kroimy w kostkę, pomidory na ćwiartki
Moje Kuchenne Rewelacjeczym dorzucić paprykę. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu.Do całości dodać pomidory, doprawić. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty, po czym połączyć z pokrojonymi w grubą kostkę paluszkami krabowymi.Makaron przełożyć na talerz i polać
Słodka Stronakostkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc).Siekamy kapustę, kroimy pomidory i ogórka w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Odrobinę solimy warzywa.Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez ok. 6 minut.Pitty
Słodka StronaPrzy tym jest proste i szybkie w wykonaniu - idealny pomysł na codzienny obiad.Makaron z Boczkiem - Składniki:300 g makaronu200 g boczku cebula2 ząbki czosnkupapryka konserwowa (ok. 100 g)pomidory w puszcekostka bulionowa warzywna rozpuszczona w szklance wrzącej wodyprzyprawy: słodka papryka, chili, pieprzok. 50 g startego żółtego seraolej do smażeniaMakaron z Boczkiem - Sposób przygotowania:Boczek, cebulę, paprykę i czosnek kroimy(...)drobną kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek- chwilę smażymy po czym wrzucamy boczek - smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory, bulion i wszystko razem dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawiamy. Ugotowany al dente makaron mieszamy razem z sosem, wykładamy na talerze i posypujemy tartym serem.Moje posty
Słodka StronaFormujemy dowolnej wielkości klopsy lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem.Składniki sosu:4 średnie mocno dojrzałe pomidory,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie lub grubo świeżo grubo zmielony pieprz,sól do smaku,3 łyżki oliwy.Pomidory pokroić w kostkę. (Można(...)przedtem sparzyć i obrać ze skórki.)Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno - zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Wrzucić pokrojone pomidory i przesmażyć aż puszczą sok. Dodać zielony pieprz i doprawić solą. Jeśli nie mamy zielonego pieprzu można ewentualnie dodać grubo zmielony czarny pieprz.Tak przygotowanym sosem zalać klopsiki i udusić je do miękkości na wolnym ogniu
Codzienna kuchnia niecodziennagrubości 2 cm i podgrzewamy je na patelni do grillowania, aż będą przypieczone z obu stron. Do malaksera lub kielicha blendera wkładamy obrany czosnek, fileciki anchois oraz połowę przygotowanych pomidorów, dymek i listków bazylii. Wlewamy łyżkę oliwy oraz ocet. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego dressingu, doprawiamy go do smaku i przelewamy do dużej salaterki. Do dressingu wrzucamy kapary i niedbale(...)pokrojone papryki. Tosty rwiemy na kawałki i dodajemy do salaterki. Pozostałe pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i dodajemy je do sałatki, po czym posypujemy ją cienko pokrojonymi dymkami oraz listkami bazylii. Przybieramy sałatkę pokruszoną fetą i skrapiamy łyżeczką oliwy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki na salsę pomidorową:1 duży pomidor1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy2 łyżki posiekanej kolendry8 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuliPrzygotowanie: Pomidor obieramy, kroimy na pół i zgniatamy, żeby wycisnąć cały sok i pestki - nie będą nam potrzebne. Kroimy w kostkę, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby salsa się "przegryzła". Po tym czasie
My Culinary Artskórka się przypiecze.Po tym czasie ułożyć paprykę w misce, dokłądnie przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę; pomidory spażyć, obraż ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę.Cebulę zrumienić w dużym garnku na maśle, dodać czosnek, pomidory i bulion. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut.Papryki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest to doskonała alternatywa dla tych, którym dyniowe kremy być może nieco się przejadły...Zupa z dyniąSkładniki:(na 4-6 porcji)900 g oczyszczonej dyni bez skóry4 ziemniaki200 g pomidorów z puszki2 łyżki masła2 cebule3 ząbki czosnku2 l bulionulistki z 2 gałązek bazylii1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzdodatkowo:200 g bekonu w plasterkachDynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić(...)Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać dynię. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodać pomidory z puszki, podsmażyć. Zalać całość bulionem i gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, bazylię i tymianek, gotować przez 20-30 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na suchej patelni
Pożeraczka, czyli raz adobrzepatelni wraz z fajitas;50 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach.Guacamole:1 miękkie avokado;1/2 cebulki szalotki;1 łyżka soku z limonki;Sól.Salsa pomidorowa:2 średnie pomidory;1/2 cebuli szalotki;1 łyżka soku z limonki;1/2 papryczki chili;Sól;Pieprz.Sos śmietanowy z limonką:3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka soku z limonki(...)avokado, aby sos nie zczerniał i odstawić do lodówki, do momentu podania.Pomidory do salsy umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szalotkę również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do pomidorów. Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do salsy. Przyprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem i odstawić do lodówki, aż do momentu podania.Przygotowa
Gospodyni Miejskapodsmażonego boczku.A do tego por, papryczka chili i suszone pomidory.Smacznego!Składniki:250 g makaronu penne;150 g wędzonego boczku;250 g mascarpone;1 czerwona papryczka chili;50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju);Biała część pora;1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;Sól;Natka pietruszki do dekoracji.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Boczek pokroić w drobną(...)suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) podsmażyć drobno pokrojony boczek.Następnie dodać mascarpone i całość podsmażać, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera.Dodać kolejno: drobno posiekaną papryczkę chili i pomidory, a na koniec por.Sos doprawić pieprzem i solą i wlać do ugotowanego makaronu. Dobrze wymieszać.Podawać udekorowane natką pietruszki lub listkami bazyli.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam boczku w plasterkach
Gospodyni MiejskaSzpinak świeży, 1/3 opakowania,- Pieczarki, 1/2 opakowania,- Papryka Czerwona, 1 mała- Papryka Żółta, 1 mała,- Ser Żółty, 400 g,- Wędlina z indyka, 200 g,- Cebula, 5-6 białych- Mieszanka "Pomidor, oregano, chilli" Piątnica, na smak,- Pomidorki Igiełki Piątnica, na smak.- Pieprz czarny,- Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju,/Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy./CIASTO:SKŁADNIKI NA CIASTO(...)się dopiero przy gryzieniu a efekt kulminacyjny zachodzi przy połykaniu smakowitego kąska. To sprawa nie tylko składników ale i przypraw! Balans smakowy wzbogaciłyśmy słodkością i ostrością dzięki zestawieniu:- Mieszanki "Pomidor, oregano, chilli" - Piątnica, - Pomidorków - "Igiełki" Piątnica, - Pieprzu czarnego,- Domowej mieszanki suszonych warzyw, Pomidorki zapewniły słodycz, oregano to ta nuta ostrości, która wydobywa się dopiero po chwili, czarny
Wypisz Wymalujobraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, lekko solimy.5. Pomidory pozbawiamy ogonków, nacinamy, parzymy we wrzątku, hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.6. Gdy warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek(...)chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw.7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką.Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta.Smacznego
W kuchni KatieJutro, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu :) A z racji tego, że zarówno ja, jak i Paweł kochamy pastę, mamy dla Was pyszną (oczywiście według nas
W kuchni KatieChicken in tomato sauce with capersSkładniki.2 piersi1 łyżka mąki1 łyżka oliwy1 cebula1 puszka pomidorów krojonych3 łyżki wina białego150ml bulionu3 plasterki szynki gotowanej1 jajko2 łyżki kaparów1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Piersi pokroić w plastry, oprószyć mąką, solą , pieprzem i obsmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni.Na tej samej patelni dusimy 3 minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino, bulion i zagotowujemy.Dodajemy mięso
Kulinarny karnet Christophera