Przedświąteczna przekąska a może eleganckie danie na świąteczny stół. Co powiecie na wieniec z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów? Dla mnie bomba, bardzo nam smakowało, w dodatku szybko się robi i pięknie wygląda. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksmacznie i pożywnie. Spróbujcie Zobaczcie też: Burgery wieprzowo-wołowe Przepis na fit burgera wołowego Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu(...)stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Porady Opcjonalnie, do smaku można dodać łyżeczkę musztardy do środka bułki - na kotlet/roszponkę. Artykuł Fit burger wołowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliismacznie i pożywnie. Spróbujcie Zobaczcie też: Burgery wieprzowo-wołowe Przepis na fit burgera wołowego Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu(...)stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Porady Opcjonalnie, do smaku można dodać łyżeczkę musztardy do środka bułki - na kotlet/roszponkę. Artykuł Fit burger wołowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiprzepis na jeden z ostatnich lunchboxów , które zabrałam ze sobą. Może i Wy sobie zrobicie taki do pracy? Smakuje rewelacyjnie! Polecam! SKŁADNIKI: * makaron świderki LUBELLA – 150 g * pomidory koktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu(...)opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka – wszystko razem smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory koktajlowe i ugotowany makaron – podgrzewamy kilka minut. Całość posypujemy świeżymi ziołami i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego
Ostra na Słodkoprzepis na jeden z ostatnich lunchboxów , które zabrałam ze sobą. Może i Wy sobie zrobicie taki do pracy? Smakuje rewelacyjnie! Polecam! SKŁADNIKI: * makaron świderki LUBELLA – 150 g * pomidory koktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu(...)opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka – wszystko razem smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory koktajlowe i ugotowany makaron – podgrzewamy kilka minut. Całość posypujemy świeżymi ziołami i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego
Ostra na Słodkozdjęcia robione przy fatalnym świetle :) Harira czyli marokańska zupa strączkowa 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 200 ml przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 mała marchewka 1,5 l. wody 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry (polecam(...)Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i wsypujemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Dolewamy pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodać soczewice, mieszamy i wlewamy wodę. Dodajemy 2 łyżeczki soli, posiekaną pietruszkę oraz kolendrę (razem
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 cebula czerwona sól pieprz 4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować. Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do misy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać oliwę i wszystko dobrze wymieszać
Przepisy kulinarne babci Antoninyłyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia Sól i pieprz Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku(...)oliwie z oliwek drobno posiekanej czerwonej cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Gotowe ciasto wykładamy na blat posypany mąką
ale Pysznieświeżej lub sproszkowanej. Ja ją pominęłam ze względu na delikatne kubki smakowe mojej rodziny ☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -4 ćwiartki z kurczaka -1/2 szklanki ryżu -2 cebule - puszka pomidorów bez skórki -2 papryki ( żółta, czerwona ) -1 łyżka przecieru pomidorowego -mix suszonych warzyw jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por ) -1 papryczka chili lub szczypta sproszkowanej -1 szklanka gorącej wody(...)papierowym ręcznikiem pozostałość tłuszczu. Wlewamy łyżkę świeżego oleju i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w krótkie paseczki, podsmażamy krótko, aby lekko zmiękła. Dodajemy do garnka z ryżem. Pomidory kroimy na pół, dodajemy do reszty warzyw i ryżu wraz z przecierem, solimy i pieprzymy do smaku. Jeżeli wcześniej nie dodawaliśmy świeżej papryczki, to właśnie teraz dosypmy szczyptę chili
Kulinarne przemysleniakoniecznie zróbcie do nich również tę salsę. Przepis bardzo prosty i do wykorzystania, jako dodatek, do wielu potrawach. Składniki: 3 ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 6-7 pomidorów suszonych 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu (u mnie gryczany) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny(...)limonki Ogórek, paprykę, suszone pomidory pokroiłam w drobną kostkę Czosnek posiekałam, imbir obrałam i przecisnęłam przez praskę do czosnku Miód i oliwę z oliwek dokładnie wymieszałam w oddzielnej salaterce Wszystkie składniki przełożyłam do miseczki i starannie wymieszałam Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdziesiątkę. Rozgrzewająca, wyjątkowo bogata, syta przypadła do gustu chłopakom, mój 5-latek chciał nawet dokładkę. Składniki: 250-300 g ciecierzycy z puszki 200 g wędzonej szynki 1 puszka pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego pieprz czarny w ziarnkach liść laurowy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanej(...)kroimy w kostkę, por drobniej siekamy i razem smażymy kilka minut na oleju. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę zgęstniała. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy podsmażoną szynkę
Z notatnikaGrecy, ale to w 1889 r. w Neapolu powstała w formie znanej współcześnie. O co może chodzić? Właściwa odpowiedź jest tylko jedna. To przecież... pizza! Początkowo jej składnikami były pomidory, ser mozarella i bazylia, które reprezentują narodowe barwy Włoch - państwa, w którym powstała znana na całym świecie popularna margherita. Dziś można zamówić pizzę z niemal każdym składnikiem, ale najlepiej przygotować(...)mąki pszennej (ja zazwyczaj używam zwykłej - typ 550, ale może być również chlebowa) 60 g świeżych drożdży 6 łyżek oleju lub oliwy (ja używam oliwy aromatyzowanej bazylią, suszonymi pomidorami i czosnkiem) 500 ml letniej wody 3 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli Składniki na sos: 500 g pomidorowej passaty (dobrego przecieru pomidorowego) 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie czosnek granulowany
Ratunku obiadoliwek i sok z cytryny. Będzie równie pysznie! * SKŁADNIKI na 4 porcje obiadowe Sałatka : 1 kg młodych ziemniaków ½ kg bobu 1 czerwona cebula 1 długi ogórek 2 żółte pomidory śliwkowe 1 główka ulubionej sałaty (u mnie rzymska) ½ pęczku mięty ogrodowej 1 płaska łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 1 łyżka oleju rzepakowego Dressing(...)czasie ugotuj bób (około 5-7 minut). Następnie schłodź go w zimnej wodzie i obierz. Cebulę obierz i pokrój w piórka, pozostałe warzywa umyj. Pomidory pokrój w ósemki, ogórka w kostkę, a sałatę porwij na kawałki. Na każdym talerzu ułóż część sałaty i poukładaj wszystkie pokrojone warzywa. Ziemniaki wyjmij z pieca i wyłóż na sałatkę (możesz je również
Food Squarepieczenia.Na dużej patelni mieści się 8 moich kotlecików. Takie podsmażone kotlety wkładam na 3-4 minuty do wciąż gorącego piekarnika. Dodatkowo do złożenia burgerów 16 liści sałaty 16 plastrów pomidora 16 krążków czerwonej cebuli Można później wszystkie składniki ułożyć na stole i pozwolić dzieciom samodzielnie składać bułki. My na przekrojoną ciepłą bułkę kładziemy sałatę, pomidor, następnie kotlecik, krążek cebuli
I tu będę miała takie tenaciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego - łyżka przyprawy do gyrosa - 3-4 łyżki majonezu - sól, pieprz Seler naciowy(...)gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam na 2-3 mm kawałeczki umyte, osuszone papierem kuchennym selery, pora i kapustę. Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam. Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa połączyłam wszystkie
I tu będę miała takie te