pomidory - 2500 przepisów (strona:72/167)

Pak choi z patelni w miksie ze szparagami. 216

szparagami (2 osoby) Składniki: 1 duża kapusta Pak choi 1 pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku czarne oliwki pieczona cukinia (użyliśmy cukinii w zalewie z oliwy) orzeszki ziemne suszone pomidory papryczka jalapeno dymka rzeżucha wędzony ser oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od umycia kapusty i odcięcia końcówki, aby liście rozdzielić. Jeśli macie dużą kapustę(...)zdrewniała część. Zblanszowane warzywa wyciągamy z wody i przekładamy na talerz. Powinny lekko obcieknąć z wody. Wcześniej na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Wrzucamy garść orzeszków ziemnych, cukinię, suszone pomidory, jalapeno. Przesmażamy chwilę warzywa razem i następnie dodajemy pokrojony czosnek, dymkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę razem i wkładamy na patelnię kapustę i szparagi. Mieszamy. Danie jest gotowe. Przekładamy

vegetanie
Wołowina Michoacan 139

sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru z wołowiny - 4 łyżki mąki - sól, pieprz - szczypta cukru Najpierw wołowinę(...)rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Mięso podsmażamy z każdej strony i dodajemy cebulę pokrojona w piórka i czosnek drobno posiekany. Po kilku minutach jak cebula się nam zeszkli dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy dodając cały wywar. Mięsko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy zieloną fasolkę szparagową

Kuchenne Wariacje
Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami 165

sezon na nią tak szybko przemija. Składniki: główka młodej kapusty – niecałe 90 dag sól 2 szklanki wody + do przepłukania patelni 3 kuleczki ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 pomidory – około 30 dag łyżka oleju 25 dag kiełbasy śląskiej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku cukier pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam(...)mąki i jeszcze chwilkę razem smażyłam. Zawartość patelni przełożyłam do pół miękkiej kapusty, a to co przywarło do jej dna , wypłukałam niewielką ilością wody i również dodałam do kapusty. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki, pokroiłam w małą kosteczkę i dodałam do rondla z kapustą. Dusiłam do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec dodałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku jeszcze odrobiną

Kuchenne zapiski Edyty
Prosta zapiekanka ziemniaczana 134

średnich ziemniaków 300g dowolnego mięsa mielonego 2 średnie pomidory 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka zimnej wody warzywna przyprawa uniwersalna pieprz śmietana garść startego sera żółtego Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy z nich pierwszą warstwę, a następną tworzymy z pokrojone w talarki cebuli. Mięso rozdrabniamy rękoma(...)kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy po wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagranym do 200 stopni przez około 40 minut, do godziny. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Smażone zielone pomidory 158

nieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Cebulę(...)kroimy w kostkę i blanszujemy na maśle. Dorzucamy na patelnię pokrojone w małą kostkę pomidory oraz paprykę. Doprawiamy całość przyprawą warzywną oraz ziołami i pieprzem i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie papryka. Placek nadziewamy farszem, ten posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem oraz bazylią

Kuchenna Kontrrewolucya
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 212

przepisie jednak widnieją, uczulam więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka czubrycy czerwonej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej(...)podduszamy z mięsem kilka chwil. Pozostałe warzywa kroimy według uznania. Ja bakłażana pokroiłam w małą kostkę, fasolkę na kilka części, paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, (ziemniaki i ;) ) pomidory w kostkę . Te ostatnie warto sparzyć i obrać przedtem ze skórki. Gdy wszystkie są już przygotowane, łączymy je z mięsem i przekładamy do glinianego naczynia do zapiekania. Dobrze wymieszane składniki

Kuchenna Kontrrewolucya
Detoks - dzień 6 242

racji, że cały dzień spędziłam poza domem na warsztatach, nie byłam  w stanie podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek(...)sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka

pyszne zdrowości
Detoks - dzień 7 906

którego zdecydowałam się na detoks) więc może to jednak oznaka zdrowienia? (wiem, brzmi to paradoksalnie). Poczekamy, zobaczymy. A oto co dzisiaj zjadłam: Śniadanie: - woda z cytryną - sałatka z rukoli, pomidora i grapefruita - połączenie może wydawać się egzotyczne, ale jest super:) jakby dodać do tego jeszcze odorbinę koziego sera...mmmm ;) - grapefruit Obiad: - duszone warzywa (brokuł, czosnek, papryka czerwona) - pomidor - jabłko Kolacja

pyszne zdrowości
Przepis na… – Zuppa di cozze 245

smakiem. Wspaniałe jako przystawka, ale i jako główne danie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie. 3 ząbki czosnku 1 kg małży w muszlach 1 mała cebula 700 g pomidorów 200 ml wytrawnego, białego wina oliwa estragon pietruszka sól pieprz W rondlu szklimy czosnek, cebulę i dodajemy oczyszczone małże. Kilka minut smażymy. Dodajemy pomidory, pietruszkę, estragon i trzymamy na niewielkim

Bon Ton Italia
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 129

dużo smaczniejszy. Zapraszam na obiad. 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany 1 pęczek szpinaku 1 duża cebula olej 1 pomidor sól, pieprz 1. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany szpinak. Dusimy do momentu aż szpinak zmniejszy objętość a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą(...)środku dziurkę, którą poszerzamy aż do otworzenia ścianek po boku. Staramy się by wgłębieni było jak największe. 3. Do powstałego wgłębienia przekładamy cebulę ze szpinakiem i pokrojonego w kostkę pomidora. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką 182

pyszny pieczony schab w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne wieprzowe mięsko przykryte marchewkową pierzynką z kleksem majonezu po zapieczeniu otula się chrupiąca kołderką. Schab został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem. Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką SKŁADNIKI: 3 plastry schabu  sól i pieprz  1 marchewka  1/2 małej cebuli białej  1-2 ząbki czosnku(...)duże łyżki majonezu (tłuszcz do smarowania naczynia) do podania: sałat masłowa, pomidory malinowe,  szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, na nim układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie nakładamy porcję majonezu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zielone spaghetti cukiniowe z meksykańską salsą z awokado 152

macie specjalnej obieraczki, możecie również zrobić takie spaghetti za pomocą zwykłej, będzie po prostu trochę grubsze :) Składniki :  -1 duża cukinia  - 1 ząbek czoasnku  - 2 duże pomidory - puszka czerwonej fasoli  - 2 ogórki małosolne  - pół dużego awokado  - oliwa - sól, pieprz, przyprawy  Przygotowanie :  Pokroić cukinie na makaron i podsmażyć bardzo krótko (ok 1 minuty nawet(...)krócej, żeby była trochę twarda ) razem z czosnkiem, w misce wymieszać pokrojony pomidor, awokado, ogórek i fasolę polać oliwą przyprawić, podawać razem z  makaronem z cukinii

zdrowa vege kuchnia
Bruschetta 156

Bruschetta- d anie pachnące bazylią i pomidorami.  Składniki: bagietka oliwa Farsz do bruschetty: 2 pomidory pokrojone w kostkę łyżeczka oliwy posiekana świeża bazylia posiekany bardzo drobno ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz Przygotowanie: Bagietkę kroimy na kromeczki, smarujemy oliwą i zapiekamy w piecu. Wyjmujemy z pieca, nakładamy na wierzch farsz,  od razu podajemy. Smacznego

Smak mojego domu
Polędwiczki w pikantnym sosie pomidorowym 169

Moja kuchnia bardzo często pachnie pomidorami, czosnkiem i bazylią. Patronat nad tym daniem objęły właśnie te zapachy. Sos pomidorowy z tego przepisu można wykorzystać do wielu potraw. Nie dodając chili podaję taki sos do spaghetti. Składniki na sos: 1 puszka drobno posiekanych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii

Smak mojego domu
Kalafior fasolka i makaron z bułką tartą - prosty obiad 192

można wybrać dowolny rodzaj, choć najlepiej sprawdza się makaron typu świderki (np. eliche ,   tortiglioni ,   spirali) – delikatny i miękki. Na moim talerzu zagościł makaron świderki nr 22 z pomidorami. A jeśli makaron z pomidorami, to i bazylia. Fioletowa bazylia jest bardzo dekoracyjne i nie ustępuje w smaku zielonej, a przy tym łatwo ją wyhodować w doniczce, więc polecam :) Składniki

Trzeci talerz