W związku z tym, że nie miałam siły zrobić kolacji... upiekłam pizzę :D A to wszystko przez mojego Ukochanego. Miał mnie wyręczyć, jednak skwitował krótko, że
My Culinary ArtSkąd pomysł na tytuł? Sama nie wiem. Może dlatego, że uwielbiam ten film. Może dlatego, iż uważam, że Szyc jako Silny jest po prostu genialny. A
bastalenaCzas przygotowania 20 minut + 20 minut na leżakowanie ciasta. Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki pełnoziarnistej sól łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola małe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto(...)pół talarki i dodajemy na blachę. Kurczaka kroimy na małe kawalki i rozrzucamy na wsześniejszych składnikach. Mozzarelle kroimy w paseczki i posypujemy nimi pizzę. My użyłyśmy małych kuleczek sera, ale równie dobrze mogą to być plastry większych kulek. Wstawiamy do piekrnika na 180 stopni na około 15-20 minut. Podajemy na ciepło
Kolizje Smakówamatorów słodkości w nietypowym wydaniu. Na Kos uprawia się lokalną odmianę słodkich pomidorów, z których przygotowuje się równie słodkie przetwory. Dżem z pomidorów może i brzmi dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone w słodkim syropie . Są przykładem tradycyjnego greckiego deseru(...)rybnych . Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić. Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki w produkcji sera wysokiej jakości. Ciekawe czy to prawda?:) Ser marynowany w winie Ser zwany krassotyri , kakkinotyri lub possia jest specjalnością wysp Kos oraz Nissiros. Ser kozi , choć zdarza się również krowi, pocięty
Chilli Czosnek i Oliwafermentowane A co ogranicza wchłanianie? Niekorzystny wpływ mają z kolei następujące czynniki: fityniany (otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe), szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak), taniny (czarna herbata), fosforany (coca-cola, sery żółte, słodkie płatki, jogurty owocowe - warto czytać etykiety), niektóre białka roślinne (np. sojowe nieprzetworzone - mąka sojowa), wapń (produkty mleczne), zasadowe pH żołądka - występuje najczęściej u osób biorących leki na zgagę(...)zawierają także substancje wpływające niekorzystnie na ten proces) Żelazo [mg] Fasola biała (gotowana, 1/2 szklanki) 2,3 Śliwki (1/2 szklanki) 2,4 Ciecierzyca (gotowana, 1/2 szklanki) 2,4 Suszone pomidory (1/2 szklanki) 2,4 Ciemna czekolada (28 g) 3,9 Kombu (suszone, 8 g) 22,1 Tofu (twarde, 1/2 szklanki) 6,6 Szpinak (gotowany, 1/2 szklanki) 3,2 Oprócz produktów
Powiedz dietom niemało. Dodałem skórę z kurczaka i starczyło. Składniki. 1,2 kg udziec indyka 1 skóra z kurczaka 2 białe kiełbasy 1 jajko 1 kromka chleb tostowy 10 dag ser mozzarella 1 pęczek pietruszki 50 ml winiak przyprawa Kucharek pieprz zioła prowansalskie majeranek 1 łyżka miód płynny 50 dag leśne grzyby 15 pomidorki koktajlowe 100 ml śmietana 30% olej(...)pieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos. Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać ziołami prowansalskimi, przesmażyć na patelni. Leśne grzyby obgotować, przesmażyć na patelni, podlać wytworzonym podczas pieczenia sosem, dolać śmietanę, dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować. Roladę
Kulinarny karnet Christopheraaromatycznymi przyprawami chłodniki ratują nasze menu, szczególnie gdy letnia pogoda nie zachęca do rozkoszowania się gorącymi daniami. Chłodniki przygotowywane są z najrozmaitszych warzyw a nawet owoców. Najczęściej są to pomidory, ogórki, rzodkiewka. Bazą każdego słowiańskiego chłodnika jest zsiadłe, wiejskie mleko, którego wg słynnej kucharki, Magdy Gessler w tym przypadku nie można zastąpić niczym innym. Magda Gessler, jak można przeczytać(...)zakątku natrafimy na doskonały chłodnik, który przygotowywany jest z lokalnych składników. Może być w wersji wytrawnej i na słodko. Bałkany mają swój ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem
Moja smaczna kuchniaPrzepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory" Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku. Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :) Składniki: 10 dużych główek czosnku(...)ciemnym, chłodnym miejscu. Zalewę tak naprawdę przyrządzamy według swojego smaku, powinno się czuć słodycz w tym wytrawnym winie:) Tak marynowany czosnek jest wspaniałym dodatkiem do zimnych mięs, wędlin, serów i sałatek. Czosnek nie ma charakterystycznego ostrego zapachu, a w smaku delikatny- wyśmienity :) Jeśli zrobimy z podwójnej porcji to będziemy mieć 4 małe słoiczki marynaty. Jeszcze raz zapraszam na konkurs
Proste PotrawyPamiętacie przepis na Labneh, czyli arabski serek jogurtowy? Robiłam ten serek jogurtowy już wielokrotnie, gdyż Piotrek go uwielbia. Teraz się szykuje kolejny serek jogurtowy, będzie doprawiony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziemniaki 1 łyżka masła 3 łyżki sera żółtego, ostrego 1 marchewka ugotowana Wykonanie. Seler i ziemniaki obrać ,pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać masło i starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku. Mus przełożyć do foremek w kształcie serca ,nałożyć serduszka z marchwi ,przykryć i trzymać w cieple. Klopsiki. Składniki. 100g wołowiny mielonej 150g wieprzowiny mielonej(...)wręcz przeciwne. Dwa jabłka jedno zielone, drugie czerwone.Za pomocą foremki-małego serduszka -wykroić serduszka w jabłkach i zamienić je miejscami. Z wnętrza jabłek usunąć gniazda nasienne i część miąższu. Pomidor pokroić w kosteczkę ,doprawić solą i pieprzem oraz dużą ilością pokrojonej bazylii
Kulinarny karnet Christopherawrzucić pokrojone pieczarki. Wymieszać. Chwilę podsmażać (około 3 minut), po czym dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso stanie się zarumienione. Na patelnię z podsmażonym mięsem i warzywami wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać czosnek i oregano. Wymieszać i wszystko razem podsmażać, często mieszając, na małym ogniu (przez około 15 - 20 minut), aż zgęstnieje i większość płynu odparuje(...)oregano i/lub tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, bazylią. Marchewkę i pieczarki można zastąpić kukurydzą, groszkiem, papryką, kalafiorem, brokułem, cukinią czy kabaczkiem. Wierzch zapiekanki można, przed włożeniem do piekarnika, posypać startym zółtym serem. Zapiekankę podawać polaną sosem pieczeniowym lub grzybowym. Gdyby wierzch zapiekanki nie przypiekł się ładnie po 25 minutach zapiekania w temperaturze 180 stopni, wówczas, po upływie tego czasu, ustawić grzałkę piekarnika
Gospodyni Miejskausuń pestki i odkrój skórkę, zetrzyj miąższ na tarce o dużych oczkach i włóż do miski. Pora, szpinak, natkę pietruszki i szałwię drobno posiekaj i dodaj do dyni. Wkrusz ser feta, dodaj bułkę tartą i wszystko dobrze wymieszaj. Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć i rozprostuj. Ułóż na blacie kuchennym i posmaruj(...)piecz przez ok. 30 min, aż staną się rumiane, a ciasto chrupiące. Upieczone ślimaki chwilę przestudź i podawaj. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym lub dipem z pieczonych pomidorów. Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C razem z przygotowanymi wcześniej ziemniakami. Co do ziemniaków to gotujemy kilka na pół twardo, kroimy w cienkie plasterki i posypujemy ostrą papryką(...)ogniu na ok. 5 minut i gotowe :) Na koniec możecie sos zaprawić jogurtem, ale nie jest to konieczne. Sos mamy gotowy. Teraz surówka. Składniki surówka: sałata kolorowa 1 duży pomidor oliwki Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a oliwki dodajemy w całości. My zrobiliśmy do tego sos z oliwy, musztardy, octu balsamicznego oraz oregano i pieprzu. Przygotowanie
vegetaniebierzemy się do dzieła. Nie chcemy usłyszeć NIE KRZYCZ hehehehe... Szczególnie, że długie weekendy mają to do siebie, że boli po nich głowa dużą część społeczeństwa. Zielone świderki z pomidorami, papryką i kiełkami ( 4 osoby) Składniki: 1 opakowanie zielonych fusilli, polecamy Lubella 1 opakowanie kiełków stir fry 250 ml passaty 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 średnia papryka czerwona(...)Dusimy jeszcze ok. 3 min. i mamy gotowy sos. Przelewamy go do garnka z makaronem i dobrze mieszamy, aby pięknie nam okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. Obiadek gotowy :) Idealne danie na tak zwany dzień następny. Będziecie zachwyceni smakiem. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniedżemem. Dzisiejszy omlet, na który zapraszam Was, jest inny. Puszysty, dość zwarty i wytrawny. Jarmuż i marchewka dodają mu koloru i ciekawego smaku, który dość zdecydowanie zaostrza ser feta. Takim omletem na pewno naje się ktoś bardzo głodny, gwarantuję :) Składniki na 1 duży omlet: 2 spore garście jarmużu , 1 średnia szalotka , 2-3 cm ostrej papryczki chili(...)następnie wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na kilka - kilkanaście minut, aż góra lekko się zrumieni. Podawać na gorąco lub zimno. Wspaniale smakuje z cząstkami świeżego pomidora
Codzienna kuchnia niecodzienna