pomidory z serem - 2487 przepisów (strona:125/166)

Marynowane bakłażany z papryką 216

się przyznać, że dawno mi nic nie smakowało tak bardzo, jak te marynowane bakłażany z marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim, którą można podawać z serami i oliwkami. Można się nią zajadać z dodatkiem białego pieczywa albo wykorzystać, jako składnik sałatek. Na początku do tego dania wykorzystywałam samego bakłażana, ale później stwierdziłam, że papryka grillowana też(...)pewno się w nim zakochacie, jeśli przygotujecie te marynowane bakłażany i marynowaną paprykę Na blogu również znajdziecie inne przepisy na bakłażana: Bakłażan w sosie jogurtowym , Pasta z bakłażana i pomidorów , Cannelloni – zapiekanka z bakłażana , Bakłażan smażony i inne… Marynowane bakłażany z papryką Składniki: 2 bakłażany 2 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka oliwy 3-4 łyżki

UgotujmyTo.pl
Kolorowy mix warzyw i pizzerka z mascarpone. Pyszny i lekki zestaw do pracy z cytrynową nutką 146

dzień tygodnia. Teraz to już tylko lepiej być może. A oto moje dzisiejsze (wczorajsze) śniadanko do pracy: Składniki:  1/4 papryki czerownej 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki zielonej 1/2 pomidora 1/3 zielonego ogórka kilka listków świeżego szpinaku solidna szczypta pieprzu cytrynowego 1 pizzerka z warzywno-serowym nadzieniem Przygotowanie: Warzywa kroimy byle jak, byle szybko ;) W końcu jak można się(...)torebkę zawijamy pyszną pizzerkę made by Teściowa. Szczegółów produkcji nie znam. Z tego co słyszałam i widziałam to w skład nadzienia wchodzą również kolorowe papryki, cebula i szpinak oraz ser żółty wymieszany z mascarpone. Miało nie być pieczywa do pracy - ale w takim wydaniu to grzech nie skorzystać Pysznie, bardzo kolorowo i całkiem zdrowo. A sałatka z pieprzem cytrynowym zamiast

Kuchnia po mojemu
Makaron gnocchi z soczewicą. 123

ponieważ rozpadłaby się jeżeli dodalibyśmy ją na samym początku gotowania. Zaczynamy od rozgrzania oliwy na głębokiej patelni i wrzucamy na nią cebulę, paprykę i marchewkę. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory, najlepiej jeśli kupicie krojone z sokiem pomidorowym. Jeśli będą całe, to należy je rozdrobnić na patelni, szybciej się rozpadną. Do warzyw dodajemy kolejno pieprz, tymianek, kmin rzymski, kardamon, estragon oraz(...)rozdrobniony czosnek i soczewicę. Mieszamy i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i wcześniej ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy posypany delikatnie startym żółtym serem. Gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Przystawka na dużego głoda 251

przypadku jest to mieszanka Słoneczne Pola Na maśle podduś czosnek żeby nie był nawet lekko podpieczony, ma być maślany, miękki, biały.  Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di Pachino.  Następnie na wszystko włóż szpinak i przykryj, duś do momentu kiedy szpinak opadnie i się po prostu udusi. Mieszaj od czasu(...)kubeczek ricotty- kto mieszka w miejscu gdzie ma dostęp do ricotty na wagę lub „pod drzwi od owczarza” ten wie, że taka ricotta ma smak niezapomniany i żaden inny ser nie jest w stanie jej zastąpić! Jeśli nie macie dostępu do takowej, wystarczy i jest bardzo dobra ricotta w kubeczku , sprzedawana w Polsce – Galbani. Wymieszaj ricottę z odrobiną sosu , który

Z Kuchni Do Kuchni
Placki ziemniaczano-cukiniowe pod szpinakową kołderką 146

coś innego niż tradycyjne dodatki.  Miałam szpinak, więc pomyślałam, że można spróbować jak się będzie komponował z plackami; zrobiłam go podobnie jak w daniu z fasolką , tylko bez sera. Placki z dodatkiem marchewki czy, jak teraz, cukinii są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Uwaga! Danie mało raczej zdrowe, mimo dodatku cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki(...)obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej  Szpinakowy wierzch: szpinak pomidory suszone czosnek cebula olej spod pomidorów Placki przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dokładałam i miksowałam po kolei: 1. ziemniaki, cukinia, jajko, 1/3 łyżeczki kminku (sł) 2. cebula, pieprz (o) 3. sól

Zdrowa Kuchnia Sowy
Podpatrzone ravioli ;) 170

wykrawamy ravioli. Dokladna instrukcje jak postepowac z ciastem i jak wykrawac ravioli przedstawila na swoim blogu Malgosia . Gotowe pierozki gotujemy w osolonym wrzatku przez 5 minut. Nastepnie odcedzamy. Sos Pomidory z puszki wraz z zalewa miksujemy razem z czosnkiem i bazylia. Nastepnie doprawiamy sos sola, pieprzem i odrobina cukru. Dodajemy tez oregano. Na dno naczynia zaroodpornego wlewamy(...)ktore polewamy reszta sosu, tak by sos dokladnie pokryl pierozki. Na wierzch ukladamy mocarelle porwana na kawaleczki. Calosc zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C do chwili stopienia sie sera. Smacznego

Przysmaki Karolki
Grecka musaka 328

Rozgrzać na patelni olej rzepakowy, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszać(...)smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.*Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą z oliwek. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą

kulinarnyJa
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 163

Dalsza część karnawałowych zakąsek. Dziś babeczki wytrawne. Latem robiłam z cukinią a teraz spróbowałam z brokułami. Do tego postanowiłam zrobić salsę z pomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki. Do ciekawej lektury o liczi odsyłam(...)duże różyczki brokuła2 jaja25 ml oliwy z oliwek (lub olej)100 ml mlekaczosnek granulowanyłyżka tymiankułyżka rozmarynuszczypiorekłyżeczka solipieprzpół cebuli2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag wędzonego boczku15 dag żółtego sera u mnie cheddar Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekane pieczarki z serowym farszem i bobem 122

Morski MSM Mońki idealnie nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na gorąco - jako składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać.   Źródło: Klik Bób (znany również jako fasola fava) pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest jedną z pierwszych(...)jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torbie

ClauditteMissCooking
Tarte w kremie z dyni 161

makaronu -tarte Czaniecki -masło -czosnek -oliwa z oliwek -sól -seler naciowy natka -parmezan tarty dość sporo -mleko sojowe Alpro zamiast mleka krowiego- będzie bezpieczniej, łagodniej -przyprawy od Skworcu- suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim + pfeffer gold + Sumak + pieprz ziołowy Wykonanie. W brytfannie Florina – więcej o jej niezwykłości- TUTAJ – roztop masło. Gdy zacznie skwierczeć dodaj pokrojona dynię. Przykryj(...)zamknij. Duś. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy dynia zmięknie, przełóż ją do garnka i dodaj przyprawy Sumak . Następnie zetrzyj parmezan i dodaj do całości. Wymieszaj bardzo dokładnie, aż ser się rozpuści. Dolej na oko mleka Alpro i wymieszaj.  Ilość mleka sojowego zależy tylko od tego jaką gęstość kremu chcesz uzyskać. Gotową dynię zmiksuj i sróbuj czy czegoś

Z Kuchni Do Kuchni
Traktat solny - czyli moja rozprawa o soli 154

oraz uzależnieniem od przekąsek typu: chipsy, krakersy, paluszki.                 Gdzie możemy znaleźć sód ? ? Występuje w produktach takich jak : żywność wysoko-przetworzona, wędliny, sery dojrzewające oraz topione, przekąski ( chipsy, paluszki, krakersy itp.), fast food i chrupiące płatki śniadaniowe (głównie kukurydziane). Warto również wystrzegać się nieznanych symboli konserwantów na etykietach, ponieważ niektóre zawierają jony sodowe(...)askorbinian sodu (E 301), mleczan sodu (E 325) i glutaminian sodu (E 621), a w zupach i sosach sproszkowanych- inozymian sodu (E 631). Uważajmy zatem by nie solić np. pomidora, kładąc go na kanapkę z serkiem topionym oraz wędliną.               Co w takim razie używać zamiast soli ? Na rynku znajdziemy bardzo bogaty asortyment przypraw

Życie na widelcu
Mielone w greckim stylu 271

dlatego nie mam obaw przed dodawaniem go do swoich potraw. Używam go często i nigdy nie brakuje go w mojej kuchni. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 100 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka musztardy suszony tymianek oregano sól, pieprz kilka czarnych oliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso połączyć z fetą, jogurtem, musztardą, olejem(...)oleju na złoty kolor.  Kotlety można też obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do gorącego piekarnika na ok. 10 minut.  Podawać z dipami lub sałatką ze świeżych pomidorów, fety i czarnych oliwek skropionych oliwą z oliwek i przyprawioną świeżymi ziołami

Pasja Smaku
Kasza. Pomidory. Zielenina. Sałatka a'la tabbouleh 469

Lubicie sałatki, których bazą jest kasza ? Ja bardzo bo są pożywne, zdrowe a kasze świetnie łączą się z soczystymi warzywami i ziołami. I śmiało mogę powiedzieć

Smaczna Pyza
Tarta z cukinią i kurczakiem 182

Sąsiadka podarowała mi trochę pomidorów różnego rodzaju, jak byłam u niej po liście aronii do nalewki (o niej jeszcze napisze). Szczególnie zachwyciły mnie malutkie żółte pomidorki, moim zdaniem idealne do tarty. Podstawą była oczywiście cukinia, która już mi w tej wersji zasmakowała i kawałki piersi z kurczaka, które akurat miałam w lodówce. Wyszło całkiem fajne połączenie. Składniki: Ciasto(...)mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 cukinia kilka plasterków piersi z kurczaka 4 plastry żółtego sera kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka koperku pieprz Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem

Pasja Smaku
Sałatka majowa 285

Uwielbiam proste i smaczne sałatki których przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut a najśmieszniejsze jest to że zakupy robiłem wczoraj już bardzo późno bo po 21

Mechanik w kuchni
Kotlety z karczka jagniecego duszone z ziemniakami w sosie z pomidorami 186

baranina jest beee. Jagnięcina to bardzo delikatne mięsko i wcale nie ma takiego intensywnego smaku jak baranina. Ja zresztą przepadam za tym specyficznym aromatem baraninki. Przepadam za kozimi serami właśnie dlatego i też uważam, że młoda jagnięcina to delikates. Właśnie dlatego, że to mięso ma swój charakterystyczny smak, nie trzeba kombinować z przyprawami i składnikami. I tak jest(...)SKŁADNIKI na 2 porcje: 4 kotlety z karczka jagnięcego 4 duże ziemniaki nie rozgotowujące się 1 duża marchewka 2 cebule 2 zielone cienkie papryki (nie są ostre) mała puszka pomidorów konserwowych w całości (ewentualnie w kostkę lub ostatecznie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia 1/2 łyżeczki pieprzu mała gałązka rozmarynu (opcjonalnie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zapiekane muszle conchiglioni z cukinią i bakłażanem 205

małe bakłażany, cukinię, pomidory, cebulę, czosnek, przecier pomidorowy, resztkę suszonych pomidorów, papryczkę ostrą, wino.Żeby nie narobić się dwa razy, w jednym garnku przygotowałam wszystko na sos pomidorowy: przecier, pomidory, podsmażoną cebulę, wszelkie przyprawy i zioła, wino.Wylałam na dno naczynia żaroodpornego tyle by przykryć dno. Do pozostałej części sosu dodałam pokrojone w kostkę i przesmażone cukinię i bakłażany oraz(...)surowym makaronie, a co! ). Sos musi być po prostu bardziej mokry i makaron dokładnie przykryty z góry - u mnie resztką przecieru pomidorowego,  i posypany serem.Zdjęcie jeszcze bez sera i przecieru, żeby było lepiej widać :)Wstawiłam do pieca na ok 40 min. w temperaturze ok 180 stopni. I już, szybko i prosto a jak smacznie

Z butelką mleczka w tle