pomidory z serem - 2487 przepisów (strona:126/166)

Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 173

przepis jak  upiec buraki  oraz przepis na inny  buraczany chłodnik . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek   gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik z fetą   chłodnik ogórkowy   szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie,  zamieść(...)Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania i chłodzenia: 3 godziny Składniki: 500 g   pure z pieczonych buraków 400 g kefiru 100 g jogurtu typu greckiego 75 g sera feta 1 ząbek czosnku sok z  cytryny do smaku 2 łyżki szczypiorku pieprz ewentualnie sól Wykonanie: Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Calzone 176

pieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy i ser. A Wy macie jakieś ulubione dodatki? Zapraszam na Calzone."Składniki:450 g mąkiłyżeczka soli20 g drożdżyłyżeczka cukru270 ml mlekałyżeczka oleju rzepakowegododatkowo:250 g sera żółtego edamskiego50 g świeżego szpinakuząbek czosnku7 pomidorówsól, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek, oregano, cząber5 sztuk pieczarek1/2 dużej cebuliszynka domowa/litewska/wiejska kilka plasterkówSposób przygotowania:Do szklanki wsypujemy łyżeczkę cukru, dodajemy pokruszone drożdże(...)rzepakowy. Wszystko dokładnie ugniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.Na patelnie polaną oliwą z oliwek wrzucamy wyparzone, pokrojone na ćwiartki pomidory, szpinak i pokrojone na drobno pieczarki, chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy

Słodkie Przyjemności
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 235

kostkę.  Czosnek i dymki siekamy na bardzo drobno. Na patelnii rozgrzewamy masło i smażymy je na  średnim ogniu aż do ozłocenia ich powierzchni. Dodajemy do nich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy całość na wolnym ogniu aż do osiąnięcia półmiękkiej papryki i konsystencji bardzo gęstego sosu z minimalną ilością(...)jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy natkę pietruszki oraz miętę i całość bledujemy aż do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników. Do głębokiego kubka nalewamy małą część zupy, dodajemy ser marscarpone i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby żadne grudki nie były widoczne. Zabieloną część zupy wlewamy z powrotem do garnka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, porcjujemy, dekorujemyi serwujemy

Symfonia Smaków
Bakłażan faszerowany z mięsem 192

Mięso mielimy i podsmażamy na patelni, po 2-3 minutach dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. W międzyczasie bakłażany kroimy na pół i je wydrążamy, zostawiając tylko cienką ściankę. Bakłażanowy miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do smażącego się mięsa. Patelnię(...)które przykrywamy i pieczemy około 40-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na warzywach układamy plastry mozzarelli i zapiekamy przez kilka minut, już bez przykrycia, aż ser się rozpuści. insertCookd("03232bddc7edc689299f345a39cfce21

Kulinarne przygody Gatity
Sobota z jajem #2 Śniadaniowe zbuki czyli śniadanie dla odważnych (i kreatywnych) 139

jajka wyszły bardziej zielone. Jednak miało być też kreatywnie. Margarytka liczy na zielone potrawy, a ja liczę, że doceni moją kreatywność. Trzymajcie kciuki za zbuki! Proponuję zacząć od salsy Pomidory i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam do miseczki, skropiłam oliwą, dodałam przyprawy (tymianek, a także pieprz i chilli). Wymieszałam. Odstawiłam na 15min.  Teraz podpłomyki Mąkę przesiałam do miseczki(...)Wyrobiłam ciasto, które bez większego ładu i składu rozwałkowałam na przygotowanym wcześniej papierze co pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min. W tym czasie starłam nieco żółtego sera, symbolicznie do oprószenia. A także wstawiłam wodę na jajka.  Podpłomyki wyjęłam z piekarnika. Salsę pomidorową odcedziłam z nadmiaru wody i rozłożyłam na cieście. Skropiłam oliwą, posypałam serem i całość

bastalena
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 195

jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem. Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew, bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka. W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest z gruszek. Jednakże, mając kilka kilogramów dorodnych jabłek i nieodpartą(...)zauroczona efektem. Wyszło coś na kształt wytrawnego musu z jabłek, który smakiem przypomina miodową musztardę. Świetnie będzie komponować się z pieczystym, np. z drobiem czy wieprzowiną, czy też z serami pleśniowymi. "MUSZTARDA" Z JABŁEK. / inspiracja: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na ok. 500 ml musztardy 1 kg mączystych jabłek 1/4 szklanki octu jabłkowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli

W kuchni Karmel-itki
Zakwaszenie organizmu – jak z nim walczyć? 140

tutaj wybór żywnosci,   bogatej w składniki  zasadowe,  jak najmniej zakwaszającej. W tym celu należało by starać się: zmniejszyć ilość przyjmowanych białek  zwierzęcych i serów, przyjmować zamiennie białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, zredukować do minimum przyjmowanie oczyszczonych zbóż, cukru i produktów pochodnych. Zwróćmy uwagę, że dieta bogata w warzywa i zboża odkwasza, a dieta mięsna(...)niż mieso i ryby. Możemy starać sie również zmniejszyć ilość przyjmowanych produktów kwaśnych: kwaśnych owoców: owoców cytrusowych, niedojrzałych owoców, szczawiu, rabarbaru, baklażanów, rzerzuchy, szpinaku, kapusty kiszonej, kiszonek, pomidorów (zwłaszcza gotowanych), jogurtu, sfermentowanego mleka, octu, ogorków kiszonych. A z drugiej strony wskazane było by spożywanie codziennie dużej ilosci różnorodnych warzyw ( z danego sezonu) i innych produktów alkalizujacych:  takich

MODA NA BIO
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 141

ciasto na naleśniki. Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wbijamy jajko i miksujemy. Patelnie natłuszczamy i rozgrzewamy, nalewamy porcie ciasta, oprószamy przyprawą pomidory ze szczypiorkiem i smażmy na rumiano z dwóch stron.  Farsz:  Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez(...)przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie :  Z ciasta francuskiego wycinamy krążki ok 10 szt. W 5 szt robimy mniejsze otwory, kółeczka tzw czapeczki zostawiamy. Całe krążki smarujemy rozkłóconym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lasagne z mięsem / Lazania 262

Lasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego

Ostra na Słodko
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 180

smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni. Wyjątkiem są pstrągi z górskich jezior i potoków. .… Ale my tu raczej zajmiemy się...dynią. I serem Grana Padano. Zaserwuję Wam farfalle z dynią i Prana Padano DOP.Danie banalnie proste, ale majestatyczne, wykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ(...)prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu- Pfeffer Gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, pieprz ziołowy, Karahi Chicken Masala Rozgrzej brytfannę na gazie i roztop masło. Pokrój cebulkę w kosteczkę i podduś na maśle. Obierz dynię, wydrąż środek

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z pieczonych pomidorów z pesto i mozarellą 146

piekarnika odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone pomidory obieramy ze skóry wkładamy do garnka (sok z pomidorów, który został w naczyniu również przelewamy do garnka). Dodajemy upieczoną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 10-15 minut. Nastepnie całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy papryka, harrisą, solą, pieprzem i w razie potrzeby cukrem(...)można użyć 50:50 liści bazylii i szpinaku 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków pinii lub ziaren słonecznika podprażonych na patelnii 10 g startego parmezanu lub innego twardego sera ok 70 ml oliwy sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki blendujemy, aż powstanie w miarę jednolita masa z niewielkimi drobinkami

Zawsze głodna!
Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą 243

Kolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne

Oryginalny smak
Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem 151

kiełbasy chorizo. Pyszna na ciepło ale i na zimno jako sałatka smakowało mi bardzo. Robiłam je rano dla Małżona do pracy. Genialnie szybkie do przygotowania. Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem puszka ciecierzycy, odcedzona kawałek ok 5 cm grubego chorizo, pokrojone w kostkę ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych łyżka skórki startej z cytryny łyżka soku z cytryny(...)Pomidorki wrzucamy na sito i naciskamy by pękły. Pozbywamy się soku i nasionek. Pomidorku wrzucamy do ciecierzycy. Mieszając smażymy 3 minuty. Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dorzucamy listki bazylii. Posypujemy serem przed podaniem

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania