pomidory z serem - 2487 przepisów (strona:121/166)

Ciasteczka z serem camembert i chutney-em :) 113

kładziemy kawałek sera. Zakładamy z dwóch stron i zaciskamy. Tak robimy z wszystkimi kawałkami ciasta i układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek. Każde ciasteczko dodatkowo smarujemy oliwą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Kiedy ciasteczka pieką się robimy surówkę. My zrobiliśmy z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, pomidorów, kukurydzy i papryczki chili. Wymieszaliśmy

vegetanie
" Leniwe " z ricottą w sosie pomidorowym 162

serem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam  tutaj. Dobre z każdym sosem. składniki ( dla 4 osób)kluski200g  mąka plus dodatkowo do podsypania225g serka ricotta3  żółtka30g startego  parmezanuszczypta świeżo startej gałki muszkatołowejsól i świeżo zmielony czarny pieprzsos6 łyżek oliwy z oliwek3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry1 chilli, w plasterkach2 x 400g puszki pomidorów (wystarcza puszka

Stare Gary
Pieczeń z fetą i suszonymi pomidorami 121

drobno pokrojone suszone pomidory oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, wystudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Przygotować prostokątną foremkę, natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Do foremki włożyć połowę mięsnej masy i ładnie wyrównać. Ser feta pokroić w paski

Monia miesza i gotuje
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 238

łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz'; document.write(" "); Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli(...)dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia. Farsz: Szpinak płuczemy, osuszamy i dość grubo kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i wrzucamy

Poezja smaku
ŚLIMACZKI SALAMI NA OSTRO 170

nich ser żółty, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką, pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Gotowe ślimaczki podajemy na ciepło lub zimno. Ślimaczków celowo nie doprawiałam, gdyż podałam je z niezwykle aromatycznym  czatni ostry zielony pomidor od Luks Pomada , który

słodki bratek
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 169

słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę. Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej tartej bułki. Klopsiki podsmażyć krótko na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut. Moja propozycja sosu: 1 puszka pomidorów 2 czerwone cebule

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 130

Dodać pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawić solą i odrobiną pieprzem. Wymieszać i chwilę podgotowujemy. Makaron got ować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, Do sosu pomidorowego w łożyć pulpety. Całość gotow ać około 3-5 minut. Porcje makaronu wyłożyć na talerze. Na jedną porcję makaronu na łożyć około kilka pulpetów , polać sosikiem, przystroić listkami bazylii. Całość posypujemy serem

MarciochaKucharzy
MINITARTALERKI Z BOTWINKĄ/ SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 163

śmietankowego (lub ser kozi) - 2 małe buraczki WYKONANIE: Ciasto dość szybko zagniatamy, schładzamy 30 minut w lodówce, wylepiamy foremki ciastem (zostawiamy 1/5 część do stworzenia kratownicy na tartaletkach. Jaja roztrzepujemy w misce, łączymy z serkiem, solą, dodajemy posiekaną botwinkę, buraczki i czosnek, wlewamy do tartaletek. Zapiekamy 35 minut w piekarniku. SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI: - 2 pomidory - 1 mała papryka

SMYKWKUCHNI
QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI 199

Wersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne

Smaczne Zdrowe
Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 186

minuty. Zalewamy pomidorami i wodą. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną. Kiedy kasza jest gotowa przekładamy ją do rondla z pomidorowym sosem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Można też przełożyć potrawkę do naczynia do zapiekania, posypać startym cheddarem i zapiec 10 minut w 200 st. C. aż ser się rozpuści

Dzieje kuchennej Wiewióry
BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z KURCZAKA 174

pożywne danie obiadowe. Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać się przepisu. Może to być kolorowa papryka, suszone pomidory lub inne ulubione warzywka. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry. Warunkiem jest tylko jak największa pierś. Polecam przepis na różne(...)porwać mięsa. Rozbity płat solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia lub innym białym twarożkiem i posypujemy startym na oczkach żółtym serem. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku.Plastry boczku owijamy dokładnie

Walijskie Pichcenie
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara 201

startej gałki muszkatołowej   Składniki ciasta: 400 g mąki 4 jajka 1 jajko roztrzepane do klejenia pierożków 4 szczypty soli   Sos Marinara (podwójna porcja): 2 duże puszki krojonych pomidorów bez skórki – po ok. 560 g 2 duże cebule 6 ząbków czosnku 4-5 łyżek oliwy 4 szczypty cukru sól morska i świeżo mielony czarny pieprz   Dodatkowo: parmezan(...)zmielić w maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka. Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi

Moja Delicja
Frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 354

Kolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony

Gotuj z Misiem
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 189

posiekana2 - 4 ząbki czosnku1 łyżka mąki400g puszka pokrojonych pomidorów200 ml bulionu lub wina czerwonego1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka pasty pomidorowejsól, pieprzna wierzch3 jajka250 g jogurtu naturalnego75 g sera fetaprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill(...)pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.  W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków  (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków

Stare Gary
Emilio Moro w Casa Pablo 78

Rozpoczęliśmy od Finca Resalso 2012 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 4 miesiące w beczkach dębu francuskiego) to wino: młode, świeże, nieskomplikowane.  Będzie doskonałym dodatkiem do kanapeczek z szynką Iberico i pomidorami Kolejne Emilio Moro 2010 – ( 100% Tempranillo dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego) to już zdecydowanie więcej aromatów owocowych – głównie czerwonych owoców oraz lekkie nuty czekolady(...)bardzo przyjemnym finiszu. Będzie doskonale pasować do smażonych roladek z ciasta Won-Ton wypełnionych mięsem z ogona wołu i sosem Pedro Ximenez DeSabor jest również importerem hiszpańskich szynek, wędlin, serów, oliwek oraz oliwy I właśnie kilka rodzajów oliw mieliśmy również okazję zdegustować.    Almazara "El Tendre"to firma która powstała w 1839 roku. Jest to firma rodzinna w której

królestwo garów
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 147

każdy z nich można poczuć, nic nie zlewa się w całość bez wyrazu, wręcz przeciwnie - pizza po 1. nie jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy każdy kawałek maczam sobie dodatkowo w oliwie(...)podsypywania 15 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml przegotowanej wody sos do pizzy: 3/4 szklanki passaty (lub pomidory w puszce) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 płaska łyżka suszonej bazylii 1 płaska łyżka suszonego oregano 2 łaskie łyżeczki cukru sól do smaku dodatki: 5-6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej

Moje Qulinaria