pomidory z serem - 2487 przepisów (strona:121/166)

Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 204

posiekana2 - 4 ząbki czosnku1 łyżka mąki400g puszka pokrojonych pomidorów200 ml bulionu lub wina czerwonego1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka pasty pomidorowejsól, pieprzna wierzch3 jajka250 g jogurtu naturalnego75 g sera fetaprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill(...)pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.  W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków  (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków

Stare Gary
Emilio Moro w Casa Pablo 89

Rozpoczęliśmy od Finca Resalso 2012 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 4 miesiące w beczkach dębu francuskiego) to wino: młode, świeże, nieskomplikowane.  Będzie doskonałym dodatkiem do kanapeczek z szynką Iberico i pomidorami Kolejne Emilio Moro 2010 – ( 100% Tempranillo dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego) to już zdecydowanie więcej aromatów owocowych – głównie czerwonych owoców oraz lekkie nuty czekolady(...)bardzo przyjemnym finiszu. Będzie doskonale pasować do smażonych roladek z ciasta Won-Ton wypełnionych mięsem z ogona wołu i sosem Pedro Ximenez DeSabor jest również importerem hiszpańskich szynek, wędlin, serów, oliwek oraz oliwy I właśnie kilka rodzajów oliw mieliśmy również okazję zdegustować.    Almazara "El Tendre"to firma która powstała w 1839 roku. Jest to firma rodzinna w której

królestwo garów
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 171

każdy z nich można poczuć, nic nie zlewa się w całość bez wyrazu, wręcz przeciwnie - pizza po 1. nie jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy każdy kawałek maczam sobie dodatkowo w oliwie(...)podsypywania 15 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml przegotowanej wody sos do pizzy: 3/4 szklanki passaty (lub pomidory w puszce) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 płaska łyżka suszonej bazylii 1 płaska łyżka suszonego oregano 2 łaskie łyżeczki cukru sól do smaku dodatki: 5-6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej

Moje Qulinaria
Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables 210

uwielbia ziemniaki. Tak też powstał świetny dodatek do każdego dania głównego, łatwy w wykonaniu , a co najważniejsze bardzo smaczny. Ziemniaki z leśnymi grzybami, cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe(...)pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1 duża cebula pokrojona na plasterki 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterki sól, pieprz 1 łyżka masła 100 g sera gouda, startego na tarce 100 g mozzarelli, startej na tarce Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne. Umieść plasterki cukinii i bakłażana

karmelowy
Krem brokułowo-szpinakowy z gorgonzola i pestkami dyni 162

Pyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor.  Do tego chrupiące, prażone pestki dyni

Pora na pora i pomidora
Pizza z szynką łososiową, oliwkami i mozzarellą 189

ser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę. Na koniec kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z miski i ugniatamy na stolnicy. Tak przygotowane, dzielimy na 3 części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce.  Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odkładamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy

KuukBuuk
13 pomysłów na dania z brokułami i kalafiorem 1618

pomidorach z oregano i chilli Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino

Moja smaczna kuchnia
Lasagne drobiowa 173

pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą

Bullio
Elegancki obiad...zobaczcie sami! 196

serów” nie miałam jeszcze przyjemności. -przyprawy w tym u mnie różowa sól himalajska, pieprz prosto z młynka, kminek przyprawa Kuchmistrz od SKWORCU suszona pietruszka u mnie od  SYS vinaigrette limonka i pomarańcza z oliwą z oliwek Monini- nie wyorażam sobie nie mieć w domu butelki tego „specyfiku”. Idealna do wszystkiego. Mięso kruszeje , ziemniak nabiera śródziemnomorskiego charakteru. -przyprawa suszone pomidory

Z Kuchni Do Kuchni
Lasagne rodem z Włoch 204

pomidorów, 1 łyżkę octu balsamicznego, 3 szczypty oregano, szczyptę tymianku i szczyptę bazylii. Przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostawiłem na małym ogniu na około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania dość gęstego sosu. Wnętrze naczynia żaroodpornego wysmarowałem oliwą. Ułożyłem z nim płaty makaronu, dokładnie je wyścielając. Następnie posypałem makaron warstwą tartego sera mozarella

Wyprawy kulinarne
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 146

sprawił, że zapragnęłam odtworzyć to danie w domowych warunkach. Tak właśnie powstały te pyszności. Polecam, bo naleśniki można nafaszerować także łososiem i serkiem naturalnym, fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz wieloma innymi dodatkami, które uwielbiacie. Mniam! :)   Farsz "ruski": 500 g twarogu (u mnie chudy) 500 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 3 cebule (białe lub czerwone) 2 łyżki masła(...)kosteczkę i przesmażamy na 2 łyżkach masła do momentu aż nie zmięknie.                  Ziemniaki przekładamy do miski. Do blendera wkładamy ser oraz przesmażoną cebulę, blendujemy do połączenia się składników. Ser przekładamy do ziemniaków, dodajemy sporo soli i pieprzu. Gotowe!       Naleśniki ziemniaczane: 400 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę

Cooking Monster
Delizioso pasto 200

Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min.  Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając(...)Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.  Płaty lasagni układamy w naczyniu żaroodpornym ( ja wybrałam zaokrąglone, ale następnym razem użyje większego prostokąta) posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników.  Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.  Pieczemy

Lajtkraft food intolerance
Spaghetti z wołowiną w sosie własnym z pomidorami i bakłażanem. 194

Pomidory obieramy i ucieramy na grubej tarce, wrzucamy do mięsa, smażymy do zredukowania płynu. Dodajemy pokrojonego ze skórą w kostkę bakłażana, wrzucamy do mięsa. Gdy bakłażan puści sok solimy. Redukujemy płyn. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na ząb. Cedzimy, skrapiamy oliwą. Wrzucamy na patelnię z mięsem i chwytakiem mieszamy. Wykładamy na talerz, w środku robimy gniazdko i wypełniamy je serem

BaRepas
Sałatka z fetą, awokado i pomidorem posypana pestkami słonecznika 595

Nie ukrywam, że najbardziej na świecie lubię jeść sałatki. Wystarczy jakaś zielona baza (rukola, szpinak, sałata lodowa) i dodatki (tutaj mamy ogromne pole do popisu!). Teraz

Mango Papaja
Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi 198

wody + kostka rosołowa);Oliwa z oliwek;1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;Sól;Pieprz.Chipsy parmezanowe (składniki na 1 sztukę):2 czubate łyżeczki startego parmezanu;papier do pieczenia.Sposób przygotowania:Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić na ćwiartki, ułożyć na drugiej blasze wyłożonej(...)grubości 0,5 cm), lekko ugnieść. Tak przygotowane chipsy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 8 - 10 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi chipsów zarumienią. Upieczone chipsy delikatnie ściągnąć z blachy i wystudzić.Zupę podawać gorącą, z dodatkiem chipsów parmezanowych.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około

Gospodyni Miejska