pomidory z serem - 2487 przepisów (strona:113/166)

Potrawy na Sylwestra 214

papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach z awokado Fishcakes Łosoś wędzony z buraczkami i serem z odrobiną wódki Sushi Deserowe: Carpaccio z pomarańczy Stir fry z ananasa Smacznego

Codzienne Gotowanie
Lasagne z mięsem mielonym 364

nią naczynie żaroodporne/blachę z lasagne. Zamiast bazylii, do dekoracji można użyć pomidora pokrojonego w plastry. Należy położyć go na lasagne na 5 minut przed końcem zapiekania. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego itp. Lasagne nie należy

Gospodyni Miejska
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 149

biscotti z 3 różnymi dodatkami - był kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym,  Michał

Słodkie Przyjemności
Zupa prawdziwie pomidorowa z mozzarellą 91

wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Wykroić twarde części, resztę pokroić w kostkę - wrzucić do warzyw. Smażyć aż się rozpadną. Wlać wodę - zagotować i gotować 10 minut. Dodać kostkę rosołową, przyprawy i ser - gotować chwilę. Podawać z makaronem, udekorowaną pomidorkami koktajlowymi i gałązką tymianku lub bazylii. Smacznego

kolorowotorcikowo
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 261

pizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego (Turcy jedzą jagnięcinę lub baraninę, ale wieprzowo-wołowe też się nadaje) i kilku innych dodatków, okraszonych aromatycznymi przyprawami. Zaskakująco smaczna, często traktowana jako przystawka, chociaż w większej ilości z powodzeniem posłuży jako danie główne(...)grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone też warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane

Nerds Kitchen
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 198

cycem, to buzia w dzióbek :P A więc... pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie. Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie. Ale tutaj bym nie przesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś(...)mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem. Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. K olacyjnie Hicior ostatnich dni:  sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej . Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim

bastalena
Proste i szybkie spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 215

pomidory (sparzone i obrane ze skórki) - 2 - 3 ząbki czosnku - 100 ml białego wytrawnego wina* - 100 ml wody - 2 - 3 łyżki oleju - 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilkanaście posiekanych listków świeżej) - 1 łyżeczka suszonego oregano (lub garstka posiekanych gałązek świeżego) - szczypta papryki ostrej - szczypta papryki słodkiej - sól, pieprz do smaku Dodatkowo: - drobno starty ser(...)chwilę ręką, dopóki mięso nie wchłonie płynów. Odstawiamy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy mięso i smażymy co jakiś czas mieszając. 3. Pomidory kroimy na mniejsze części. Jeśli są mocno soczyste lepiej użyć samego miąższu, bez gniazd nasiennych. Dodajemy je kiedy mięso jest już usmażone i prawie cała woda odparowała. 4. Smażymy, rozgniatamy

Kraina Tysiąca Smaków
Lasagne XXL 192

wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około 800 g łyżka(...)cebula osiągnie złoty kolor. Następnie dodać mięso, rozbić je łyżką i także podsmażać aż straci kolor surowego mięsa. Dodać przyprawy: bazylię, sól i pieprz. Podsmażyć całość, i dodać pomidory z puszki. Sos gotować przez około pół godziny - by część soków odparowała. Na koniec usunąć liść laurowy i uzupełnić przyprawy jeżeli sos jest mało pikantny. Sos beszamelowy: Mleko podzielić na dwie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 163

zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też w grzybach, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach.   Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się i w serze, i w paście miso – powstają w procesie fermentacji i dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba

Karo in the Kitchen
Weekendowe śniadanie - nadziane i zapiekane bułeczki 193

czosnek posiekać, kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki. Na oleju podsmażyć kiełbaski, dodać pomidory, kapary, czosnek, pastę paprykową i jarmuż, smażyć 1-2 minuty. Ściąć wierzchy bułek, dolne części wydrążyć i zapiec pod rusztem piekarnika lub na patelni. Chrupiące bułki napełnić kiełbaskami, na wierzchu położyć plastry sera, zapiec pod rusztem przez kilkanaście sekund. Podawać na ciepło

SzczyptaSmaQ
Frittata 121

otaczających nas dookoła kolorów, zapachów i aromatów "...czyż nie tego szukamy w życiu? Różnorodności, emocji, pasji...?"Zapraszam do stołu.Składniki:1 papryka żółta1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1/2 pęczek szczypiorku 1/2 pęczek natki pietruszki 1/2 cukiniikilka różyczek brokułu 3 jajka od szczęśliwej kurki1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki dużo pieprzu(...)warzywami jednocześnie skrapiając je odrobiną sosu sojowego. Jerzy twierdzi, że dzięki temu będzie pewność, że frittata w trakcie smażenia nie podejdzie wodą. Następnie roztrzepać jajka z mąką, mlekiem, startym serem ( frajda dla dzieci będzie się ciągnąć jak dawne krówki ciągutki)  i przyprawami i zalać nimi warzywa w misce, dokładnie wymieszać.Dorzucić oliwki. Wszystko wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć

pieprzny smaczek
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 462

bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta.   Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami i ajwarem Pindżur, lutenica, kiopoolu, zacusca... W świecie śródziemnomorskim i okolicach możemy spotkać wiele podobnych do ajwaru past na bazie papryk, pomidorów i bakłażanów. Świat kulinarny nie jest hermetyczny, a poszczególne tradycje przenikają się tworząc

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne z pesto z rukoli 246

pyszne, zielone pesto. Na gorącej patelni po prażeniu słonecznika i sezamu, ułożyłam połówki pomidorów, zrobiłam to szybko, tak aby tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Z upa krem z rukoli , Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam do miseczek, wymieszałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiosenne łódeczki z cykorii 181

nieco intensywniejszym smaku niz szczypiorek. składniki: 2 nieduże cykorie 400 g twarożku lub sera ( ja użyłam twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń) 150 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 5 dużych kwiatków szczypiorku sól ziołowa do smaku Kamis 2 łyzki jogurtu do dekoracji szczypiorek,kwiatki szczypiorku,suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarożku

Monia miesza i gotuje
Pieczone warzywa z serem 161

sumie powinnam lubić wiosnę. Nie, no lubię wiosnę, ale nie lubię tego momentu, kiedy niby ciepło, niby rzodkiewki i pomidory już są, ale dalej smakują papierem. Na wiosnę chce mi się zmian, chce mi się czegoś nowego, nowych smaków, zapachów i miejsc. O ile nowe miejsca sobie zorganizuję, to dostępność produktów spożywczych na przednówku jest na tyle uboga, że należy(...)więcej przepisów z oscypkiem, bundzem i bryndzą, ale tymi prawdziwymi, a nie z Krupówek lub z wszelkich bud z napisem „serki”. Czasem, końcem marca, można dostać już całkiem przyzwoite sery. Daleko im do ideału, ale są dobre i dają namiastkę tego, co nas czeka w lecie. Dzisiaj zapraszam na pieczone warzywa z serem bundz. Jeśli nie macie dostępu do bundzu

ladykitchen