pyszne, zielone pesto. Na gorącej patelni po prażeniu słonecznika i sezamu, ułożyłam połówki pomidorów, zrobiłam to szybko, tak aby tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Z upa krem z rukoli , Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam do miseczek, wymieszałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnieco intensywniejszym smaku niz szczypiorek. składniki: 2 nieduże cykorie 400 g twarożku lub sera ( ja użyłam twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń) 150 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 5 dużych kwiatków szczypiorku sól ziołowa do smaku Kamis 2 łyzki jogurtu do dekoracji szczypiorek,kwiatki szczypiorku,suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarożku
Monia miesza i gotujesumie powinnam lubić wiosnę. Nie, no lubię wiosnę, ale nie lubię tego momentu, kiedy niby ciepło, niby rzodkiewki i pomidory już są, ale dalej smakują papierem. Na wiosnę chce mi się zmian, chce mi się czegoś nowego, nowych smaków, zapachów i miejsc. O ile nowe miejsca sobie zorganizuję, to dostępność produktów spożywczych na przednówku jest na tyle uboga, że należy(...)więcej przepisów z oscypkiem, bundzem i bryndzą, ale tymi prawdziwymi, a nie z Krupówek lub z wszelkich bud z napisem „serki”. Czasem, końcem marca, można dostać już całkiem przyzwoite sery. Daleko im do ideału, ale są dobre i dają namiastkę tego, co nas czeka w lecie. Dzisiaj zapraszam na pieczone warzywa z serem bundz. Jeśli nie macie dostępu do bundzu
ladykitchenmiesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone oregano sol, pieprz oliwa z oliwek do smazenia polewa: 1 zoltko 200ml mleka 20g masla 20g maki 80g startego sera ementaler sol, pieprz wykonanie: ciasto: Wszystkie skladniki zagniatamy razem, wode dodajemy na koncu. Z ciasta formujemy kule, owijamy w folie i odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie(...)minut by puscily sok, w ten sposob pozbywamy sie goryczki. W tym czasie na patelni podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy przez chwile. Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie wkladamy do zimnej wody. Sciagamy skorke i drobno kroimy. Najlepiej zrobic z nich miazge. Dodajemy je do miesa. Doprawiamy sola, pieprzem i oregano. Odsaczamy baklazany
Przysmaki Karolkizeszkolnej cebulki dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Gdy pomidory się rozpadną, dodać harissę - wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Podawać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem danie posypać tartym serem lub siekaną świeżą kolendrą. Smacznego ! Zapraszam na zakupy
kolorowotorcikowomare – owoce morza Funghi – grzyby Mozzarella – ser z mleka krowiego Mozzarella di bufala – mozzarella zrobiona z mleka bawolic Olio – oliwa Olive – oliwki (verde – zielone / nere – czarne) Origano – oregano Peperoncini – ostre papryczki Peperoni – ostra odmiana salami Prosciutto – szynka Pomodoro fresco – świeże pomidory Salame picante – pepperoni lub ostra salsiccia Salsa di pomodoro – sos pomidorowy
Bon Ton Italiapapryką, dodajemy 2 łyżki ketchupu. przekładamy do wysokiego naczynia, blendujmey, dodajemy musztardę, pomidory oraz miód połówki papryk nadziewamy farszem, wymieszanym z fetą oraz rozgniecioną widelcem ( lub drewnianą łyżką) soczewicą i parmezanem Owijamy folią aluminiową, układamy na patelni, podlewamy wodą, dusimy około 20 minut Podajemy gorące oprószone serem na kleksie z sosu:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniałyżkę oleju, dodać por, następnie paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego
Anioły w kuchnimoździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać. Można doprawić solą i pieprzem.ucieramy składniki w moździerzugotowe pestomakaron z pestoPesto podajemy z ulubionym makaronem, u mnie świeży makaron (nie suszony) dodatkiem chili. Do niego dodałam pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz podsmażoną wcześniej cukinię pokrojona w plasterki
Bon Appetit Małgorzatyczosnek, następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory. 4. Smażymy do czasu, aż pomidory zmiękną i puszczą sok.5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz świeżymi listkami bazylii (lub suszoną bazylią).6. Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy, dodajemy pokrojony w niedużą kostkę ser mozzarella i pokrojone w plasterki oliwki (opcjonalnie).Spaghetti podajemy z kieliszkiem dobrego czerwonego
W kuchni Katieprzyprawy. Dodajemy mięso i podsmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki, resztę przypraw oraz parę listków świeżej bazylii (aby mogła wydobyć swój aromat na początku potrawy jak i na końcu). Doprawiamy do smaku. Gotowy sos podajemy z makaronem jakim lubimy, posypujemy startym serem lub mozzarella oraz dodatkiem kaparów. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąłyżkę oleju, dodać por, następnie paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego
Anioły w kuchnikroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki ser się nie rozpuści. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty można dodać kapkę śmietany 12%. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem. Osoby, które nie przepadają za smakiem szpinaku, mogą spróbować wariant na bazie pomidorów
Kolizje Smakówdodatkami. Swój przepis możesz za każdym razem modyfikować, udoskonalając go suszonymi pomidorami, papryką lub porem. Pozwól sobie na kuchenne eksperymenty, a na pewno wkrótce znajdziesz recepturę bliską doskonałości. Z czym jeszcze serwować pyszną lazanię z mięsem i szpinakiem? Dodatkiem, bez którego trudno wyobrazić sobie lazanię, jest ser. Dlatego jej wierzch posyp startym parmezanem, który doda potrawie apetycznego wyglądu
Moja smaczna kuchniatalerz wykładamy liście sałaty kropimy je oliwą, nakładamy bób oraz kilka plastrów sera pleśniowego. I odstawiamy do lodówki. Wykonanie pesto: Do blendera wrzucamy liście bazylii oraz pietruszkę. Następnie wsypujemy orzechy nerkowca i czosnek, solimy i dodajemy tak 2-3 łyżki oliwy. Może być więcej. Można dodać suszone pomidory. Całość blendujemy. Gotowe pesto wykładamy łyżką na talerz z bobem
Kulinarna rozmowa