pomidory z serem - 2487 przepisów (strona:111/166)

Potrawy na Sylwestra 236

papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach z awokado Fishcakes Łosoś wędzony z buraczkami i serem z odrobiną wódki Sushi Deserowe: Carpaccio z pomarańczy Stir fry z ananasa Smacznego

Codzienne Gotowanie
Lasagne z mięsem mielonym 385

nią naczynie żaroodporne/blachę z lasagne. Zamiast bazylii, do dekoracji można użyć pomidora pokrojonego w plastry. Należy położyć go na lasagne na 5 minut przed końcem zapiekania. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego itp. Lasagne nie należy

Gospodyni Miejska
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 171

biscotti z 3 różnymi dodatkami - był kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym,  Michał

Słodkie Przyjemności
Zupa prawdziwie pomidorowa z mozzarellą 122

wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Wykroić twarde części, resztę pokroić w kostkę - wrzucić do warzyw. Smażyć aż się rozpadną. Wlać wodę - zagotować i gotować 10 minut. Dodać kostkę rosołową, przyprawy i ser - gotować chwilę. Podawać z makaronem, udekorowaną pomidorkami koktajlowymi i gałązką tymianku lub bazylii. Smacznego

kolorowotorcikowo
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 293

pizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego (Turcy jedzą jagnięcinę lub baraninę, ale wieprzowo-wołowe też się nadaje) i kilku innych dodatków, okraszonych aromatycznymi przyprawami. Zaskakująco smaczna, często traktowana jako przystawka, chociaż w większej ilości z powodzeniem posłuży jako danie główne(...)grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone też warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane

Nerds Kitchen
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 213

cycem, to buzia w dzióbek :P A więc... pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie. Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie. Ale tutaj bym nie przesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś(...)mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem. Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. K olacyjnie Hicior ostatnich dni:  sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej . Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim

bastalena
Lasagne XXL 216

wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około 800 g łyżka(...)cebula osiągnie złoty kolor. Następnie dodać mięso, rozbić je łyżką i także podsmażać aż straci kolor surowego mięsa. Dodać przyprawy: bazylię, sól i pieprz. Podsmażyć całość, i dodać pomidory z puszki. Sos gotować przez około pół godziny - by część soków odparowała. Na koniec usunąć liść laurowy i uzupełnić przyprawy jeżeli sos jest mało pikantny. Sos beszamelowy: Mleko podzielić na dwie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 189

zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też w grzybach, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach.   Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się i w serze, i w paście miso – powstają w procesie fermentacji i dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba

Karo in the Kitchen
Weekendowe śniadanie - nadziane i zapiekane bułeczki 221

czosnek posiekać, kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki. Na oleju podsmażyć kiełbaski, dodać pomidory, kapary, czosnek, pastę paprykową i jarmuż, smażyć 1-2 minuty. Ściąć wierzchy bułek, dolne części wydrążyć i zapiec pod rusztem piekarnika lub na patelni. Chrupiące bułki napełnić kiełbaskami, na wierzchu położyć plastry sera, zapiec pod rusztem przez kilkanaście sekund. Podawać na ciepło

SzczyptaSmaQ
Frittata 144

otaczających nas dookoła kolorów, zapachów i aromatów "...czyż nie tego szukamy w życiu? Różnorodności, emocji, pasji...?"Zapraszam do stołu.Składniki:1 papryka żółta1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1/2 pęczek szczypiorku 1/2 pęczek natki pietruszki 1/2 cukiniikilka różyczek brokułu 3 jajka od szczęśliwej kurki1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki dużo pieprzu(...)warzywami jednocześnie skrapiając je odrobiną sosu sojowego. Jerzy twierdzi, że dzięki temu będzie pewność, że frittata w trakcie smażenia nie podejdzie wodą. Następnie roztrzepać jajka z mąką, mlekiem, startym serem ( frajda dla dzieci będzie się ciągnąć jak dawne krówki ciągutki)  i przyprawami i zalać nimi warzywa w misce, dokładnie wymieszać.Dorzucić oliwki. Wszystko wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć

pieprzny smaczek
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 499

bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta.   Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami i ajwarem Pindżur, lutenica, kiopoolu, zacusca... W świecie śródziemnomorskim i okolicach możemy spotkać wiele podobnych do ajwaru past na bazie papryk, pomidorów i bakłażanów. Świat kulinarny nie jest hermetyczny, a poszczególne tradycje przenikają się tworząc

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne z pesto z rukoli 273

pyszne, zielone pesto. Na gorącej patelni po prażeniu słonecznika i sezamu, ułożyłam połówki pomidorów, zrobiłam to szybko, tak aby tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Z upa krem z rukoli , Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam do miseczek, wymieszałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiosenne łódeczki z cykorii 202

nieco intensywniejszym smaku niz szczypiorek. składniki: 2 nieduże cykorie 400 g twarożku lub sera ( ja użyłam twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń) 150 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 5 dużych kwiatków szczypiorku sól ziołowa do smaku Kamis 2 łyzki jogurtu do dekoracji szczypiorek,kwiatki szczypiorku,suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarożku

Monia miesza i gotuje
Pieczone warzywa z serem 188

sumie powinnam lubić wiosnę. Nie, no lubię wiosnę, ale nie lubię tego momentu, kiedy niby ciepło, niby rzodkiewki i pomidory już są, ale dalej smakują papierem. Na wiosnę chce mi się zmian, chce mi się czegoś nowego, nowych smaków, zapachów i miejsc. O ile nowe miejsca sobie zorganizuję, to dostępność produktów spożywczych na przednówku jest na tyle uboga, że należy(...)więcej przepisów z oscypkiem, bundzem i bryndzą, ale tymi prawdziwymi, a nie z Krupówek lub z wszelkich bud z napisem „serki”. Czasem, końcem marca, można dostać już całkiem przyzwoite sery. Daleko im do ideału, ale są dobre i dają namiastkę tego, co nas czeka w lecie. Dzisiaj zapraszam na pieczone warzywa z serem bundz. Jeśli nie macie dostępu do bundzu

ladykitchen
Quiche w meskim stylu 197

miesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone oregano sol, pieprz oliwa z oliwek do smazenia polewa: 1 zoltko 200ml mleka 20g masla 20g maki 80g startego sera ementaler sol, pieprz wykonanie: ciasto: Wszystkie skladniki zagniatamy razem, wode dodajemy na koncu. Z ciasta formujemy kule, owijamy w folie i odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie(...)minut by puscily sok, w ten sposob pozbywamy sie goryczki. W tym czasie na patelni podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy przez chwile. Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie wkladamy do zimnej wody. Sciagamy skorke i drobno kroimy. Najlepiej zrobic z nich miazge. Dodajemy je do miesa. Doprawiamy sola, pieprzem i oregano. Odsaczamy baklazany

Przysmaki Karolki
Zakupy on-line, obiad w realu ! - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym ) 180

zeszkolnej cebulki dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Gdy pomidory się rozpadną, dodać harissę - wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Podawać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem danie posypać tartym serem lub siekaną świeżą kolendrą. Smacznego ! Zapraszam na zakupy

kolorowotorcikowo
21 słów, które pozwolą odnaleźć się we włoskiej pizzerii 274

mare – owoce morza Funghi – grzyby Mozzarella – ser z mleka krowiego Mozzarella di bufala – mozzarella zrobiona z mleka bawolic Olio – oliwa Olive – oliwki (verde – zielone / nere – czarne) Origano – oregano Peperoncini – ostre papryczki Peperoni – ostra odmiana salami Prosciutto – szynka Pomodoro fresco – świeże pomidory Salame picante – pepperoni lub ostra salsiccia Salsa di pomodoro – sos pomidorowy

Bon Ton Italia
Papryka Mocno Nadziana, choć wegetariańsko 230

papryką, dodajemy 2 łyżki ketchupu. przekładamy do wysokiego naczynia, blendujmey, dodajemy musztardę, pomidory oraz miód połówki papryk nadziewamy farszem, wymieszanym z fetą oraz rozgniecioną widelcem ( lub drewnianą łyżką) soczewicą i parmezanem Owijamy folią aluminiową, układamy na patelni, podlewamy wodą, dusimy około 20 minut Podajemy gorące oprószone serem na kleksie z sosu:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw 328

łyżkę oleju, dodać por, następnie paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego

Anioły w kuchni
Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili 165

moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać.  Można doprawić solą i pieprzem.ucieramy składniki w moździerzugotowe pestomakaron z pestoPesto podajemy z ulubionym makaronem, u mnie świeży makaron (nie suszony) dodatkiem chili. Do niego dodałam pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz podsmażoną wcześniej cukinię pokrojona w plasterki

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti a'la caprese 335

czosnek, następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory. 4.   Smażymy do czasu, aż pomidory zmiękną i puszczą sok.5.   Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz świeżymi listkami bazylii (lub suszoną bazylią).6.   Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy, dodajemy pokrojony w niedużą kostkę ser mozzarella i pokrojone w plasterki oliwki (opcjonalnie).Spaghetti podajemy z kieliszkiem dobrego czerwonego

W kuchni Katie
Spaghetti z kaparami 269

przyprawy.  Dodajemy mięso i podsmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki, resztę przypraw oraz parę listków świeżej bazylii (aby mogła wydobyć swój aromat na początku potrawy jak i na końcu). Doprawiamy do smaku.  Gotowy sos podajemy z makaronem jakim lubimy, posypujemy startym serem lub mozzarella oraz dodatkiem kaparów.  Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw 198

łyżkę oleju, dodać por, następnie paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego

Anioły w kuchni
Śmierdziel szpinakowy 207

kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki ser się nie rozpuści. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty można dodać kapkę śmietany 12%. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem. Osoby, które nie przepadają za smakiem szpinaku, mogą spróbować wariant na  bazie pomidorów

Kolizje Smaków