przesyt wędlin, serów, albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego, to ta pasta świetnie się sprawdzi, tym bardziej, że nie jest pracochłonna. Wakacje, lato, to piękny okres, kiedy stragany na bazarach i targach mienią się ferią barw. Aż grzech nie korzystać ze świeżych warzyw i owoców i jeść je pod różnymi postaciami. Piękna soczysta zieleń, czerwieniejące się pomidory, bakłażany
Mieszam w Garnkudługi okres przydatności do spożycia. Znakomicie nadaje się do kasz,pieczywa, ziemniaków, serów, sałatek i surówek. Idealny jako winegret. Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym Do przygotowania potrzebujemy: -200g kaszy kuskus - 3 kolorowe papryki: zielona, żółta, czerwona - 2 dojrzałe pomidory - mała cukinia zielona - ulubione zioła, pieprz, sól - 2 łyżki oleju rydzowego
Sajkofanka smakujaja z łyżką śmietany lub jogurtu. Na wierzch rozsypujemy usmażone dodatki oraz kilka plasterków pomidora. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wkładamy pod grill w piekarniku na kilka minut. Posypujemy ulubionymi ziołami szczypiorkiem, natką ( u mnie tymianek z oregano). Można posypać też żółtym serem. Po co ma się zmarnować. Nie marnujmy żywości. Planujmy, zarządzajmy naszym jedzeniem. To nasze pieniądze
AZgotuj!śniadania w eleganckim hotelu. Ale zapiekane jajka popularne są także w innych krajach śródziemnomorskich np. w Hiszpanii , gdzie w zależności od regionu dodaje się do nich różne ingrediencje - pomidory, paprykę, kiełbasę chorizo, szynkę Serrano, tuńczyka oraz szpinak. Zapieka się je w specjalnych ceramicznych naczyniach zwanych cazuelas . Przykładami tak przygotowanych jajek są Huevos en el Purgatorio (dosłownie(...)pieca. Włosi zapiekają jajka z sosem pomidorowym i serem (a jakże by inaczej) i nazywają Uova Al Pomodoro , choć nie koniecznie umieszczają je w małych naczynkach, tylko w większych formach do zapiekania dla kilku osób. Nawet Marokańczycy przygotowują jajka w podobny sposób - Shakshouka to jajka zapiekane z pomidorami, papryką i aromatycznymi przyprawami. Jak widzicie, co kraj
Chilli Czosnek i Oliwapomidorów 3 łyżki suszonej bazylii ząbek czosnku 0,5 łyżeczki chili sól pieprz odrobina cukru Farsz: laska suszonej kiełbasy (w tym przypadku była to kiełbasa z sarniny ale można wziąć kiełbasę wieprzową lub zastąpić kiełbaskę salami) jedna średniej wielkości cebula garść oliwek jakich kto lubi (ja pomieszałam czarne z zielonymi) 150 g pieczarek opakowanie mozzarelli 125 g żółtego sera wędzonego(...)będzie kleiło się do reki dodajemy trochę maki). Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Sos: Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół łyżeczki cukru (chyba że uważamy że pomidory są wystarczająco słodkie to cukru nie dodajemy. Doprowadzamy do wrzenia
IMPRESJA SMAKUbędziemy potrzebowali -duże pomidory malinowe -sól himalajska różowa -listki bazylii -ocet balsamiczny z Modeny Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i wrzucić na sekundę do wody z kostkami lodu. Pokroić w plastry, posolić. Skropić octem balsamicznym z Modeny. Podawać z bazylią. Doskonała w towarzystwie serów i szynki... Smacznego! Niektórzy nawet jedli ją ze śledziami! Podana na Porcelanie Bogucice
Z Kuchni Do KuchniDusić pod przykryciem ok 5 minut. Dodać szczyptę pieprzu i soli. Wlać pomidory z zalewą, dodać resztę bazyli i oregano. Jako dodatek można dorzucić jedną posiekaną pieczarkę. Zagotować i dusić pod przykryciem aż zgęstnieje. Na koniec ja czasem dodaję część startego sera. Po ostygnięciu smarujemy nim spód pizzy. Gotowe! Smacznego
IzaGotujesię na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu
bistro mamapieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu
Anioły w kuchniOliwki kroimy na 4 części. Podsmażamy na patelni, aż będą chrupkie. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory suszone oraz oliwki. Podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty. Kiedy sos będzie gotowy mieszamy go ze składnikami z patelni. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem
Mania Gotowaniapapryką i solą czosnkową. Wewnętrzną stronę posmarować grubą warstwą musztardy, wyłożyć na nią starty ser i zwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Rolada doskonale smakuje na zimno podawana z domowymi, suszonymi pomidorami i domowym chlebkiem typu włoskiego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamasła orzechowego z łososiem i warzywamipełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym)grzanki z humusem tortellini
More food, love and dreamskiełbasy, w lodówce truskawki, ogórek, sałata, szczypior i pomidor i to mi podsunęło pomysł, gofry, ale nie takie słodkie, tradycyjne, ale na słono, zamiast kanapek, szybko i domowo. Bałam się, że wyjdą gumowate, ale nie wyszły chrupiące, a dzieci zajadały się ze smakiem. Wytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym
dom-agi.plBiałka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Oprószyć każdy plaster sera mąką, obtoczyć w jajku a następnie w zmiksowanych pestkach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podałam z pomidorami smażonymi *gdy oprószymy mąką na przykład ryżową, kukurydzianą, z amarantusa danie będzie bezglutenowe
królestwo garówminut. Podsmażone mięso solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy oregano, dodajemy obrane, pokrojone pomidory i dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki bakłażanów faszerujemy mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni. Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet
mojewypiekiinietylkoWpis pochodzi z www.mgotuje.plSałatka, która zachwyciła nasze podniebienia. Sałata lodowa podana z dodatkiem warzyw, kulek sera mozzarella, łososia z puszki i
Marta Gotujemielony pieprz WYKONANIE Na niewielkiej ilości oliwy, na średnim ogniu smażymy plastry pomidorów. Przekładamy pomidory na drugą stronę. Obok wbijamy jajka rozbełtane z mlekiem. Posypujemy je świeżo mielonym pieprzem i małą ilością soli. Pod koniec smażenia jajek posypujemy je fetą. Przykrywamy na chwilę aż ser się trochę rozpuści. Całość posypujemy posiekaną bazylią i zdejmujemy na talerz. Smacznego
OstryKęsSól, świeżo zmielony pieprz Przepis: Jajko gotujemy na twardo. Do miseczki nakładamy 100g białego sera, dodajemy pokrojone w kostkę jajko oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy (rozgniatamy). Dodajemy sól i pieprz według własnych upodobań, mieszamy i wcinamy! Wspaniałym dodatkiem okazał się wiejski chlebek i dojrzały pomidor
Emcia Pichciszparagowa * pomidory * papryka * camembert * zioła Kalafior, brokuły i fasolkę ugotowałam na parze, a pomidory i paprykę zgrillowałam na patelni. Na koniec dołożyłam na grill rozcięty na krzyż i posypany ziołami camembert. Rozłożyłam na talerzu po trochę z każdego warzywa, a w środek rozpuszczony ser. Bardzo dobre było, choć ser mógłby być jeszcze bardziej płynny:) Komentarze m.dawid 2011/09/16
Zdrowa Kuchnia Sowy