kulki mozzarelli (bez zalewy) Opakowanie makaronu penne 2 białe cebule 2 piersi z kurczaka Garść posiekanej pietruszki Pół słoiczka suszonych pomidorów 3 posiekane ząbki czosnku przyprawy (oregano, bazylia, pieprz i sól) Makaron ugotuj – musi być al dente. W tym czasie pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pierś z kurczaka i czosnek podsmaż na zalewie z suszonych pomidorów. Makaron
Mojewlasne.plszklanki białego wina 1 opakowanie szynki parmeńskiej/serrano (suszona szynka krojona w cienkie plastry) Szpinak podsmażyć na oliwie, aż woda odparuje. Doprawić przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz solą. Pomidory wyciągnąć z zalewy i pokroić na paski. Ser feta pokruszyć. Filet rozłożyć na desce i przykryć woreczkiem foliowym. Roztłuc delikatnie tłuczkiem, uważając, aby nie podziurawić mięsa. Na połowie mięsa ułożyć szpinak(...)boku, obłożyć ciasno plastrami szynki i spiąć wykałaczkami. Dla pewności można owinąć mięso ciasno nitką. Odstawić mięso na 2 godziny. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem z pomidorów. Ułożyć mięso, podlać winem. Mięso posmarować po wierzchu zalewą. Piec 30 minut w 200*C, a potem kolejne 30 minut w 180*C. Wyjąć mięso i odstawić na 10 minut. Podczas krojenia wyciągać wykałaczki
Chocolate Muffin Blogpomidorów (u mnie pół na pół z zalewy i suche) czubata łyżeczka kaparów 2 gałązki świeżego rozmarynu łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli 50 ml oleju z zalewy po suszonych pomidorach około 100 ml wody Bardzo dokładnie zblenduj fasolę z dodatakiem oleju i i wody. Drobno posiekaj pomidory i rozmaryn. Dodaj do zblendowanej fasoli wszystkie składniki i przyprawy
greenscarfsmaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką. Kiedy wołowina zbrązowieje i ładnie się przesmaży, dodaj do niej płaską łyżkę cynamonu i łyżeczkę kuminu. Wymieszaj, a następnie wlej do rondla pomidory wraz z zalewą i 2 łyżki octu winnego. Rozdrobnij pomidory szpatułką, wymieszaj całość, przykryj i duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 15 minut
Niedzielny kucharzsmaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką. Kiedy wołowina zbrązowieje i ładnie się przesmaży, dodaj do niej płaską łyżkę cynamonu i łyżeczkę kuminu. Wymieszaj, a następnie wlej do rondla pomidory wraz z zalewą i 2 łyżki octu winnego. Rozdrobnij pomidory szpatułką, wymieszaj całość, przykryj i duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 15 minut
Niedzielny kucharzCebulę drobno siekamy. Rumienimy na 1-2 łyżkach oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dokładamy mielone mięso. Kiedy mięso straci różowy kolor, dodajemy pomidory wraz z zalewą (ja jeszcze nalewam do puszki po pomidorach niewielką ilość wody, mieszam, przelewam do drugiej puszki, zbieram wszystko to, co zostało na jej ściankach i wlewam na patelnię) . Gotujemy
Smaki Na TalerzuSkładniki: 100 g twarożku półtłustego 3 szt. suszonych pomidorów w oliwie/oleju łyżeczka czarnuszki pieprz i sól do smaku 2 kromki razowego chleba Wykonanie: 1. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, drobno pokroić. 2. Twaróg wymieszać z pomidorami i połową łyżeczki czarnuszki. 3. Kromki chleba posmarować pastą twarogową, posypać czarnuszką
Atlas Smakówmakaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 8 kawałków suszonych pomidorów 2 łyżki oleju lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów ½ łyżeczki oregano 3 łyżki białego wina 4 łyżki śmietanki 30% 1 czubata łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka kaparów (opcjonalnie) Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości. Rybę podzielić na mniejsze kawałki
Pełny talerzkuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz z zalewą 2 ząbki czosnku 2 duże cebule ew. sól, pieprz Paprykę oraz chili pozbawiam gniazd nasiennych i pestek. Układam na blasze wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Wstawiam(...)już odpowiednie. Wyłączam piekarnik i studzę. Obieram, kiedy są jeszcze ciepłe. Do garnka wrzucam obrane papryki, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki, posiekany czosnek. Dodaję pomidory w całości z zalewą, bulion i zagotowuję. Gotuję ok. 15 minut, aby cebula zmiękła. Następnie wszystko miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco. Idealnie pasuje zimna, kwaśna śmietana, która znakomicie
W kuchni Karmel-itkisię do przygotowania zupy lub duszonych mięs. Tuż po ukiszeniu są w miarę jędrne, natomiast później po około 2 tygodniach stają się miękkie. W czasie kiedy kisiłam pomidory było bardzo gorąco, zalewa aż buzowała i wypływała na zewnątrz. Warto(...)pamiętać i postawić słoiki na przykład na tacy. Kiszone pomidory Czas przygotowania: 30 minut + fermentacja Składniki: 1 kg dojrzałych podłużnych pomidorów (polnych lub lima) ok. 4 cm kawałek chrzanu 4 ząbki czosnku 2-3 łodygi kopru ok. 1 litra wody 1,5 łyżki niejodowanej soli Wykonanie: Pomidory myjemy. Układamy w miarę ciasno w wyparzonym dużym słoju lub mniejszych
Kulinarne przygody Gatity. Bardzo prosta sprawa, a niezwykle aromatyczne małe co nieco. SKŁADNIKI: zalewa (oliwa) po suszonych pomidorach feta pokrojona w kostkę 3-4 pokrojone suszone pomidory 1 przekrojony na pół ząbek czosnku suszone oregano i tymianek po 1/3 łyżeczki A jak to zrobić: Zalewę (oliwę) wymieszać z ziołami. Dodać czosnek, fetę i pomidory. Całość delikatnie zamieszać, aby nie uszkodzić zbytnio
Kuchnia w opałachromantyczną kolację we dwoje – z całą pewnością posmakuje! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron Spaghetti – ok. 200 g * mięso mielone z łopatki wieprzowej – 250 g * pomidory pelati bez skóry ( z zalewą ) – 1 puszka * duża marchew – 1 szt * seler naciowy – szt * czosnek – 2 ząbki * szalotka – 2 szt * czerwone wytrawne wino – 0,5 szkl(...)warzywa oraz drobno posiekany czosnek – przesmażamy. Wrzucamy zmielone mięso , smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając, zalewamy czerwonym winem i redukujemy alkohol. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory pelati wraz z zalewą, Doprawiamy oregano, solą, pieprzem, cukrem i posiekana bazylią. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti i startym parmezanem oraz odrobiną pietruszki
Ostra na Słodkoteraz w te szare, pochmurne dni. składniki dla czterech osób 1/2 szklanki kaszy orkiszowej 250 g piersi z kurczaka 1 bakłażan 1 papryka czerwona 7-8 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki garść oliwek zielonych 2 łyżki oliwy 2 łyżki oleju z pomidorów sól, pieprz sposób przygotowania(...)dużym ogniu przesmażamy na niej pierś z kurczaka, delikatnie ją rumieniąc. Do przesmażonego mięsa dodajemy bakłażana, oraz olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy). Bakłażana smażymy przez trzy minuty, a następnie wrzucamy paski papryki, zmniejszamy ognień i całość smażymy jeszcze przez dwie minuty
Miód i pieprzporcje 2-3 główki czosnku 300-400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 50 g suszonych pomidorów (obojętnie cz z zalewy czy takie suche) ewentualnie szczypta soli bazylia lub pietruszka do podania Przygotowanie: Całe główki czosnku upiecz w temp. 180-190 C przez około 30-40 minut, oczywiście spokojnie(...)czosnek po czym podaj posiekane suszone pomidory oraz mleko kokosowe. Zagotuj cały czas mieszając. Dodaj do tego ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj (cały czas gotując), możesz doprawić solą, ale suszone pomidory według mnie idealnie bilansują smak tego dania, ot kwestia gustu. Podawaj skropione oliwą (użyj tej od pomidorów jeżeli miałeś te z zalewy) i pietruszką lub bazylią. Smacznego
greenscarfSkładniki: 1 duża, czerwona papryka; 4 ostre papryczki chili (u mnie 2 czerwone, 1 zielona i 1 żółta); 1 duża cebula; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1/4 szklanki zimnej wody; 1 łyżka octu jabłkowego; 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki(...)pokrojoną cebulę, paprykę i chili i podsmażyć. Dodać sól, cukier i chili w proszku. Smażyć, aż cały powstały płyn odparuje. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pomidory z puszki wraz z zalewą i wodę. Patelnię przykryć przykrywką, a całość dusić jeszcze, pod przykryciem, na małym ogniu, przez 25 - 30 minut. Gdy warzywa będą już miękkie dodać ocet, ewentualnie doprawić
Gospodyni Miejska