jestem alergikiem. Mam to szczęście, że nie straszne mi truskawki, pomidory, produkty mleczne, kurz i pyłki (których oczywiście nie jem), ani w ogóle nic innego. Przez dwa - trzy lata miałam mały problem ze słońcem - przy jego większej ilości pojawiała się wysypka, a nawet niezbyt przyjemne w dotyku bąble. Na szczęście przeszło, i tylko gdy byliśmy na wakacjach we Włoszech, bąbelki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności. Przepis znalazłam na Moich wypiekach ; zaciekawił mnie water roux . Nigdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeosoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka. Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, lub też wzbogacić jego smak o oliwki, pomidory czy cebulę. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Można użyć makaron o dowolnym kształcie. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym. W celu zbogacenia smaku zapiekanki można zwiększyć ilość czosnku i/lub dodać kukurydzę. Koncentrat pomidorowy można zastąpić szklanką soku pomidorowego czy zblenowanymi pomidorami z puszki
Gospodyni Miejskastarym, żółtym serem. Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny. Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego . Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskamieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować. Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawięc zamiast ścierać cukinię można ją pokroić w kostkę, przy czym danie nie będzie już tak przypominać tradycyjnego bigosu. Smak bigosu można wzbogacić o pokrojony w pióra por lub pomidory (sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę). Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskadorosłych osób. Można użyć papryk dowolnego koloru, natkę pietruszki zastąpić np. szczypiorkiem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Przecier pomidorowy można zastąpić puszką krojonych pomidorów (waga 400 g), a żółty ser mozzarellą. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskacały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku . Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal
SzczyptaSmaQolej 4 łyżki - por kawałek części białej - suszone pomidory 5 szt - czosnek 4 ząbki - lubczyk,bazylia, oregano, tymianek po kilka gałązek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki mniej więcej równe aby równo się poddusiły - natkę pietruszki i lubczyku posiekałam - cebulę dla wydobycia aromatu opaliłam na suchej patelni - dodałam oregano, tymianek oraz
Basia w kuchniseler naciowy 2 gałązki pietruszka korzeń 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka żółta 0,5 szt pomidorki koktajlowe 5 szt(równie dobrze mogą być pomidory w puszce) masło 3 łyżki oliwa ok 8 łyżek czosnek 2 duże ząbki oregano 2 gałązki tymianek 2 gałązki rozmaryn gałązkę kminek 1 łyżeczkę papryka ostra
Basia w kuchnibułka tarta do obsypania łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5 litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup) 1 przecier pomidorowy 3 bulionetki (użyłam domowej do smaku jak go zrobić klik ) SPOSÓB WYKONANIA - główkę kapusty oczyszczamy z niepotrzebnych liści i szatkujemy
Basia w kuchniWitajcie :) Ostatnio dostaliśmy od Was kilka wiadomości odnośnie przepisu, który pojawił się ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami . Bardzo się cieszymy, że Wam smakuje i prosicie o więcej :o) Dziś zapraszamy na fileta z kurczaka faszerowany szpinakiem, serkiem ricotta i boczkiem. Jeśli macie w domu krajalnicę lub uda Wam się wyprosić u Pani
W kuchni KatieSkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa z oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane
kuchcikowniaciut rozpogodzić ten dzień. Będą warzywa, będzie ser a dodatki podania zostawiam oczywiście Wam:-) Gotujmy razem !!! Składniki: zielona oraz żółta cukinia dwie małe cebule dwa małe ziemniaki 4 mniejsze pomidory pietruszka marchewka mozarella lub inny ser do posypania Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki kroję w cienkie plasterki, ser ścieram na tarce. Formę smaruję olejem/oliwą i układam składniki
pieprzny smaczek