wręcz przeciwne. Dwa jabłka jedno zielone, drugie czerwone.Za pomocą foremki-małego serduszka -wykroić serduszka w jabłkach i zamienić je miejscami. Z wnętrza jabłek usunąć gniazda nasienne i część miąższu. Pomidor pokroić w kosteczkę ,doprawić solą i pieprzem oraz dużą ilością pokrojonej bazylii
Kulinarny karnet ChristopheraCiasto. 225g mąki pszennej 10g drożdży 1/4 łyżeczki cukru 60ml letniej wody 1 łyżka oleju 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżeczki soli Nadzienie. 130g mięsa mielonego 1/3 papryki czerwonej 1 pomidor 1 cebula 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze wyrobić
Kulinarny karnet Christopherapieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos. Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać ziołami prowansalskimi, przesmażyć na patelni. Leśne grzyby obgotować, przesmażyć na patelni, podlać wytworzonym podczas pieczenia sosem, dolać śmietanę, dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować. Roladę
Kulinarny karnet ChristopheraZucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie przyprawa do potraw Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć środek. Wycięty miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso
Kulinarny karnet ChristopheraRolls of chicken with spinach. Składniki. 2 piersi z kurczaka 5 dag świeży szpinak 4 pomidor suszone z zalewy 1 ząbek czosnku 0,5 cebula przyprawa do dań Kucharek pieprz biały Sos. 5 szt grzyby boczniaki 0,5 cebula 100 ml bulion grzybowy 50 ml śmietana 36% pieprz czarny Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić przez folię, doprawić. Ząbek czosnku
Kulinarny karnet ChristopheraGrilled pork with smoked ham. Składniki. 4 kotlety z karkówki 4 plastry prosciutto crudo 5 szt. cebula 5 dag suszone pomidory koktajlowe 0,5 szt. papryka żółta 0,5 szt. papryka czerwona przyprawa do dań Kucharek majeranek pieprz cayenne 2 ząbki czosnek 3 łyżki olej bazylia pieprz czarny papryka słodka Wykonanie. Karkówkę pokroić na 4 kotlety, rozbić, przyprawić. Do oleju
Kulinarny karnet Christopheragorącym oleju . Osuszyć na bibule. Można posypać solą. Chrupiemy solo. Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście spryskane oliwką. Kanapka z jarmużem. Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem, smażonym chrupiącym jarmużem i parmezanem. Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami
Kulinarny karnet Christopheradoprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nabierać łyżką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron kotleciki na oleju. Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można jeść same kotlety, albo jako dodatek do II dania np. kotleta schabowego
Kulinarny karnet Christopherapiecz przez ok. 30 min, aż staną się rumiane, a ciasto chrupiące. Upieczone ślimaki chwilę przestudź i podawaj. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym lub dipem z pieczonych pomidorów . Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwamałym kieliszkiem. Ciastka piec w 180 stopniach C około 10-12 minut. Upieczone i ostudzone ciastka smarować, cienką warstwą, dżemu. Ja część posmarowałam marmoladą z zielonych pomidorów , a część - galaretką porzeczkową. Przed smarowaniem proponuję dżem lekko podgrzać - wówczas łatwiej rozprowadzić dżem na ciastku. Na koniec wypełnić "dziurki" ganaszem czekoladowym. GANASZ CZEKOLADOWY: * 50 g śmietanki
kolorowotorcikowonakłuwamy widelcem na około - pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem przez 40 minut w temperaturze 200 C. W miseczce przygotowujemy nadzienie:tniemy w małą kosteczkę chorizo, ser kozi, pomidory tniemy w ósemkę, siekamy pietruszkę, doprawiamy i wszystko mieszamy. Upieczone bataty przecinamy wzdłuż, w każdej części nożem przecinamy delikatnie środek ( tak aby skórki nie przerwać) rozchylamy i wkładamy
Niezły MłynekPieczemy przez 15-20 minut w 180°C Podczas gdy nasz pstrąg piecze się możemy przygotować do niego sałatkę. Moja, BARDZO improwizowana składała się z kukurydzy oraz fasoli konserwowej, pomidora, ogórka, natki pietruszki, soli i pieprzu- prosto i smacznie. I takim oto sposobem mamy zdrowy obiad w niecałe pół godziny- kolejny dowód na to, że nawet w pośpiechu
peanutbuttermonsterAromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 płaska łyżeczka olej 3 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki łupiny z nasion babki lub siemię lniane
głodny alergikzimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje z chrupiącą lodową sałatą i dojrzałymi pomidorami
głodny alergikforemek do zapiekania, można posypać serem (przy braku alergii na mleko) i przyprawami. Zapiekać pod przykryciem, w temp. około 180 stopni przez 20 minut. Do posypania użyłam suszonych pomidorów z natką i czarnuszką
głodny alergik