pomidor - 8433 przepisów (strona:397/563)

Frittata z fasolki szparagowej 218

tego samego po raz drugi. Stąd też i pomysł  na przygotowanie tej potrawy. Robię frittate w różnych wersjach, nie tylko z fasolka szparagowa,  ale też  z pomidorami, szpinakiem, cukinią , grzybami. Świetna potrawa  na kolację -sukces gwarantowany -polecam :) SKŁADNIKI       3 jajka całe     3 białka z jajek 300g fasolki szparagowej

zielonacukinka
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 151

neutralne w smaku ( pasuje i do dżemiku, i do szyneczki ), z tą lekko wyczuwalną nutą w tle, której nadają nietypowe dodatki. Jednak posmarowane masłem i z plastrem sera i pomidora smakuje jak zwykłe bułki.  Tym razem zostawiłam je na noc do wyrośnięcia w lodówce - chciałam mieć świeżutkie, cieplutkie bułeczki na śniadanie. Można je jednak odstawić na drugie wyrastanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
We włoskich klimatach 156

oryginalny przepis - nie dałam czosnku (nie miałam), za to dorzuciłam całkiem sporo tymianku (skoro już stoi w doniczce, to niech się nie marnuje). Wyszło pysznie! Chlebek jest mięciutki, smakuje pomidorami, ale tylko troszkę. Ma cudny kolor i jestem pewna, że nawet największy niejadek nie przeszedłby obok niego obojętnie w porze śniadania.  Pomidorowa focaccia z tymiankiem Składniki: (na 1 sporą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki duńskiej babci 161

się w piątek wieczorem upiec chleb lub bułeczki - takie aromatyczne śniadanie wprawia mnie zawsze w dobry humor. Do domowego pieczywa nie trzeba wiele - odrobina masła, pyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie. Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty sumienia C. ratuje błyskawicznymi bułeczkami. Kiedy był małym chłopcem, jego Mama piekła takie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez drożdży i zakwasu 211

jest to chleb na drożdżach, jednak smakuje naprawdę dobrze. Lekko się kruszy, wyraźnie czuć w nim dymkę i parmezan. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, do tego masło i plasterek pomidora - dla mnie było to naprawdę pyszne drugie śniadanie. C. też zjadał z apetytem. Polecam eksperymentatorom i tym, którzy chleba na drożdżach jeść nie mogą. Chlebek z mąką kukurydzianą, dymką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 155

dodatkiem soku jabłkowego. Hmm... Do chleba? Tak! Jego smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje wypiekowi bardzo ciekawego posmaku. Do tego mnóstwo chrupiących ziaren słonecznika, i wystarczy masło i pomidor do pysznego śniadania. Nam smakował bardzo - spróbujcie koniecznie. Twist ze słonecznikiem Składniki: (na 1 spory bochenek) 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 139

jestem alergikiem. Mam to szczęście, że nie straszne mi truskawki, pomidory, produkty mleczne, kurz i pyłki (których oczywiście nie jem), ani w ogóle nic innego. Przez dwa - trzy lata miałam mały problem ze słońcem - przy jego większej ilości pojawiała się wysypka, a nawet niezbyt przyjemne w dotyku bąble. Na szczęście przeszło, i tylko gdy byliśmy na wakacjach we Włoszech, bąbelki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 178

podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności. Przepis znalazłam na Moich wypiekach ; zaciekawił mnie water roux . Nigdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron penne z tuńczykiem i curry 237

osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka. Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, lub też wzbogacić jego smak o oliwki, pomidory czy cebulę. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Można użyć makaron o dowolnym kształcie. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym 223

zastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym. W celu zbogacenia smaku zapiekanki można zwiększyć ilość czosnku i/lub dodać kukurydzę. Koncentrat pomidorowy można zastąpić szklanką soku pomidorowego czy zblenowanymi pomidorami z puszki

Gospodyni Miejska
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 141

starym, żółtym serem. Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny. Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego . Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 218

mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować. Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Bigos z cukinii 200

więc zamiast ścierać cukinię można ją pokroić w kostkę, przy czym danie nie będzie już tak przypominać tradycyjnego bigosu. Smak bigosu można wzbogacić o pokrojony w pióra por lub pomidory (sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę). Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią 1284

dorosłych osób. Można użyć papryk dowolnego koloru, natkę pietruszki zastąpić np. szczypiorkiem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Przecier pomidorowy można zastąpić puszką krojonych pomidorów (waga 400 g), a żółty ser mozzarellą. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania