już miękkie w środku. Prawda, że zrobiło się prawie samo? ;) U mnie jako dodatki wystąpiły: kompot z jabłek od babci, szpinak ze śmietaną i czosnkiem, mizeria, pomidor. Prosty, domowy obiad, mało pracy a ile obżarstwa
Z butelką mleczka w tlezagotuje (w ten sposób gotuje się szybiej) - makaronu do sosu nigdy nie przelewamy wodą - makaron po ugotowaniu zasypujemy tartym parmezanem, mieszamy i dopiero zalewamy sosem - do wszystkiego co zawiera pomidory zawsze dodajemy odrobine cukru, również do takiego sosu jak mój
Z butelką mleczka w tlekolorystycznie i smakowo połączenie. 1 paczka mieszanki sałat 1 opakowanie sera camembert u mnie Turek z koziego mleka 2-3 gruszki w occie ziarna z granata opcjonalnie kilka suszonych pomidorów ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól, pieprz Ser i gruszki kroimy, reszte fantazyjne rozsypujemy w misie, zalewamy octem z oliwą, pieprzymy, solimy. Jemy. Najlepsze ze świeżutką ciabatą
Z butelką mleczka w tlewykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie: 1 niewielka cukinia pokrojona w plasterki mieszanka suszonych pomidorów, papryki grillowanej, oliwek z oleju czosnek ok 100 gram ulubionej wędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczki ok 150 g gorgonzoli
Z butelką mleczka w tlekroimy na plasterki. Szalotkę kroimy drobno i parzymy wrzątkiem na sitku. Pora myjemy i kroimy w plastry. Pomidorki cherry myjemy. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Pora, pieczarki i pomidory układamy na tacce z folii aluminiowej w parowarze i włączamy go na 10 minut. Po 5 minutach 5 łyżek kuskus wsypujemy do miski lub głębokiego talerza i zalewamy wrzątkiem
Parowar Facetalodówki i trudno je rozsmarować, wtedy często sięgamy własnie po majonez. Oczywiście, do kanapki z powidłami nie będzie on pasował ;) Ale do wędlin, pasztetów czy pomidora jest rewelacyjny. Najprościej jest otworzyć słoik kupionego majonezu, ale to pójście na skróty, prawda? A w naszej kuchni skrótów nie ma ;) Samodzielnie przygotowany majonez nie ma konkurencji wśród sklepowych, więc staram
Codzienna kuchnia niecodziennatylko mamy w domu pekinkę, to kombinacji na pyszną surówkę są tysiące. U mnie znajdziecie wcześniejsze przepisy na surówkę z pekinki, jajek i pomidora , zieloną surówkę z pekinki, groszku i ogórka , surówka z pekinki, marchewki i pędów bambusa , surówka z pekinki, marchewki i selera naciowego . Dziś dorzucam do kolekcji kolejny przepis:)) Składniki
Walijskie PichceniePieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C - 1 h 15 min. Po upieczeniu, odstawiamy do odpoczynku na przynajmniej 15min. Kroimy na cienkie paski. Do kebaba potrzebujemy także- pomidory ogórki cebulę sałatę sosy czerwony i biały pita chlebki lub wrapy- naleśniki Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, pita chlebki smarujemy sosami dajemy mięso i warzywa - gotowe :) Smacznego
Smaki EdytyKawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy. Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula. Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Moje posty
Słodka StronaZatęskniłam do lata, kiedy to można kupić świeże warzywka i owoce. Niby w sklepach pełno wszystkiego. Piękne czerwone pomidory, zielone ogórki, kolorowe papryki...Ale to nie smakuje tak, jak w sezonie. Dziś postanowiłam zafundować sobie namiastkę nowalijek: zrobiłam sałatkę z kiełków. Użyłam do niej kiełków słonecznikowych, z brokuła, rzodkiewki i lucerny. Zmieszałam je w miseczce
Codzienna kuchnia niecodziennatłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki: - plaster żółtego sera, -cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora... ...i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać. To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek konserwowy i sałatę, ale dodałam to, co miałam
Codzienna kuchnia niecodziennaNaczynie przykryć i wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni. Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzypraw, więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich: W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka. Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu
Codzienna kuchnia niecodziennaZmiksować w blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :) Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebula Na placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy. Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole
Codzienna kuchnia niecodziennaWiosna idzie, idzie i...dojść nie może. Tęsknimy za słońcem, świeżymi warzywkami, prawda? Marzą mi się moje ukochane sałatki z pachnących pomidorów, ogórków i chrupiącej sałaty. Pochrupałabym marchewkę i rzodkiewkę. Echhh...Tymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie
Codzienna kuchnia niecodzienna