pomidor - 8433 przepisów (strona:387/563)

Sałatka z granatem, gruszkami i owczym serem 269

kolorystycznie i smakowo połączenie. 1 paczka mieszanki sałat 1 opakowanie sera camembert u mnie Turek z koziego mleka 2-3 gruszki w occie ziarna z granata opcjonalnie kilka suszonych pomidorów ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól, pieprz Ser i gruszki kroimy, reszte fantazyjne rozsypujemy w misie, zalewamy octem z oliwą, pieprzymy, solimy. Jemy. Najlepsze ze świeżutką ciabatą

Z butelką mleczka w tle
Tarta śródziemnomorska - quiche. 333

wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie: 1 niewielka cukinia pokrojona w plasterki mieszanka suszonych pomidorów, papryki grillowanej, oliwek z oleju czosnek ok 100 gram ulubionej wędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczki ok 150 g gorgonzoli

Z butelką mleczka w tle
Kuskus z warzywami z parowaru 252

kroimy na plasterki. Szalotkę kroimy drobno i parzymy wrzątkiem na sitku. Pora myjemy i kroimy w plastry. Pomidorki cherry myjemy. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Pora, pieczarki i pomidory układamy na tacce z folii aluminiowej w parowarze i włączamy go na 10 minut. Po 5 minutach 5 łyżek kuskus wsypujemy do miski lub głębokiego talerza i zalewamy wrzątkiem

Parowar Faceta
Domowy majonez 295

lodówki i trudno je rozsmarować, wtedy często sięgamy własnie po majonez. Oczywiście, do kanapki z powidłami nie będzie on pasował ;) Ale do wędlin, pasztetów czy pomidora jest rewelacyjny. Najprościej jest otworzyć słoik kupionego majonezu, ale to pójście na skróty, prawda? A w naszej kuchni skrótów nie ma ;) Samodzielnie przygotowany majonez nie ma konkurencji wśród sklepowych, więc staram

Codzienna kuchnia niecodzienna
SURÓWKA Z PEKINKI,MARCHWI,KUKURYDZY I OGÓRKA KONSERWOWEGO 348

tylko mamy w domu pekinkę, to kombinacji na  pyszną surówkę są tysiące.  U mnie znajdziecie wcześniejsze przepisy na  surówkę z pekinki,  jajek i pomidora ,   zieloną surówkę z pekinki, groszku i ogórka ,   surówka z pekinki, marchewki i pędów bambusa ,   surówka z pekinki, marchewki i selera naciowego .  Dziś dorzucam do kolekcji kolejny przepis:)) Składniki

Walijskie Pichcenie
Kebab- kebap 407

Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C - 1 h 15 min. Po upieczeniu, odstawiamy do odpoczynku na przynajmniej 15min. Kroimy na cienkie paski.    Do kebaba potrzebujemy także- pomidory ogórki cebulę sałatę sosy czerwony i biały  pita chlebki lub wrapy- naleśniki Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, pita chlebki smarujemy sosami dajemy mięso i warzywa - gotowe  :) Smacznego

Smaki Edyty
Shoarma z Kurczaka 26391

Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy. Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula.  Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym.     Moje posty

Słodka Strona
Kiełkowa bomba witaminowa 178

Zatęskniłam do lata, kiedy to można kupić  świeże warzywka i owoce. Niby w sklepach pełno wszystkiego. Piękne czerwone pomidory, zielone ogórki, kolorowe papryki...Ale to nie smakuje tak, jak w sezonie.  Dziś postanowiłam zafundować sobie namiastkę nowalijek: zrobiłam sałatkę z kiełków. Użyłam do niej kiełków słonecznikowych, z brokuła, rzodkiewki i lucerny. Zmieszałam je w miseczce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hamburger bardzo domowy 174

tłuszczu.  Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć  kotlet i dodatki: - plaster żółtego sera,  -cieniutkie plasterki cebuli,  -grubsze plastry pomidora... ...i  polać  keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać. To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek konserwowy i sałatę, ale dodałam to, co miałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wieprzowina ras el hanout 206

Naczynie przykryć i wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni. Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :)  Życzę wszystkim smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piersi z kurczaka a'la Bruschetta 350

przypraw, więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich: W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka. Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 322

Zmiksować w blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :) Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebula Na placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy. Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 377

Wiosna idzie, idzie i...dojść nie może. Tęsknimy za słońcem, świeżymi warzywkami, prawda? Marzą mi się moje ukochane sałatki z pachnących pomidorów, ogórków i chrupiącej sałaty. Pochrupałabym marchewkę i rzodkiewkę. Echhh...Tymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki ze świeżym szpinakiem i fetą 225

jest błąd w przepisie :) feta jest wystarczająco słona. Naleśniki ciasno zwinąć w rulon i obsmażyć lekko na maśle. Dzisiaj podałam takie naleśniki z pomidorem oraz...surowymi listkami szpinaku :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z papryką na otrębach 164

pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem. Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera. Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna