dodałam odrobinę chrzanu. Z czerstwej bagietki zrobiłam grzanki i ozdobiłam roszponką. Wszelkie ograniczenia nie są tu mile widziane, natomiast ulubione dodatki jak najbardziej. Wystarczy dodać szczypiorek, szynkę, awokado, suszone pomidory... Codziennie jemy z Frankiem drugie śniadanie. Cenię te chwile bardzo i sama do siebie się uśmiecham podczas tego naszego biesiadowania. Z przeszkodami mniejszymi lub większymi, mniej więcej o tej samej
bistro mamajadamy zwykle takich śniadań. W niedzielę zazwyczaj na stole ląduje jajecznica albo jajka na miękko i obowiązkowo na kanapce pomidor. I to jest zawsze popis mojego męża, który ma monopol na jajecznicę i przyznaję, że moja mi tak nie smakuje. W soboty wszystko zależy od tego jak Franek długo pozwoli nam pospać. Jeśli do 6 rano, to najczęściej kończy się
bistro mamaDietetyczna jajecznica to kolejny przepis w mojej diecie. Taka jajecznica w wersji light obowiązkowo zadomowi się na moim stole, będę ją urozmaicać dodając pomidory, szpinak, czy pieczarki. Ta jajecznica jest może mniej aromatyczna i ociupinkę gorsza w smaku niż jajecznica przygotowana na boczku, czy kiełbasie , czy z kurkami ( uwielbiam), ale za to jest zdrowa, lekka, bardzo puszysta i w dodatku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPowrót do szkoły... Jak zacząć dzień? Może od jajecznicy podanej ze świeżym żytnim chlebem posmarowanym masłem i z plastrami pomidora? Tak, to jedna z najprostszych i najlepszych śniadaniowych opcji, jeśli akurat mamy ochotę na coś w wersji wytrawnej. Jest to pełnowartościowy posiłek, który zapewni nam sytość na długo :) I pamiętajcie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia :D ~ Najprostsza jajecznica ~ Składniki
Kuchenny Skrawek NiebaGulasz z wolnowaru...prosto i bez zaglądania w garnki, mieszania i bez obawy , że coś wykipi lub się przypali.. mięso wieprzowe marchew cebula czosnek sól, pieprz majeranek pomidory suszone Piątnica ziele angielskie, listek laurowy Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni .Przełożyć do wolnowaru , dodać cebulę,czosnek, marchewkę , przyprawy.Dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować
Moje domowe kucharzeniewykonane przez moją połówkę:) Składniki; 4 piersi z kurczaka, 1 duża limonka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, ryż naturalny, Sałatka z mango; 2 dojrzałe mango, 3 pomidory rzymskie, 1 czerwona lub żółta papryka /można obie/, czerwona cebula, szczypiorek, 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry, sok z 1 limonki, 1 do 2 łyżek cukru / w zależności jak dojrzałe
Anioły w kuchniSKŁADNIKI: Pierś z kurczaka Czerwona papryka Suszone pomidory Mozzarella Czerwona cebula Tortilla pszenna Sałata lodowa Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, ostra papryka PRZYGOTOWANIE: Na patelni podsmażamy czerwoną cebulę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, ostrą papryką i dorzucamy czosnek. Wszystko razem podsmażamy, aż kurczak się usmaży. Następnie dokładamy pokrojoną paprykę czerwoną i smażymy tak aby papryka
kulinarnyJadzień lub dwa. Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej. Czas przygotowania: 8 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 4,50 zł SKŁADNIKI
kulinarnyJaCzas przygotowania: 40 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 250 g makaronu fusilli (świderki) 1/2 papryki czerwone 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 2 pomidory 2 czerwone cebule 200 g brokuł 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 serek kremowy typu Philadelphia 6 plastrów żółtego sera oliwa bazylia, oregano sól, pieprz PRZYGOTOWANIE zapiekanki makaronowej: Brokuły blanszujemy. Wstawiamy
kulinarnyJaprzekładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdym z nich układamy listki oregano i plaster mozzarelli. Kotlety wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 15 min. DODATKI: Świeże szparagi/ pomidory koktajlowe z krążkami cebulowymi Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. Pomidorki kroimy na połówki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Cebulę obieramy i kroimy
kulinarnyJamniejszy kwadrat w odległości 1-2cm od brzegów, ale tak by nie przeciąć ciasta. Wewnętrzne kwadraty smarujemy śmietaną, posypujemy czosnkiem, rozkładamy szynkę i boczek, po 4 ćwiartki pomidorów, oliwki i cebulę. Wszystko posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na 20 - 25 minut
W kuchni wieczoremsię w menu znajduje się notatka pod tytułem Nasza Kuchnia a ruch Slow Food . Źródło: http://www.decare.pl/produkty-autentyczne Cała idea tego ruchu jest jakąś tęsknotą za zerwaniem niepryskanego pomidora prosto z krzewu i wbiciem w niego zębów. Wyraża czasem nie do końca świadomy opór przed tymi nadpsutymi produktami, na granicach daty przydatności do spożycia zalegających na półkach supermarketów. Hodowanych
W kuchni wieczoremsosie takich jakie najbardziej lubię. Składniki (dla 2 osób): makaron 2 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 30g sera gran padano 5 plastrów wędzonego boczku sól i pieprz sałatka z pomidorów i brokuła 10 pomidorków koktajlowych 1 niewielki brokuł (ok. 250g) pół małej cebuli czerwonej garść liści bazylii 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przegotowania. Sałatka Brokuła
W kuchni wieczoremgórnej półce w temperaturze 190 stopni. Wnętrze tarty powinno ok. 20 - 25 minuty zacząć rosnąć, a pod koniec ser powinien być zarumieniony. Tartę podałam z sałatką z pomidorów, oliwek, cebuli, oliwy, octu balsamicznego i bazylii
W kuchni wieczoremwydawało mi się, że to jest książka, która spokojnie starczy mi na najbliższe, jeśli nie 7, to chociaż 5 lat. Niestety. Dział książki kulinarne w księgarniach przyciąga mnie jak pomidory bazylię. Jeśli mam gorszy tydzień, humor mi nie dopisuje i wydaje się, że nic mnie nie pocieszy, wtedy pojawia się myśl, że w zasadzie, to wszystko może mi wynagrodzić jedynie
W kuchni wieczorem