cebulę w piórka i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka się zeszkli, na patelnię dodajemy brokuły i drobno posiekaną papryczkę chilli. Opcjonalnie, jeśli lubicie, możecie również użyć pomidorów suszonych pokrojonych w paseczki (ilość wg uznania, kilka sztuk). W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietanę i pokruszony lazur, aż ser się rozpuści i masa zacznie bulgotać. Gorącą śmietanę z lazurem przekładamy
Taste Of My Daygrillowy trwa...sos barbecue obowiązkowy;) Składniki: 1 łyżka oliwy 1 posiekana cebula 400 g pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku 85 g cukru trzcinowego 3 łyżki octu jabłkowego
Anioły w kuchnipieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki papryki wędzonej 1 cały kurczak 150 g groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej) 200 g pomidorów koktajlowych garść posiekanych listków bazylii Przygotowanie: Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia dużą blaszkę i wyłóż na nią dynię. Skrop ją od serca oliwą lub olejem i dobrze posól
karmelowypaseczki. Połowę drobno pokrojonej sałaty lodowej wsypujemy do szklanej misce, układamy część pokrojonych piersi kurczaka, połówki pomidorków i piórka czerwonej cebuli i robimy kolejną taką samą warstwę z sałaty, pomidorów, cebuli i pasków kurczaka. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodaję tą prostą sałatkę bez polania sosem winegret. Dobór składników do polania, pozostawiam do wyboru. Poniżej cztery możliwości, ale zapewniam, kombinacji jest dużo więcej. Składniki 1 mały ogórek 1 pomidor 1 świeża figa 1 płatek karamboli Winegret 1. miód, czerwony ocet winny, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz 2. cytryna, musztarda, oliwa z oliwek, sól morska, biały
Kulinarny karnet Christopheradawno za jego zrobienie. Jakiś czas temu zobaczyłam fajny przepis na blogu Marzeny i postanowiłam, że muszę koniecznie go zrobić. Udało mi się kupić fajne, mięsiste pomidory po przystępnej cenie. Z podanego przepisu wyszło mi 11 słoików różnej wielkości. Taki sos świetnie sprawdza się w porze zimowej do zrobienia zupy pomidorowej, mięsa
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muffiny w wersji wytrawnej z żółtym serem, boczkiem i suszonymi pomidorami. Wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i miękkie w środku. Doskonałe jako przekąska np. do pracy lub na kolację. Boczek można zamienić na szynkę oraz wybrać dodatki wg swoich upodobań. Polecam. Post Muffiny z żółtym serem
Marta GotujeIlość porcji: około 7 Składniki: Na wrapy: Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej Pół szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos: Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki. Przepis na sosy znajdziesz tutaj! Wszystkie
Kolizje Smakówpóki sezon szparagowy trwa, staram się je jeść jak najczęściej, jednocześnie żałując, że jest on tak krótki. Szparagi to typowe warzywo śródziemnomorskie, dlatego uznałam, że połączenie ich z pomidorami, oliwkami i czosnkiem to strzał w dziesiątkę. W czasie smażenia pomidorki puszczą sok, który zmiesza się z aromatem czosnku i ziół tworząc niebiański sos. Dlatego ja zjadłam to danie z chlebem
Chilli Czosnek i Oliwamięs, hot-dogów, czy hamburgerów. My również w Polsce mamy swoją odmianę relishu i jest to ćwikła. A dzisiaj proponuje wam pyszny słodko-kwaśny relish, czyli sos z papryki, pomidorów i jabłek. Gęsty, pyszny, aromatyczny, idealny na zimę. Przepis z "Poradnika domowego". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Potem wystarczy tylko dodać trochę wędliny czy mięsa i mamy gotowy obiad. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknajzdrowszy do kanapek jest chleb żytni. Do przygotowania tych kanapek potrzebujemy 2 kromki chleba np. żytniego w kształcie trójkąta. Wystarczy kromki posmarować cienko masłem, obłożyć kawałkiem sałaty, plasterkiem pomidora. Ogórek małosolny kroimy w cienkie paski, które zwijamy w spiralki, układamy po jednej na kanapce. Plaster sera kroimy w paski i je również zwijamy w spiralki, na 1 kanapkę wystarczą dwie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja propozycja na sałatkę wykonaną z kaszy kuskus z dodatkiem pomidora, ogórka, cebuli, czerwonej i zielonej papryki. Doskonała do grilla lub na przyjęcia. Bardzo smaczna, lekka a przede wszystkim zdrowa. Sałatka dla wegetarian i nie tylko Post Sałatka z kaszą kuskus pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejajka wyszły bardziej zielone. Jednak miało być też kreatywnie. Margarytka liczy na zielone potrawy, a ja liczę, że doceni moją kreatywność. Trzymajcie kciuki za zbuki! Proponuję zacząć od salsy Pomidory i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam do miseczki, skropiłam oliwą, dodałam przyprawy (tymianek, a także pieprz i chilli). Wymieszałam. Odstawiłam na 15min. Teraz podpłomyki Mąkę przesiałam do miseczki
bastalenakmin rzymski, kardamon. Dzisiaj zatem gyros( i )my! Mięso wieprzowe pocięte na kawałki marynowałam przez noc w mieszance ostrej papryki, czosnku, oregano i oliwy. Usmażyłam. Jako dodatki użyłam plastry pomidora, piórka cebuli oraz zielone oliwki. Usmażone chlebki wypełniłam farszem oraz podałam z sosem tzatziki . Chlebki proponuję wykonać z tego przepisu lub wypróbować szybszą, smażoną wersję
bastalena