pomidor - 8433 przepisów (strona:331/563)

Faszerowany bakłażan 177

cynamonu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g  jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki) 100g sera np chedara, grubo startego sól i świeżo zmielony czarny pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Przeciąć każdy  bakłażan wzdłuż na pół

Stare Gary
Pasztet z cukinii 147

oliwy i pokroić w drobną kostkę.  Posiekać zioła. Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane, tartą bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek, cebulę i pozostałe przyprawy. Dobrze wyrobić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie trzeba dodać dodatkowej porcji  tartej bułki  -  masa powinna być

Stare Gary
Zupa pomidorowa z wolnowaru 194

oliwek 2 średnie  cebule, drobno pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, obrane i pozostawione w całości 1 łyżeczka  papryki w płatkach 1 łyżka soli 1 kg  pomidorów obranych 1 l bulionu z kurczaka  - gorący 10  liście bazylii (oraz więcej do dekoracji) gałązka lubczyku świeżo starty parmezanu do podania  przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją

Stare Gary
Odmienna bruschetta 144

Pomidora i mozzarelle kroimy w drobną kostkę. Bazylie i  2 ząbki czosnku siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawiamy sólą i pieprzem do smaku. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni z termoobiegiem. Bagietkę skrapiamy oliwą z oliwek układamy po 2 łyżki farszu i wstawiamy

Kredowe Menu
Currywurst-kulinarna legenda Niemiec 156

soli 500 g Rostbratwurst-5 sztuk Wykonanie:  cebule obrac,pokroic w drobna kostke,zeszklic na masle ghee.Dodac lyzke cukru i lekko skarmelizowac dodac curry i przesmazyc razem wlac pomidory z puszki.Mieszajac od czasu do czasu gotowac okolo 20 minut dodac ketchup,wlac bulion,ocet balsamiczny,Sambal Oelek i sol.Sambal Oelek dalam bardzo plaska lyzeczke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 166

seler.Gdy uzywasz naciowego obierz go z wlokien.Marchewke z selerem utrzec na grubych oczkach tarki.Pora pokroic w poltalarki.Dolozyc rozdrobnione warzywa do cebuli i przesmazyc razem kilka minut wlac do warzyw pomidory z puszki.Sos nie moze byc za gesty,ani za rzadki.gdyby byl za gesty mozna dolac biale wino pomiodorowa mase posolic,dodac lyzeczke cukru i lyzke octu baalsamicznego.Dolozyc posiekac oregano ,bazylie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z mango w ostro – słodkiej glazurze 183

curry – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * pieprz mielony – 1 szczypta * papryka chili ( świeża ) – 1 szt * olej rzepakowy – 150 ml SAŁATKA : * ziemniaki – 150 g * pomidory koktajlowe – 100 g * sałata rukola – 2 garści * olej rzepakowy – 100 ml * sól – do smaku * ocet balsamiczny – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO : Filet z indyka oczyszczamy

Ostra na Słodko
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą 150

dwoje ;) Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron ( ja wykorzystałam czarny ryżowy ) – 300 g * tuńczyk w sosie własnym – 100 g * szalotka – 1 szt * kukurydza – 100 g * pomidory koktajlowe – 50 g * masło – 1 łyżka * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jeśli używamy klasycznego makaronu gotujemy go al dente, odcedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli używamy makaronu ryżowego , przygotowujemy

Ostra na Słodko
Indyjski obiad na żółto 242

użyłam pokrojonych w kostkę piersi z kurczaka. Dalej mamy ryż, też po indyjsku, przepis z tego samego  źródła co kurczak. W roli przedstawicielki europy wystąpiła sałatka z pomidorów. Małe pomidorki różnej maści z kroplą octu winnego, szyptą morskiej soli i kolorowego pieprzu i paroma piórkami cebuli cukrowej. And the last but not least Mango Lassi, tak pyszne

Z butelką mleczka w tle
Superzdrowy tost odchudzający :) 154

ścisłej diety a robi się go następująco: 2 kromki hardcorowego razowca smarujemy masłem posypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulą (najlepiej czerwoną) wsadzamy do tostera/opiekacza Na gotowe tosty kładziemy mnóstwo polnych pomidorów (najlepiej malinowych), posypujemy solą pieprzem. Jemy i chudniemy równocześnie

Z butelką mleczka w tle
Tortilla ze Stripsami z Kurczaka 758

pieprz warzywa:                 sałata lodowa (lub inna)                 ok. 3 pomidory                 duża cebula                 duży ogórek sos czosnkowy   sos chili Tortilla ze Stripsami z Kurczaka - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka

Słodka Strona
Domowe Hot-Dogi 263

tego przepisu na domowe bułeczki do hot-dogów ) ok. 4 parówki dobrej jakości (sprężyste, jędrne, z dużą zawartością  mięsa) lub cienkie kiełbaski do hot-dogów dowolne warzywa: sałata pomidory, ogórki, cebula dowolne sosy: ketchup, majonez, musztarda, sos czosnkowy itp. Domowe Hot-Dogi - Sposób przygotowania: Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż nie docinając do końca. Wykładamy wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki

Słodka Strona
Tortilla z Krewetkami 185

domowe - przepis ) 150 g krewetek 100 g oliwek ok. 150 g paluszków krabowych połowa niedużej papryki czerwonej ogórek sałata lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) łyżeczka kaparów duży pomidor lub ok. 6 pomidorków koktajlowych majonez 50 ml sosu sojowego szczypta soli ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej duże jajko Tortilla z Krewetkami - Sposób przygotowania: Krewetki wrzucamy

Słodka Strona
Wiosenna sałatka z młodych liści szpinaku 161

Pyszna kolorowa sałatka, idealna na wiosenne dni. Zielone listki szpinaku, różowy grapefruit, chrupiąca ciecierzyca, plasterki rzodkiewki, oblane czerwienią pomidory, orzeźwiający ogórek, pestki dyni, a to wszystko zanurzone w doskonałym pesto z liści rzodkiewki. Samo zdrowie i wiosna na talerzu :)! Składniki: kilka garści liści młodego szpinaku (typu baby) 1 grapefruit szklanka prażonej ciecierzycy ( z tego przepisu ) pęczek rzodkiewki kilka małych ogórków

Food Square
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 139

ugotowaniu hartujemy zimną wodą. Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku. Składniki na sos marinara: 500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach) 1 cebula 3 ząbki czosnku 20 g anchois 20 g kaparów oliwa z oliwek oregano suszone bazylia suszona oraz świeża do posypania pieprz sól Czosnek i cebulę siekamy

Food Square

Proponowane wyszukiwania