placków, dzięki temu mąż miał lunch do pracy. Jeśli nigdy nie robiłaś tortilli to namawiam, bo to świetny pomysł na przemycenie dziecku warzyw :) U nas tym razem: kapusta pekińska, pomidory, ogórek, kukurydza, papryka, jogurt z koperkiem i pietruszką. Podwieczorek Lody i owoce. "Mamo, ale to pyszota". Takie lody to nie grzech. Kolacja Placki z bananem i syropem klonowym
lady-och-mistrzyni.blogspot.comnasze ulubione wytrawne placuszki. Bardzo puszyste dzięki dodatku ricotty, zielone, pachnące prosciutto crudo. Placuszki podaj ę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Smacznego :) SKŁADNIKI na 12-15 sztuk 100 gr szpinaku 100 gr m ą ki pszennej 100 gr ricotty 100 gr prosciutto crudo 2 jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
La grande e la piccola cuocaaromatycznymi przyprawami chłodniki ratują nasze menu, szczególnie gdy letnia pogoda nie zachęca do rozkoszowania się gorącymi daniami. Chłodniki przygotowywane są z najrozmaitszych warzyw a nawet owoców. Najczęściej są to pomidory, ogórki, rzodkiewka. Bazą każdego słowiańskiego chłodnika jest zsiadłe, wiejskie mleko, którego wg słynnej kucharki, Magdy Gessler w tym przypadku nie można zastąpić niczym innym. Magda Gessler, jak można przeczytać
Moja smaczna kuchniarzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju
Ogrodnik w podróżystarając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki z brzegów. Całość odstawić, aż zaczyn zacznie rosnąć na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól, obie papryki, płatki s uszonych pomidorów i oliwę oraz stopniowo wodę i wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi, bo mąka żytnia ma to do siebie, że jest mocno kleista . Ciasto powinno być elastyczne
Grunt to przepis!przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku
zadanie-gotowaniegrupy. Możecie zamieszczać linki do własnych postów na blogach, możecie wpisywać swoje szybkie sposoby na... bezpośrednio na grupie. A poniżej przepisy z ubiegłego piątku :) Chłopski garnek Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym Makaron z jagodami Spring rollsy warzywno-kwiatowe Zupa z botwiny Zupa szczawiowa z chrzanem Lekka sałatka z serem pleśniowym Mleko z orzechów laskowych Antipasto - i love
Codzienna kuchnia niecodziennanapisałam powyżej, czyli dzieci, dodatkowe projekty kulinarne i.... działeczka , która pochłonęła niemal każde wolne popołudnie, a już na pewno każdy słoneczny weekend. Rosną już pierwsze warzywa, wczoraj posadziłam pomidory i ogórki. Blog nie przestanie istnieć, ale kto wie czy nie zamieni się trochę w fotogalerię bistro mamy - działkowca :) Dziękuję wszystkim tym, którzy jeszcze lubią tu zaglądać
bistro mamaklasyczną z ziemniakiem, marchewką, selerem i pietruszką z dodatkiem majonezu z 250g wchłoniemy około 320 kcal i 30 g tłuszczu. Jeżeli jednak wybierzemy sałatkę przygotowaną na bazie kapusty, ogórka, pomidorów, oliwek z oliwą okazuje się, że przyjmiemy jedynie 100 kcal i 2,5 g tłuszczu. To spora różnica jak na krótką imprezę u cioci, która prawdopodobnie będzie się starała wepchać
Mr. Tasterazie potrzeby dopraw do smaku solą oraz ewentualnie drobno zmielonym pieprzem. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. I voilà. Twój pasztet sojowy jest gotowy! Ja uwielbiam z pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Czasami jako dodatek daję keczup lub sojonez . Smacznego! Artykuł Pasztet sojowy – bez pieczenia pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanjabłka Składniki na dip: łodyga brokuła pozostałości po natce od pietruszki - łodygi skórka od limonki olej i woda pieprz i sól Marynata: 4 łyżki oleju - pozostałość po suszonych pomidorach w oleju 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Obierki to pozostałości po obieraniu
Bananowe Polezwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się potrawkę wraz z sosikiem. Polecam Wam spróbowanie jedzenia jak Hindusi, czyli rękami. Wtedy całe
Mieszam w Garnkuinnych sklepów spożywczych online? Na pewno nie jest to sklep typu hipermarket, przynajmniej w mojej opinii. Dlaczego? Bo we Frisco.pl nie spotkacie włosa w zapakowanym mięsie czy zepsutego pomidora. Jakość dostarczanych produktów jest bardzo wysoka, wręcz taka, jakbyśmy sami wybierali sobie zakupy do koszyczka. To dla mnie ważne. Na początku mojej przygody z zakupami online, prawie każde z nich kończyły
Gotowanie i blogowaniejuż pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też niewiele – miłego gotowania i smacznego! I love eggs in every
Martyna Cooksszybka frittata jednoosobowa. Przepis na te małe frittaty podkradłam wiele lat temu Nigelli Lawson. Stały się jednym z moich ulubionych śniadań , obok jajecznicy, burrito śniadaniowego i fasolki w pomidorach. Mam nawet taką specjalną mała patelenkę idealną na dwa jajka, na której smażę moje omleciki. W odróżnieniu od ostatnio pokazywanych, bardziej tradycyjnych w wykonaniu i rozmiarze frittat , tu smażymy małe omlety
Chilli Czosnek i Oliwa