pomidor - 8433 przepisów (strona:328/563)

Pizza -ciasto z dodatkiem oleju rzepakowego 235

świeżych drożdży 180 ml  gazowanej wody mineralnej 2 łyżki oleju rzepakowego 1  łyżeczka soli 1  łyżeczka cukru Farsz pieczarki  kiełbasa  ser żółty  pomidor  przyprawa do pizzy Dodatkowo ketchup z cukinii Drożdże rozpuścić w połowie ilości wody,dodać 1 łyżkę mąki i cukier .Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do mąki

Moje domowe kucharzenie
Pieczone skrzydełka w pysznym sosie - smażone na oleju rzepakowym 238

skrzydełek przyprawa do kurczaka 0,5  kg pieczarek  1 cebula 1-2 marchewki olej rzepakowy Zalewa: 2 łyżki maggi  2 łyżki cukru  1 puszka pomidorów  5 łyżek octu winnego Jamar 1 szk.wody  listek, ziele  jarzynka Skrzydełka obsypać przyprawą, odstawić do lodówki.  Cebulę i marchewkę obrać, pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z pesso 296

Prosto, szybko i smacznie...składniki wedle gustu lub zapasów w lodówce.. pesso  rzodkiewka  polędwica drobiowa ogórek pomidor szczypior majonez sól, pieprz Pesso zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut [lub zimną wodą i odstawić na 25 minut] aż napęcznieje.Polędwicę i warzywa pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Nadziane zapiekanki 378

zawartość ukryta jest w środku bułki. Wykonane w kajzerkach ale świetnie sprawdzą się też długie bagietki. U mnie dodatkowo z oliwkami i suszonymi pomidorami, które uwielbiam. Polecam spróbować u siebie Post Nadziane zapiekanki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Bigos z młodej kapusty 244

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Smaczna i aromatyczna potrawa jednogarnkowa. Idealna na szybki letni obiad, u mnie w ulubionej wersji z pomidorami z puszki. Najlepszy po przegryzieniu się smaków. Post Bigos z młodej kapusty pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pizzerinki 217

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pizzerinki z sosem pomidorowym, serem mozzarella i pomidorami. Bardzo smaczne, mięciutkie w środku, idealne na imprezę lub przekąskę. Można przygotować je również z innymi, dowolnymi dodatkami. Ja robiłam również z pieczarkami, szynką i żółtym serem. Zapraszam do wykonania. Post Pizzerinki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami 483

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z makaronem, kurczakiem, brokułem, pomidorami, kukurydzą i mozzarellą. Bardzo smaczna zarówno na obiad jak i kolację. Inspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla na  zapiekankę wg Pascala, którą lekko zmodyfikowałam. Zamiast boczku dałam pierś z kurczaka i wzbogaciłam ją o dodanie kukurydzy. Polecam. Post Makaronowa zapiekanka

Marta Gotuje
Garść wakacyjnych fotek i zapiekanka 229

cukinia z czerwonym pesto składniki; 2 średnie cukinie 2 bakłażany 2-3 kulki mozzarelli tarty parmezan oliwa do smażenia sól, pieprz   składniki na pesto: 1,5 słoika suszonych pomidorów świeża bazylia ( ja używam połowę takiej z doniczki) 1-2 łyżek kaparów 0, 5 ząbka czosnku sól, pieprz 2 łyżki orzeszków pinii wykonanie: Wszystkie składniki na pesto miksujemy ze sobą

Przysmaki Karolki
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 478

Post Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Leczo z cukinii z szynką 258

którą można było kupić w chorwackich sklepach – była masakrycznie droga i niefajna. Zresztą szynka to tylko dodatek, a właściwy smak potrawie nadała przede wszystkim dojrzałe w słońcu warzywa: papryka, pomidory i cukinia. Jak zwykle było pyszne. A może to w Chorwacji wszystko smakuje lepiej? Nawet mój starszy szkodnik, który zwykle nie jada cukinii, zjadł całą porcję leczo i dopiero przy

Gotuj z Misiem
ETLI PIDE, CZYLI TURECKA PIZZA 205

końca sprofanowałam ten turecki specjał :). Przeglądałam różne przepisy na Etli Pide (głównie inspirowałam się przepisem Gaitri Pagrach-Chandra) i nie pojawia się w nich sos (zastępuje go roztarty pomidor zmieszany z mięsem mielonym). W moim przepisie sos musiał być, więc jest to mały włoski akcent. Czyżbym niechcący przygotowała danie kuchni fusion? Jeżeli interesuje Was, jak smakuje połączenie kuchni włoskiej

Przepisy Aleksandry
KOLOROWE WRAPY Z KURCZAKIEM 415

Wrapy można podać na zimno lub ciepło. Z reguły kładę na stół wszystkie składniki i każdy biesiadnik sam składa swoje danie.  Panierowany kurczak.  Sałatka do wrapów z pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, mieszanki sałat, papryki. Smacznego

Przepisy Aleksandry
PROWANSALSKI KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY 233

Recipe in English Wiosnę widać nie tylko na dworze, ale też na sklepowych półkach. Parę dni temu udało mi się kupić naprawdę dobre pomidory. Pachniały i były wyjątkowo słodkie (co za ulga po miesiącach, kiedy smakowały jak tektura!). Prowansalski krem był u mnie na liście do wypróbowania już od dłuższego czasu, ale czekałam na dobre składniki. Tak się jeszcze pochwalę

Przepisy Aleksandry
CAPRESE DI MOZZARELLA DI BUFALA (dwa podania) 326

Sałatka caprese jest jedną z moich ulubionych. To proste połączenie pomidora, bazylii i sera ujęło za serca ludzi na całym świecie. Danie jest idealne na upały i spotkania przy grillu :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ

Przepisy Aleksandry
PIZZA MARGHERITA Z RUKOLĄ (NA GRUBYM SPODZIE) 203

roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita di Savoia) odwiedzała Neapol. Na jej cześć przygotowano pizzę w kolorze włoskiej flagi (zielony kolor symbolizowała bazylia, biały mozzarella, a czerwony pomidory). Ten rodzaj pizzy znany był w Neapolu już wcześniej, ale dobry chwyt reklamowy, jakim zaiste jest nazwanie dania na cześć królowej, spowodował spopularyzowanie pizzy we Włoszech, a potem i na całym świecie

Przepisy Aleksandry