Przepyszne pieczone pstrągi z bazyliowo- pietruszkowym wkładem, z pieczonymi pomidorami i warzywami. Obiad, który trzeba zrobić, a będziecie zachwyceni. Lekki i wykwintny w smaku! SKŁADNIKI: - 2 pstrągi - pomidory z gałązką - papryka zielona, czerwona - gruszka - 1/2 czerwonej cebuli - garść bazylii świeżej - garść natki pietruszki - sól - 1/2 serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka miodu
SMYKWKUCHNISkładniki: woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej z warzywami 1 pomidor 1/3 zielonego ogórka 1/2 pęczka natki z pietruszki 5 rzodkiewek ognista mieszanka przypraw w młynku sól, pieprz do smaku szczypta Przygotowanie: Ugotowaną kaszę przekładamy do miski (musi być zimna). Ogórka i pomidora kroimy w drobną kostkę, rzodkiewki w cienkie paski, natkę
Moja smaczna kuchniaSkładniki: mała główka młodej, białej kapusty 200 g żółtej fasolki szparagowej, ugotowanej w osolonej wodzie pęczek rzodkiewek 2 pomidory, najlepiej malinowe 1 szklanka jogurtu naturalnego pęczek koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki, pomidory w kostkę, fasolki na pół, a koperek siekamy. Warzywa
Moja smaczna kuchniaJuż mi tak bardzo brakuje świeżych warzyw, nie-szklarniowej sałaty, pomidorów o smaku pomidorów i całego tego naturalnego warzywnego bogactwa późnej wiosny i lata. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywięc jeżeli goście zadzwonili, że zaraz będą to jest idealnym rozwiązaniem. Świetnie pasuje do grilla, ale też do "zwykłego" schabowego. 3 - 4 porcje. Składniki: - nieduży kalafior - duży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych) - łyżka majonezu - pół szklanki śmietany 18% - ząbek czosnku (czasami daję dwa, ale to pomysł dla tych, którzy bardzo lubią czosnek) - szczypta soli - szczypiorek (niekoniecznie) Przygotowanie(...)Dokładnie umytego kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki. 2. Pomidora kroimy w kostkę (a jeśli nie masz czasu to w "byle co";) ) - pomidorki koktajlowe na pół. 3. Mieszamy dokładnie śmietanę z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Dodajemy do sałatki. 4. I gotowe! Ponieważ dobrze komponuje się z "zielonym" posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówsobie wszystko co dobre, warzywa, trochę sera, wędliny i chrupiące tosty:) Zawsze zabieramy ją ze sobą na piknik, dlatego nazywamy ją sałatką piknikową:) Składniki: 1/2 główki sałaty, 2 pomidory, 1/3 czerwonej papryki, 1/2 ogórka, 50 g żółtego sera, 50 g szynki konserwowej, 5 rzodkiewek, 8 kawałków chleba tostowego, ząbek czosnku, łyżka szczypiorku, po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, oregano(...)soli, pieprzu, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, ostra papryka. Przygotowanie Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, zaś paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę przełożyć do miski i wymieszać. Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec
Z miłości do słodkościplacki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka. Składniki: 2 pomidory, czerwona cebula, puszka tuńczyka w wodzie, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki czarnych oliwek, 1/2 główki sałaty. Sos: 1i1/2 łyżki oleju rzepakowego, ćwierć łyżeczki skórki cytryny, 2 łyżki soku(...)cytryny, sól, pieprz. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki zaś przepołowić, wymieszać ze szczypiorem. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Połową sosu zalać warzywa, resztą polać sałatę. Wymieszać. Na ciepłe tortille kolejno nakładać sałatę, warzywa i tuńczyka. Złożyć w kopertę. Przed podaniem przekroić
Z miłości do słodkościoraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania i bazylia, 400g makaronu spaghetti. Przygotowanie Makaron(...)pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościpomidorków koktajlowych, u mnie żółte i czerowne 200 g tofu 1 garść listków rukoli 2 garście słonecznika i pestek dyni 3 łyżki oleju sezamowego sól ziołowa Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Pomidorki umyć i osuszyć, przekoić na pół i przełożyć do miski. Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do pomidorków. Dodać garść rukoli oraz 1 łyżkę suszonych(...)pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, sałatkę skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeteż powstał. Przepis prosty i szybki. Bigos z młodej kapusty SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty pęczek koperki pęczek cebulki ze szczypiorekiem duża marchewka kostak rosołowa psata pomdorowa lub świeże pomidory ok. 4 sztuki ok pół kilograma kiełbasy podwawelskiej WYKONANIE: Kapustę szatkujemy dolewamy ok. półlitra wody. Gotujemy. Wrzucamy kostkę rosołową, startą marchewke i pokrojoną cebulkę. Wsztstko dusimy do miękkości. Kiełbasę kroimy(...)drobne kawałki, podsmażamy, dodajemy do kapusty. Kiedy wszystko jest już miękkie, dodajemy ok. pół puszki pasty pomidorowej lub pokrojone pomidory obrane ze skórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smacznego
W kuchennym oknie Ewypapryka c zerwona 1 papryka żółta 1 litr bulionu wołowego 2 łyżki oliwy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów w kawałkach 1 łyżeczka tymianku - najlepiej świeżego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki szczypta chili sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Smażymy przez chwilę na dużym ogniu. Dodajemy(...)pokrojone w kostkę papryki. Zalewamy bulionem wołowym. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy pomidory razem z zalewą i odsączoną fasolę.Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami i tymiankiem. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z białym
Moje Kuchenne RewelacjeZUPA CZERWONA 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 2 pomidory 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu 2 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka słodka i ostra ZUPA ŻÓŁTA 2 żółte papryki 1 cebula 1 mała cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 l bulionu sól, pieprz, kurkuma PRZYGOTOWANIE Zupy gotujemy w dwóch garnkach. Zupa(...)czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (pomidory bez gniazd nasiennych). Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu okj. 20 min i doprawiamy do smaku. Miksujemy. Zupa żółta - podsmażamy cebulę na oliwie. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i bulion i gotujemy do miękkości
Moje Kuchenne RewelacjePyszna sałatka z wędzonym kurczakiem i grzankami. SKŁADNIKI Mix sałat z sałatą rzymską i marchewką 30 dag wędzonego kurczaka 2 pomidory 50 g twardego sera żółtego 5 kromek chleba tostowego z ziarnami oliwa z oliwek sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski . Dodajemy pokrojone w szesnastki pomidory. Ucieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wędzonego kurczaka obieramy
Moje Kuchenne Rewelacjebłyskawiczny sałatkowy misz-masz ze słodko-pikantnym sosem chili :) SKŁADNIKI 1/2 opakowania mieszanki sałat z roszponką 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 100g szynki lub polędwicy 1 duży pomidor 3 jajka na twardo sos chili słodko-pikantny PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski. Szynkę i papryki kroimy w kostkę, pomidora w szesnastki, a jajka w ósemki. Polewamy według
Moje Kuchenne Rewelacje