pomidor - 8433 przepisów (strona:303/563)

Leczo warzywne 322

część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży koperek (łyżka) ewentualnie: 3 łyżki mąki owsianej do zagęszczenia Przygotowanie: Wszystkie(...)świeże warzywa przesmażyłam partiami na patelni i przełożyłam do garnka. Zalałam wszytko ok. litrem wody, poddusiłam ok. 15 minut. Dodałam puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotowałam przez kolejne 15 minut bez przykrycia, doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gdyby leczo miało zbyt rzadką konsystencję, można zagęścić je mąką owsianą

Kulinarny Pamiętnik
Cannelloni z serem 149

Składniki - opakowanie makaronu cannelloni - kostka półtłustego twarogu ( ok. 30 dag ) - 30 dag żółtego sera - jajko - 2 pęczki natki pietruszki - 3 ząbki czosnku - puszka pomidorów - bazylia, oregano - sól, pieprz Wykonanie Żółty ser zetrzeć na tarce. Wymieszać z roztartym twarogiem. Natkę pietruszki umyć, dokładnie osączyć i drobno posiekać. Wymieszać z farszem serowym. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Surowe cannelloni(...)napełnić farszem. Ułożyć warstwowo w naczyniu żaroodpornym . Pomidory z puszki zmiksować. Dodać przyprawy i 100 ml wody, zalać cannelloni. Piec pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 o C Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał  Patentowo  gdzie przedstawiam ciekawe patenty

Świat Smaku
Sałatka z kurczakiem II 177

Składniki - 1 kapusta pekińska - pojedynczy filet z kurczaka - 2 pomidory - ogórek - ser feta - mały kefir naturalny - łyżka majonezu - ząbek czosnku - przyprawa do grosa - tłuszcz do smażenia Wykonanie Kapustę poszatkować. Pomidory, obranego ogórka i fetę pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do grosa i podsmażyć. Wystudzić i dodać do warzyw. Wymieszać, posypać fetą. Czosnek obrać i przecisnąć przez

Świat Smaku
Letnia sałatka z jajkiem / Summer salad with egg 291

jajka oraz sosu koperkowo - ziołowego i musztardy francuskiej daje nam świetną sałatką, będącą idealnym dodatkiem do potraw z grilla lub lekką przekąską na upalne dni. Składniki - mieszanka sałat - 2 pomidory - 1 ogórek - 4 jajka - czerwona papryka - 2 łyżki musztardy francuskiej - ½ szklanki sosu koperkowo - ziołowego Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś(...)będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Warzywa umyć, osuszyć. Pomidory pokroić na 8 części, jajka na ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w słupki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski. Warzywa i jajka ułożyć na sałacie. Do sosu

Świat Smaku
Tagin Śródziemnomorski 159

kurczaka. Śródziemnomorska będzie tylko kompozycja warzyw :) Tagin Tagin Śródziemnomorski SKŁADNIKI: - 2 piersi z kurczaka (podwójne) - 1-2 łodygi selera naciowego  - 1 papryka - 8 ząbków czosnku - 7-8 pomidorów suszonych w zalewie - 1 duża cebula - pomidorki koktajlowe - oliwki czarne i zielone - pół opakowania sera feta - 1 łyżka kaparów - 8 listków świeżej bazylii - sól, pieprz oraz zioła prowansalskie  SKŁADNIKI(...)pieprzem. Na dno naczynia wlewamy pół szklanki wody. Następnie na te warzywa kładziemy piersi z kurczaka, układamy na nie oliwki, 4 ząbki czosnku, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, listki bazylii, kapary. Na sam wierzch kruszymy ser feta i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy wszystko 40 minut w temp. 250 °C Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... 188

pesto i grillowanym kurczakiem... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 słoiczek zielonego pesto - 3-4 łyżki śmietany 18% - 1 opakowanie zielonych oliwek - 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie - 1 cebula cukrowa - 3 duże ząbki czosnku - świeża bazylia  - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich  - pół łyżeczki pieprzu ziołowego(...)pokrojoną w piórka cebulę i listki świeżej bazylii. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Gdy już nam się poddusi cebula z czosnkiem dodajemy pesto, suszone pomidory pokrojone w paski i zielone oliwki przekrojone na pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie

Zainspiruj się kuchnią
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 271

dłużej będzie przechowywany, tym bardziej stanie się atrakcyjny. Zachwyci kolorem i dojrzalszym smakiem.  Ja najbardziej lubię  klasyczny śmietankowy, ale wytwórcy przygotowali różne warianty smakowe: z czarnuszką, suszonymi pomidorami, bazylią czy czosnkiem. Ser z Wiżajn to idealny kompan w kuchennych podbojach. Dziś ulepiłam podpłomyki, do których dosypałam ziarno siemienia lnianego, a ze świeżej pietruszki ukręciłam pesto o przepięknym zielonym(...)wysokiego naczynia. Doprawiamy pieprzem i solą.  Następnie miksujemy blenderem tak długo, aż uzyskamy taką piękną zieloną miksturę :)  Ser kroimy w kosteczkę (ja wybrałam wariant z suszonymi pomidorami i czosnkiem). Pesto przekładamy do słoika. Podpłomyki układamy na talerzu i zajadamy dowolnie.  To super przekąska nie tylko na letnie dni, ale idealnie sprawdzi się również na spotkania ze znajomymi

Sajkofanka smaku
Cukinia faszerowana kuskusem 227

Zapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 1/2 szklanki kuskusu czerwona cebula kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać

wyzwania kuchenne
Sałata batawska z bryndzą i jajem na miękko oraz fasolką szparagową 273

dwie porcje): 50 gram sałaty batawskiej (lub rukoli, sałaty masłowej, lodowej... co macie aktualnie pod ręką) 3 jaja ugotowane na miękko (u mnie 5,5 minuty) 4 małe pomidory malinowe (prosto z ogródka mojej ukochanej mamy) 50 gram bryndzy, pokrojonej w kostkę 1/3 ogórka szklarniowego 1/4 białej papryki 4 rzodkiewki garść zielonej fasolki szparagowej, umytej i ugotowanej szczypta soli Jaja(...)gotujemy na miękko. W tym czasie na talerzach układamy sałatę a na niej: pokrojone w ćwiartki pomidory i rzodkiewki, paprykę i bryndzę pokrojone w kostkę oraz ogórka- wydrążamy nasiona i kroimy w paski. Gotujemy fasolkę szparagową przez około 10 minut, kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Na sam koniec kładziemy na sałatce ugotowane na miękko jajo. Doprawiamy jedynie

Mango Papaja
Zupa marokańska 147

bloga Every Cake You Bake Składniki na 4 porcje: 1 większe podudzie z kurczaka lub 30 dag mięsa dowolnego mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 300 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) – dałam 1 puszkę cieciorki ½ łyżeczki imbiru opcjonalnie łyżeczka kuminu 1 płaska łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka(...)intensywnie pachnieć. Dodać mąkę i przesmażyć chwilę z resztą składników w garnku.  Wszystko zalać bulionem i gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut. Dodać ciecierzycę i pomidory z puszki lub passate, przyprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne kilka minut. Na końcu dodać sok z cytryny.  Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendry.    Pozdrawiam, Anulla

Fabryka pomysłów
Sałatka z mortadelą i serem feta 252

Składniki: 10 plastrów mortadeli opakowanie sera feta 1 zielony ogórek 2 pomidory papryka czerwona cebula czerwona 2 łyżki oleju słonecznikowy 3 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz Mortadelę i paprykę pokroić w paski. Ser feta, cebulkę i pomidory pokroić w kostkę, a ogórka w półplasterki. Przygotować dressing: olej wymieszać z octem, doprawić pieprzem i solą. Wszystkie warzywa, ser oraz mortadelę przełożyć

wyzwania kuchenne
Caponata 192

Istnieje wiele metod jej przygotowania, ale są one do siebie bardzo podobne. Ja korzystałam z przepisu Jamiego Oliwiera z książki "Włoska Wyprawa Jamiego". Składniki: 1 bakłażan 2-3 duże pomidory 1 czerwona cebula kapary oregano ząbek czosnku łyżka kaparów garść zielonych oliwek bez pestek 2 łyżki octu z białego wina natka pietruszki 2 łyżki oliwy Bakłażana pokroić na kawałki, wrzucić(...)natkę posiekać. Gdy kawałki bakłażana się przyrumienią, dodać czosnek, cebulę i pietruszkę i smażyć jeszcze kilka minut. Dorzucić oliwki, kapary i ocet. Po wyparowaniu octu dodać grubo posiekane pomidory i dusić na małym ogniu do miękkości, około 15 minut. Spróbować przed podaniem i w razie konieczności doprawić solą, pieprzem i octem

wyzwania kuchenne
Panini z szynką parmeńską i pesto 413

słynne włoskie kanapki są zazwyczaj podawane na ciepło. Robi się je najczęściej z włoskiej bułki ciabatty wypełnionej różnego rodzaju nadzieniami.  Składniki: 2 bułki ciabatty 4 plastry szynki parmeńskiej pomidor kulka mozarelli zielone pesto bazylia Bułki przeciąć, każdą połówkę posmarować niewielką ilością zielonego pesto. Na dolnej części każdej bułki ułożyć po dwa plastry szynki parmeńskiej, następnie plastry pomidora, liście świeżej

wyzwania kuchenne
Burgery z indyka z sosem barbecue 174

propozycja na szybki obiad. Składniki: 6 bułek hamburgerowych np. z TEGO przepisu 850 g mielonej piersi z indyka 5 łyżek startego parmezanu łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz 2 pomidory 2 ogórki konserwowe sałata sos barbecue Do mięsa dodać parmezan i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Uformować sześć płaskich okrągłych placków i  usmażyć je na patelni(...)grillowej lub grillu po około 2 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i również zgrillować przez chwilę. Następnie ułożyć na każdej sałatę, 2 plastry pomidora, usmażonego burgera, sos barbecue i 2 plastry ogórka. Przykryć drugą połową bułki i podawać. Aby burger się nie rozpadł, można  go "spiąć" wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania