Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 250g spaghetti razowego 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku parmezan oliwa z oliwek świeże liście bazylii sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pomidory z puszki doprawiamy solą i pieprze. W między czasie gotujemy makaron
kulinarnyJaCzas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: ok 13,50 zł SKŁADNIKI: 200 g makaronu Tagliatelle suszone pomidory sos pesto 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ser tarty grana padano oliwa 100 ml bulionu warzywnego pomidorki koktajlowe sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy sos pesto(...)bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone suszone pomidory dorzucamy na samym końcu smażenia sosu. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i dodajemy do sosu, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego
kulinarnyJaCzas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: ok 18,50 zł SKŁADNIKI: Makaron tagliatelle ok. 400 g Mięso mielone wołowo-wieprzowe 400 g 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 pietruszka Cebula 1 średnia Czosnek 2 ząbeki Ser tarty grana padano Oliwa 150 ml bulionu sól, pieprz, oregano PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy(...)posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, które podsmażamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę i pietruszkę. Dolewamy bulionu i wszystko dusimy ok 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese
kulinarnyJaPorcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 22,00 zł SKŁADNIKI: 4 czerwone papryki 500 g mięsa wołowo-wieprzowego mielonego 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 pomidory 1/2 koncentratu pomidorowego 1 woreczek ryżu 200 ml bulionu Natka pietruszki Cynamon, gałka muszkatołowa, oregano, ostra papryka, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE FARSZU: *W między czasie musimy ugotować ryż i przygotować paprykę, którą(...)Dokładamy mięso, które podsmażamy. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Dolewamy bulionu i dusimy na małym ogniu ok. 25 min. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, szczyptą cynamonu, gałka muszkatołową i ostrą papryką. Smażymy wszystkie składniki jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy świeżo posiekana natkę pietruszki oraz ugotowany
kulinarnyJafaszerowane samymi rarytasami. Smacznego. Czekam na Wasze opinie. Czas przygotowania: 75 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 23,50 zł SKŁADNIKI: Makaron Cannelloni Szpinak mrożony 500 g Suszone pomidory 150 g Ser Ricotta 250 g Ser Grana Padano 80 g Ser Mozzarella w kulkach 200 g (2 kule) Cebula dymka Czosnek 2 ząbki Śmietanka 30% 80 ml Mleko(...)szklanki Masła 2 łyżki Mąka pszenna 2 łyżki Natka pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: *Farsz do Cannelloni W pierwszej kolejności podsmażamy posiekaną dymkę na oliwie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Składniki podsmażamy na małym ogniu. Dokładamy ser Ricotta i odrobinę startego Grana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego
kulinarnyJaSmacznego :) Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 5 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 200 g polędwiczek z kurczaka 1 L bulionu warzywnego 1 papryka czerwona 2 pomidory 400 ml mleka kokosowego 5 suszonych liści limonki 2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum 1 limonka trawa cytrynowa świeży imbir kolendra świeża makaron ryżowy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W garnku(...)oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy rozbitą trawę cytrynową, liście limonki, sok z połówki limonki i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy
kulinarnyJaosób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 2 bakłażany 100 g startej mozzarelli 30 g tartego parmezanu SKŁADNIKI na farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) 1 puszka pomidorów bez skórki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona włoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora) 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku(...)zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając. *W między czasie zabieramy się za przygotowanie bakłażana. Myjemy
kulinarnyJaPorcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 9,50 zł SKŁADNIKI: 1/2 świeżej gruszki 2 plastry szynki prosciutto 2 plasterki sera brie 3 orzechy włoskie 3 plastry suszonych pomidorów oliwa truflowa Mix sałat ( dębowa, karbowana, rukola) PRZYGOTOWANIE: 1/2 gruszki obieramy i kroimy na cztery słupki. Plaster szynki dzielimy na dwa, przecinając wzdłuż nożem. Słupki gruszki owijamy szynką i podsmażamy na odrobinie(...)oliwy. Podsmażone gruszki odstawiamy, aby przestygły. Na talerzu układamy mix sałat. Dodajemy usmażoną gruszkę owiniętą szynką prosciutto, plastry sera brie, pokrojone suszone pomidory oraz pokruszone orzechy włoskie. Wszystko polewamy oliwą truflową. Smacznego. Dzisiejszy przepis rozpoczyna założoną przeze mnie akcję "Zielono mi, idzie wiosna" na portalu durszlak.pl Zapraszam Was do załączania przepisów na zielone sałatki. Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia
kulinarnyJałyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 50 ml wody SKŁADNIKI na masę do tarty: 10 szparagów ( użyłem białych) 1/2 średniej główki brokuł 5 suszonych pomidorów 200 g sera ricotta 100 g sera mozzarella 3 jajka 150 ml śmietany 18% 1 cebula dymka 5 listków bazylii sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy(...)odkrawamy twarde łodygi. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy. Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory i dymkę. Doprawiamy posikaną bazylią, solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy. PRZYGOTOWANIE tarty: Na wystudzone ciasto wykładamy szparagi i brokuły. Warzywa zalewamy masą i wstawiamy do pieczenia
kulinarnyJaSKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 jajko 1 cebula 1 puszka pomidorów rozdrobnionych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki garść świeżych liści bazylii 2 szklanki wody 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól oliwa SKŁADNIKI(...)smażymy na oliwie, aż się delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok. Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy. Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki. Pulpety dusimy w sosie
kulinarnyJaCzas przygotowania: 25 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 400 g makaronu razowego penne 200 g wędzonego boczku 12 szt. czarnych oliwek 1 puszka pomidorów pelati 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść świeżej bazylii 2 łyżki parmezanu 1 łyżeczka oliwy szczypta chilli sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początku wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy w osolonej(...)Szalotkę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy boczek pokrojony w paseczki. Przesmażamy. Dorzucamy pokrojone w plastry czarne oliwki. Wszystko zalewamy zmiksowanymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli. Sos smażymy na małym ogniu jeszcze przez ok. 8 min. Ugotowany makaron przekładamy do sosu i dodajemy świeżo posiekana bazylię. Mieszamy i przekładamy na talerz. Posypujemy płatkami
kulinarnyJaKoszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 szklanki kaszy pęczak 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 papryczka chili 1 bakłażan 1 cebula dymka 10 czarnych oliwek 1 puszka pomidorów rozdrobnionych 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz biały PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy kaszę pęczak do gotowania w osolonej wodzie. Kontrolujmy, aby go nie rozgotować. Tak, aby był aldente. Bakłażana(...)kroimy w paseczki. Na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę. Dodajemy bakłażana i paprykę. Chwilę przesmażamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, pokrojone oliwki czarne oraz pomidory z puszki. Wszystko razem przesmażamy przez ok 5 min. Warzywa w sosie pomidorowym doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Do warzyw w sosie dodajemy pęczak i wszystko ze sobą dokładnie łączymy. Dodajemy
kulinarnyJaIdealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 17,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek) 2 czerwone papryki 1 puszka pomidorów 2 cebule 1 puszka mleka kokosowego 3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala (goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka) 4 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej(...)świeżo starty imbir. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Co jakiś czas mieszając. Tak przesmażonego kurczaka z papryką przekładamy do garnka. Na patelni przesmażamy pomidory z puszki i dodajemy do kurczaka. Wszystko przyprawiamy mieszanką przypraw masala, czerwoną papryką w proszku i chilli. Chwilę smażymy i dolewamy mleczko kokosowe. Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje
kulinarnyJaCzas przygotowania: 35 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 200 g świeżego łososia ze skóra lub bez 100 g świeżego szpinaku 2 suszone pomidory 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE łososia: Porcję łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy go na desce i nacinamy wzdłuż, uważajmy(...)odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170'C na ok. 20 min. PRZYGOTOWANIE szpinaku: Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Dolewamy śmietankę i chwilę smażymy. Na końcu dodajemy świeży szpinak. Blanszujemy szpinak, aby połączył się z sosem. Doprawiam solą i pieprzem. Na talerz wykładamy szpinak, a na nim układamy upieczony
kulinarnyJacienko w plasterki 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżka kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 puszka krojonych pomidorów mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu do podania śmietana 18% skórka z połowy cytryny natka pietruszki ugotowany ryż Sposób przygotowania: Na początek uwaga, że smażyć można w tym samym garnku(...)którym zapiekamy danie w piekarniku. Do garnka, w którym będziemy piec mięso w całości wlać krojone pomidory. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cały kawał mięsa do zrumienia z obu strony przez około 15 minut (7 minut na stronę). Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu i średnim ogniu podsmażyć przez około 10 minut cebulę, papryczkę
W kuchni wieczorem