szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Składniki na farsz: 0,5 kg mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego ok. 10 pieczarek świeże oregano lub suszone sól, pieprz 2 ząbki czosnku 100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda 1 czerwona cebula olej(...)smażenia Farsz: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi się szare. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oregano. Dokładnie mieszamy. Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę
Bon Appetit Małgorzatyszklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Dodatki: 200 g wiejskiej kiełbasy 150 g żółtego sera 2 pomidory garść oliwek pół cebuli (można dodać pieczarki, ja nie miałam) świeże ulubione zioła (u mnie oregano) lub suszone Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz(...)Wyciąć koła o średnicy około np. przy pomocy miski o średnicy ok. 10 cm. Na ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasze pizzerinki w trakcie pieczenia. Gotowe mini pizze udekorować świeżą bazylią albo oregano bądź suszonymi ziołami. pizzerinki z kiełbasą
Bon Appetit Małgorzatymogłabym świętować go cały rok! Postanowiłam wytrawną potrawę z makaronem połączyć z owocami. Słodycz winogrona świetnie przełamała c ierpkość sera gorgonzola, gorzki smak orzechów oraz słoność suszonych pomidorów. A neutralny smak szpinaku doskonale przyjął taki bogaty bukiet smaków. Natomiast zielony groszek nadał rześkości. A, że jestem wielką szczęściarą, po szpinak daleko nie musiałam pójść(...)Potem wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Całość dusimy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się sera. Doprawiamy pieprzem. Na sam koniec dodajemy ugotowany groszek oraz pomidory pokrojone w paski. Nakładamy na półmisek makaron, następnie polewamy sosem a na wierzch układamy posiekane orzechy włoskie oraz kulki winogrona. Jak dla mnie poezja! mój październikowy szpinak
Bon Appetit Małgorzatystarannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego 0,5 kg ziemniaków 1 szeroka (jak największa) cukinia 2 cebule 1 puszka pomidorów sól, pieprz olej do smażenia oregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku (marki Edmir-pol ) świeża bazylia do dekoracji Ziemniaki gotujemy w łupinkach w osolonym wrzątku(...)rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyżółtko 2 łyżki wody 2 posiekanej natki pietruszki 2 szalotki 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżka masła Składniki dodatkowe: 4 oscypki 1 kiszony ogórek 1 czerwona cebula 1 pomidor 4 razowe bułki kilka pomidorków koktajlowych 4 plastry wędzonego boczku 2 garści świeżego szpinaku dżem z żurawiny ze słoiczka Szalotki siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso mieszamy z żółtkiem, wodą(...)czasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku żeby były ciepłe. Podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach przez 2 minuty. Na bułce układamy kolejno: świeży szpinak, burgera, plaster pomidora, plastry ogórka, plaster cebuli, podgrillowany oscypek, podsmażony plaster boczku i przykrywamy drugą połówką ciepłej bułki. Bułkę spinamy długą wykałaczką, a na wykałaczkę wbijamy po 2 pomidorki. Zajadamy z dżemem żurawinowym
Bon Appetit Małgorzatyprosto z Grecji :) (przywiozłam go sobie z wakacji). Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g obranej ze skórki dyni 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów wraz z sokiem pomidorowym 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 papryczki chili (albo szczypta chili w proszku) 1 op. młodego, świeżego szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 2 liście(...)podsmażamy cebulę i czosnek, po czym dodajemy paprykę. Chwilkę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili (albo chili w proszku), przecier pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Potem dodajemy pomidory wraz z sokiem z puszki, soczewicę, oraz dynię pokrojoną w kostkę. Dodajemy listki laurowe, sól, pieprz. Gotujemy ok. 20 min od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy
Bon Appetit MałgorzatyMiłego dnia, pełnego energii! :) Składniki na 1 omlet: 3 duże jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju 1/3 cukinii kawałek czerwonej papryki 1/4 pora 1 dojrzały pomidor 2 szalotki szczypiorek kawałek tartego parmezanu sól, pieprz Por kroimy w krążki, paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy
Bon Appetit Małgorzatywtedy dodaję boczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;) Składniki: 3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety 1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach 1 puszka pomidorów 2 serki camembert 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w łupinach następnie obieramy ze skórki i przedzielamy na połówki. Szpinak podsmażamy z rozgniecionym(...)czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki układamy kolejno: po 1 łyżce szpinaku, plaster pomidora z puszki, plaster camemberta oraz łyżeczkę kaparów. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez około 20 min. zapiekane ziemniaki
Bon Appetit Małgorzatypożywi. Myślę, że najważniejszy jest zdrowy rozsądek i racjonalne proporcje :) Składnik na mięso: 1 polędwiczka wieprzowa 4 plasterki boczku wędzonego 4 suszone pomidory Sos na marynatę: 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki oliwy Składniki na sos: 1 szklanka (250 ml) świeżej albo mrożonej(...)rozgniecionego czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, suszonego tymianku i odrobiny oliwy przez całą noc. Na następny dzień kroimy na 4 części i rozbijamy tłuczkiem. Układamy 1 plaster suszonych pomidorów i zwijamy w roladkę. Roladkę owijamy w plaster boczku. Możemy pomoc sobie przy pomocy wykałaczki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Sos: Owoce porzeczki gotujemy w minimalnej ilości wody
Bon Appetit Małgorzatyjarski obiad. Pomysł znalazł am na Smakerze . Przepis podaję z moimi zm ianami. Składniki: 1 kg białej fasoli " duży jaś" 2 duże cebule 1 puszka pomidorów bez skórki 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler przyprawa do dań z fasoli kminek ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka do smaku ewentualnie kostka rosołowa 2 łyżki oleju Sposób przygotowania(...)warzyw dodajemy fasolkę razem z wodą, w której się gotowała. Do dajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości. Na około 20 minut przez wyłączeniem p otrawy dodajemy puszkę pomidorów wraz z zalewą. Całość dusimy , doprawiamy ewentualnie do smaku.Wodę możemy uzupełni ać w miarę potrzeb. 4. Gotową fasolę podajemy z pieczywem. Smacznego
Kuchnia domowa AniRobiłam już kilka surówek na bazie sałaty lodowej. Bardzo mi smakują. Dziś zapraszam na s urówkę z dodatkiem pora :) Składniki: 1 sałata lodowa pół pora (biała część) 1 pomidor 1 ogórek dowolny dressing (np. taki ziołowy ) Sposób przy gotowania: 1. Sałat ę kroimy . 2. Obranego ogórka kroimy na plasterki lub kostkę. 3 . Pomidora kroimy w kostkę. 4. Pora kroimy
Kuchnia domowa AniPyszna, kolorowa zupa, na którą przepis znalazłam u Agaty. Lekko zmodyfikowałam recepturę. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów siekanych 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler (bulwa) 1 czerwona papryka 1 por 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kminku sól, pieprz, cukier(...)kostkę. Pora posiekać. 2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę. 3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania i przyprawić odrobiną cukru, a także solą, pieprzem, chilli i mieloną papryką. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia Agaty
Kuchnia domowa AniKażdy ma tą sałatkę swój własny sposób. Oto mój :) Składniki: 4 pomidory 1 duży świeży ogórek 1 duża zielona papryka 1 czerwona cebula czarne oliwki ser typu feta odrobina oleju szczypta soli pieprz dowolne przyprawy Sposób przygotowania: 1. Pomidory i paprykę kroimy w dowolne kawałki, podobnie obranego ogórka. 2. Cebulę kroimy w piórka. 3. Fetę kroimy w kostkę (lub korzystamy
Kuchnia domowa Anikażdą warstwę) 100 g żółtego sera Mięso: 300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka) olej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula mielona ostra papryka do smaku 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz gałka(...)mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić razem, aż mięso straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki. 2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek
Kuchnia domowa Ani