cieszyć swoim towarzystwem, wypijemy butelkę wina, a następnego dnia będziemy spać do południa. Walentynkowego poranka nie spędzimy razem - ja w pracy od szóstej, zjem kanapkę z żółtym serem i pomidorem zastanawiając się, czym C. uraczy mnie później. Jeśli jednak Wy jesteście w tej szczęśliwej sytuacji, że ten najczerwieńszy ze wszystkich poranków spędzicie z ukochaną osobą, proponuję uraczyć ją wyjątkowymi(...)doszłam do wniosku, że do bułeczek też będzie pasował. A że akurat w domu miałam kolorową paprykę, postanowiłam ją również wykorzystać. Bułeczki naprawdę świetnie smakują z żółtym serem i pomidorem - mówię Wam, nikt się nie oprze. Idealne na leniwe śniadanie we dwoje. Ciasto nieco się klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej do ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurczaka; 200 ml mleka; 100 g mąki pszennej + mąka do obtaczania; 1 jajo; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżeczka ostrej papryki; Sól; Pieprz; Olej do smażenia; 1 średni pomidor; 1 mała, czerwona cebula; 1/2 główki sałaty lodowej. Sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu greckiego; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki cukru; 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 łyżeczka czosnku granulowanego. Sposób przygotowania(...)przyprawę gyros i dobrze wymieszać. Kurczaka maczać najpierw w cieście naleśnikowym, a następnie dokładnie obtaczać w mące z przyprawą gyros. Smażyć na złoty kolory na głębokim, gorącym oleju. Pomidora i sałatę umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Przygotować sos czosnkowy: wymieszać ze sobą jogurt grecki, sól, cukier, pieprz ziołowy i czosnek granulowany. Pity wypełniać kurczakiem
Gospodyni MiejskaKawałki pieczarek. Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek. Pycha! Składniki: 500 g pieczarek; 1 duża, biała cebula; 2 cm kawałek imbiru; 2 ząbki czosnku; Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g); 1/2 łyżeczki kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1/2 łyżeczki kardamonu; 1 łyżeczka garam masala; 1/4 łyżeczki płatków chili; 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego; Sól; Olej(...)przyprawy: kumin, kardamon, kolendrę, garam masala, chili i podsmażać, aż do zeszklenia cebuli. Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i całość posmażać, aż pieczarki przybiorą lekko złocisty kolor. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje. Posolić do smaku. Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu. Podawać
Gospodyni Miejskaząbki czosnku 1 łyżeczkę papryki ostrej 1 łyżeczkę papryki słodkiej 1 łyżeczkę sosu sojowego (użyłam ciemnego) sól, pieprz, cukier do smaku 3 liście laurowe 1 puszkę pomidorów bez skórki 3 łyżeczki koncentratu oliwa do smażenia 5 łyżek odrobina wody do podlania SPOSÓB WYKONANIA : - wstawiam torebkę ryżu, aby dobrze się ugotował - rozgrzewam patelnie z oliwą(...)dodaję paprykę ostrą, słodką i liście laurowe - obieram marchew i trę ją na tarce o grubych oczkach, dorzucam do patelni, mieszam i pilnuję, aby się nic nie przypaliło - dorzucam pomidory z puszki i 3 łyżki koncentratu plus łyżeczkę sosu sojowego - podlewam odrobiną wody doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i duszę ok 15 minut - w tym czasie dokładnie obieram
Basia w kuchniwłoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania łyżką :-) Ja dzisiaj przygotowałam z pomidorami suszonymi. Uwielbiam... Składniki: 300 g ugotowanej ciecierzycy 5 łyżek białego sezamu 3 łyżki oliwy pół limonki ząbek czosnku sól pieprz 50 g suszonych pomidorów
pieprzny smaczekświeżej kapusty- jest lekki i pyszny. Zaczynamy: Składniki: 2 duże kapusty- biala 1,5 - 2 szklanki suszonych grzybów około 100-150 gr chudego boczku 4 kiełbasy 1 puszka pokrojonych pomidorów 200 ml włoskiej passaty- można użyć koncentrat pomodorowy oliwa do smażenia sól, pieprz, papryka. Wykonanie: Grzyby obgotowujemy " z brudu" - 2-3 razy zmieniamy wodę, aż przestanie pojawiać się piana(...)smażymy kiełbasę i boczek. Kapustę kroimy na drobno. Wkładamy do garnka i gotujemy 2-3 razy zmieniając wodę. Po trzecim razie , do garnka nalewamy 1/4 wody dodajemy do kapusty pomidory w puszce, passatę, usmażoną wędlinę oraz drobno pokrojone grzyby. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i papyki, oraz solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1-1,5 godziny, od czasu
Smaki Edytyśniadania fasolkę, która została mi z wczorajszego obiadu. Wybór padł na jajecznicę. Niby taka prosta rzecz, ale za to jaka pyszna :) ~ Jajecznica z fasolką szparagową + kanapeczki z pomidorem ~ Składniki: 3 jajka ~150g ugotowanej fasolki szparagowej Przyprawy: sól, pieprz + dowolne zioła np. oregano/tymianek/koperek + pomidor kromki chleba Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy przyprawy i bełtamy. Na patelnię wrzucamy
Kuchenny Skrawek NiebaChlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru pomidorowego i oliwek. Uwaga bezglutenowcy! Niektóre dostępne w handlu mąki z ciecierzycy są zanieczyszczone glutenem - sprawdźcie raport z analizy na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej Składniki: mąka(...)szklanki (lub kukurydziana albo tapioka) drożdże instant 1 torebka (7g) olej 3 łyżki woda lub mleko sojowe 2 szklanki siemię lniane mielone 3 łyżki sól 1 łyżeczka suszone pomidory w płatkach kolendra mielona 3 łyżki 1/2 łyżeczki natka pietruszki pestki słonecznika (niekoniecznie) 1 łyżeczka 1/2 szklanki Przygotowanie: Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić
głodny alergikpodałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety: 500g mięsa mielonego około 250g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku bułka tarta małe jajko sól, pieprz, olej Na szybki sos pomidorowy: puszka pomidorów (całe lub krojone) 2 szklanki bulionu 1 duża cebula koncentrat pomidorowy odrobina śmietanki 12% sól, pieprz, papryka: słodka i ostra 1. Szpinak wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż lód się(...)wrzącej wody wrzucamy pulpety, gotujemy około 30 minut. 4. W tym czasie robimy sos: a rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz zabielamy śmietaną. 5. Pulpety po ugotowaniu można połączyć z sosem
Szefowa kuchniziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego 3 cebule 2 papryki (kolor dowolny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka ostrej czerwonej papryki sól, pieprz, olej 1 kostka sera feta 5 jajek 100g sera żółtego natka pietruszki 1. Na rozgrzany olej(...)wyparuje a warzywa zmiękną. 2. Kiedy woda wyparuje, wrzucamy mięso mielone. Dodajemy paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży, wlewamy pomidory z puszki i dusimy jeszcze kilka minut. W międzyczasie kroimy natkę pietruszki, ser feta (w kostkę) a jajka wlewamy do miski i mieszamy. 3. Do zwartości garna dodajemy
Szefowa kuchnipojemnika i jem na zimno.Polecam.. Składniki: 200 g razowego makaronu pszennego, 1 mała puszka ciecierzycy, 1 mała czerwona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała puszka pomidorów. 4 gałązki tymianku, 2 gałązki majeranku, 1/2 papryczki chilli, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy do smażenia. Wykonanie: Pokrojoną paprykę i cebule w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli i czosnek wrzuć(...)rozgrzaną patelnię i smaż cały czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz pomidory, dopraw pieprzem, solą, tymiankiem oraz majerankiem. Duś 15 - 20 minut. Do gotowego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron. Podawaj posypany listkami tymianku. /źródło "Rewolucje na talerzu
Anioły w kuchnizajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki: * 150 g kaszy kus-kus * 1 średniej wielkości cukinia * 1 cebula * 1/2 bakłażana * 2 pomidory * 150 g sera sałatkowego * kilka oliwek * garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki * 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia * 2 łyżki octu jabłkowego * sol, pieprz Wykonanie: Kus-kus zalać wrzącą(...)patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać bakłażana. Smażyć 3 minuty. Na koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia. Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym. Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem jabłkowym, solą i pieprzem
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 bakłażan 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sól pieprz 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka 1,5 % szczypta gałki muszkatołowej łyżka oliwy z oliwek zioła prowansalskie Bakłażana kroimy w cienkie (bardzo cienkie) plastry, układamy(...)mięso mielone i całość smażymy na dość dużym ogniu- mięso ma mieć kolor lekko brązowy, nie szary! Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy przez kilka chwil na małym ogniu. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na lekko brązowy kolor
Mango Papajakolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole. Składniki : *5-6 surowych pieczarek * łyżka soku z cytryny * zupka chińska lub makaron ugotowany al dente * 2 pomidory rzymskie * 4 ogórki korniszony * gotowana pierś z kurczaka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zupkę chińską zalać wrzątkiem, tak by tylko przykryć makaron, dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak(...)Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić do smaku. Odstawić na pół godziny. Podawać w szklaneczkach jako jedna porcja dla każdego
Magiczne Życie Martywięcej już nic nie gotuję, za gorąco Składniki: 15 dag fasoli szparagowej żółtej ( plus porcja na podjadanie ) 10 dag zielonego groszku 1 mały kalafior 1 jędrny pomidor 1 duży młody ziemniak świeżo mielony pieprz czarny 2 łyżki majonezu duży ząbek czosnku 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżka kaparów 2 jajka ugotowane(...)oczyścić, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę i kalafior ugotować w oddzielnym garnku, następnie pokroić na mniejsze kawałki ( 3 części) , pozostałe warzywa w małą kostkę. Pomidor sparzyć, obrać i pokroić również w małą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Jajka na ósemki. Wszystkie składniki połączyć, polać majonezem zmieszanym z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem. Przyprawić pieprzem
pieprzny smaczek