cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego pieprzu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - 1 kg ziemniaków - 3 żółtka - 50g masła - szczypta suszonych pomidorów w płatkach - truskawki do dekoracji Powyższe składniki są na 4 porcje. Najpierw kroimy polędwiczki na grubsze plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem(...)dodajemy do sosu. Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 10 minut . Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy
Kuchenne Wariacjesosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru z wołowiny - 4 łyżki mąki - sól, pieprz - szczypta cukru Najpierw wołowinę(...)rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Mięso podsmażamy z każdej strony i dodajemy cebulę pokrojona w piórka i czosnek drobno posiekany. Po kilku minutach jak cebula się nam zeszkli dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy dodając cały wywar. Mięsko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy zieloną fasolkę szparagową
Kuchenne Wariacjeużyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka która na pewno zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta - 1 łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - troszkę fety Dodatkowo oliwa(...)oliwy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i za chwilę mięso mielone. Mięso smażymy często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy wino, pomidory z puszki, cukier i cynamon. Całość dusimy aż nadmiar wody nam odparuje i zostanie gęsty sos. W między czasie robimy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały
Kuchenne Wariacjeziemniaków 75-80 g wędzonego boczku 2 jajka 3 cebule w tym jedna czerwona 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pierz szczypta tymianku ok 10 połówek suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, pierw podsmażyć boczek ( na łyżce oleju), a potem dodać cebulę (tak aby się tylko zeszkliła). Zdjąć z ognia, wystudzić, dodać(...)pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, wymieszać doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ziemniaki obrać i zetrzeć - tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć nadmiar soku. W większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, piec ok 1 godz. (do suchego patyczka
Gaździnka warzytakie żarełko, to żadna filozofia, bardziej chciałam tu pokazać, że śniadanie to nie tylko płatki czy kanapka można trochę w nie włożyć kwintesencji ... Składniki: 1 duży jędrny pomidor 1 kulka mozzarelli kilka listków świeżej bazylii oliwa sól, pieprz Sposób przygotowania: Pomidory i mozzarellę pokroić w grube plastry, układać naprzemiennie na talerzu. Między plastrami
pieprzny smaczekWytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba. Czytaj więcej
Wiem co jemwypuściły niedawno na rynek oleje Kujawskie ze smakiem. W sprzedaży dostępne są cztery smaki : Kujawski z czosnkiem, Kujawski z bazylią, Kujawski z czosnkiem i bazylią oraz Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Jako, że oleje Kujawskie są mi dobrze znane (zwłaszcza „3 ziarna” mój ulubiony) bez namysłu sięgnęłam po nie i muszę przyznać, że się nie zawiodłam. Małe wygodne opakowanie(...)Kujawski ze Smakiem. Zupa jest gęsta, sycąca i aromatyczna. Może stanowić samodzielne danie. Przygotowana bez dodatku bulionu wyłącznie na bazie dwóch olei smakowych: Kujawski z czosnkiem i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Świetnie się sprawdza w mroźne zimowe dni, a jej doskonałym uzupełnieniem są czosnkowe grzanki." Czytaj więcej
Wiem co jempomidorowym. Ja podałam z domowym pomidorowym – przepis poniżej :) Domowy sos pomidorowy Składniki: 1 duża cebula ząbek czosnku łyżka masła sklarowanego 0,5-1 kostka bulionu warzywnego puszka 800 g pomidorów pelati bez skóry w soku pomidorowym (krojonych lub w całości) pieprz cukier słodka lub ostra papryka mielona opcjonalnie 50-100 ml wytrawnego białego wina Wykonanie: Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam(...)rozgrzanym maśle, pod koniec dodałam drobniutko posiekany czosnek i smażyłam przez chwilkę uważając, aby się nie przypalił, bo wtedy robi się gorzki. Dodałam pomidory wraz z zalewą, a kiedy się zagotowały, wkruszyłam kostkę warzywną (ja nie lubię mocno solić, więc zużyłam tylko połówkę) i wlałam wino. Wszystko razem gotowałam, aż sos się trochę zagęścił (kilkanaście minut). Zmiksowałam
Kuchenne zapiski Edytytakie piękne plany miałam na dzisiejszy wieczór... :( Kiełbasa w pomidorowym sosie Składniki: 4 krótkie kiełbaski śląskie 1/2 żółtej papryki 2 cebule łyżka oleju puszka 400g pomidorów krojonych sól pieprz słodka papryka w proszku suszona bazylia suszone oregano Wykonanie: Kiełbasę obrałam ze skórki (tak mi lepiej smakuje), przekroiłam wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Paprykę oczyściłam z gniazda(...)wrzuciłam kiełbasę i smażyłam ją do zrumienienia. Dorzuciłam paprykę, a po minutce cebulę. Lekko posoliłam. Wszystko razem smażyłam na wolnym ogniu często mieszając, aż papryka i cebula zmiękły. Dodałam pomidory z puszki razem z sosem, doprawiłam do smaku pieprzem, słodką papryką, oregano i bazylią. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły. Podałam z gotowanymi ziemniakami
Kuchenne zapiski Edytywarzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej cukinii – około 10 dag kawałek cebuli 1/3 czerwonej papryki Wykonanie: Kotlety opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem i cienko rozklepałam tłuczkiem, ale tak, żeby(...)narobić dziur. Z obu stron oprószyłam solą zmiękczającą i pieprzem, a następnie tylko z jednej strony przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Paprykę i cukinię opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w słupki krótsze niż szerokość kotletów. Cebulę obrałam i odkroiłam z niej kilka grubszych piórek. Na każdym kawałku mięsa ułożyłam po kilka słupków cukinii i papryki oraz po kawałku cebuli
Kuchenne zapiski Edytywegańskie, bardzo smaczne danie :) Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej marchewki 1 zielona papryka 1/2 czerwonej papryki 4 małe cukinie 1 puszka 425 ml pomidorów krojonych 1 puszka 425 ml ciecierzycy konserwowej sól pieprz ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku suszona bazylia suszone oregano cukier Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchew obrałam. Marchew, papryki(...)kolejnych kilku minutach smażenia – cukinię i osączoną z zalewy ciecierzycę. Przez cały czas smażenia dość często mieszałam zawartość rondla pilnując, żeby warzywa się nie przypaliły. Na końcu dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, cukrem, bazylią i oregano, i dusiłam jeszcze wszystko razem do pożądanej miękkości warzyw. Jeśli
Kuchenne zapiski Edytymarchewki kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła 4 ziemniaki 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach 2 litry wody 1 liść świeżego lubczyku sól 2 łyżki suszonych pomidorów 1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej pieprz kminek mielony suszona ostra papryka w proszku cukier 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego posiekana zielona pietruszka Wykonanie: Włoszczyznę obrałam, opłukałam. Marchew i selera starłam(...)pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam liść lubczyku i suszone pomidory, posoliłam do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałam osączoną z zalewy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką w proszku i szczyptą cukru. Pogotowałam
Kuchenne zapiski Edytysezon na nią tak szybko przemija. Składniki: główka młodej kapusty – niecałe 90 dag sól 2 szklanki wody + do przepłukania patelni 3 kuleczki ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 pomidory – około 30 dag łyżka oleju 25 dag kiełbasy śląskiej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku cukier pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam(...)mąki i jeszcze chwilkę razem smażyłam. Zawartość patelni przełożyłam do pół miękkiej kapusty, a to co przywarło do jej dna , wypłukałam niewielką ilością wody i również dodałam do kapusty. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki, pokroiłam w małą kosteczkę i dodałam do rondla z kapustą. Dusiłam do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec dodałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku jeszcze odrobiną
Kuchenne zapiski Edytyszklanki mąki 1 szklanka mąki chlebowej (750) 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 100 g mozzarelli 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii pół szklanki suszonych pomidorów (10 szt.) 2 jajka 2,5 łyżki oliwy 1 i 1/4 szklanki maślanki Przygotowanie: 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 175 ° C. 2. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać proszek(...)pieczenia, sodę i sól. Wymieszać. 3. Mozzarellę i suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać wraz z bazylią do mieszanki mąki i wymieszać. 4. W osobnej misce wymieszać składniki płynne: jajka, oliwę i maślankę. Dodać je do składników suchych i dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. 5. Przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec przez 45-50 min. (do suchego patyczka
Domowa Cookierenka Agidomu żeby jedzonko robić :) A oto lista potrzebnych rzeczy: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka 200 g (2 torebki) ryżu woda + kostka bulionowa puszka (240 g) krojonych pomidorów opakowanie (200-250 g) serka mascarpone 1,5 cukinii 200 g żółtego sera w plastrach sól, pieprz, bazylia, oregano olej, oliwa z oliwek W trakcie pisania tego postu Magda mnie podszczypuje(...)wody i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową. Jakąkolwiek, ja akurat miałem tylko warzywne. I ten bulion na patelnię do reszty składników.Czekamy aż się zacznie gotować i dodajemy puszkę pomidorów. Razem z zalewą. Czekamy aż znów się zagotuje i dodajemy serek mascarpone. Mieszamy dokładnie i kroimy w kostkę cukinię. I na patelnię. Solimy, pieprzymy, dodajemy posiekane świeże zioła (bazylia, oregano
Marder&Marder Manufacture