mrożenie potrzebujemy dużo czasu więc najlepiej zacząć dzień wcześniej przed podaniem. SKŁADNIKI na 4 porcje: 800 g mięsa (jagnięciny,cielęciny lub z kurczaka) kilka gałązek mięty kilka plasterków pomidora odsączonych marynata 1-sza płynna: 1 litr mleka 2 łyżki octu 1 duża cebula pokrojona w pół-krążki 2-3 pokruszone liście laurowe 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu zmiażdżonego na grube(...)tego nadają się też chlebki pita choć to juz nie po turecku. Placek do Dönera rozłożyć na folii aluminiowej,rozłożyć na nim porcję mięsa i kilka pół plasterków pomidora oraz listki mięty.Polac niewielką ilością sosu czosnkowego. Zwinąć pomagając sobie folią aluminiową tworząc rulon.Do jedzenia sunąć tylko część folii co utrzyma zrolowanego Kebab Donera w całości i pozwoli nie ubabrać
Sztuka gotowania w/g Samiryapetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta ostrej papryki - sos sojowy, pieprz - kilka posiekanych listków bazylii Do burgerów - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię i smażyć ok 3 minut z każdej strony ( w zależności(...)grubości), w tym czasie upiec bułki, następnie układać na bułkach sałatę, ser, placek, pomidor i pokrojone awokado. Smacznego
zdrowa vege kuchniahamburgera w bułce, a w 1921 roku powstała pierwsza restauracja w której podawano głównie hamburgery. Składniki: 1 opakowanie bułek „Hamburger”- 4 szt. ½ kg sera żółtego salami 1 duży mięsisty pomidor 2-3 jajka Małe opakowanie oliwek (polecam z pastą paprykową) Pęczek natki pietruszki Mała główka czosnku Zielona sałata Mleko Ziarno sezamowe Wykonanie: Bułkę podpiec w piekarniku w temperaturze 230 stopni(...)patelni i powycinać szklanką kółka odpowiednie do bułek. Bułki przekroić na pół, smarować obie części pastą pietruszkową, następnie dodawać kolejno: -plastry sera w sezamie, -zieloną sałatę, -sos pietruszkowy, -plastry pomidora, -sałatę, -plaster omletu z oliwką, -sałatę, -sos. Czynność powtarzać w kolejnych bułkach do wyczerpania składników. Zamiast oliwek proponuję również kiełki rzodkiewki lub słonecznika
Tradycyjna KuchniaCiąg dalszy sałatek marchewkowych... Sałatka marchewkowa w majonezie z bananem Składniki: ½ kg marchewki 1/3 szklanki mleka 2 mięsiste pomidory 1 banan Sól, pieprz Majonez, szczypiorek Wykonanie: Marchewkę umyć, obrać, zlać osolonym wrzątkiem z mlekiem- następnie ugotować. Wystudzić, pokroić dowolnie z bananem i sparzonymi pomidorami. Przyprawić do smaku i wymieszać z majonezem i szczypiorkiem. Sałatka marchewkowa w majonezie z pieczarkami Składniki
Tradycyjna KuchniaAndaluzji. Nie wymaga gotowania, jednak można podawać ją również na ciepło. Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 seler naciowy 1 świeży ogórek 1 ostra papryczka 1 puszka pomidorów 10 dag grzanek ½ litra bulionu warzywnego 1 owoc awokado sól, cukier, natka pietruszki ½ cytryny 2 placki tortilli 8 łyżek oliwy Wykonanie: Cebulę, czosnek, łodygi selera pokroić drobno razem z papryczką(...)zeszklić na połowie oliwy. Dodać pomidory z puszki, bulion i grzanki. Gotować około ½ godziny, następnie zmiksować, przyprawić do smaku i schłodzić. Awokado obrać ze skórki, pokroić, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym ogórkiem. Tortillę zrolować pokroić w plastry i obsmażyć na pozostałym oleju na złoty kolor. Masę z awokado i tortillę włożyć do zupy
Tradycyjna KuchniaBardzo pożywna zupa z mięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać(...)czosnkiem. Rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, włożyć cebulę i dalej smażyć. Posypać mieloną papryką, wlać bulion i wino. Dodać majeranek, kminek i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i ziemniaki również pokroić razem z marchewka. Przygotowane warzywa wrzucić do zupy i gotować następne 25 minut. Zupę doprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniapełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję serów topionych rozpoczęła firma Gerber w 1911r. w Szwajcarii. (źródło: www.seromaniacy.pl) Składniki: 4 serki topione 25 dag chudej szynki 1 czerwona papryka 1 pomidor sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Paprykę, pomidora, szynkę zmielić i połączyć z serkiem topionym. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i posypać szczypiorkiem
Tradycyjna Kuchniaskładniki i podawać od razu. Ewentualnie można lekko skropić gotowe placki wodą, odłożyć na talerzyk i przykryć ściereczką. Ja przygotowałam wegetariański, dietetyczny farsz: Składniki: Mix sałat 1 ogórek 1 pomidor Kukurydza Oliwki Mały jogurt naturalny 3 ząbki czosnku Szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz
Tradycyjna Kuchniapotrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy (sos neapolitański) Jednak pierwsza współczesna pizza powstała w 1889, kiedy do Neapolu przyjechała w odwiedziny królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka(...)wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Ówczesny piekarz- Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita (na cześć imienia królowej) i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Składniki: 2 i ½ szklanki mąki 1,5 łyżeczki drożdży
Tradycyjna Kuchniakasza będzie miękka i odstawić. Następnie wymieszać z jajami i kukurydzą i doprawić. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Podawać z salsą pomidorową. Składniki na salsę: 4 pomidory 1 cebula 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki sok z cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie salsy: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać
Tradycyjna KuchniaNietypowa, orzeźwiająca i winna surówka- idealna do obiadu. Składniki: 2 pory, 4 pomidory, 1 jabłko, cukier do smaku, pieprz do smaku, sól do smaku, sok z cytryny do smaku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki z koperkiem, ¼ szklanki jogurtu naturalnego. Wykonanie: Pory oczyścić, umyć, pokroić i osączyć. Pomidory, jabłko również pokroić i połączyć z porami. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić
Tradycyjna Kuchniadzieła! ;) lubię seler więc to był strzał w dziesiątkę ;) Składniki (około 8 kawałków): seler średniej wielkości 3 jajka 3 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 3 pomidory z puszki Sposób przygotowania: Seler obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach pomidory kroimy w kostkę mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjutro do pracy;) Szybka i prosta w przygotowaniu ;) Składniki (około 3 porcji): 1 duży brokuł pół puszki groszku (sprawdźcie czy nie ma w składzie cukru) około 8 pomidorów suszonych w oleju z ziołami pęczek koperku 3 jajka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki domowego majonezu light (lub też od biedy kupnego light) sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania(...)Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia jajka obieramy i kroimy w dość sporą kostkę koperek siekamy pomidory starannie osączamy z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika groszek odcedzamy mieszamy ze sobą wszystkie składniki wraz z majonezem i jogurtem przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki (ilość jak dla wojska ;) propozycja na rodziny obiad lub zrobienie zapasów na zimę;)): około 1,5 kg papryki (obojętnie jaki kolor ja użyłam czerwonej i zielonej) 2 puszki pomidorów (wiem, że teraz możemy korzystać ze świeżych polskich, ale poszłam na łątwiznę;p) 2-3 koncentraty pomidorowe (200g w jednym słoiczku, znów będę robić bezpłatną reklamę i napiszę, że najpyszniejsze(...)następnie wrzucamy ją na patelnię i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozdrabniając je łyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną (może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpaczkę z firmy PRZYSMAKI.PL Trochę trwało to testowanie, bo też trochę tych produktów było :) pokrótce przedstawię Wam każdy z nich (recenzje niektórych pojawiły się już na blogu ( powidła , pomidory suszone , dziki ryż , len , tuńczyk ), a reszta ukaże się dziś :) KAPARY: Kapary składają się w około 85 %. z wody, jednak pozostałe 15 proc. stanowi mieszkanka cennych składników. Znajdziemy w nich(...)źródło ) Dla mnie świetnie spisał się w kompozycji BANAN + TWAROŻEK + CYNAMON, idealne, zdrowe drugie śniadanie OWOC PIQUANTÉ nieznane mi wcześniej stworzenie :p To pikantno-słodka krzyżówka papryki i pomidora z RPA o delikatnym piekącym smaku. Jest pierwszym prawdziwie nowym owocem wprowadzonym na rynek od czasów Kiwi. PYSZNIE smakowała faszerowana fetą czy też zwykłym chudym twarożkiem coś, NOWEGO, ORYGINALNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość