Składniki : 3/4 szklanki suchej fasoli Piękny Jaś 2 dojrzałe pomidory 1 mała włoszczyzna 1 mała cebula 3-4 plastry wędzonego boczku cząber sól pieprz czarny mielony olej Sposób wykonania : F asolę opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub durszlaku. Wsyp do miski lub garnka, zalej zimną wodą , odstaw na noc. Odlej wodę w której moczyła się fasola, zalej świeżą(...)wodą fasolę , zagotuj. Dodaj włoszczyznę , trochę cząbru i soli, gotuj, aż fasola będzie miękka. Odcedź, ostudź. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, usuń skórkę , pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Boczek pokrój w paski, zarumień lekko na patelni z odrobiną oleju. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp listkami cząbru, skrop po wierzchu sałatkę olejem
Przepisy i porady kulinarneszklanki ryżu Arborio 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego, na przykład tego lub innego nadającego się do smażenia 2 małe papryki- zielona i żółta 1 duży pomidor malinowy (ok. 400 gram) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu (użyłam wywaru drobiowo-warzywnego) szczypta nitek szafranu 4 łyżki kukurydzy konserwowej przyprawy: szczypta kurkumy, papryki wędzonej, papryki słodkiej sól(...)wytopi się tłuszcz, dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażę do zarumienienie. Następnie dodaję posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaję szafran, pozbawionego skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość duszę 5-7 minut. Po tym czasie dodaje ryż i smażę jeszcze 3-4 minuty. Wlewam bulion, mieszam całość i gotuję przez
Mango Papajabazie soku pomidorowego i dokładnie w ten sam sposób powstaje nasz sos do spaghetti, a także sos do pizzy. To zdecydowanie lepsza wersja, niż sos ze świeżych pomidorów (które lepiej sobie zjeść świeże, tak po prostu) lub z koncentratu pomidorowego (którego nie używam już lata świetlne) - karton soku pomidorowego wlać na patelnię, przyprawić, odparować i jeść, brzmi dobrze? Ok, dokładnie(...)talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze prażonym słonecznikiem albo płatkami drożdżowymi albo niczym, bo ktoś nie lubi "śmieci" na górze ;) i już. Do sosu można dodać jeszcze suszonych pomidorów, będzie wtedy bardzo, bardzo pomidorowy. Całość przygotowań zajmuje do 30 minut od wejścia do kuchni, a danie jest naprawdę smaczne i sycące, polecam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEryżowego * dałam dla pewności, że masa nie będzie pływać, następnym razem zrobię bez kleiku 50 g wegańskiego sera *opcjonalnie 100 g tofu naturalnego * jeżeli jogurt nie był zbyt gęsty pomidory suszone (dla mnie im więcej tym lepiej ale minimum jeden słoiczek) 100 g dowolnych oliwek płaska łyżeczka soli (lub mniej) pół łyżeczki pieprzu płaska łyżeczka czosnku suszonego(...)łatwiznę tak jak ja i od razu wylepić foremki ciastem i tak przygotowane schłodzić w lodówce (30 minut), uwaga: masło kokosowe z zamrażalniku momentalnie zamarza na „kamień”. Pomidory i oliwki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać wszystkie składniki, powstanie gęsta masa, a po chwili kleić dodatkowo zwiąże masę (nie przejmować się tym;-). Foremki napełnić wypełnić masą i piec
greenscarfsosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami
Kulinarne przygody Gatitytymi kapustami. Składniki : liście kapusty (u mnie liście komatsuny, pak choi i bok choi) 340 g obgotowanych grzybów 200 ml kaszy jaglanej cebula jalapeno sól pieprz kilka mięsistych pomidorów 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego olej Liście kapust wkładać partiami do osolonego wrzątku na 1-2 minuty, żeby zmiękły. Jeśli będziecie używać normalnej kapusty, włóżcie główkę na kilka minut(...)Odłożyć na bok na złączeniu liścia. Gołąbki przełożyć do garnka. Wlać tyle wody, by górne leciutko wystawały ponad powierzchnię. Dorzucić do garnka liście laurowe i ziele angielskie oraz przepołowione pomidory. Doprowadzić do wrzenia i pogotować na małym ogniu ok. 10 minut (wszystkie składniki farszu zostały wcześniej poddane obróbce termicznej, więc długie gotowanie nie jest potrzebne). ----------- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem Sałatka
Weekendy w domu i ogrodziedyni (dynię ugotować i zblendować) - 3-4 łyżki otrębów (ja używam żytnich) - 1/2 cebuli - ząbek czosnku - świeża nać pietruszki (suszona też będzie w porządku) - kilka pomidorków koktajlowych lub mały pomidor - łyżka nasion słonecznika - 1cm świeżego lub pół łyżeczki suszonego imbiru - łyżeczka kuminu - sól, pieprz, pieprz cayenne Wykonanie: 1. Ugotuj soczewicę - mi to zajmuje około 15 minut (Uważaj, żeby(...)minut (Nie jest to konieczne, lecz wtedy mają lepszą konsystencję.) 6. Uformuj z placuszków kotleciki i obsyp je z dwóch stron pozostałymi otrębami, oraz "wciśnij" do każdego placuszka pomidora pokrojonego w plastry (Można posypać je bazylią). 7. Ułóż kotleciki na formie wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piecz około 30 - 40 minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. Czym dłużej będą
Pland based filledynia makaronowa 250 g mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów w przecierze ok 200g pół puszki groszku ok 5 łyżek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 150 g sera żółtego tłuszcz do smażenia Dynię umyć, odkroić 1/3 z jednej połowy tworząc głęboką miskę lub na dwie połowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st , piec pół godziny. Wyjąć przestudzić(...)widelcem wydrążyć większość miąższu. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mięso, rozdrobnić je widelcem, podsmażyć, następnie dodać pomidory i przyprawy, poddusić aż nieco odparuje, następnie groszek i zdjąć z ognia. Kiedy przestygnie, dodać do wydrążonej dyni, oraz 100 g startego na tarce sera. Wymieszać i włożyć do wydrążonej dyni. Posypać resztą żółtego sera, szczyptą oregano
Gotowanie jest łatweSkładniki: pół kg dobrej jakości wołowiny 1 posiekana cebula 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 100 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka cukru 200 ml wody 50 ml octu jabłkowego łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam na 5 mniejszych kawałków(...)złotobrązowy kolor z obu stron i odłożyłam mięso na bok. Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, a potem dodałam czosnek i cukier. Kiedy cukier zaczął się karmelizować dodałam pomidory, ocet, wodę, paprykę, tymianek i rozmaryn. Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas - w razie potrzeby - dodając wodę
Kulinarny Pamiętniksoku, nadającym jej lekko owocowego smaku. Podpatrzyłam i już tak gotuję, jest super. Świetna galaretka, ta palona nuta.. no i świetnie przygotowana ryba. Ośmiornica - kasza kuskus/granita z pomarańczowego pomidora/ puder z czarnej oliwki. Ciepła, miękka, delikatna ośmiornica, kuskus w soku z pomarańczy, puder z suszonej czarnej oliwki i granita z pomarańczowego pomidora. Gra temperatur – gorące – zimne. Puder oliwkowy- chyba
królestwo garówśrednie bakłażany 350 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 6 sporych plastrów sera ( żółtego lub pleśniowego) 1 ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 2 pomidory 6 łyżek oliwy szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Bakłażany przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry Wydrążone wnętrze bakłażana smarujemy oliwą ( zużywamy(...)smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wołowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki, oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. całość doprawiamy solą , pieprzem, oraz szczyptą bazylii, nakrywamy przykrywką i dusimy przez 7-10 minut
Miód i pieprzmały batat, obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania) sól i pieprz 400 ml puszka mleka kokosowego 1 szklanka bulionu drobiowego 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki(...)przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię i ponownie włóż kurczaka. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj 5-10 minut
karmelowydoprawdy nie mogłem sobie odmówić, to dodanie szczypty szafranu), aby móc cieszyć się jej prostym, naturalnym smakiem. składniki dla czterech osób 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek skórka cytryny 1 papryka czerwona szczypta szafranu 1 ząbek czosnku natka koperku oraz owoce morza (kalmary, k rewetki, małże(...)dodajemy f ilety ryb i gotujemy przez 5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Teraz dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego w cząstki pomidora, oraz paprykę pokrojoną w cienkie plastry. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia, dokładamy owoce morza, solimy i pieprzymy, doprawiamy szafranem oraz sokiem z wyciśniętej limonki i po trzech minutach
Miód i pieprzprzepis ten pominąć) składniki dla czterech osób 4 uda kurczaka 5-6 papryczek tabasco czerwone SKWORCU 1 łyżeczka pieprzu bałkańskiego SKWORCU 1/2 łyżeczki czarnuszki SKWORCU 1,5 łyżki pomidorów suszonych SKWORCU 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku suszonego w płatkach 2 łyżki oliwy sól sposób przyrządzenia Do miski wsypujemy pieprz bałkański, ziarna czarnuszki, słodką(...)paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli i suszone pomidory. Całość mieszamy dolewając oliwę i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki układamy je na blasze i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika Pieczemy
Miód i pieprzporcje 1 główka sałaty lodowej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 średnie pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju lub oliwy łyżka posiekanego drobno zielonego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania : L iście sałaty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Porozrywaj je palcami na mniejsze kawałki lub dość grubo posiekaj. Pomidory sparz
Przepisy i porady kulinarne