pomidor - 8433 przepisów (strona:206/563)

Sałatka szopska 268

Błyskawiczna i lekka sałatka, idealna na upalne popołudnia.  Składniki na 2 porcje: 2 pomidory 2 małe ogórki 1 papryka czerwona 1 mała cebula 100g sera owczego oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, mieszanka ostrych papryczek   Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę (ja pokroiłam cebulę w paseczki, ale następnym razem lepiej jak będzie pokrojona drobniej;) Ser można(...)pokroić w kosteczkę lub pokruszyć. Składniki układamy na talerzach warstwami. Począwszy od cebuli, potem papryka, pomidory, ogórki i na końcu ser. Następnie kropimy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem i mieszanką papryk

Ze smakiem i z pasją
Sos pomidorowy z kiełbasą i warzywami (do ryżu i makaronu) 224

smaczny, nieskomplikowany sos, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu. Ja podałam razem z makaronem tagliatelle. Składniki na sos dla 3 osób: 1 puszka pomidorów bez skórki 1/2 papryk czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia 1 mała cebula 100-150g dobrej jakości kiełbasy olej do podsmażenia kiełbasy i cebuli przyprawy: pieprz(...)Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W tym czasie pokroić w kosteczkę wszystkie pozostałe warzywa i dodać do podsmażonej cebuli i kiełbasy. Następnie dodać pomidory z puszki i wszystko razem dusić do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlać wodą. Posiekać oregano i dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Wegetariańskie spaghetti 150

Dzisiaj kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad, tym razem w wersji wegetariańskiej :) Składniki na dwie porcje: 150-200g makaronu spaghetti (u mnie Makaron Czaniecki) 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 małej cukinii 1/2 żółtej papryki  1 mała cebula 1 ząbek czosnku świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu(...)Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć chwilę na oleju. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Po chwili dodać puszkę pomidorów i gotować sos do miękkości warzyw. Można podlać odrobiną wody. Przyprawić pieprzem i solą oraz posiekaną drobno bazylią. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. Można posypać startym serem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Omlet z warzywami i otrębami 147

będzie smaczny :)  Składniki: 2 duże jajka  1/3 niewielkiej cukinii  kawałek żółtej papryki 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec) mały pomidor przyprawy: sól, pieprz garść kiełków brokuła Przygotowanie: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Dusić chwilę na małej, nieprzywierającej patelni razem z przeciśniętym bądź pokrojonym ząbkiem czosnku (ewentualnie można podsmażyć). Jajka roztrzepać(...)całość się zetnie.  Następnie zdjąć pokrywkę, delikatnie podważyć spód, w miejsce pokrywki przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię i przełożyć na niego omleta.  Na wierzch położyć ćwiartki pomidora i kiełki

Ze smakiem i z pasją
Domowe burgery 174

mąż już domaga się powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera żółtego 4 liście sałaty 2 pomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Ogórka i pomidory pokroić w plasterki. Majonez, jogurt

Ze smakiem i z pasją
Sałatka a'la caprese. 336

poniedziałkowe śniadanie... Sałatka a'la Caprese. Składniki: 100g mozzarelli; duży pomidor; grubo mielony pieprz; bazylia najlepiej świeża ale można użyć też suszonych ziół; oliwa z oliwek. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy na przemiennie wraz z liśćmi bazylii (w przypadku suszonych ziół posypujemy nimi pomidorki i mozzarellę). Wszystko posypujemy grubo mielonym pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Smacznego

Miksturownik
SYCYLIJSKA , PIKANTNA ZUPA RYBNA 341

naciowego - 1/2 malutkiej dyni - 2 ząbki czosnku - papryczka chili - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 szklanka białego , wytrawnego wina - 30 ml sosu rybnego ( dałam trochę jasnego sosu sojowego) - puszka pomidorów pelati ( dałam 2 puszki po 400g) Dodatkowo: sól , pieprz, sok z cytryny do smaku; natka pietruszki Posiekaną cebulę, seler naciowy, koper włoski, czosnek, chili ( bez pestek), podsmażyć na oliwie(...)zmiękną. Dodać wino, kawałki dyni, pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać sos rybny  ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu sojowego). Przykryć i gotować na małym ogniu ok.30 minut.  W tym czasie przygotować sobie ryby, tzn.umyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 minutach wrzucić je do garnka, dodać także umyte, rozmrożone krewetki i doprowadzić

Smaczne Zdrowe
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WŁOSKA Z SOCZEWICY 342

pozmieniałam i oto jest. Nas bardzo zauroczyła smakiem ! :-) Składniki: - 200g zielonej soczewicy - 2 średnie cebule - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego lub 3 łyżki oliwy - puszka (400g) pomidorów - 2-3 liście laurowe - 1/2 -3/4 łyżeczki suszonego tymianku - 2 duże ziemniaki - sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, szczypta chili lub ostrej papryki Soczewicę wsypać do miski, zalać wodą(...)proces skraca czas gotowania). W dużym garnku rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać pomidory z puszki , wodę i odcedzoną soczewicę, zamieszać. Do garnka dorzucić liście laurowe, tymianek, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.20 minut.  Następnie dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotujemy

Smaczne Zdrowe
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI 290

najczęściej jednak bywa z makaronem spaghetti (można również podać go z każdym innym rodzajem makaronu). Składniki: - 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne) - 2 puszki pomidorów (po 400g) - 200-300g warzyw pociętych w paski - 2 cebule - 1-2 ząbki czosnku - 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina(nie trzeba) - sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy) - oliwa(...)Dołożyć do nich zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy zmielone mięso i podsmażamy je razem z cebulą i czosnkiem, co jakiś czas mieszając, do tego dolewamy wino. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory i kilka minut gotujemy, by odparowała nam część płynów. Do tego dodajemy warzywa ( ja używam warzyw mrożonych , pokrojonych w paski) i gotujemy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku solą

Smaczne Zdrowe
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 248

się nie porobią grudki, co jest częste gdy dajemy tylko mleko. Doprawić do smaku solą oraz odrobiną pieprzu. Można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej. Sos pomidorowy: - 1 puszka krojonych pomidorów - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena) - 1 mniejsza cebula - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz do smaku - ketchup pikantny do smaku - ok.250ml wody - 1 łyżeczka oleju kokosowego - chili w młynku(...)smaku (nie trzeba) W garneczku stopić olej kokosowy, dodać do niego pokrojoną cebulę, podsmażyć. Następnie dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ketchupem oraz solą i pieprzem. Można również dodać trochę chili z młynka. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagom odłamać końcówki, wymoczyć je dobrze

Smaczne Zdrowe
Szybka przekąska :) 266

poczęstunek ;) Oto moja mała propozycja na karnawałową (i nie tylko) wytrawną przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej.  Babeczki z ciasta francuskiego  - opakowanie ciasta francuskiego - słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 250g - oliwki w zalewie 100g - ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach  - pieprz   Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów.   Każdy kwadracik wkładamy(...)silikonowej foremki na muffinki.  Do każdej muffinki wkładamy suszone pomidory i oliwki.  Na wierzch posypujemy startym żółtym serem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy przez 20 minut w 220 stopniach C. SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
Risotto 351

już zapewniłam, iż cała niezwykłość tkwi w prostocie ;) Kolorowe risotto Na 2 porcje: 200g ryżu do risotto Arborio duże cebula avocado 2 ząbki czosnku garść świeżego szpinaku suszone pomidory z zalewy - 10 sztuk 2 łyżki masła 100ml białego wina ok. 1 l bulionu warzywnego (ewentualnie przegotowana, letnia woda) pieprz czarny świeżo mielony, sól ziołowa  tymianek, rozmaryn pieprz cayenne Wszystkie(...)składniki przygotowujemy: cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobno, pomidory kroimy na mniejsze kawałki, szpinak przesmażamy na oliwie. Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy w kosteczkę. W szerokim garnku lub patelni rozpuszczamy masełko, na którym smażymy cebulkę. Gdy cebulka będzie już szklista, dodajemy niewypłukany ryż i podsmażamy go na rumiano, około 1-2 minut, aż ziarna będą gorące

Sajkofanka smaku
Muszle nadziewane twarogiem 302

Farsz który ja Wam proponuję jest treściwy, smaczny i wyrazisty. Składniki :   12 muszki makaronu  conchiglioni 250 dag twarogu półtłustego 10 - 12 czarnych oliwek 6 - 7  suszonych pomidorów łyżka siekanego koperku 2 łyżki skrojonej w kosteczkę papryki ( ja w połowie daję papryczkę chilli ) ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Makaron wrzucam do wrzątku i gotuję aż będzie al dente(...)zimną wodą i wykładam na deskę otworem w dół aby ociekły. Twaróg przekładam do misy i troszeczkę ugniatam aby go rozkruszyć. Pozostałe składniki czyli oliwki - kroję w piórka, suszone pomidory - w kosteczkę, czosnek - ścieram na tarce, papryka (papryczka chilli) - w drobną kosteczkę i dodaję do misy z twarogiem i mieszam. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę kwaśnej śmietany

Mechanik w kuchni
SALATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I POMIDOROW 175

czerwona salatka, ktora goraco polecam. Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska dla poczatkujacych" autorstwa Aliny Stradeckiej. skladniki: 500 g fasolki szparagowej, moze byc mrozona 4 pomidory duza cebula 100 g sera beaufort sos: 3 lyzki majonezu 2 lyzki oliwy 1 lyzka octu winnego sol, bialy pieprz wykonanie: Fasolke gotujemy w osolonej wodzie, tak by pozostala jedrna(...)Odcedzic, ostudzic i pokroic na kawalki. Umyte i osuszone pomidory pokroic w osemki. Cebule pokroic w krazki, sparzyc, przelac zimna woda i odcedzic. Skladniki salatki ulozyc na talerzu lub wymieszac. Sos: Przyrzadzamy go z majonezu, oliwy, octu, soli i pieprzu. Skladniki razem mieszamy by powstala gladka emulsja. Sosem polewamy salatke i obficie posypujemy startym serem. Mozna udekorowac natka pietruszki. Smacznego

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania