pomidor - 8433 przepisów (strona:219/563)

Sałatka z bobem 157

otwarty to postanowiłam zjeść go inaczej niż zwykle. Z pomocą w tym przyszedł mi przepis na blogu Trochę smaku. Składniki na 2 porcje: Bób – ok. 25 dag 1 pomidor 1 czerwona papryka lub po kawałku kolorowej 1 cebula 1 ząbek czosnku Cytryna Natka pietruszki ½ ostrej papryki w proszku Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości(...)Cebulę pokroić w talarki, czosnek posiekać. Zeszklić z ostrą papryką w proszku. Paprykę pokroić w większą kostkę. Podsmażyć.  Na koniec dodać pomidora pokrojonego w kostkę oraz wyłuskany bób. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Skropić delikatnie sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego, Anulla Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

Fabryka pomysłów
LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3 197

oraz  bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka(...)pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojoną paprykę i  pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie  przekładamy do kapusty dodajemy pomidory w sosie własnym i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.szczyptę cukru. Dla zaostrzenia smaku dodaję też trochę pikantnego ketchupu. Dokładnie mieszamy. Posypujemy

Walijskie Pichcenie
Papryka faszerowana kaszą kuskus 157

kaszy kuskus 0,5 l bulionu warzywnego  pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól  pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 op sera feta Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na ok 20 min. W tym czasie drobno pokroić cebulę i czosnek i zeszklić go na połowie oliwy. Dodać drobno(...)posiekane pieczarki. Smażyć kilka minut i dodać pomidory z puszki. Wsypać rodzynki. Całość doprawić curry, solą i pieprzem. Gotować do odparowania wody. Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 min aby wciągnął całą ciecz. Dodać do niego posiekana natkę pietruszki. Całość dodać do przysmażonych warzyw. Wszystko dobrze ze sobą połączyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Lekko obsmarować od środka solą

Jemy Pijemy
Salsa pomidorowa z kukurydzą 138

Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka (400g) krojonych pomidorów 1/2 cebuli sól pieprz szczypta pieprzu cayenne Można dodać równiez natkę pietruszki Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, dodać pomidory, kukurydzę i doprawić do smaku. Bardzo łatwe i mega szybkie przygotowanie

Jemy Pijemy
Wegetariański gulasz z bakłażanów i cukinii 123

Całkowicie wegetariańska wersja gulaszu 2 bakłażany 1 cukinia 2 duże czerwone cebule 2 czerwone papryki 6 ząbków czosnku 2 puszki pomidorów ( najlepiej w całości ) 1 pęczek natki pietruszki oliwki oliwa z oliwek do smażenia kardamon szczypta cynamonu garść posiekanej, świeżej szałwii garść poszatkowanej świeżej bazylii pieprz sól dodałam jeszcze zdobytą w Egipcie mieszankę przypraw ( kminek, suszona kolendra, papryczka chili, gałka(...)zetrzeć papierowym ręcznikiem. Pozostałe warzywa pokroić w grube kawałki, tak aby się nie rozleciały w trakcie duszenia.  Wszystko razem dusić na oliwie z oliwek. Na koniec dodać pomidory w puszce i przyprawy.  Podawać z kuskusem , chlebkami pita lub ryżem

Jemy Pijemy
Ostro kwaśna tajska zupa z krewetkami TOM YUM GOONG 163

łodyga trawy cytrynowej lub dwie mniejsze 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku garść liści kolendry 2 papryczki chilli 1 pomidor lub kilka koktajlowych dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty(...)pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić jeszcze cukrem i dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać chilli oraz kolendrą. Całe gotowanie nie powinno nam zająć więcej niż

Jemy Pijemy
Sałatka kalafiorowa 153

Smaczna, ekspresowa sałatka z kalafiora. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kalafior, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych, ¾ szklanki majonezu, 1 pomidor, natka pietruszki, sól do smaku. Wykonanie: Kalafior opłukać, następnie podgotować w lekko osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Następnie kalafiora osuszyć na ściereczce, przełożyć do salaterki, posolić w razie potrzeby i polać majonezem. Posypać posiekanymi orzechami, natką pietruszki(...)przybrać cząstkami pomidora. Taką sałatkę można przyrządzać z surowego kalafiora, podzielonego na różyczki

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z młodego bobu 138

dziś - jest żywieniowym rarytasem. Zachwycają się nim niemal wszyscy, a ceni się go nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze. Składniki: ½ kg młodego bobu, 2 pomidory, 1 cebula, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 surowe żółtko, sok z cytryny, 3 łyżki oleju, sól do smaku, cukier do smaku, mielona ostra papryka(...)smaku, zielona sałata. Wykonanie: Dwa jajka ugotować, obrać i wystudzić. Bób zalać wrzącą osoloną woda, ugotować (przez 15-20 minut) i odcedzić, ostudzić i obrać z łupinek. Pomidory umyć i razem z cebulą i jajkami pokroić w kostkę. Wymieszać z koperkiem i przygotowanym bobem. Przełożyć do salaterki wyłożonej sałatą i polać sosem. Wykonanie sosu: Żółtko rozetrzeć z musztardą

Tradycyjna Kuchnia
Fasola szparagowa duszona na boczku 125

zawierają pełen przekrój składników odżywczych! U mnie dziś fasolka w nieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 20 dag wędzonego boczku, 4 pomidory, 4 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki startego żółtego sera, sól do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Rozgrzać olej i przysmażyć pokrojony w grubą kostkę boczek i posiekany czosnek. Dodać(...)opłukaną i pokrojoną fasolkę, posolić do smaku, zalać gorącą wodą( około ½ litra) i dusić pod przykryciem. Pod koniec wrzucić sparzone i pokrojone pomidory i posypać natką pietruszki wraz z startym serem. Podawać na zakąskę

Tradycyjna Kuchnia
Paprykarz węgierski 129

łyżka pieprzu ziołowego 2 papryki czerwone (udało mi się kupić węgierskie, gratka!) 2 papryki białe 1 duża papryka zielona 1 zielona i długa półostra papryka pepperoni 1 duży pomidor 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka kminku pieprz, sól Ziemniaki obrałam, pokroiłam w ćwiartki, obgotowałam 7-10 minut w osolonym wrzątku, odcedziłam, zostawiłam na sicie. Mięso(...)czasu do czasu ( w sumie ok.1/2 szklanki). Kiedy mięso było prawie miękkie, posoliłam je lekko, posypałam pieprzem ziołowym i wrzuciłam podgotowane ziemniaki, pokrojone w grubą kostkę papryki i pomidora pokrojonego w kostkę (sparzonego i obranego ze skórki). Gotowałam dalsze 10 minut.   W miseczce rozrobiłam dokładnie śmietanę z mąką, dodałam do niej kilka łyżek sosu z garnka, żeby się

Kuchnia Prezydentowej
Jamajska zupa dyniowa 162

pieczonej dyni (dynię upiekłam wg sposobu Oli (Moja Kuchnia) - kawałki dyni układamy skórką do dołu pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C) 1 duża cebula 2 duże pomidory 2 łyżki masła 250 ml bulionu warzywnego (użyłam warzyw do wywaru - marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, a potem zmiksowałam z dynią) 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego(...)łyżeczka papryki w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych natka pietruszki spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka kurkumy 125 ml mleczka kokosowego  Pomidory sparzyłam, ściągnęłam skórkę, pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na maśle. Warzywa oraz cebulę ugotowałam do miękkości w bulionie, dorzuciłam dynię i gotowałam 5 minut. Zestawiłam z ognia, żeby lekko ostygło. Zmiksowałam

Kuchnia Prezydentowej
Jajecznica z kurkami 139

prysznica) 2 łyżki masła 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany spora ilość czarnego pieprzu do smaku sól do smaku po 3 łyżki siekanego szczypiorku i pietruszki (ewentualnie) i koniecznie plasterki pomidorów do zjedzenia z jajecznicą Kurki pozostawiam w całości, ewentualnie większe okazy przekrajam na pół. Na patelni rozgrzewam masło, aż zacznie lekko skwierczeć. Wrzucam kurki i smażę na średnim ogniu, posypując(...)smażenia solę do smaku, kiedy już lekko się zetną - wlewam śmietanę, a w ostatniej chwili wrzucam siekaną pietruszkę i szczypiorek. Po chwili ściągam z ognia i podaję z plastrami pomidora i chlebem z masłem i twarożkiem lub łagodnym serem brie. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Pasta pomidorowo - paprykowa 201

Taką pastę często robiła nam mama na śniadanie. ;) Dobrze pamiętam jej smak; nie do końca rozdrobniony ser, leciutki smak masła i pomidorów. Bardzo lubiłam takie śniadania. Uwielbienie do past kanapkowych zawdzięczam bez wątpienia tej paście. Pasuje doskonale do każdego pieczywa, także z chrupiącymi, ciepłymi tostami. I można ją przygotować dosłownie w 5 minut, choć oczywiście jak wszystkie pasty do chleba(...)śmietankowego 1 duża łyżka masła 1 cebula drobno posiekana 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki przecieru pomidorowego ( u mnie własnej roboty, ale można wziąć też sok z takich pomidorów w puszce, ewentualnie 3 łyżki koncentratu) 2 łyżki przecieru z papryki lub pasty paprykowej (u mnie węgierska w tubce) 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka cukru

Kuchnia Prezydentowej
Chicken tikka masala 370

mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków chili 1 płaska łyżeczka kuminu rzymskiego 4  łyżki soku limonki 2. Sos masala 4 duże pomidory 1 duża cebula 4 łyżki klarowanego masła lub oleju kukurydzianego do smażenia 3-cm kawałek świeżego imbiru (pokrojonego na cieniutkie plasterki, a następnie w drobną kosteczkę) 3 posiekane ząbki czosnku(...)cebulę, podsmażać, aż lekko się zezłoci, wrzucić kurczaka wraz z marynatą, podsmażać mieszając ok. 5 minut, w razie potrzeby zwiększyć nieco ogień - płyn powinien się wyraźnie zredukować. 4. Wrzucić pomidory, pokrojone w dużą kostkę (wcześniej powinny zostać sparzone i obrane ze skórki!), paprykę, dusić pod przykryciem na średnim ogniu do 15 minut. Jeśli sos za bardzo będzie gęstnieć, dolewać

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z szynką, pomidorami, ruccolą i rozmarynem i... WYRÓŻNIENIE 200

dość twardy. Użycie do risotta tego sera okazało się strzałem w dziesiątkę.  Składniki: 100 g szynki gotowanej 50 g żółtej części pora, pokrojonej w cienkie półplasterki 1 duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego rozmarynu 100 ml białego wina półwytrawnego 0,5 l gorącego bulionu warzywnego(...)minut pora i szynkę, dorzucamy ryż, prażymy przez 7 minut cały czas mieszając, aż ryż się zeszkli. Wlewamy wino i mieszamy dalej do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy pomidory, rozmaryn i podsmażamy nadal mieszając kolejne 3 minuty. 2 . Porcjami (ja używam płaskiej chochelki) wlewamy gorący bulion na patelnię i za każdym razem mieszając, redukujemy płyn. Po wlaniu ostatniej porcji redukujemy

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania