klasyczny z włoskich sosów, a na jego podstawie dokonywać można różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta . Składniki: - 400 g dowolnego makaronu - 1 duża cebula - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 większy ząbek czosnku - tłuszcz do smażenia - starty ser do posypania - bazylia, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, pieprz, czerwona papryka Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i wrzucenia(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż wszystko będzie ładnie zeszklone. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Teraz nadchodzi czas na pomidory - oczywiście w sezonie używamy świeżych pokrojonych w niewielkie cząstki. Mieszamy wszystko razem i trzymamy na ogniu aż do momentu, w którym pomidory zaczną się rozpadać. Nadszedł czas na najważniejszy punkt
Kulinarne zapędy KokosaJeśli lubicie eksperymenty z rodzajem i grubością ciasta, polecam tę stronę. Składniki: Ciasto: - szklanka mąki tortowej - 25 g drożdży - łyżeczka oleju - łyżeczka cukru - pół szklanki ciepłej wody Sos: - puszka pomidorów bez skórki - odrobina oleju - łyżeczka bazylii - łyżeczka oregano - sól, pieprz Dodatkowo: - listki świeżej bazylii - ser mozarella - ulubione dodatki Kolejność wykonywania zależna jest od tego, jakie ciasto lubimy - jeśli ma być(...)puszyste, to od niego zaczynamy, jeśli chcemy pizzę na cienkim spodzie, w pierwszej kolejności zabieramy się za sos, a jest on banalnie prosty - do garnka wrzucamy całą zawartość puszki pomidorów, do tego olej (ok. 1 łyżeczki, nie więcej). Gdy całość się zagotuje, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem, po czym dajemy się temu spokojnie pogotować przez jakieś 10 minut
Kulinarne zapędy KokosaCaprese - rodzaj sałatki pochodzący z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli, przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek,posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać Włoską flagę. /zródło Wikipedia/ Składniki: 1 mozzarella, 2 duże dojrzałe pomidory, kilka listków bazylii, sól, pieprz, oliwa(...)oliwek, Poprzekładać plastry mozzarelli pomidorami,polać oliwą, opcjonalnie posolić i dodać pieprzu
Anioły w kuchniSerwowaliśmy sobie wczoraj z mężem na kolację:) Była praca zbiorowa;) Bardzo udana praca i smaczna;)))) Może Wy też wypróbujecie.... Składniki; 5 ugotowanych ziemniaków, 3 pomidory, średnia cukinia, bakłażan, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 30 dkg sera żółtego, pieprz, sól, rozmaryn, Wykonanie; Bakłażan kroimy na grube plastry, solimy i odstawiamy na chwilę aż puści sok. Cukinię, ziemniaki i pomidory(...)kroimy na plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym kolejno ziemniaki, bakłażan, pomidor, cukinię. Każdą warstwę wg uznania możecie posolić i popieprzyć. Na wierzch ścieramy ser. Zmiażdzone 2 zabki czosnku ucieramy ze szczyptą soli i 4 łyżkami oliwy, dodajemy pieprz i rozmaryn. Polewamy warzywa. zapiekamy ok. 15 minut
Anioły w kuchnipodpowiadał mi, że serek odda swe serkowe istnienie w słusznej sprawie. Szybko. I pysznie ;) I nie pomylił się... pół litra niedzielnego rosołu ;) opakowanie serka Arla Apetina Pomidory&Bazylia szklanka startego żółtego sera szczypta suszonego tymianku rozbełtane żółtko łyżeczka suszonych pomidorów w oliwie 2 porcje makaronu tortelini Makaron przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Rosół zagotowałam. W drugim(...)zaparzyłam łyżką zupy. Zaprawiłam nim zupę. Znowu wymieszałam. Gotową zupę podałam z makaronem. Kopczykiem żółtego sera. Który nie specjalnie współpracował. Przez co ujęcie powtarzałam kilka razy. Suszonymi pomidorami. I kleksem oliwy. Zupa oryginalnie zawiera sporo śmietany. Jednak serek Apetiny równie dobrze się z nią komponuje. Jeśli nie lepiej ;) Przygotowało się ją w trymiga. A podana od razu, super
bastalenainteresujące połączenie. Spróbowałam i wiem, że od teraz tylko taka wersja będzie pojawiać się w moim domu:) Leczo z fasolką szparagową Składniki: 3 papryki (czerwone lub różnokolorowe) 5 pomidorów 1-2 średnie cukinie 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g - 500 g wędzonego boczku 200 g zielonej fasolki szparagowej sól, pieprz, papryka w proszku(...)więcej na 3 części każdy strączek) i gotowałam ok. 10 minut w posolonej wodzie. Paprykę pokroiłam w mniejsze kawałki. Cukinię w kostkę (jeśli cukinie są młode, zostawiam skórkę). Pomidory sparzyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Boczek pokroiłam w paseczki i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, za chwilę dodając posiekaną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po zrumienieniu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJeśli nie wiecie co zrobić z pomidorów ..zróbcie paprykarz...szczerze mówiąc czemu nazywa się paprykarz trudno powiedzieć..ale taka nazwę i przepis znalazłam tutaj ..P rzepis pochodzi z książki "124 nowe przepisy siostry Leonilli". Ja zrobiłam według dodając dodatkowo kilka innych przypraw..dodawałam wedle własnego smaku i gustu.. 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg marchewki(...)szkl. surowego ryżu 1/4 szkl. octu 1/2 szkl. oleju 1 szkl.cukru sól, pieprz papryka w proszku (słodka lub ostra) Pomidory sparzyć i obrać ze skory.Pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko włożyć do garnka i gotować 1,5 godziny.Dodać ocet, ryż i gotować jeszcze 20-30 minut.Przyprawić do smaku
Moje domowe kucharzenielodówce. Przepis można też dowolnie modyfikować używając innych warzyw, lub na przykład dodając do niego odrobinę podsmażonego boczku. Do przygotowania omleta użyłem: 3 jajek, 1/2 średniej cukinii, 1 pomidora, 1/2 średniej cebuli, 20 gram masła, 1/3 papryczki chili, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie omleta rozpocząłem od pokrojenia warzyw. Cukinię pokroiłem pod lekkim ukosem w cienkie plasterki o grubości około(...)Cebulę obrałem z łupinki, a następnie pokroiłem jej połowę w cienkie piórka. Pozbawioną pestek 1/3 papryczki chili drobno posiekałem, a pomidora pokroiłem w plasterki. Jak już wspomniałem użyte do omleta warzywa można dowolnie modyfikować, a świetnym pomysłem jest też dodanie kilku plasterków podsmażonego wcześniej na chrupko boczku. Bardzo dobry będzie również omlet posypany startym żółtym serem. Jajka dokładnie roztrzepałem
Wyprawy kulinarneporcje): 400 ml mleka kokosowego 300 g filetu z białej ryby 1 czubata łyżka pasty Tom Yum 2 łyżki sosu rybnego 200 ml wody lub bulionu warzywnego 1 duży pomidor 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 limonki 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) 4 liście curry (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka(...)ogień, dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir w proszku, liście curry i wiórki kokosowe. Gotujemy 5 minut. 2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do zupy (rybkę i pomidora) i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok z połowy limonki, mieszamy i gotujemy ostatnie
Tajskie smakiwarzywem, które chłonie tłuszcz przy smażeniu jak gąbka, więc staram się przygotowywać go bez smażenia, choć nie zawsze mit o wychodzi :). Na przykład taki bakłażan z fetą i pomidorem jest wspaniały, ale kaloryczny... Dziś więc bakłażan zapiekany, przygotowany z minimalna ilością tłuszczu. Bakłażan faszerowany z mięsem Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 1 kg bakłażana(...)pomidory bez skórki 1 kula mozzarelli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy i podsmażamy na patelni, po 2-3 minutach dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. W międzyczasie
Kulinarne przygody Gatityudaje mi się go spotkać w żadnym sklepie. Trzeba będzie chyba zrobić go samemu... Twarożek babci Wandzi Składniki: 350 g białego sera 4 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory obrane ze skórki 4 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól Wykonanie: Jajka kroimy w drobną kostkę, ja wykorzystuję do tego urządzenie do krojenia jajek w plasterki i układam(...)jajko wzdłuż, a potem w poprzek. Pomidory również kroimy w małą kostkę. Do miski wkładamy biały ser i rozgniatamy go ze śmietaną, dodajemy pokrojone jajka i pomidory, solimy, dorzucamy koperek i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitywłożyć do piekarnika, nie mogłam już dłużej czekać. Następnym razem zostawię je do rośnięcia na całą noc i będę piekła dopiero rano. Mimo wszystko chleb bardzo nam smakował, dodatek pomidorów do chleba to doskonały pomysł. Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Składniki Zaczyn: 55 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 200 g mąki orkiszowej białej 200 g wody 1 jabłko(...)starte na tarce jarzynowej Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g zmiksowanych krojonych pomidorów z puszki 350 g mąki orkiszowej białej 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu sezam czarny wg uznania (użyłam białego) 15 g soli morskiej Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 12 godzin. Do zaczynu dodajemy
Kulinarne przygody Gatitypomidorowym i farszem szpinakowym. Trochę trzeba się nad nim napracować, ale danie warte jest polecenia. Do przygotowania dania użyłem: 200 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram mozzarelli, 2 puszek pomidorów, 2 cebul dymek, 6 ząbków czosnku, 100 gram świeżych liści szpinaku, 10 sztuk rurek makaronowych cannelloni, świeżej bazylii, 20 sztuk kaparów marynowanych, oliwy, 20 gram masła, gałki muszkatołowej, octu balsamicznego(...)patelnię 200 gram mielonej wołowiny. Mięso starałem się rozdzielać, aby nie robiły się z niego grudki. Kiedy mięso zmieniło już swój kolor dodałem na patelnię zawartość jednej puszki pomidorów, 2 łyżki octu balsamicznego, szczyptę suszonego tymianku, szczyptę soli i świeżo mielony czarny pieprz. Dolałem również około 300 ml wody, a następnie podgrzewałem całość na małym ogniu przez pół godziny
Wyprawy kulinarnebazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju sól, pieprz Składniki na wierzch: 1/2 szkl. mleka 3 jajka 40 g parmezanu szczypta gałki muszkatołowej 1 pomidor CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 - 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Składniki na spód zagniatamy, wygniatamy nim dno i boki tortownicy o średnicy 31 cm i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania(...)odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 stopni. W misce łączymy ze sobą mleko, jajka, większość parmezanu (odrobinę zostawiamy do posypania) i gałkę muszkatołową, dokładnie mieszamy. Pomidor kroimy w plasterki. 4. Na spód wykładamy mięso, lekko dociskamy łyżką, polewamy jajkami, układamy plasterki pomidora i posypujemy resztą parmezanu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem
My Culinary Artmówiąc, potrawą spokojnie najedzą się trzy umiarkowanie głodne osoby lub dwie bardzo głodne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony Słodko - Kwaśny . Składniki (3 omlety): 250 g mielonej wieprzowiny 1 pomidor bez skórki 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki groszku zielonego z puszki 6 jajek 1/2 łyżki sosu ostrygowego 1 duża marchewka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju arachidowego(...)łyżki mleka 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso i pierz. Smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy marchewkę, groszek
Tajskie smaki