kolejna, niezwykle smaczna, śniadaniowa propozycja! Tym razem stawiam na mega chrupiące grzanki z prawdziwą, włoska oliwą i czosnkiem , z dodatkiem świeżego koziego serka i soczystych pomidorów. Dodatek szczypiorku z własnego ogródka to taka kropka nad I, która sprawi, że ciężko wstać od stołu. Nasycą na długi czas i dodadzą kopa na cały poranek! Polecam! Dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi(...)porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * pieczywo pelnoziarniste – 1 kromka * kozi ser ( do smarowania ) 1 czubata łyżka * pomidory koktajlowe – 3 szt * szczypiorek * oliwa z oliwek – 1 łyżka * czosnek – 1 ząbek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chlep smarujemy oliwą, nacieramy rozgniecionym czosnkiem, rumienimy na rozgrzanej patelni. Smarujemy kozim serkiem , przykrywamy
Ostra na Słodkowłaściwościach znajdziesz np. tutaj: http://www.zdrowieinatura24.pl/czosnekniedzwiedzicudnatury_921_0.html Do dzisiejszego dania potrzebne są ok: 2 kg czosnku niedźwiedziego 150 g wędzonego boczku 2 małe śmietanki 30% 2 duże garści suszonych pomidorów 1 mały ser lazur błękitny garść tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka łyżek oleju sól pieprz ( bądź chilli ) dowolny makaron Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na dużej patelni(...)będzie lekko chrupiący. Pomidory suszone pokroić na małe kawałki i zalać wrzątkiem , aby zrobiły się miękkie.Do smażącego się boczku dodać umyty i posiekany, nie za drobno czosnek niedźwiedzi. Mieszać aż zmniejszy o połowę swoją objętość. Dodać suszone, wymoczone pomidory i ser lazur. mieszać aż ser się rozpuści. W tym czasie można zacząć gotować makaron. Do czosnku niedźwiedziego
Jemy Pijemykosztował ok 7 LE ! ! ! czyli Jakieś 3,50zł Przepis : 1 kg okry 1 czerwona papryka 2 cebule 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek ( lub olej po suszonych pomidorach) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przyprawy arabskiej (suszone: kmin, kardamon, chili, kolendra cynamon, płatki róż, i chyba mięta, liść laurowy) 2-3 łyżki octu woda łyżka cukru sól morska(...)moździerzu i chwilę uprażyć na oliwie. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę w małe kawałki. Wrzucić do przypraw. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Gdy wszystko się ładnie podrumieni dodać pomidory. Poddusić. Dodać okrę. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dusić ok 10 min, dopóki okra nie zmięknie. Powinna być al dente. Jeśli danie wyda nam się zbyt kwaśne należy
Jemy Pijemywykorzystać. LECZO WEGETARIAŃSKIE Z OKRĄ 3 duże cebule cukrowe 3 różnokolorowe papryki ( biała, zielona i czerwona np.) 2 średnie cukinie 1 opakowanie suszonej okry 3 duże pomidory paprykowe 3 ząbki czosnku pęczek bazylii zioła prowansalskie sól pieprz 1 łyżka brązowego cukru mielona ostra papryka 1 mały koncentrat pomidorowy olej lub oliwa z oliwek lub olej po suszonych pomidorach(...)wrzucamy warzywa w kolejności od najtwardszego. Ja lubię je kiedy są bardziej chrupiące więc nie duszę ich bardzo długo. Na koniec dodaję ugotowaną okrę i pokrojone w grubą kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy oraz drobno pokrojony czosnek. Jak wszystko się ładnie połączy dodaję posiekaną bazylię, zioła prowansalskie i resztę przypraw. Całość nie zajmuje mi więcej niż 30 minut. Najlepiej smakuje
Jemy Pijemysama jestem jego wielką fanką od wielu, wielu lat :) Składniki na około 6 porcji: 6 małych patisonów 2 małe cukinie 4 cebule 3 czerwone papryki 3 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 pętka średnio tłustej kiełbasy 2 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz 3 łyżki ketchupu lub lub przecieru pomidorowego ( tym razem padło na ketchup z pieprzem ) Kiełbasę kroję(...)półplasterki i podsmażam na głębokiej patelni na oliwie. Cebulę kroję w piórka, paprykę w grube kawałki, patisona w ćwiartki, cukinię w grube plastry, pomidory w dużą kostkę. Chilli siekam jak najdrobniej. Do podsmażonej kiełbasy dodaję kolejno, cebulę, paprykę, patisony, cukinię, pomidory. Każdej warstwie daję się chwilę poddusić. Na sam koniec doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, chilli oraz przecierem. Duszę kilka
Jemy Pijemyzarazem lekki :) bez ciężkich sosów, tartej bułki itp. 2 pęczki zielonych szparagów 3-4 łyżki masła ok 5-8 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych sól 1 łyżeczka cukru pieprz kilka płatków parmezanu lub innego twardego sera Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku(...)czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ). Na masło przełożyć szparagi. Chwilę podsmażać i podlać białym winem. Powstanie smaczna emulsja maślano winna. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Jeszcze chwilę podsmażać, aż pomidor zmięknie. W sumie nie powinno to zająć więcej niż4-5 minut. Szparagi maja być chrupiące. Wyłożyć na talerze. Posypać płatkami sera. Doprawić solą
Jemy Pijemytaką jak u mamy. Moja zupa pomidorowa pachnie włoskimi ziołami, a podana została z grzanką z wybornym domowym pesto. Do przygotowania zupy użyłem: 1 dużej ciabatty, 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 średnich cebul, 9 ząbków czosnku, 15 orzechów nerkowca, 30 listków świeżej bazylii, 40 gram parmezanu, 100 gram koncentratu pomidorowego, pęczka świeżej natki pietruszki, 1,5 litra bulionu wołowego(...)łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, soli, białego mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie zupy jest banalnie proste, choć wymaga trochę pracy. Zacząłem od sparzenia i obrania ze skórki pomidorów, które następnie pokroiłem w centymetrową kostkę. 5 Ząbków czosnku obrałem z łupinek i pokroiłem w cienkie plasterki. Cebule pokroiłem w piórka. Na patelnię wylałem 5 łyżek oliwy. Do zimnej oliwy dodałem
Wyprawy kulinarnebędzie jak znalazł. Obecnie rozpoczyna się sezon na cukinię, dlatego też warto przepis mieć w zanadrzu. Leczo przygotowuje się szybko i jest bardzo smaczne. Potrzebujemy: 1 cukinia 1 pomidor 1 mała cebulka, lub pół dużej kawałek mięsa 5x5 cm 2 łyżeczki płatków drożdżowych 2 łyżki oleju kokosowego , u mnie od Olini 1 łyżeczka oleju lnianego , u mnie od Olini Cebulkę(...)wolnym ogniu, dolewając 4 łyżki wody. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i w razie gdyby cukinia była nieco sucha, podlewamy odrobiną wody. Dusimy, a w międzyczasie obieramy pomidora ze skóry, np. sparzając go wrzątkiem, po uprzednim ponacinaniu skórki. Pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do cukinii. Dodajmy płatki drożdżowe i po około 10 minutach wyłączamy palnik. Podajemy
MamaOskarkapolane bułką tartą z masłem. Czasem jednak chce się coś zmienić, zrobić inaczej. Tak własnie powstała tarta z grillowanymi szparagami. Jako dodatek, dla zaostrzenia smaku, szparagom towarzyszą suszone pomidory marynowane w oliwie z ziołami oraz ser camembert. Przygotowanie takiej tarty zajmuje niewiele czasu, więc jest do idealne danie z gatunku "na szybko". Składniki: gotowe ciasto francuskie , zielone szparagi , suszone pomidory(...)Przesmarować je delikatnie oliwą i zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory oraz kawałki sera camembert. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się. Wolicie zielone czy białe szparagi
Codzienna kuchnia niecodziennawszystkie warzywa wystarczające na ok. 6 porcji zapłaciłam niecałe 7 złotych, jest to więc niezła opcja dla studentów :) Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 2 papryki (mogą być różnokolorowe) - 4 pomidory - 2 duże lub 3 małe cebule - 2 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - zioła prowansalskie - tymianek - sól, pieprz - olej / oliwa do smażenia Pierwszym krokiem będzie ogarnięcie "szalonego jabłka", jak przez wieki(...)pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę kroimy jak lubimy - u mnie były paski. Cukinię w zależności od rozmiaru w plasterki lub półplasterki. Cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy, pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy twarde elementy i kroimy byle jak, i tak się rozpadną ;) W zasadzie na tym nasza praca się kończy, reszta zrobi się niemalże sama ;) Do dużego garnka
Kulinarne zapędy Kokosachcę jednak żeby moje macierzyństwo było poddawane presji i ostracyzmowi społecznemu. Nie i koniec. Jak już wiecie, jak się wściekam to gotuję. Z tej wścieklizny powstał kolejny chłodnik-z pomidorów, truskawek i rabarbaru. Potrzebujemy 3 szklanki truskawek 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i pozbawione pestek 2 gałązki rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru lub łyżka miodu ogórek zielony pół melona(...)kolendry grubo mielony czarny pieprz kilka kropel kremu balsamicznego Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, otaczamy w cukrze lub miodzie i pieczemy do miękkości w 190 stopniach. Truskawki obieramy, pomidory obrane i pozbawione skórki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy upieczony rabarbar i miksujemy na gładko. Jeśli ktoś lubi idealnie gładkie musy może przetrzeć przez sito. Dodajemy kilka kropel kremu balsamicznego
ladykitchenSmaczna , lekka i zdrowa cukinia nadziewana pomidorami , cebulką i serem , napewno przypadnie Wszystkim do gustu. Składniki ( 3porcje ): cukinia - 3szt pomidor - 3szt tarty ser żółty - 2łyżki oliwa z oliwek - 2łyżki natka pietruszki - kilka gałązek cebula - 1/2szt sól , pieprz Sposób przygotowania: Cukinię myjemy , osuszamy i wkładamy do wrzątku na 8 minut. Następnie przekrajamy wzdłuż na trzy części , nie rozcinając do końca(...)Pomidory myjemy , osuszamy , kroimy na plasterki i wsuwamy je w nacięcia w cukini. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki myjemy , osączamy i drobno siekamy. Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym , oprószamy solą , pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowaną cukinię posypujemy cebulką , startym serem oraz natką pietruszki. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut
Bazylia kontra Rozmarynniej sosu do makaronu. W szafce, aż prosił się o wejście do gara makaron spaghetti z pełnego ziarna od Primo Gusto, o taki jak TUTAJ . Wykorzystać także postanowiłam suszone pomidory w oleju tej samej marki co makaron. Dopełnieniem postanowione zostać było zielonkawo - słonawe cudo, a mianowicie pistacje z Gospodarstwa Rolnego PLICZKO, które zachwyciły mnie smakiem jak i tym, że całkiem(...)już spory ;) Mi orzeszki zastąpiły sól całkowicie. Potrzebujemy: 1 paczka pełnoziarnistego spaghetti, u mnie Primo Gusto 1,5 małej cukinii bez skóry 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 suszonych pomidorów w oleju, u mnie Primo Gusto 1 łyżka oleju kokosowego, u mnie Olini pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu, majeranku, gorczycy, bazylii, suszonej kolendry, kurkumy, suszonego tymianku Cebulę kroimy
MamaOskarkauwielbiam jego zapach unoszący się w kuchni. Składniki: - 1/2 kg fasolki szparagowej - 1 kg żółtej papryki - 1 duża lub 2 małe cukinie - 1 duży lub 2 małe ogórki - 3 pomidory - koncentrat pomidorowy - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do kurczaka - oliwa lub olej do smażenia Najpierw kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na oliwie(...)następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i dusimy. W między czasie kroimy warzywa – paprykę w paseczki, ogórka, cukinię i pomidory w kosteczkę a fasolkę na małe kawałki. Duszenie warzyw zaczynamy od papryki, potem dodajemy fasolkę, ogórka a na końcu cukinię. Jak warzywa nam zmiękną to na końcu dodajemy pomidory i jeszcze chwilę dusimy
Kuchenne Wariacjezatem u nas w kuchni znowu ona zawitała. Tym razem cukinię faszerowaliśmy mięskiem mielonym Składniki: - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 2 cukinie - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 pomidory - 1 łyżeczka miodu - 50 g sera żółtego - przyprawy: pieprz kolorowy Porcja na 2 osoby. Najpierw zaczynamy od farszu – na patelni roztapiamy masło a potem wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, potem(...)dodajemy sól i pieprz i smażymy do momentu kiedy mięso będzie gotowe. W między czasie robimy sos pomidorowy – w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i dusimy. Na koniec można lekko zmiksować używając blender. Gotowe pomidory łączymy z mięsem mielonym. Teraz czas na cukinie. Cukinie myjemy , przekrawamy na pół i wydrążamy
Kuchenne Wariacje