polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:337/582)

Sylwestrowe świnki 188

pozostałych dwóch uszy. Gotowe elementy przyklejamy do głowy świnki używając jak kleju roztrzepanego jajka. Świnki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 min. Oczy możemy zrobić z roztopionej polewy czekoladowej (dekorujemy przestudzone świnki) lub z czekoladowych dropsów (przyklejamy na ciepłe ciastka). Sylwestrowe świnki Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki stracciatella baranki 200

Zwykłą piankę przecinamy na pół (najlepiej zrobić to czystymi nożyczkami) i przyklejamy z boku babeczki jako głowę baranka. Oczy i buzie możemy narysować jadalnym mazakiem spożywczym lub zrobić z polewy czekoladowej. Na koniec przyczepiamy uszy i ogon z rodzynek w czekoladzie. Babeczki stracciatella baranki   Smacznego!   ciastkożercy

Ciastkozercy
Świąteczne ciastkowe lizaki - pisanki 227

mocno ugniatając formujemy z nich kulki w kształcie jajek. Gotowe kulki jajka przekładamy na około 10 min do zamrażarki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub korzystamy z gotowej polewy czekoladowej. Im rzadsza czekolada tym łatwiej będzie pokryć nią całe ciastka nabite na patyczki. Na jeszcze mokrą czekoladę przyczepiamy ozdoby: koraliki, bakalie, cukiereczki. Gotowe lizaki powinny suszyć się w pozycji pionowej

Ciastkozercy
Mazurek z owocami 149

biszkopt Składniki na krem budyniowy Poncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonki Do środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki) Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia Przed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem . Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Pieczemy na dużej blaszce, żeby móc go później przekroić na pół

Ciastkozercy
Pamiątki z wakacji 122

samodzielnego zrobienia cake pops - czyli lizaków z ciasta. Wiadomo, że domowe ciasto zawsze jest lepsze od tego z gotowych kupionych mieszanek, ale opakowanie zawierało dodatkowo cukiereczki, patyczki i polewę czekoladową, w dodatku było w bardzo dobrej cenie, więc nie mogłam się powstrzymać. "Nasze" swojskie Lentilki (których już dawno nie widziałam na półkach marketów, są gdzieś jeszcze?) znalazłam w wersji mini

Ciastkozercy
Proste orkiszowe pierniczki 155

laski wanilii lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy kolorowe groszki polewa czekoladowa, migdały Mąkę przesiewamy, mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz nasionami wanilii. Dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Olej kokosowy rozpuszczamy i również dodajemy do mąki

Mango Papaja
Sernik wiedeński 146

piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik. 5. Po ostygnięciu sernik można : polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową. Rady Sernik można upiec także w dużej tortownicy

Sama słodycz i szczypta chili
PIERNICZKI Z POWIDŁAMI 144

wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-) Na lukier: 1 białko  jajka 1 szkl cukru pudru 2 krople olejku migdałowego Na polewę czekoladową: 250 g gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki  masła

Walijskie Pichcenie
TRUSKAWKOWE SZASZŁYKI 217

czekoladą wstawiamy do garnka z gotującą się wodą), dodając 2 łyżki słodkiej śmietany. Mieszamy aż do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Na patyki do szaszłyków nadziewamy po kilka truskawek, polewamy je polewą czekoladową i zostawiamy do zastygnięcia

Walijskie Pichcenie
PYCHOTKA 144

łyżce budyniu. Na ciasto wykładamy 1/2 porcji kremu, przykrywamy 2 plackiem, na górę wykładamy pozostały krem. Całość posypujemy płatkami migdałów, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy oblać je dodatkowo polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
SERNIK GOTOWANY 1618

bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie np. cienką warstwą galaretki lub polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin

Walijskie Pichcenie
PLACEK WŁOSKI 202

pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.  Pieczemy w temp 180st ok 40 minut. Po wystudzeniu polewamy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów (moja wersja), polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 222

Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Domowy marcepan 105

którego głównym składnikiem jest marcepan. Obeszłam chyba pół Poznania, ale nigdzie nie znalazłam masy marcepanowej :( Przeszło mi nawet przez myśl, żeby kupić ten sprzedawany w formie batonika i zdrapać polewę czekoladową :D Ale po dłuższym namyśle uznałam, że łatwiej go po prostu zrobić samemu. Przepis znalazłam na stronie WYPIEKI Z PASJĄ . Jeżeli chcecie, żeby marcepan był jasnokremowy, musicie zblanszować

My Culinary Art
Makowy mieszaniec 152

proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Piec w blaszce 33x23 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni 45-50 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową lub lukrem

Praktyczna pl