Dzisiaj na blogu mięsna propozycja, a mianowicie polędwiczki w aromatycznym sosie gulaszowym - z papryką i pieczarkami. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz łyżka
Czerwień i błękitDziś prezentuję prosty, smaczny przepis na szybki weekendowy obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Czytaj więcej
Ana Mari's worldgulaszy. Główną bazą i podstawą wieprzowiny po azjatycku jest sos śliwkowy. Składniki: SOS: 12 śliwek węgierek 4 łyżeczki cukru ( ja użyłam trzcinowego) 3-4 łyżeczki sosu sojowego POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 500g wieprzowiny (polędwiczek albo szynki) 2-4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju odrobina mąki Zacznijmy od sosu. Śliwki umyłam, rozcięłam(...)sojowy. Gotowałam sos około 15 minut aż zgęstniał . Rozgrzałam olej na patelni, na którym podsmażyłam czosnek i cebulę. Dodałam pokrojone w kostkę i obtoczone w mące polędwiczki. Smażyłam,aż się zarumienią. Wlałam sos sojowy,doprawiłam cukrem i smażyłam około 5 minut. Następnie połączyłam mięso z sosem śliwkowym i dusiłam wszystko około 10 minut. Podawałam z ryżem. Rewelacja! Smacznego
potrawyregionalneDziś prezentuję prosty, smaczny przepis na szybki weekendowy obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPolędwiczki przygotowałam na niedzielny obiad, wyszły bardzo smaczne i soczyste. Sos żurawinowy doskonale się łączy z mięsem(...)najlepiej smakują podane z opiekanymi ziemniakami oraz surówką. Składniki: 2 polędwiczki z indyka Przyprawa do indyka Zioła do drobiu Słodka papryka Sól, pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: Sos żurawinowy Fanex Sposób przygotowania: Polędwiczki z indyka nacieramy przyprawami, skrapiamy olejem i wstawiamy na noc do lodówki. Polędwiczki obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika, pieczemy
Bajeczna Kuchniazdjęciach widzicie pieczony kalafior z ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi. Przepis na ten dodatek znajdziecie na blogu Marty Dymek, Jadłonomia. Składniki: ok. 500 g polędwiczek z indyka (lub kurczaka) 5-6 łyżek sosu sojowego jasnego (można dać 3 łyżki jasnego i 2 ciemnego, ale nie sam ciemny) 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka(...)sezamki (lepsze!) Przygotowanie: Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błonek. Na patelnię dajemy wszystkie składniki sosu, tj. sos sojowy, olej, miód, sok z cytryny. Dodajemy starty czosnek i imbir. Doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wkładamy kawałki indyka i przykrywamy. Dusimy kilka minut, obracając polędwiczki. Następnie odkrywamy i podsmażamy, aż ładnie się zbrązowią (sos powinien dość mocno odparować). Podajemy
bistro mamaKotleciki z polędwiczki wieprzowej w sosie pieprzowym. Podawane z zapiekanymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach. "Pyszne na każdą okazję". Składniki na 2 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g ziemniaków 150 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki świeżego tymianku (użyłam 1/2 łyżeczki suszonego) sól, pieprz olej 200 ml śmietany 30% 1 łyżka musztardy (użyłam miodowej) 1/2 słoiczka(...)smażyć mięso po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, dać chwilę polędwiczkom odpocząć. Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki wlać wino i pieprz, kiedy odparuje dodać śmietanę i musztardę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polać mięso. Smacznego
Moja Galeria Smakuporami – wszystko zacznie ładnie gęstnieć i bulgotać, dlatego lepiej zmniejszyć ogień na minimum. Po tym dodajemy kremowego serka i dokładnie go rozprowadzamy. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do niego upieczone polędwiczki, delikatnie je zanurzamy i zostawiamy na mały ogniu około 5 minut, aby mięso doszło, zagrzało się i przeszło smakami. W międzyczasie robimy polente instant(...)minut. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy do niej masło oraz starty ser – dokładnie mieszamy. Gorącą, gotową polente od razu podajemy na talerz, polaną porcją gorącego sosu porowego z polędwiczkami. Powrót na górę
Smaczna Stronamarketach, tylko w sklepach mięsnych lub czasem też na mięsnych stoiskach w hipermarketach. Policzki wieprzowe przygotowałam w sosie na bazie wina oraz bulionu, z których na koniec powstał aromatyczny, ciemny sos, idealny do wykończenia dania. Zapraszam Was po przepis. Polędwiczka duszona w sosie własnym Żołądki w sosie chrzanowym Pierś kurczaka w cieście francuskim Nuggetsy z kurczaka – pieczone Pierś kurczaka faszerowana
Kuchnia BazyliiDziś proponuję klasyczne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Szybkie i smaczne... Polecam! Składniki; 40 dag polędwiczek wieprzowych 20 dag pieczarek 1 cebula sól, pieprz, przyprawa uniwersalna 3 łyżki śmietany 18 % zielony lubczyk 3-4 łyżki oleju 1 łyżka masła Przygotowanie; Mięso myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Obsmażamy na łyżce oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka o grubym
Radość kipiąca uśmiechem.polędwiczkę przystało i mało pracochłonny. Polędwiczki podałam z ziemniakami i młodą marchewką karmelizowaną na masełku. Paluszki lizać :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa około 350-400 g sól morska świeżo mielony pieprz tymianek płatki chili oliwa do smażenia 1 mała cebulka lub duża szalotka 2 ząbki czosnku 75 ml whisky 100 ml śmietanki kremówki 30% natka pietruszki Przygotowanie: Sprawić polędwiczkę wieprzową(...)skropić delikatnie oliwą. Przełożyć do miski i zostawić aby polędwiczki przeszły smakami przypraw. Najlepiej dać im 2-3 godzinki, ale 30 min też starczy. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i na dość dużej mocy palnika obsmażyć plastry polędwiczki z każdej strony po 2 minuty. Obsmażone polędwiczki zdjąć z patelni, na to miejsce dodać cebulkę i przesmażyć
Kocham..lubię..gotuję..propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad. Wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie marynaty klasycznej użyłam Prymat 5 łyżek oleju Sos grzybowy: 30 dag mrożonych borowików, czerwonych kozaków , maślaków 1 duża cebula 2 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietanki 18% Sól morska do smaku Pieprz(...)smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, gdy grzyby są już miękkie, wlewam słodką śmietankę, gotuję do momentu zgęstnienia sosu-od czasu do czasu należy przemieszać. Ciepłą polędwiczkę kroję na grubsze plastry, podaję z sosem grzybowym. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego
Wanilia i Kardamonniewielkim ogniu, przez 12-15 minut. Następnie odkrywamy patelnię, dokładamy pozostałe śliwki, doprawiamy solą oraz pieprzem, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, pozwalając by nasz sos się zagęścił. Gotowe polędwiczki rozkładamy na talerze, polewając śmietanowym sosem i podając z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzdomowy sos koperkowy. Pyszny i prosty przepis na sos koperkowy na ciepło do mięs i ryby na śmietanie. Idealny i szybki sos koperkowy do pulpetów, łososia, polędwiczek wieprzowych lub do potrawki z kurczaka albo indyka. Sos koperkowy z tego przepisu jest delikatny i kremowy. Zamiast mleka użyłam rosołu, dzięki czemu sos koperkowy jest(...)etapie do sosu koperkowego można już włożyć podgotowane wcześniej w rosole lub osolonej wodzie pulpeciki, podduszoną i pokrojoną w plastry polędwiczkę wieprzową, mięso z kurczaka lub indyka albo kawałki ryby. Możliwości jest wiele. Smacznego :) Sos koperkowy
Moja Książka KucharskaTortilla z polędwiczkami i warzywami to mój niezawodny domowy sposób na zdrowy fast food. Przepyszna i super kolorowa tortilla z polędwiczkami i dużą ilością warzyw to ulubiony przepis na tortillę. Do tego tarty ser grana padano, który podczas grillowania rozpuszcza się i w towarzystwie czosnkowego sosu łączy razem perfekcyjnie wszystkie zdrowe składniki. Tak przygotowana tortilla jest nie tylko świetnym pomysłem(...)pióra, przełóż do miseczki, dodaj ocet wodę oraz sól i cukier, zamieszaj i odstaw do lodówki na godzinę. 2. Polędwiczki z kurczaka, umyj, oczyść i osusz. Przełóż do naczynia, posól do smaku, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sos Teriyaki oraz chili w płatkach do smaku. Zamieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut. 3. Jogurt naturalny przełóż do miseczki
globuskulinarny