polędwiczki w sosie - 1551 przepisów (strona:27/104)

Pulled chicken w stylu azjatyckim / Asian style pulled chicken 175

pulled pork sandwiches Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken Pikantny pulled chicken/Spicy pulled chicken Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque

karmelowy
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-maślanym z pieczarkami 139

trudny okres. Jak zwykle. Za dużo nauki, za dużo pisania, za dużo czytania. Za mało czasu na gotowanie, na jedzenie, na dbanie o bloga. Pamiętam o Was, naprawdę. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE ŚMIETANOWO-MAŚLANYM Z PIECZARKAMI Składniki: - polędwiczka wieprzowa  - 100 gram masła - 150 ml śmietany słodkiej 18% - 250 gram pieczarek - sól,  - pieprz - olej Przygotowanie: Polędwiczkę przyprawiamy solą

Życie zamknięte w smaku
Restauracja Filmowa 214

Lokal okazał się bardzo przestrzenny i komfortowo urządzony. Menu jest dość rozbudowane, znajdziemy w nim wiele przysmaków z polskiej kuchni - grillowane kotleciki jagnięce, eskalopki cielęce w sosie z leśnych kurek, polędwiczki wieprzowe, kotlet schabowy z kostką...  Po zapoznaniu się z kartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami w rozmarynie(...)należną uwagą. Po otrzymaniu dań nie mogłam się powstrzymać od ich próbowania. Spróbowałam zarówno swojego dania, jak i dania mojego ukochanego. Polędwiczki były dobrze usmażone, były delikatne i bardzo smaczne - świetnie doprawione i aromatyczne. Dodatek sosu z Gorgonzoli oraz kalafiora romanescu był bardzo na miejscu. Te dodatki skradły moje serce (i podniebienie!), sos był aksamitny i nienachalny, a zielony kalafior

Emcia Pichci
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 169

moim stole. To delikatne mięso przyrządzałem już  w sosie kaparowym  i  w sosie kurkowym . Tym razem podałem je z  sosem pieczarkowym na bazie śmietany . Składniki (dla 2-3 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) 2 łyżki klarowanego masła oliwa z oliwek  mielony czarny pieprz sól na sos pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 niezbyt duża(...)wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (jeśli to możliwe, lepiej zostawić je w chłodzie na noc i przygotować następnego dnia). Tuż przed smażeniem mięsa przygotowujemy sos pieczarkowy według  tego przepisu . Polędwiczkę s mażymy na klarowanym maśle po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna

W SMAK
Polędwiczki glazurowane miodem 121

Wieprzowe polędwiczki w chińskim wydaniu, Można podać z ryżem , doskonale pasują do nich pikantne marynaty, np. cebulki w occie, papryka , korniszony. Składniki 700 g polędwiczek wieprzowych 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 3 łyżki miodu płynnego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie   Mięso po umyciu osuszyłem, włożyłem(...)mięso odwróciłem, posmarowałem glazurą, posypałem sezamem, Piekłem jeszcze 8 minut w tej samej temperaturze. Wyłączyłem piekarnik, pozostawiając w nim mięso jeszcze 5 minut, a potem wyjąłem. Upieczone polędwiczki pokroiłem w plastry. Pozostały sos w formie wlałem do oddzielnej miseczki. Podałem z korniszonami , oliwkami

R'n'G Kitchen
Polędwiczka z sosem pieczarkowym 429

mnie. Wyszła wyśmienita. Mięciutka i delikatna. Może była zbyt mało przyrumieniona, ale z drugiej strony bałam się trzymać ją w piekarniku dłużej, aby się nie przesuszyła. Sos pieczarkowy idealnie do niej pasował. 1 polędwiczka wieprzowa zioła prowansalskie przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim sól, pieprz Sos pieczarkowy: ok. 350 g pieczarek 250 ml śmietanki 30% 1 cebula 2-3 łyżki(...)odparowania wody. Wlewamy śmietankę, gotujemy do zredukowania sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. W razie potrzeby zagęszczamy sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w około 1/4 szklanki zimnej wody. Polędwiczkę kroimy na plastry po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika. Podajemy razem z sosem pieczarkowym. Źródło

Smaki Na Talerzu
Polędwica wieprzowa w miodzie 218

świąteczny obiad Składniki : 1 polędwica wieprzowa ( około 600 g ) 2 łyżki miodu kilka gałązek rozmarynu olej jeden ząbek czosnku pieprz cytrynowy około 1/2 łyżeczki sól do smaku sos : wywar po pieczeniu polędwiczki ( zrobi się sam w trakcie pieczenia ) łyżka masła łyżeczka miodu 1 łyżka whisky ewentualnie sól do smaku Polędwiczkę myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy olejem , wyciśniętym praską ząbkiem czosnku(...)ktoś lubi . Sosu nie ma dużo ,ale jest bardzo intensywny w smaku i wystarcza do skropienia mięsa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polędwiczkę , która odpoczęła w trakcie przyrządzania sosu , kroimy na równej wielkości kawałki i podajemy skropioną sosem . Świetnym dodatkiem jest sałatka z buraczków , fety i orzechów w miodzie . Smacznego " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 179

wiosną. Na stanowiskach naturalnych pod ścisłą ochroną ale do kupienia w sklepach ogrodniczych. Polecam także domową uprawę w ogródku lub na tarasie, naprawdę warto.  Polędwiczki podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu.     Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 2 Składniki:  polędwiczka wieprzowa QAFP(...)wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy limonki, pieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy: 1/2 szklanki gęstego jogurtu, 6 listków czosnku niedźwiedziego, 1/2 awokado, 2 łyżki wyłuskanych pistacji, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie ale bardzo polecam

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie marchewkowym 95

sól pieprz Wykonanie: 1. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut. 2. Sos: Marchewki obrać, zetrzeć na tarce(...)ostrą paprykę oraz drobno posiekane suszone pomidory, doprawić solą, pierzem i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu wlać śmietanę i  jeszcze chwilę smażyć. 3. Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, polać sosem marchewkowym i podawać w towarzystwie ziemniaczków

Szalona Kuchnia Eweliny
Polędwiczki wieprzowe z wolnowaru 240

wyśmienite. Również sos, który powstał w czasie gotowania jest wyjątkowo smaczny. Jeżeli posiadacie wolnowar, to spróbujcie koniecznie, bo warto :) Przepis znalazłam  tutaj . Składniki: około 1 kg polędwiczek wieprzowych 60 ml sosu sojowego 1,5 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 1 szalotka drobno posiekana 1 łyżka prażonej cebuli (lekko rozgniecionej) 4 ząbki czosnku drobno(...)Jeśli polędwiczki są duże, to każdą przekroić na połowę (małe pozostawić w całości), włożyć do miseczki i dokładnie obtoczyć w marynacie. Przełożyć mięso do misy wolnowaru i zalać pozostałą  marynatą. Ustawić program low i gotować 4,5 godziny. Po dwóch godzinach, można mięso odwrócić i powtórzyć po kolejnych dwóch. Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać polane sosem powstałym

kuchnia doski
Polędwiczka w warzywach 85

naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną paprykę, a następnie pieczarki do momentu, aż puszczą sok. Na samym końcu podsmażamy koncentrat pomidorowy- jeżeli jest za mało sosu podlewamy odrobiną wody. Na polędwiczki wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Artykuł Polędwiczka w warzywach pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym 165

zamiast śmietany.  Medaliony są kruche i soczyste, sos przyprawiony grubo mielonym pieprzem z orzeźwiającą nutą, a zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych." Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym (źródło przepisu - "Tele Tydzień") Składniki dla 4 osób: 1 duża polędwiczka wieprzowa 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1/2 pęczka bazylii 100g serka śmietankowego 100ml mleka(...)podsmażyć cebulę. Wymieszać na gładko serek z mlekiem i jajkiem. Przyprawić ziołami prowansalskimi, posiekaną bazylią, solą i pieprzem.  Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć polędwiczki. Dodać cebulę i paprykę. Równomiernie połać przygotowanym sosem serowym. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 200°C. Gotowe danie udekorować pozostałą bazylią. Posypać  grubo zmielonym pieprzem. Podawać zaraz

Wiem co jem
Busz Polędwiczka 125

Busz Polędwiczka Mięciutkie, delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej  w pysznym sosie z warzywami. Składniki: ·        2 polędwiczki wieprzowe ·        Sól ·        Pieprz ·        Olej do smażenia ·        Cebulę(...)Wsypujemy chili, mieszamy i chwilę gotujemy. 10.                     Sos łączymy z mięsem. 11.                     Danie gotowe

Kulinarna Chwila
Polędwiczka z warkoczem makaronowym i sosem z czerwonego pieprzu 227

Delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w białym winie, a dookoła nich makaronowy warkocz. Całość polana sosem śmietankowym z czerwonym pieprzem. Warkocz sobie wymyśliłam, żeby ładnie wyglądało na talerzu, ale równie dobrze można makaron położyć obok polędwiczek. W takiej wersji jak na zdjęciu, danie bardziej wygląda jak przystawka   Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1,5 łyżki czerwonego pieprzu 2 łyżki klarowanego masła(...)minut), następnie polędwiczki wyjąć i przykryć folią aluminiową. Do patelni po mięsie wlać śmietankę i kremówkę. Chwilę gotować i dodać łyżeczkę lekko rozgniecionego czerwonego pieprzu. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą. Polędwiczkę ułożyć na talerzu, na około położyć warkocz z zaplecionego makaronu (warkocz można delikatnie podgrzać na patelni, uważając aby się nie rozplótł). Całość polać sosem. Smacznego

Oryginalny smak
Polędwiczki w sosie gulaszowym 151

Dzisiaj na blogu mięsna propozycja, a mianowicie polędwiczki w aromatycznym sosie gulaszowym - z papryką i pieczarkami. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz łyżka

Czerwień i błękit