polędwiczka w sosie - 793 przepisów (strona:12/53)

Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowym na puree z dyni 262

Mięso i czekolada? Uważacie, że to zupełnie przekombinowane połączenie? Nic bardziej mylnego! Lekko winny sos czekoladowy doskonale pasuje do polędwiczki wieprzowej i puree z dyni. Idealny pomysł na niebanalny obiad. Składniki: Sos czekoladowy: 1/3 tabliczki Czekolady Gorzkiej E.Wedel 200 ml czerwonego wytrawnego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka rozmarynu 4 szalotki 6 suszonych śliwek kalifornijskich Polędwiczka wieprzowa: 1 polędwiczka wieprzowa(...)miękkości. Następnie odcedzić ją, przełożyć do miski, dodać 2 łyżki masła, doprawić do smaku solą i pieprzem i zmiksować na gładkie puree. Pokrojoną w plastry polędwiczkę ułożyć na dyniowym puree. Polać sosem czekoladowym

Pasja Smaku
Polędwiczki w sosie śmietanowo grzybowym 103

sól, pieprz, tymianek  masło klarowane  1 łyżeczka mąki  Przygotowanie: Namoczyłam grzyby. Następnie gotowałam je na małym ogniu. Po czasie wyjęłam z wywaru, który wykorzystałam do sosu.  Umytą polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości 2 cm, lekko rozbiłam dłonią, doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Mięso wraz z posiekaną cebulą i grzybami obsmażyłam z obu stron. Polędwiczki zalałam

Kukuleczki
Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym 207

Polędwiczka to mięso bardzo delikatne i szybkie w obróbce. Nie wymaga zbyt długiego smazenia czy duszenia. Dzisiaj przygotowałam ją w sosie musztardowym. Na blogu możecie również znaleźć polędwiczkę miodowo-musztardową . Do mięska polecam sałatkę z pomidorów, ryż lub ziemniaki i obiad gotowy. Szybko i smacznie, polecam Składniki 2 polędwiczki wieprzowe 200 ml śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła(...)stron. Po zarumienieniu wlać 1/2 szklanki wody, przykryć mięso i dusić około 10 minut. Śmietanę wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i wlać na patelnie z mięsem. Smażyć chwilkę. polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki wieprzowe z boczniakami 171

boczniaków 100 g sera pleśniowego niebieskiego pół szklanki śmietany 30 ml białego wina 3 ząbki czosnku tymianek 1 łyżka sosu sojowego jasnego oliwa z oliwek łyżeczka masła sól biały pieprz szczypta gałki muszkatołowej kapary zielona pietruszka Przygotowanie Polędwiczki natarłem solą, oliwą, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz tymiankiem. Odstawiłem na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie rozgrzałem na patelni oliwę. Obsmażyłem(...)Mieszałem, aż powstał gęsty sos. Pozostałe ząbki czosnku pokroiłem w plasterki, lekko podsmażyłem na oliwie, wyjąłem i odłożyłem. Na tej samej oliwie podsmażyłem krótko boczniaki, posoliłem, polałem sosem sojowym, parę minut gotowałem. Polędwiczki pokroiłem, ułożyłem na talerzu z sosem i boczniakami. Sos posypałem kaparami, a boczniaki pietruszką i przysmażonymi plasterkami czosnku

R'n'G Kitchen
Soczysta plecionka z polędwiczki 172

chłodne miejsce do następnego dnia. Na drugi dzień gotujemy - 25 minut od chwili zawrzenia wody. Ugotowaną, pozostawiamy w wodzie do ostudzenia. Gdy ostygnie, otwieramy worek, rozcinamy folię, przelewamy sos do miseczki. Polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną folią, spryskujemy oliwą w sprayu, oprószamy wędzoną papryką, podlewamy odlanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut(...)się zrumieniła (polewając jeszcze kilka razy sosem). Po wyjęciu, po 5 -10 minutach kroimy – soczystą plecionkę z polędwiczki.  Co bardziej spostrzegawczy, pewnie zauważyli, że na zdjęciu w składnikach jest olej kokosowy. Moim zamiarem było obsmażenie i upieczenie polędwiczki, jak to robiłam niejednokrotnie. Jednak po zrobieniu plecionki, zmieniłam zdanie i postanowiłam, że przygotuję ją podobnie, jak zrobiłam szynkę drobiową

mojewypiekiinietylko
Pistacjowe polędwiczki 206

Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. roimy w talarki grubości około 1cm. Lekko spłaszczamy palcami.  Oprószamy solą, pieprzem i posiekanymi pistacjami i skórką z cytryny,  podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na 10 minut po czym zapiekamy przez około 10-15 minut przygotowujemy sos- cebulkę i suszone pomidorki(...)zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz i sok z cytryny. polędwiczki podajemy z puree lub zapiekanymi ziemniaczkami i sosem obok...Smacznego:) P.S Pistacje możemy pominąć, polędwiczki są równie smaczne z sosem i np. kapustą z grzybami

Luźna Kuchnia
Łosoś w Galarecie z Warzywami w wersji mini 291

Lubię galarety, prawie wszystkie. No wszystkie oprócz wieprzowych :) Tym razem postanowiłam utopi ć  rybkę, rybkę z puszki, a dokładnie polędwiczki z łososia. Użyłam polędwiczek z łososia w sosie koperkowym Super Fish linii Prestige. Przyznam się, że osobiście nie wierzę, jak pisze na opakowaniu, że produkt jest w sosie jakimś tam. W praktyce zwykle bywa tak, że jest produkt(...)przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 10 foremek: 4 łyżeczki żelatyny 0,5 litra wywaru warzywnego 2 puszki polędwiczek z łososia w sosie koperkowym Super Fish Prestige garść  mini marchewek mrożonych garść  różyczek brokuła mrożonych kilka listków pietruszki gałązka świeżego rozmarynu 2 jajka ugotowane na twardo pieprz biały

Blondynka Gotuje
Makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym 294

Czekałam na niego z niecierpliwością. Kurki to moje ulubione grzyby, smakują mi w każdej postaci, z makaronem chyba najbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty. Do kurek dodaj polędwiczkę i pietruszkę. Całość wymieszaj i gotuj 4 – 5 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj go do sosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze. Wedle uznania – dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

Moja pasja smaku
Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) 144

krótkiej przerwie zaprosiłam kilka osób do wspólnego gotowania. Wspólnie z Pyzą (ja proponowałam, Iza decydowała) wybrałyśmy danie kuchni francuskiej, polędwiczki w sosie śmietanowym ze śliwkami. Bardzo proste, ciekawe danie, dające sporo możliwości, ponieważ podstawowy przepis prawie nie zawiera przypraw, poza solą i czarnym pieprzem. Sos jest bardzo łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem(...)łyżkami alkoholu, podgrzewać bez przykrycia ok. 10 minut na niewielkim ogniu, uważając, żeby się nie rozpadły - powinny być miękkie, ale zwarte. Wyjąć śliwki, odłożyć, płyn (jeśli pozostał) zachować. 2. Polędwiczkę pokroić na 2-centymetrowe plastry, posypać niewielką ilością soli i nieco większą, pieprzu (od siebie posypałam mięso 1 płaską łyżeczką pieprzu ziołowego).  Rozgrzać masło z olejem na dużej patelni

Kuchnia Prezydentowej
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 219

przyprawy . Ziarna gorczycy białej, będącej głównym składnikiem musztardy, były tłuczone na proszek używany do przyprawiania mięs. Później zaczęto je ucierać z octem lub oliwą i ziołami, aby powstały sos nie tylko dodawał smaku potrawom, ale też ułatwiał trawienie. Średniowiecze to dla musztardy renesans . Wtedy rozkwitła jej popularność, a na dworze papieskim we Włoszech powstał zawód musztardnika. Dopiero w XIII wieku(...)czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą czy ryżem, w których jest składnikiem dressingu. Jak zrobić dressing z musztardą? Wystarczy wymieszać 3 łyżki ulubionej musztardy

Codogara
Marynowana polędwiczka nadziewana porem 171

polędwiczkę por pozostaje chrupki i nadaje aromatu całej roladzie. Jeśli lubicie tego typu warzywa, które po obróbce termicznej wciąż są al dente, to na pewno ta polędwiczka Wam posmakuje :) Do marynaty użyłam sosu teriyaki, który otrzymałam od firmy DeCare . TUTAJ dowiecie się więcej o tym sosie. Ten sos wspaniale sprawdził się jako marynata do mięsa. Latem na pewno upiekłabym(...)zacieki od ich zawartości. Marynowana polędwiczka nadziewana porem 2 porcje Polędwiczka: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 1 por - biała jego część (długości mniej więcej polędwiczki) 1 łyżka tartego żółtego sera sól, pieprz Marynata: 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Polędwiczka: Polędwiczkę oczyścić z błonek, rozkroić na jak najszerszy płat

Posadzone i zjedzone
Noodle z polędwicą wieprzową i brokułem 149

Kolejna prosta propozycja dla zabieganych. Zdrowo, smacznie i szybko! Polędwiczka wieprzowa, do tego zdrowy brokuł i wiążący wszystko wyrazisty sos sojowy. Pyszne połączenie, które sprawdza się zarówno z noodlami jak i z kaszą lub ryżem:) Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:   20 minut Ilość porcji(...)gotujemy al. dente, czyli ok 7 – 10 minut. Zaraz po tym zabieramy się za krojenie polędwiczek w bardzo cieniutkie plasterki. Siekamy czosnek oraz imbir i dodajemy do polędwiczek, które marynujemy też w sosie sojowym i oliwie . Wstawiamy makaron i zaczynamy rozgrzewać patelnię. Mięso smażymy partiami na bardzo rozgrzanej patelni, poniżej minuty z każdej strony – obracamy jak tylko złapią mocno rumiany

Bazując na smaku
Polędwiczki z borowikami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym z winem 235

odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz polędwiczki z sosem wyłóż na talerze. Posyp świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Smacznego

Moja pasja smaku
Polędwiczka w sosie własnym 231

podana na plackach ziemniaczanych :) Składniki 1 polędwiczka wieprzowa 1 duża cebula sól, pieprz mieszanka ostrych przypraw (młynek) słodka papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki … Czytaj dalej Polędwiczka w sosie własnym

czarrna od kuchni
Grillowane polędwiczki z zielonym sosem i tagliatelle 146

wygraną. Niestety moje polędwiczki nie wygrały... Niemniej jednak przepis został zapisany, a wraz z nim zdjęcie potrawy przed zjedzeniem - jak to mówi moja mama - ze smakiem.  Grillowane polędwiczki z zielonym sosem i tagliatelle Przepis na grillowane polędwiczki krok po kroku opisałem na wspomnianym portalu. Ponadto można tam znaleźć ciekawe przepisy, interesujące artykuły. Nota bene, to właśnie na podstawie tego

Right Behind The Kitchen
Sałatka ziemniaczana 343

sałatki ziemniaczane, ale żadna nie smakowała mi tak jak ta - chyba najprostsza ze wszystkich. Co ważne jest świetna na ciepło i na zimno. Ostatnio zjedliśmy ją z polędwiczkami w sosie kurkowym. Kawałki ziemniaków, boczek, dymka i duuużo pieprzu - niewiele składników, ale za to jaki efekt! Nie jest to lekkie danie, ale w rozsądnej ilości nie zaszkodzi:)     Składniki

Kulinarne Inspiracje
Pieczony pstrąg w sosie serowym 110

Jakiś czas temu robiliśmy polędwiczki w sosie serowym . Wyszły naprawdę rewelacyjnie. Ale jeszcze lepiej wyszedł sos, którym były oblane. Po prostu się w nim zakochałem! I tylko czekałem na moment żeby go znowu wykorzystać. I pomyślałem, że idealny będzie do pieczonego pstrąga. I nie myliłem się, miałem naprawdę pyszny obiad. I w zasadzie prosty w zrobieniu. Czyli tak jak lubię

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 182

musztardy delikatesowej  - ok. 250 g pieczarek - cebula - ząbek czosnku  - kilka suszonych śliwek - przyprawy : sól,pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu - łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie:  Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić w plasterki, a każdy z nich na  mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem z łyżką

Kuchnia Ellie
Karczma Stara Wozownia i jej przysmaki 162

Stara Wozownia to powrót do tradycji – tu, w klimatycznym wnętrzu,w otoczeniu starych zdjęć i zabytkowych przedmiotów codziennego użytku, znajdziesz doskonałą kuchnię polską – aromatyczną golonkę w piwie, delikatne polędwiczki w sosie kurkowym, staropolską kaczkę pieczoną w majeranku z jabłkami, czy pyszne, domowe pierogi.Zapraszamy na podróż w czasie i smaku...Wnętrza są naprawdę piękne. Bardzo klimatyczne, przytulne i oddające charakter pomieszczeń

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szaszłyki z polędwiczek drobiowych z raitą 164

Proste i smaczne szaszłyki z polędwiczek drobiowych marynowanych w kozim jogurcie z przyprawami, podane z ogórkową raitą. Danie jest przykładem tego, że niewielkim nakładem pracy można

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania