Cześć ! Dziś propozycja na szybki obiad. To jedno z moich ulubionych dań. Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky są kruche, rozpływające się w ustach, po prostu idealne ! Do tego sezonowo – pieczone młode ziemniaki z rozmarynem. Składniki (2 duże porcje): 1 polędwiczka wieprzowa 25 – 30 ml whisky 250 – 300 g młodych ziemniaków 6 dużych suszonych(...)wlej whisky, smaż kilka minut. Odparuj częściowo whisky, dodaj suszone pomidory następnie śmietanę, w razie potrzeby dopraw ponownie. Smaż kilka minut – do momentu aż polędwiczka będzie miękka. Mięso wyłóż na talerze, polej sosem, posyp natką pietruszki. Obok połóż pieczone ziemniaki. Smacznego
Moja pasja smakujest mój ulubiony przepis na niedzielny obiad. Tak podana polędwiczka nadaje się nawet na elegancką imprezę rodzinną. Mięso jest miękkie, a sos wspaniale je uzupełnia. Kolosalną zaletą tego przepisu jest to, że przy odrobinie wprawy przygotowanie całego obiadu zajmuje nie dłużej niż 30 minut (plus pieczenie). Składniki (na 3 – 4 osoby): 2 polędwiczki wieprzowe(...)sałatą. Przepis znalazłam kilka lat temu u Bajaderki – tutaj . Lekko go zmodyfikowałam, dostosowując do naszego gustu. Wpis jest odpowiedzią na blogowe wyzwanie na senmai.pl. Artykuł Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkmała cebulaskórka i sok z 1/2 cytrynyolej150 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów)2 łyżki musztardy Dijon1 łyżeczka miodu¼ szklanki wody* (opcjonalnie, jeśli sos wyjdzie za gęsty)sól, pieprz, tymianekPrzygotowanie:Polędwiczkę przecinamy wzdłuż nożem, uważając aby nie przeciąć jej do końca. Rozkładamy i delikatnie rozbijamy. Składniki marynaty mieszamy w misce, przekładamy do niej mięso i dokładnie obtaczamy(...)temu wymieszała się ona z pozostałymi po pieczeniu sokami z mięsa. Wodę dodałam do sosu. Sos dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę aby smaki się połączyły.Polędwiczkę kroimy w plastry i polewamy sosem
Mania GotowaniaWolnowar cały czas pracuje. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na obiadowe danie. Wymieszać, wrzucić, poczekać 5 godzin i gotowe. Mięso bardzo miękkie ( uprzedzam - polędwiczki nie kroiły się najlepiej ), sos bardzo smaczny i wyrazisty. Wiem, można być może krócej w piekarniku czy na patelni, ale dla mnie cały urok tego urządzenia polega na tym, że wrzucam składniki(...)parę godzin zapominam o gotowaniu. Co wszystkim bardzo polecam! Oryginalny przepis tutaj składniki ok 1 kg polędwiczek wieprzowych (użyłam trzech małych polędwiczek) marynata: ¼ szklanki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki syropu klonowego 1 szalotka posiekana 1 łyżka prażonej cebuli -lekko rozgniecionej 4 ząbki czosnku
Stare Garydzień. Mięso było delikatne, rozpływało się w ustach i z pewnością jeszcze długo będę pamiętać ten smak. Wspaniałe były także sosy, a przede wszystkim danie "na pożegnanie": polędwiczki z sosem borowikowym i żubrówką. I na koniec zdjęcie wszystkich blogerek na tyłach hotelu: mi trochę rozwiało włosy ;) mam nadzieję, że dziewczyny nie będą mi miały za złe, że dodałam
Pasja Smakukońcu lekkiemu duszeniu nabiera niepowtarzalnego smaku. Jest bardo soczyste i mięciutkie wprost rozpływa się w ustach. A powstały sos doskonale nadaje się do podania np. z kluseczkami czy ulubioną kaszą jak dziś u mnie. Zapraszam :) Składniki - małe polędwiczki z kurczaka ( u mnie 8 sztuk ) - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej - 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka(...)powstały sos przelałam do rondla. W małym garnuszku rozrobiłam śmietanę z odrobiną wody i mąką, mieszaninę przelałam do sosu, dodałam prażona cebulkę i całość zagotowałam, do gotującego się sosu włożyłam polędwiczki, doprawiłam do smaku i na wolniutkim ogniu jeszcze chwilkę ok. 5 minut poddusiłam. Podałam z kaszą jęczmienną i surówką z buraczków z jabłkiem . Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródczyli najpierw robimy zasmażkę z masła i mąki. Smażymy ją na małym ogniu 3-5 min. Następnie wlewamy mleko ,ciągle mieszając ,aby nie było grudek i żółtko. Do otrzymanego sosu dodajemy osączoną kukurydzę ,sól ,pieprz . Wymieszać. Powstałą masę rozsmarować na blaszce posmarowanej oliwą na grubość 1 cm i schłodzić .Ja wstawiam na parę minut do zamrażarki. Następnie za pomocą łyżek(...)stron. Polędwiczki zdjąć z patelni ,dołożyć do kotlecików kukurydzianych. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino ,miód ,bulion i zagęścić przez odparowanie. Sosem polać polędwiczki i w mojej wersji warzywa
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę
Luźna Kuchniapieczarek 450 g mrożonych brokułów 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 5 łyżek ciemnego sojowego sosu 2 łyżki masła 100 g śmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczki myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i obsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Pod koniec
Qchnia po prostuplastry, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na łyżce masła z obu stron. Do polędwiczek wrzucamy wcześniej podsmażone pieczarki, chwilę jeszcze razem smażymy. Śmietankę mieszamy z musztardami, wlewamy do patelni z mięsem i pieczarkami, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy. * Cały sos możemy redukować dodatkową śmietanką, jeśli wyjdzie zbyt gęsty(...)wystarczy dolać śmietanki, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Jeśli jedna sos byłby dla Was zbyt rzadki po dolaniu śmietanki, należy poddusić chwilę całość, a sos sam zgęstnieje. Artykuł Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plPyszny schabik z jabłkami i cebulką w aromatycznym sosie. Do przygotowania tego dania użyłam zestawu przypraw kulinarne inspiracje Kamis- polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym. Troszkę się podanym przepisem zainspirowałam, troszkę składniki pozmieniałam i wyszło pysznie:) składniki: 700 g schabu 3 jabłka 3-4 małe cebule 150 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki mąki pszennej(...)zestaw przypraw kulinarne inspiracje Kamis-polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym olej do smażenia Jabłka i cebulę obrać. Jabłka pokroić w ósemki a cebulę na ćwiartki. Schab pokroić w średnią kostkę. Mąkę wymieszać ze słodką papryką i obtoczyć kawałki mięsa. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić zapanierowane mięso. Mięso przełożyć na talerz a na patelnię wrzucić jabłka i cebulę
Monia miesza i gotujeOstatnią z potraw jaką robiliśmy z Bartkiem były polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami Delikatne ziemniaki, pyszne mięso i słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego(...)żółtka - 50g masła - szczypta suszonych pomidorów w płatkach - truskawki do dekoracji Powyższe składniki są na 4 porcje. Najpierw kroimy polędwiczki na grubsze plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem. W między czasie przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo-miodowy. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód oraz cydr gruszkowy i gotujemy. Bierzemy dwie gruszki, obieramy, kroimy
Kuchenne Wariacjedanie. Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. A dziś polędwiczki w sosie własnym. U nas podane z kluskami na parze. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 cebula 100g masła 300ml bulionu 50ml słodkiej śmietany sól pieprz papryka Polędwiczki oczyścić i pokroić(...)samym tłuszczu podsmażamy cebulę na złoty kolor. Cebulęz masłem przelewamy do mięsa i wszystko zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, odlewamy niewielką ilość sosu do osobnego naczynia i mieszamy ze śmietaną. Zalewamy mięso, dokładnie rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze około 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki
kuchnia doskimężem miłość, wierność ........ Zastanawiałam się czy będzie pamiętał, bo wiadomo, że nie wszyscy faceci mają głowę do dat. Pamiętał :) Zapraszam na nasz rocznicowy obiad. SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe sos sojowy ocet balsamiczny (mój był smakowy - figowy) 2 ząbki czosnku sól, pieprz mąka 500 g pieczarek 1/2 cebuli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki jogurtu naturalnego ziarenka smaku ziołowe(...)łyżka masła oliwa A jak to zrobić: Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie polędwice obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na lekki złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec
Kuchnia w opałachbędą w moje kuchni...Pyszne schabowe...mięciutkie , delikatne...o dwóch smakach...można zrobić z sosem czosnkowym lub z musztardą ..lub z jednej strony musztarda a z drugiej sos...pycha.. polędwiczka wieprzowa przyprawa do mięsa Knorr sól, pieprz 2 -3 łyżki śmietany 2 jajka musztarda stołowa Develey sos czosnkowy Develey bułka tarta mąka Polędwiczki pokroić na plastry
Moje domowe kucharzenie