nich pyszną kolację. Składniki: polędwiczka wieprzowa (400g) 3-4 plastry wędzonego boczku 3 dymki 3 ząbki czosnku papryczka chilli mała cukinia lub pół dużej oliwa z oliwek puszka tomate frito (lub innego przecieru pomidorowego) przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pimienton, czubrica Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawy, pokrojony w drobne paski boczek. Polędwicę czyścimy z błon i kroimy w niewielkie
Cytryna&Co.TOPINKU (42 zł) Siekana polędwica wołowa (130g), czeskie grzanki, dodatki, mogłabym go jeść codziennie… Później na stół wjechała ČESNEČKA (15 zł), czyli tradycyjna zupa czosnkowa z serem i grzankami z pieczywa. Bardzo rozgrzewająca. Następnie nadeszła pora na danie główne i ja wybrałam dla siebie VEPRO KNEDLO ZELO (32 zł), czyli karkówka wieprzowa (150g) confit duszona z kapustą i kminkiem
karmelowyprzepis na polędwicę i szynkę z indyka z szynkowara . Serdecznie Was zachęcam do przygotowania takiej wędliny, poczytajcie jakie to proste ! Poradzi sobie tutaj nawet początkująca pani lub pan domu. Pamiętajcie tylko, żeby nie przekraczać temperatury parzenia mięsa ! Ziołowa szynka z szynkowara Czas przygotowania: 5 dób Składniki: ok 1500 g szynki wieprzowej, najlepiej kulki
Kulinarne przygody Gatityniedzielny obiad. 1 polędwiczka wieprzowa ok 600g 2 łyżki miodu łyżka musztardy łyżka keczupu 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do grilla 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz świeżo zmielony Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Oprószyć solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i natrzeć polędwicę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka
Smakołyki Asicebula 500 g polędwiczki wieprzowej 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 7 łyżek oliwy 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól 300 g fasolki szparagowej Polędwiczkę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm, Przekładamy do worka. Oliwę, musztardę i przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy i przelewamy do worka z polędwicą, dokładnie mieszamy i wkładamy na kilka
Moje-pitraszeniepolędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety tańszych olejów roślinnych i margaryn. Ale o tym napiszę osobno, bo człowiek całe życie się uczy! Składniki: • szynka wieprzowa
To co kochammielonym 4. Kotlety wieprzowe z cukinią. Kotlety mielone z cukinią 5. Schab faszerowany cukinią 6. Szaszłyki z kurczaka i warzyw 7. Leczo do słoików na zimę 8. Wytrawny placek z kurczakiem i warzywami 9. Zupa krem z cukinii 10. Placki z cukinii i szynki 11. kotlety z kurczakiem i cukinii . 12. placki z cukinii i polędwicy sopockiej 13. Placki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswojego ciała i to do niego się dostosowywać. W związku z tym, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, gdyż jest on po prostu boski! Składniki: – 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g) – 250ml wody – 100ml białego, wytrawnego wina – 100ml śmietanki 30% – 60g suszonych pomidorów w oleju – pół pęczka natki pietruszki – 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżka oleju spod pomidorów – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 1/3-1/2 pieprzu cayenne – sól, pieprz Suszone pomidory kroimy w kawałeczki i wraz z winem zagotowujemy w rondelku, odstawiamy. Polędwicę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy białe błony. Mięso kroimy ukośnie na plastry o grubości 1-2cm. Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie gorący, układamy plastry mięsa i chwilę
Be Fit Be Strongśmietanowe i polędwicę. Co z tego, że tuczą. Lubię i już. Poza tym, że lubię węglowodany, uwielbiam świeże zioła. Mam nadzieję, że jak wrócę do domu, nie okaże się, że M. zabił to, co wyhodowałam na parapecie... ;) To danie ma przyjemnie delikatny, imbirowy smak. Sos jest aksamitny. Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Och... PASKI POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH W SOSIE ŚMIETANOWYM
Życie zamknięte w smakuSkładniki:polędwiczka wieprzowa ok. 400g,Marynata:sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu),2 łyżki octu jabłkowego (najlepiej domowego),4 łyżki cydru lubelskiego,½ łyżeczki pieprzu Cayenne,sól i świeżo mielony pieprz do smaku.Sos:½ czerwonej cebuli,1 łyżka oliwy,sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy.Dodatki:Grillowana cukinia, grillowane
SzczyptaSmaQpolędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy francuskiej Dagoma , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka majeranku, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżki oliwy z oliwy sól, pieprz WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z musztardą, miodem i przyprawami. Marynatą smarujemy mięso, zostawiamy w lodówce na 2 godziny albo na całą noc. Następnie na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju obsmażamy polędwicę
słodki bratekkawałka polędwicę, no a ze schabu przygotowuję akurat co mi wpadnie do głowy. Ten schab przed pieczeniem peklowałam trzy dni, potem wpadłam na pomysł, że potnę schab wzdłuż i w te miejsce powkładam plastry wędzonego boczku i zepnę wykałaczkami, aby „tulipan” za bardzo się nie rozwinął Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. 1,20 kg schabu wieprzowego bez kości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteż inny jest też zestaw przypraw. Zamiast majeranku jest suszone oregano, trochę suszonego czosnku, dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że ten suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Potem przypadkowo w sumie zrobiłam Schab suszony w piekarniku . Nie mogłam go przygotować według(...)schab w piekarniku w niskiej temperaturze, a potem go powieszę na haku w kuchni, jak wrócimy to go rozkroję. Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypominał smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam. Karkówkę dojrzewającą robi się podobnie jak schab, to była kolejna wędlina, którą przygotowałam. Jest tłuściejsza niż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędziemy to powtarzać !Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa polędwicę wędzoną, wędzoną domową pasztetową,domową podsuszaną kiełbasę żywiecką polędwicę wileńską czy też schab ze słoika.Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa wędzona kiełbasa chłopska(...)Składniki na 10 kg kiełbasy: 8 kg karkówki 2 kg boczku 0,18 kg peklosoli3 łyżeczki pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 Wykonanie:Mięso mielimy na maszynce z sitkiem fi 10. Całość wkładamy do miski.Pół litra wody wlewamy do innego naczynia, wyciskamy czosnek, dodajemy
Kulinarne przygody GatityProszek do pieczenia nie zawsze musi być dodatkiem do ciasta....ale może być tez dodatkiem do panierki do kotletów schabowych..takie schabowe są ciut inne niż
Moje domowe kucharzeniewieprzowa 2 cebule czerwone boczek wędzony MARYNATA: 25ml. limoncello 1/2 kostki wołowej 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki pieprzu mieszanego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka majeranku 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE: polędwiczkę kroimy na paski szerokości 3-4cm. lekko rozbijamy nakłuwaczem, wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, polędwicę
Kuchnia Beaty