polędwica wieprzowa - 674 przepisów (strona:33/45)

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 172

Robiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Suszony schab wieprzowy 354

Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab z pończochy Przepis na domową wędlinę ogonówka Karkówka dojrzewającaPancetta (surowy suszony boczek zawijany) Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej 2 łyżki suszonego oregano 1,5 łyżki wędzonej papryki Kotanyi 1,5 łyżki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)objętość, wyglądał prawie jak suszona polędwica, ale taki był mój zamiar gdy kupowałam wąski, cienki schab. Po 2 tygodniach możemy go zdjąć i po wyjęciu z pończochy włożyć do lodówki. Schab po rozkrojeniu zawijamy go w bawełnianą ściereczkę lub gazę, możemy go wtedy przechowywać długo, ale czy wytrzymacie tak długo? U nas suszony schab wieprzowy zniknął w oka mgnieniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu 193

wołowiny: rostbef, antrykot. Jeśli nie używacie delikatnych kawałków polędwicy, raczej sięgnijcie po steki niezbyt grube, inaczej trudno je będzie usmażyć, gdyż pieprzowa panierka ogranicza kontakt mięsa z rozgrzaną patelnią. Pamiętajcie o tym, szczególne jeśli lubicie steki dobrze wysmażone. Tu mała uwaga: w taki sam sposób jak steki można przyrządzić polędwiczki wieprzowe, pokrojone w poprzek na medaliony, lekko rozbite. Smakują wyśmienicie

Niedzielny kucharz
Karkówka w sosie chrzanowym 269

kminem rzymskim , Kurczak w sezamie , Gołąbki po meksykańsku , Polędwica w kolorowym pieprzu z sosem koperkowym , Szybkie skrzydełka , Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym , Klopsiki z indyka w sosie jogurtowym ,   Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie

Moje Qulinaria
Zrazy wołowe 328

Zrazy przygotowywane są z różnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady nadzianej wędzonym boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem należą współcześnie do „klasyki klasyki”. Zna je prawie każdy, choć niekoniecznie każdy wie jak je zrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego mięsa. Najbardziej oczywistym(...)wyborem jest oczywiście tzw. wołowina zrazowa, która jest częścią udźca. Ale często wykorzystuje się również rostbef, antrykot, łopatkę czy nawet polędwicę. Często już u sprzedawcy możemy otrzymać mięso pokrojone w cienkie plastry, a nawet już ubite. Jeśli jednak nie jest to możliwe, będziemy musieli sami pokroić je na plastry o grubości ok. 4-5mm, a potem rozbić na jeszcze

Kulinarna Pokusa
Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym 154

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym W temacie mięso, a dokładniej wieprzowina to w dzisiejszym moim menu znalazła się polędwiczka, prosta, szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku z odrobiną ulubionych ziół i dodatków. Kluczowa jest jakość mięsa, jego świeżość oraz pochodzenie.  Dokładne oczyszczenie polędwicy z tłuszczu oraz błon zagwarantuje nam wysokiej jakości danie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka

Wino Francja Kuchnia
Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym 263

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym W temacie mięso, a dokładniej wieprzowina to w dzisiejszym moim menu znalazła się polędwiczka, prosta, szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku z odrobiną ulubionych ziół i dodatków. Kluczowa jest jakość mięsa, jego świeżość oraz pochodzenie.  Dokładne oczyszczenie polędwicy z tłuszczu oraz błon zagwarantuje nam wysokiej jakości danie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka

Wino Francja Kuchnia
Polędwiczki w pikantnym sosie pomidorowym 179

cukru sól pieprz oliwa Pozostałe składniki: polędwiczka wieprzowa mąka do obtoczenia polędwiczek oliwa do smażenia sól pieprz Przygotowanie sosu: Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu (oprócz świeżych listków bazylii) i gotujemy 8- 10 minut. Na samym końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Przygotowanie polędwiczek: Polędwicę kroimy na plastry, leciutko rozbijamy, Kawałki solimy, pieprzymy

Smak mojego domu
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 187

duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 5 świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej zalanych wrzątkiem i odsączonych), 2 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki   (można zastąpić musztardą), skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie), suszony tymianek i oregano, jajko, sól i pieprz do smaku, olej d smażenia. Przygotowanie: Oczyszczoną polędwicę posypać solą, pieprzem i ziołami, przyklepać dłonią

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki wieprzowe z morelami 157

śliwkowy na bazie czerwonego wina … danie idealne dla tych co lubia bawić sie smakami i kolorami. Bardzo spektakularne a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (najlepiej grubsze) morele suszone szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do grzanego wina) 4 łyzki powideł śliwkowych skórka otarta z jednej mandarynki lub połowy pomarańczy sól, pieprz(...)wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 5 min. Polędwiczki myjemy i osuszamy. Drewnianą łyżką (tą częścią do trzymania) lub długim wąkim nożem robimy dziurkę w środku każdej polędwicy (wzdłuż). Starajcie się nie przebić jej na wylot, ale jak się nie uda to nic się nie stanie. Do tak powstałej „kieszonki” wkładamy odsączone z wody morele. Najłatwiej

Kulinarna Patilogia
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 206

rzepakowego, oleju ryżowego, bezsmakowego oleju kokosowego, wieprzowego, gęsiego albo kaczego smalcu. Tłuszczu nie powinno być dużo, ma dawać tylko lekki poślizg na patelni – mięso musi się stykać z jej powierzchnią żeby móc się zrumienić.   Steki wykładamy na gorącą patelnię z rozgrzanym tłuszczem i zaczynamy smażenie na średnim ogniu. Rostbef, antrykot i polędwica o grubości

Karo in the Kitchen
POLĘDWICA OTULONA CIASTEM FRANCUSKIM 129

zimno na kanapki. SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy, 1łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko WYKONANIE   Musztardę mieszamy z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia polędwicę obsmażamy ze wszystkim stron na patelni. Owijamy

słodki bratek
Roladki z polędwicy z suszonymi pomidorami, fetą i żurawiną. 151

Szukałam dziś inspiracji na obiadek, chciałam użyć polędwiczki, bo to chude i smaczne mięso. Skończyło się na roladkach z ulubionymi dodatkami. Polecam są nie tylko smaczne

Kuchnia Beaty
Makaron penne z polędwiczką wieprzową i leśnymi grzybami 90

robimy pyszny sos z polędwiczką wieprzową:).  200g makaronu penne  300g polędwiczki 300g leśnych grzybów, np. podgrzybków 1 cebula 200 ml śmietany 18% 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz olej ser cheddar do posypania 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w cienkie plastry polędwicę wraz z pokrojoną cebulą. Smażymy

Szefowa kuchni
TAGLIATELLE Z POLĘDWICĄ WIEPRZOWĄ 153

nich pyszną kolację. Składniki: polędwiczka wieprzowa (400g) 3-4 plastry wędzonego boczku 3 dymki 3 ząbki czosnku papryczka chilli mała cukinia lub pół dużej oliwa z oliwek puszka tomate frito (lub innego przecieru pomidorowego) przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pimienton, czubrica Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawy, pokrojony w drobne paski boczek. Polędwicę czyścimy z błon i kroimy w niewielkie

Cytryna&Co.
Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia! 250

TOPINKU (42 zł) Siekana polędwica wołowa (130g), czeskie grzanki, dodatki, mogłabym go jeść codziennie… Później na stół wjechała ČESNEČKA (15 zł), czyli tradycyjna zupa czosnkowa z serem i grzankami z pieczywa. Bardzo rozgrzewająca. Następnie nadeszła pora na danie główne i ja wybrałam dla siebie VEPRO KNEDLO ZELO (32 zł), czyli karkówka wieprzowa (150g) confit duszona z kapustą i kminkiem

karmelowy

Proponowane wyszukiwania