placuszki - 9050 przepisów (strona:305/604)

Pielmieni 82

bawełnianą ściereczką, by ciasto nie obsychało.  Jeden z kawałków ciasta rozwałkować cienko na blacie lekko oprószonym mąką. Następnie przy pomocy wykrawaczki o średnicy ~6 cm wycinaj okrągłe placuszki (fot.1) .  Na środek placka nakładać około 1 łyżeczki farszu mięsnego  (fot.2) . Pielmieni powinny mieć więcej farszu niż ciasta.  Pierożki składać na pół i sklejać boki  (fot.3

Świat Domowej Kuchni
Placki warzywne ze słonecznikiem. 88

obrać i umyć. Następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach,  lub rozdrobnić w robocie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać łyżką placuszki i smażyć  na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony.  Gotowe placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym

Agusiowe smakołyki
Placki ziemniaczane 86

gumowate. Średnio przyjmuje się, że na 1 kg ziemniaków wystarczą maksymalnie 2-3 łyżki mąki pszennej. Nigdy nie dodaję większej ilości mąki i za każdym razem uzyskuję super chrupiące placuszki. Co zrobić, by placki ziemniaczane nie były tłuste? Tłuszczyk jest niejako wpisany w urok placków ziemniaczanych. Żeby jednak mieć choć trochę czystsze sumienie (i spokojniejszą wątrobę), warto pamiętać o przełożeniu

Na-talerzu.pl
PLACKIE ZIEMNIACZANE Z KASZANKĄ I KAPUSTĄ KISZONĄ 105

dania użyłam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy 1 jajko, 2 łyżki mąki sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką niewielkie placuszki z ciasta ziemniaczanego. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Na gorące placki nakładamy usmażoną kaszankę oraz kapustę kiszoną

Walijskie Pichcenie
Cukinia faszerowana kuskusem, cebulką i czosnkiem 55

farszem nadziewamy cukinię i zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół. Gotową cukinię możemy podać np. z kiełkami brokuła. Smacznego! Spróbuj także: placuszki z cukinii z tymiankiem, omlet serowo-cebulowy. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł

Natka Pietruszki
Słodkie bułeczki z nadzieniem 78

wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na równe 12 części (ja dziś zrobiłam mniejsze bułeczki i podzieliłam ciasto na 14 części). Na środek każdej (robimy grubsze małe a la placuszki) nakładamy nadzienie i zlepiamy dokładnie bułeczkę. Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy przykryte ściereczką na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie

Słodkie okruszki
Placki z dyni 102

dyni napisałam przy okazji przepisu na halloweenową zupę dyniową . Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania kolacji. Za oknem ciemno i zimno, u mnie na talerzu pojawiły się więc cieplutkie placuszki dyniowe. Placki z dyni - przepis na 4 porcje Do przygotowania placków będziesz potrzebować: 450g obranej dyni, 2 jajka, 150g mąki pszennej, szklankę kefiru, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Z notatnika dietetyka
Placki z kurczaka z rosołu+ film 80

świetna propozycja na obiad, zarówno jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków bądź frytek i surówki. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, połączyć, usmażyć i pyszne danie gotowe. Takie placuszki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce.     składniki na około 12-15 sztuk 2 duże ugotowane udka z kurczka ( np. z rosołu ) włoszczyzna z rosołu ( marchewka, pietruszka, seler

Smakowite Dania
Keto cloud bread (Paleo, LowCarb) 69

Żółtka wymieszać ze śmietaną kokosową i dodać doń babkę płesznik, kamień winny oraz sodę. Wymieszać i delikatnie połączyć masę z ubitymi białkami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować placuszki (6 większych lub 8 małych). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 25 minut (aż się lekko przyrumienią). Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki: Wartość energetyczna

Modern Cave Girl
KOTLECIKI DYNIOWO-JAGLANE 119

robię to bardzo rzadko. Dziś był jednak ten wyjątkowy dzień. Miałam ochotę na coś smażonego, padło na kotleciki z dyni i kaszy jaglanej. Wszystko szło gładko i pięknie.  Placuszki lepiły się fajnie. Spróbowałam masy ...mniammm. .."To będzie rewelacyjny obiad" - pomyślałam. Natłuściłam i rozgrzałam patelnię. Kotleciki nawet nie przywierały, ale...wytrwałam tylko przy dwóch seriach. Nie znoszę stania przy patelni

Jeść, by żyć w zdrowiu
SOLONY KARMEL 110

Idealny za każdym razem, perfekcyjnie gęsty solony karmel. Przygotowany z zaledwie trzech składników, które zawsze mamy pod ręką: cukru, masła i tłustej śmietanki. Uzależniająco pyszny. Najlepszy dodatek do lodów, placuszków, naleśników. Świetny jako polewa do ciast.  Przepis jest nieskomplikowany, czas wykonania krótki, a lista składników maksymalnie prosta.  Należy tylko uważać, aby nie przypalić cukru (w pierwszym etapie gotowania

cool and minty
Racuchy z jabłkami – zdrowe śniadanie nie tylko dla niejadka 63

pokrojone w kostkę jabłka. Racuchy smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z łyżką syropu klonowego. Można też dodać inne owoce. A może podasz placuszki z nutellą śliwkową tu Artykuł Racuchy z jabłkami – zdrowe śniadanie nie tylko dla niejadka pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia

Strefa Zdrowego Żywienia
Placuszki ze skyrem naturalnym i śliwkami 105

Bardzo proste i zarazem smaczne placuszki z skyrem naturalnym i śliwkami. Idealne dla niejadków! Składniki: 2 jaja 5 tabletek słodziku 30g mąki ryżowej 45g skyru naturalnego szczypta proszku do pieczenia szczypta cynamonu  aromat 100g (2 szt.) śliwek 5g oleju do smażenia Sposób przygotowania: Jaja utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę. Dodać mąkę, skyr naturalny, proszek do pieczenia, cynamon

Truskawkowa Fiesta
Kluski śląskie - kulinarny recycling 58

klusek śląskich. Robię najpierw kule, mają mniej więcej 5 centymetrów. Toczę je w mące i może to już być pszenna mąka. Kule spłaszczam delikatnie i w takich okrągłych placuszkach robię wgłębienie, można omączonym palcem  albo odwrócony końcem drewnianej łyżki.  Głębsze dziurki lepiej przyjmą sos, właśnie po to one są, żeby zatrzymać więcej pysznego sosu, z którym kluski podajemy

I tu będę miała takie te