placuszki - 9092 przepisów (strona:314/607)

Malasadas – pączki portugalskie 77

Ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, oprószyć je odrobinkę z góry, rozwałkować na grubość około 1 cm. Przy pomocy okrągłego naczynia lub foremki do wycinania, wykroić pączki, każdy wykrojony placuszek ułożyć na przygotowanym kwadracie z papieru, który następnie ułożyć na blaszce. Pączki przykrywamy ściereczką, a na ściereczkę kładziemy folię spożywczą, która zapobiegnie wysuszeniu ciasta. Przygotowane pączki odstawić na około

SprawdzonaKuchnia.pl
Knedle ze śliwkami-twarogowe 81

zagotować wodę z łyżeczką soli. Z ciasta odcinać kawałek ciasta, uformować wałek, który należy podzielić na kawałki o wadze około 50 g. Z każdego kawałka ciasta uformować na dłoni placuszek na jego środek położyć śliwkę, skleić brzegi, a następnie utoczyć w dłoni okrągłą kulkę, jeśli ciasto będzie się troszkę lepić do dłoni, to oprószyć dłoń odrobiną mąki. Gotowe knedle układać

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi ze szpinakiem II 95

szczypiorkiem w razie potrzeby doprawić jeszcze przyprawami. Z ciasta odcinać niewielkie kawałki, które należy rozwałkować na dość cienki placek, przy pomocy szklanki lub wycinaczki do pierogów wyciąć małe placuszki, na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi ciasta, gotowe pierogi układać na podsypanym mąką blacie. W garnku zagotować wodę z sola i odrobiną oleju na wrzącą wodę wkładać porcjami pierogi

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z serem 77

ziarenka z wanilii, całość dokładnie wymieszać. Z ciasta odcinać niewielkie kawałki, które należy rozwałkować na dość cienki placek, a przy pomocy szklanki lub wycinaczki do pierogów wyciąć małe okrągłe placuszki, na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi ciasta, gotowe pierogi układać na podsypanym mąką blacie. W garnku zagotować wodę z sola i odrobiną oleju. Na wrzącą wodę delikatnie wkładać

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki łatwe 119

wyjąć  z piekarnika i  pomalować  wierzch jagodzianek  lukrem,  jeśli nie lubicie lukru można posypać je cukrem pudrem. ✏️ Wskazówki W tym przepisie nie trzeba formować placuszków na bułeczki, a następnie nadziewać jagodami misternie zlepiając brzegi ciasta. W tym przepisie wystarczy zwinąć rulon ciasta wypełniony jagodami, pokroić na kawałki i włożyć do formy. Jest to sposób znany

SprawdzonaKuchnia.pl
Tacos z rybą 95

pół i umieścić je na chwilę między np. dwoma szklankami, po chwili tortille przestygną i uformują się na kształt łódeczek. Teraz można podać wszystkie przygotowane dodatki, nakładać na spód placuszków sos, kapustę/sałatę, rybę, salsę, awokado, skropić sokiem z limonki itd. Smacznego! Artykuł Tacos z rybą pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Knedle truskawkowe 86

ciasta uformować rulon, który następnie dzielimy na 16 kawałków. Podczas formowania lekko podsypujemy blat pozostałą mąką. Do dużego garnka wlać wodę, posolić i zagotować. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na placuszek około 7 cm średnicy (oby nie był zbyt cienki) na środek położyć truskawkę, ciasto zawinąć do góry, dokładnie zlepić i utoczyć kulkę, dłoń lekko oprószyć mąką i obtoczyć knedel

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z jagodami i malinami 90

odrobiną soli. Z ciasta odcinać mniejsze kawałki, następnie rozwałkować na średnio cienki placek, z którego należy wyciąć kółka, kółka można wyciąć przy pomocy szklanki lub foremki. Na każdy placuszek nałożyć nadzienie, złożyć ciasto na pół i skleić brzegi ze sobą, każdy sklejony pieróg odłożyć na podsypany mąką blat. Do gotującej się wody pierogi wkładać porcjami, po włożeniu pierogów do garnka

SprawdzonaKuchnia.pl
Śliwki na kruchym spodzie 87

przygotować każdy nawet najmniej wprawny cukiernik. Przygotowanie kruchego ciasta jest bardzo proste i zajmuje chwilkę, po zagnieceniu nawet nie trzeba go schładzać. Możemy od razu rozwałkować na bardzo cieniutki placuszek i podpiec. Kolejny krok to wyłożenie śliwek, nakrycie ich pozostałym ciastem i upieczenie. Ciasto można posypać cukrem pudrem, ale zdecydowanie smaczniejszą opcją jest polanie ciasta lukrem kokosowym przygotowanym z likieru

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki ze śliwkami 90

kawałek ciasta uformować kulkę , każdą kulkę płożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki układamy tak, aby były zachowane między nimi odstępy.   Spłaszczamy kulkę ciasta, powinien powstać okrągły placuszek. Blachę z ciastem przykryć folią spożywczą, ja smaruje jedną stronę folii olejem i przykrywam naoliwioną stroną bułki, w ten sposób ciasto nie przyklei się do folii. Zostawić do wyrośnięcia

SprawdzonaKuchnia.pl
Racuchy budyniowe z bananami 104

Puchate i delikatne w smaku racuszki na jogurcie, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, także z dodatkiem innych owoców, np. jabłek, gruszek. Pyszne placuszki budyniowe z bananami to propozycja na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Smakują odgrzane w piekarniku, także na zimno jako przekąska w ciągu dnia. Można spakować je na piknik, do pracy, szkoły. Polecam posypać

Zasmakuj Kuchni
Wegański chlebek bananowy 155

słodszy i tym zwiększa się jego zastosowanie. Bo z takich bananów można przygotować nie tylko chlebek (polecam również przepis na chlebek bananow y w wersji tradycyjnej), ale również placuszki, koktajl, bułeczki. Można nim zastąpić jajko w wypiekach słodkich, czy też w formie musu dodać do owsianki. Zastosowań na dojrzałe banany jest mnóstwo, dlatego apeluję: nie wyrzucaj bananów, zrób z nich

365 dni dookoła kuchni
Placuszki warzywne 191

szklanki mleka 2 jajka 1 marchewka 1/4 papryki 1/3 bakłażana 1/2 cebuli sól, pieprz, curry Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, … Czytaj dalej Placuszki warzywne

czarrna od kuchni
Polska - Wegańskie fuczki, czyli łemkowskie placuszki z kapusty kiszonej 126

Kuchnia polska po raz kolejny. Tym razem przenosimy się w Bieszczady i proponujemy zweganizowaną wersję łemkowskich placuszków z kapusty kiszonej. Nasze fuczki od innych wyróżnia również to, że do ich zrobienia nie odsączamy kapusty kiszonej, a wręcz przeciwnie - zamiast mleka lub wody do ciasta dodajemy wodę z kiszenia!  Składniki (2 porcje, 8 kotletów): - 100 g wody z kapusty kiszonej

Roślinożerni urlopowicze
Placuszki jogurtowe z truskawkami 127

Niezwykle lekkie, puszyste placuszki na jogurcie naturalnym z dodatkiem truskawek. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy deser. Składniki: 150 ml jogurtu naturalnego, ok. 3/4 szkl. mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki oleju truskawki Wykonanie: Za pomocą rózgi w misce mieszamy jajko z jogurtem, dodajemy olej, mąkę wymieszaną z sodą oraz cukier

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania