Wspaniałe placuszki na deser, śniadanie lub drugie śniadanie. Idealnie sprawdzą się w podróży czy na pikniku. Małe co nieco, a raduje nasze podniebienia i brzuszki ;) Składniki na 12-14 placuszków: 1/2 szkl gęstego soku marchewkowego 3/4 szkl mąki 1 budyń bez cukru 40 gr 2 łyżki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 gr borówek
Gotowanie...to proste !zera, a mózg odmawia przyjmowania większej ilości informacji. Męczy mnie nawet czytanie napisów hiszpańskiego serialu... To na prawdę oznacza ogromne przemęczenie.. Dlatego dziś szybko i na temat. Naleśniki, placuszki, pancake'sy... w każdej formie są cudowne. A te z dodatkiem masła orzechowego i banana przyczyniają się do porannej euforii smakowej! Składniki na ciasto: -4 łyżki mąki owsianej(...)jajka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, ksylitol,jogurt, żółtko i masło orzechowe łączymy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojonego banana i delikatnie łączymy masę z białkiem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, nakładając przy użyciu łyżki. Bądźcie cierpliwi i dajcie im się ładnie zarumienić :), gdy to się stanie, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy
Gawron w rosolePrzepis znaleziony w książeczce „Doskonałe przepisy Siostry Anastazji”. Nie dziwię się, że tam się znalazł;) Placuszki wyszły świetne. Doskonałe wręcz, zwłaszcza z sosem czosnkowym. Polecam na bezmięsny obiad. 350-400 g korzenia selera 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 szkl. mleka 1 szkl. wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 500 g mąki około(...)oraz wodę. Wbijamy jajko. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie do ciasta dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty seler oraz starty ser żółty. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Najlepiej smakują na gorąco, z surówkami oraz sosem czosnkowym
Smaki Na Talerzustwierdziłam, że pierwszym produktem, który przetestuję będzie mąka kokosowa. Zainspirowałam się przepisem pochodzącym z tego bloga , który lekko zmodyfikowałam zamieniając erytrol na cukier kokosowy, który nadał pięknego koloru moim placuszkom. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, a także stanowi źródło błonnika, niezbędnego w naszej diecie. SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka, 40 g mąki kokosowej , ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka(...)ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z jogurtem truskawkowym i borówkami. Placuszki zaserwowałam na talerzyku pochodzącym z Galeria Cuda Świata
słodki bratekmąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz cukier. Na koniec dodajemy truskawki pokrojone na drobne kawałki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni nakładamy placuszki i smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Po usmażeniu placuszki powinny być złociste na zewnątrz a pulchne w środku. **** PREPARAZIONE Lavate le fragole, asciugatele e eliminare
La grande e la piccola cuocaszklanka) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki oprócz płatków zblendowałam. Następnie dodałam płatki i smażyłam małe placuszki na małym ogniu na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego. 2. Truskawki rozmroziłam w garnuszku (ewentualnie można podlać odrobiną wody, ale to na prawdę tak tylko ze 2 łyżki(...)puściły już sok i się rozmroziły dodałam 1 łyżkę siemienia lnianego, poczekałam aż się zagotowały i zblendowałam 😊 3. Placuszki podzieliłam na dwie porcje i polałam sosem truskawkowym. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 382 kcal 27,1 g białka 15,6 g tłuszczów (w tym 6,5 g tłuszczów nasyconych) 31,9 g węglowodanów ogółem
Vroblewska-fitlifePlacki ryżowe idealne na śniadanie lub kolację. Jeśli zostanie Wam ugotowany ryż z dnia poprzedniego to można go wykorzystać do usmażenia takich placuszków. Można podać posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną. Więcej pomysłów na placki znajdziecie w zakładce PLACKI i PLACUSZKI. Czekam na Wasze komentarze i zdjęcia potraw. Składniki 100 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 budyń
O kuchni z uczuciemWitajcie, tak mocno kokosowych placuszków jeszcze u mnie nie było. Musiałam zużyć resztkę mleka kokosowego i tak to sobie wykombinowałam, że wyszło zdrowo, pysznie i bez grama cukru. Spróbujcie koniecznie, zobaczycie, że można słodko ale bez cukru :) Składniki (porcja dla 2 osób): 200 ml mleka kokosowego 2 jaja 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 1 banan 3 łyżki wiórek
Cynamonowe szczęściepierwszy rzut oka placuszki wyglądają jak mielone kotlety, ale nie tym razem. Dzisiaj proponuję pyszną wersję bezmięsną kotlecików z batatów z dodatkiem natki pietruszki oraz sera feta. Świetny pomysł na obiad, kolację a nawet śniadania jeśli nie pierwsze to np. drugie. Składniki na około 10 placuszków: 1 bardzo duży batat 1 mała biała cebula łyżka natki pietruszki 100 gram sera
Życie zaczyna się w kuchniZbliża się weekend! Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na śniadanie polecam te pyszne placuszki z szynką i natką pietruszki :) Ja osobiście takie placuszki robię również na obiad czy kolację :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldweekendowe śniadanie proponuję Wam kolejną wersję pysznych placuszków . Tym razem wykorzystałam ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, do której dodałam ulubione bakalie. składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (białej, niepalonej) 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 2-3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, daktyle(...)letniej, ugotowanej kaszy gryczanej dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię do pankejków i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę
babka w formiePLACUSZKI MARCHEWKOWE PO INDYJSKU to egzotyczna alternatywa dla klasycznych placków... Artykuł PLACUSZKI MARCHEWKOWE PO INDYJSKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBłyskawiczne placuszki na maślance idealne na śniadanie lub podwieczorek. Można podawać ze świeżymi owocami, cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, jogurtem czy ulubioną konfiturą. Na pewno zasmakują także małym niejadkom :) Składniki na ok 8 placuszków: 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej albo tortowej 1 szklanka maślanki 3-4 łyżki ksylitolu (lub cukru/cukru pudru) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody
Ze smakiem i z pasjązrobiłam je w wersji podstawowej, a żeby nie było nudy podałam z serkiem czosnkowym, kawałkami wędzonego łososia i dużą ilością koperku. składniki: (na 2 duże lub 4 mniejsze placuszki) 1 jajko 1 łyżka zmielonego twarogu szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka otrąb pszennych 2 łyżki otrąb owsianych ulubiony serek czosnkowy kawałki wędzonego łososia świeży(...)łyżką, odstawiam na kilka minut, żeby otręby napęczniały, a ciasto nieco zgęstniało. Ciasto nakładam łyżką na gorącą patelnię teflonową (bez tłuszczu) i smażę powoli na najmniejszym ogniu - dzięki temu placuszki ładnie się przepieką i łatwiej je przełożyć na drugą stronę. Na gorące placki nakładam nieco serka o smaku czosnkowym oraz kawałki wędzonego łososia, dekoruję świeżym koperkiem
babka w formieProściutki przepis na pulchniutkie racuszki z musem jabłkowym. Na blogu są już tradycyjne drożdżowe racuchy ( klik ), a dla bardziej zainteresowanych przypominam, że w zakładce "Naleśniki i placuszki" znajdziecie jeszcze więcej inspiracji! :) Składniki: (na ok. 15 sztuk) 2 jajka 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 200 g musu jabłkowego z tego przepisu 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)pieczenia, sok z cytryny, sodę oraz mąkę pszenną. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę odstawić na 5-10 minut. Olej rozgrzać na patelni (nie za dużo, tylko tyle, by placuszki ładnie się usmażyły). Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy=1 racuszek). Smażyć z obu stron na najmniejszym ogniu do zarumienienia. Racuszki szybko się rumienią, więc bądźcie czujni
Nastoletnie Wypiekanie