syrniki posłużyły nam za drugie danie na obiad. Pasowały nam na słono, ale na słodko też zamierzam je zrobić ;) Składniki na 6-7 placuszków 250 gr sera twarogowego 2 czubate łyżki mąki + do obtoczenia 1 jajko 1/2 główki cebuli zeszklonej 2 szczypty proszku do pieczenia sól, pieprz do smaku 1. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego mąkę, szczypty proszku(...)pieczenia oraz jajko. Mieszamy. Na koniec dodajemy zeszklona cebulkę oraz sól, pieprz do smaku. 2. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki i obtaczamy w mącę. Wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na małym ogniu z obu stron do uzyskania koloru rumianego
Gotowanie...to proste !dość grube plastry. Można sobie zrobić podwójne nadzienie, czyli z szynki i pomidora, ja tam wolę oddzielnie i to najlepiej tylko z pomidorem. Na suchą, gorącą patelnię wykładamy placuszki z 2 łyżek, na środku układamy nadzienie i przykrywamy resztą ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem, po obróceniu już bez. Mnie z tego składu wyszła taka porcja i powiem(...)zjadłam dwa, trzeci został na później, tego nie da się zjeść więcej. Jak sobie już zjemy takie puszyste, nadziewane placuszki, należy pamiętać o piciu wody, otręby lubią wodę. aby mogły czynić swoją powinność w układzie pokarmowym. Prosto, szybko, smacznie i do tego zdrowo. Czego chcieć więcej? Życzę Wam udanego wypoczynku i dużo słońca
Dieta moja pasjawymieszać. Dodać obrane jabłka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną masę. Białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Mocno rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie zmniejszyć temperaturę. Smażyć placuszki na złoty kolor na średniej temperaturze. Oczywiście smażymy z dwóch stron. Podawać obsypane z cukrem pudrem, kleksikiem dżemiku lub śmietany. Smacznego Thermomix – nałożyć motylek, dodać białka i sól, ubijać
Kuchnia PokoleńProste, zdrowe i jakie smaczne. Przepis bierze udział w akcji #Ambition z dbałością. Składniki na 12 - 14 placuszków 1 woreczek ugotowanego ryżu ( 100 gr ) 3 łyżki cukru 1 mała łyżeczka cukru wanili. 2 małe jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego około 1/2 szkl maki pszennej 1 jabłko ( ewent. rodzynki, żurawina, cynamon ) cukier puder olej do smażenia 1. Ryż mieszamy(...)jajkami, cukrami oraz mąką. Dodajemy jogurt naturalny oraz jabłko pokrojone lub starte na tarce. 2. Smażymy na rozgrzanym oleju, pamiętając aby po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku nasze placuszki. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ! Dla czytelników mojego bloga na na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar przewidziana została 10% zniżki na produkty Ambition
Gotowanie...to proste !Bardzo dobre placuszki, trzeba tylko dzień wcześniej namoczyć kaszę manną w mleku. Kaszę manną zalać zimnym mlekiem i wymieszać. Przykryć i zostawić do rana. Następnego dnia wymieszać, dodać żółtka , cukier, cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie, ja wymieszałam widelcem. Masło rozpuścić i wlać do kaszy, wymieszać. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię(...)nieprzywierającą powłoką wkładać łyżką porcje ciasta i położyć plasterki banana. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Można te placuszki zrobić z dowolnymi owocami i polać sokiem lub syropem klonowym. Mniam, mniam
Kuchnia PokoleńWaniliowe placuszki z soi podane ze śmietankowym dipem oraz pestkami dyni i słonecznika *** PLACUSZKI SOJOWE /przepis własny/ 120 g ugotowanych ziaren soi jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej graham płaska łyżka mąki kokosowej łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka sojowego waniliowego (można użyć dowolnego soku lub mleka) szczypta soli kilka kropli aromatu waniliowego masło klarowane
Poranek na słodkoprzeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku i odstawić aby smaki się przegryzły. Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 7-8 części. Każdy kawałek rozwałkować na ok 1cm placuszek. W szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć pojedynczo placuszki z obu stron na rumiany kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Langosze podawać z sosem i posypane startym żółtym
Smakołyki Asijajka,dodajemy mąki,mieszamy wszystko dokładnie,doprawiamy do smaku solą,pieprzem i chili. Na patelni rozgrzewamy olej,łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy na złoty kolor. Usmażone placuszki układamy na papierze by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło. Wybornie smakują polane sosem czosnkowym. Polecam również placuszki z cukinii w tej wersji: http://elka72.bloog.pl/id,342246693,title,Placuszki-z-cukinii,index.html
Kolorowa kuchnia ElkiTakie placuszki to doskonały pomysł na szybki obiad lub na kolację. Lekkie,warzywne i nieco rozgrzewające , idealne danie na chłodniejsze jesienne dni. 200 g dyni 200 g cukinii 1 cebula 1 łyżeczka startego imbiru 2 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1/3 łyżeczki kurkumy sól świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju(...)soku cukinię,dynię,cebulę. Dodać starty imbir,kurkumę,jajka,obie mąki,doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub solo
Kolorowa kuchnia Elkimiało być romantyczne śniadanie we dwoje i takie też było :) Miało być coś oryginalnego i dlatego powstał pomysł na pyszne pancakes :) Te amerykańskie puszyste placuszki możemy zjeść dosłownie ze wszystkim - syropem klonowym, dżemem, cukrem pudrem albo miodem. To na co w danej chwili macie po prostu ochotę. Pancakes - składniki: 320 g mąki 300 ml mleka 2 jajka 75g roztopionego masła(...)łyżeczki cukru syrop klonowy, dżem, miód Pancakes - przepis: W misce mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy mokre składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Na suchej (najlepiej teflonowej) patelni smażymy małe placuszki. Smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Inne ciekawe pomysły na pyszne śniadania: Tosty na śniadanie Błyskawiczne omlety z szynką Płatki owsiane Post Pancakes pojawił się poraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!słono - kanapki z domowymi serkami lub jajecznicę z warzywami. Jednak czasem mój organizm po obudzeniu domaga się słodkości! I wtedy w ruch idzie blender lub mikser i robię domowe placuszki, które zjadam z owocami lub jogurtem. Taki minus, że na takie śniadania trzeba mieć czas i cierpliwość do późniejszego sprzątania kuchni i mycia garów i naczyń...Ale pomimo tego(...)być gęsta i foremna. Jeśli jest zbyt rzadka, zagęść ją otrębami owsianymi. Ewentualnie dodaj rodzynki lub suszoną żurawinę i wymieszaj. Formuj kulki i spłaszczaj je dłonią na kształt placuszków. Ja swoje dodatkowo obtoczyłam jeszcze w otrębach. Smaż je pod przykryciem na naoliwionej i rozgrzanej patelni z obu stron aż do zrumienienia. Koniecznie podawaj ciepłe, zimne tracą w smaku
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńrobiłam jeszcze placuszków z brzoskwiniami, co jak się okazało było błędem gdyż są naprawdę pyszne :) Składniki na około 12 placuszków 1 duża dojrzała brzoskwinia 7-8 czubatych łyżek mąki tortowej 2 łyżki cukru lub ( 1 łyżka cukru + 1 łyżka cukru waniliowego ) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki umieszczamy
Gotowanie...to proste !wielu hipermarketach. Jednak ta sklepowa zawiera gluten. Dlatego ja, chcąc użyć mąki owsiane,j mielę bezglutenowe płatki owsiane. Przygotowałam wersję z samymi śliwkami, ale oczywiście zamiast sosu śliwkowego możecie placuszki polać syropem klonowym albo dodać inne owoce czy dżem. Sos można także zblendowac, ale ja chciałam uzyskać większe kawałki owoców, dlatego tego ni zrobiłam. Z porcji wychodzi około 13 placuszków
Humanistka w kuchniulubione placuszki mojego dzieciństwa. Pamiętam, że moja babcia często piekła je w dużych ilościach na blasze starego pieca. My jako dzieci podbiegaliśmy i chwytaliśmy co bardziej wypieczone, takie gorące że aż parzyły ;) Sama teraz piekę te placuszki na suchej patelni i smakują wyśmienicie z masełkiem, białym serem, miodem lub konfiturą... albo równie dobrze bez żadnych dodatków ;) 1 szkl kefiru
Smakołyki AsiPuszyste PLACUSZKI Z KONFITURĄ MALINOWĄ to jedno z najlepszych kulinarnych... Artykuł PLACUSZKI Z KONFITURĄ MALINOWĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE