szczypta soli masło klarowane do smażenia 1/3 szklanki borówek Wykonanie: Wymieszać suche składniki, a w drugiej misce maślankę wymieszać z jajkiem i roztopionym masłem. Wszystko razem połączyć i odstawić na godzinę, następnie zmieszać z borówkami. Rozgrzać patelnię i smażyć małe placuszki na klarowanym maśle. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniamałe zmiany. Oprócz dań tradycyjnych będą się pojawiać potrawy bezglutenowe. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo smaczne placuszki z jabłkami . Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kukurydzianą. Placki wyszły naprawdę bardzo smaczne. Składniki: - 350g mąki kukurydzianej - 2 jajka - około 350 ml maślanki naturalnej - łyżeczka startego cynamonu - płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia - 5 jabłek - płaska
Pan i Pani Smith w kuchnicukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody oczyszczonej i szczyptę soli. Do miski dodałem również 300 gram maślanki i 100 ml oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego, gdyż ma on bardzo neutralny smak, użycie oleju rzepakowego lub oliwy zbyt zdominowałoby smak placuszków. Wszystkie składniki w miseczce dokładnie wymieszałem przy użyciu trzepaczki, tak aby nie pozostały żadne grudki z mąki. Konsystencja
Wyprawy kulinarnePyszne, puszyste racuszki z jabłkami na bazie maślanki. Składniki: 25 dag mąki, 2 jajka, 1 ½ szklanki maślanki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, sól do smaku, 5 jabłek, olej do smażenia, cukier puder wymieszany z cynamonem do posypki. Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki na placuszki(najlepiej mikserem). Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Lekko przestudzone posypać mieszanką cukru
Tradycyjna Kuchniawyjątkowe. "Smażone" śniadanie to nie tylko jajecznica lub naleśniki. Alternatywą dla nich mogą być zamerykanizowane malutkie placuszki zwane 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 szklanki cukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest maślanka) 1 jajko 0,25 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia
bastalenadzisiejsze śniadanie, przygotowałam pyszne bananowe placuszki. Pulchne i delikatne, a co najważniejsze niezbyt skomplikowane. Idealne na szybkie śniadanie. Ps. Złożyliście już życzenia Waszym Babciom i Dziadkom? Jeśli nie to uczyńcie to czym prędzej :) Wszak przez dwa dni będziemy obchodzić ich Święto :) Ale w ciągu roku też o nich nie zapominajcie, bo z pewnością wielu z nas, wiele im zawdzięcza :) SKŁADNIKI(...)pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 jajko (roztrzepane) 1 1/4 szkl maślanki 20 g roztopionego masła 2 łyżeczki syropu klonowego 1 duży banan pokrojony w grubą kostkę A jak to zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażyć na rozgrzanej i suchej patelni, przewracając na drugą stronę
Kuchnia w opałachjajkiem i warzywami, czyniąc śniadanie pożywnym i smacznym. Ja podałam z jogurtem naturalnym i truskawkami. Owsiane placuszki Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki 200 g mąka owsiana 100 g płatki owsiane 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 ml maślanka 150 ml mleko 2 łyżka oliwa z oliwek lub dowolny olej 1 szt jajko Sposób przygotowania Mąkę mieszamy
KucharzycaSkładniki: 0,5 l maślanki 1,5 kubka mąki 2 jajka 5-6 średniej wielkości jabłek sok z 1 cytryny syrop z lawendy olej rzepakowy Przygotowanie
Luźna Kuchnianektarynka 2 łyżki wody 1 płaska łyżka cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z maślanki, mąki, jaka i sody przygotować ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Ciasto musi mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, jednakże dużo gęstszą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron. W tak zwanym między czasie :) prażymy owoce. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy
Kuchnia w opałachpysznymi wkładkami. Lekkie ciasto jogurtowe i do tego orzechy i jagody goji, czyli chrupiące placuszki. Podałam je z nawłociowym miodem ale tutaj pełna dowolność, co kto lubi. Zapraszam na pyszne śniadanie, podwieczorek czy kolację. Na jaki posiłek najchętniej zajadacie takie placki? Placki z maślanki z jagodami goji i orzechami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietrzymamy mocno schowane w zeszytach tak aby nigdy ich nie utracić. A moje dzisiejsze placuszki robiłam w domu rodzinnym, sobie i mamie na śniadanie. Tak jak zawsze, niezmienny przepis od 30 lat ;-) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej - 1,5 szklanki mleka - 0,5 szklanki maślanki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego
SMYKWKUCHNIszklanka maślanki 1 jajko 1/4 szklanki oleju Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy maślankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy – drucianą trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Na papierowy ręcznik kuchenny wlewamy trochę oleju i przecieramy nim patelnię. Nakładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placuszek. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że placuszki mogą wydawać się małe, urosną
Ciastkozercymatko do dzieła !!! Postanowiłam upiec drożdżówki z truskawkową konfiturą i kokosową kruszonką. Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka 10 g drożdży 100 ml cieplej maślanki lub mleka 60 g cukru 20 g mąki Składniki mieszamy i zostawiamy na 10 minut. następnie dodajemy: 300 g mąki 40 g miękkiego masła 2 jajka cukier lub ekstrakt waniliowy(...)każdej formujemy placuszek, nakładamy po łyżeczce konfitury truskawkowej lub dżemu. Zawijamy jak pączka i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostawiamy na 30 minut. Zagniatamy składniki kruszonki. Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 180 st.C. Kiedy piekarnik się nagrzeje wkładamy blaszkę. Bułeczki można posmarować jajkiem lub maślanką i posypać kruszonka
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju 3 szklanki maślanki 4 jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić ( na 15 min - a nawet całą noc ;)) Pankejki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Ciasto nakładać partiami, spodem dużej łyżki formując kształt okrągłego placuszka ( 1 duża łyżka - 1 placuszek ). Przewracać, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki
Atlas Smakówzdrowo jak ja, jednak z uwagi na to, że te placuszki są z kokosem, a moja mama uwielbia kokos, zniknęły w mig!;) ocena: PYSZNE! ;) PS. przypominam o głosowaniu tutaj Składniki (jedna porcja): 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki pitnego jogurtu naturalnego (w oryginale jest maślanka) 2 łyżka wiórków kokosowych 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość