placuszki z maślanką - 175 przepisów (strona:5/12)

Klasyczne amerykańskie pancakes 132

tego syrop klonowy i prażone migdały i pyszne śniadanie gotowe <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12-15 placuszków: 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka maślanki 8 łyżek oliwy z oliwek 1 jajko Do podania: syrop klonowy prażone płatki migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM(...)Mąkę przesiewamy do miski z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy maślankę, oliwę z oliwek i jajko, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na bok na 15 minut. 2. Patelnię bardzo mocno rozgrzewamy i zmniejszamy ogień do 3/4 mocy. Ciastko wlewamy małą chochelką tworząc placuszki i smażymy około 30 sekund do 1 minuty z każdej strony. Przekładamy

My Culinary Art
Placki pełnoziarniste z malinami 167

Usmażyłam placki z mąki pełnoziarnistej z malinami  na maślance. Polecam Wam, bo są smaczne. Maliny możecie zastąpić innymi owocami takimi jak truskawki, jabłka czy jagody

O kuchni z uczuciem
Żytnie placuszki z makiem 148

sody ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli masa będzie za gęsta (u mnie była) możemy dodać trochę maślanki/kefiru. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Podajemy z dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Placki z cukinii, sera cheddar i tzatziki 684

oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie do startej cukinii dodajemy jaja, maślankę, mąkę. Doprawiamy pieprzem i dodajemy starty ser cheddar. Rozgrzewamy patelnię i smażymy małe placuszki na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, drobno

Mango Papaja
Placuszki z jabłkami, solonym karmelem i rozmarynem 130

wylądowały na puszystych placuszkach przygotowanych według przepisu Elizy Mórawskiej z książki O jabłkach. Mariaż jabłek, solonego karmelu i rozmarynu na puszystych placuszkach doskonale rozprawi się z jesienną chandrą, jeśli taka Was dopadnie. Składniki: Ciasto: 2 jajka 150 g maślanki około 1/2 szklanki soku z jabłek 100 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka cukru pudru(...)łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżki masła Dodatkowo: 1 duże jabłko gałązka rozmarynu Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, odstawiamy. Żółtka łączymy z maślanką i sokiem. Miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, delikatnie mieszamy (nie miksujemy). Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki

Smakowity Blog Kulinarny
domowe proziaki z piekarnika wg babci Zosi 275

maślanki wykonanie: Mąki wsypujemy na stolnicę, dodajemy sodę oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, miód oraz stopniowo maślankę i zagniatamy elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 – 1,5 cm, wykrawamy placuszki dowolnego kształtu. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 – 30 min. w 170 st. C (termoobieg

Domowy Smak Jedzenia
Pancakes rabarbarowo - truskawkowe 217

pyszne pancakes z truskawkami i rabarbarem. Nie byłabym sobą gdybym ich nie spróbowała:) Żałuję tylko, że przepis odkryłam tak późno, bo placuszki są rewelacyjne - lekkie, puszyste, mocno truskawkowe... Polecam! Składniki:czubata szkl. mąki pszennej, 1 szkl. maślanki, jajko, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki miodu, 20g masła, 2 łodygi rabarbaru, 10 dużych świeżych truskawek.Przygotowanie Mąkę

Z miłości do słodkości
Bezglutenowe placuszki bananowe 232

szklanki mąki ryżowej 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka dojrzały banan 0/5 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia Maślankę miksujemy z jajkami oraz mąkami i proszkiem. Dodajemy startego banana i mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i pojedynczo smażymy placuszki aż będą rumiane z obu stron. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Mienta blog
Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie) 1848

Bardzo delikatne placuszki, tanie i proste w przygotowaniu. Świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Możemy je podać posypane cukrem pudrem,  z owocami, słodkimi sosami bądź dżemem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1, 5 szklanki maślanki, 2 jaja, 2 łyżki cukru, Płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia Sposób przygotowania(...)białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Nie tylko w kuchni
Placuszkowo 149

dobrze wymieszać. Powstałe ciasto odstawić na ok. 10 minut. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Podawać z dowolnymi powidłami lub konfiturą. Placuszki jabłkowo-cynamonowe, 16 sztuk 4 małe (ok. 130-150 g) jabłka 1 niepełna szklanka maślanki (ok. 200 ml) 1 szklanka mąki 1 opakowanie (ok. 150 g) naturalnego serka homogenizowanego 1 jajko 1 łyżka cynamonu 2 łyżki ksylitolu

Kucharzyca
Bezglutenowe placuszki owsiano-serowe 131

Pyszne i zdrowe placuszki na leniwe weekendowe (i nie tylko) śniadanie :) Podajcie je z ulubionymi dodatkami! 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 1/4 szklanki mąki ryżowej 0/5 szklanki maślanki 0/5 szklanki zmielonego twarożku 2 jajka 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka miodu   olej kokosowy do smażenia   dowolne dodatki np. jogurt, owoce, domowa konfitura Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Mienta blog
Pancakes 105

kulinarną podróż do USA, ponieważ dziś serwuję najlepsze, oryginalne, amerykańskie placki śniadaniowe, czyli po prostu… pancakes! :) Te placuszki z całą pewnością przypadną Wam do gustu, a może nawet zasłużą na miano Waszych ulubionych? :) Są niebywale miękkie i bardzo puszyste, z dodatkiem maślanki. Przygotowuje się je błyskawicznie. Wspaniale smakują z syropem klonowym, który wsiąka w polane nim pancakes’y i sprawia(...)szklanki maślanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/4 szklanki dobrego oleju szczypta soli Wykonanie: Do miski wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki. Za pomocą miksera miksujemy całość na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię teflonową i (bez użycia dodatkowego tłuszczu) smażymy pancakes’y na średnim ogniu z każdej strony. Gotowe placuszki podajemy z syropem klonowym. Smacznego

MyCookBook.pl
Placuszki kukurydziane 116

dania bezglutenowe, choć moje placuszki do bezglutenowych nie należą. Muszę przyznać, że uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, na słodko w szczególności, więc nieobiektywnie mogę stwierdzić, że są pyszne :) Smacznego! Składniki: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 310 ml maślanki lub kefiru 1 łyżka oleju(...)wyjątkiem cukru) mieszamy razem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, wlewamy maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Dobrze rozgrzewamy patelnię i wylewamy porcję ciasta o średnicy ok. 5 cm, tak by powstały placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą lub sosem owocowym lub czekoladowym

psgotujemy
Proziaki pieczone- sodziaki- bułeczki z maślanki 188

Proziaki to słynne placuszki podkarpackie. U mnie dziś w nieco zmodyfikowanej formie- pieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie ! Składniki: 200 ml maślanki, 1 1/3 szklanki maki ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól do smaku. Wykonanie: Maślankę przelać do miski, dodać mąkę, jajko, sodę oczyszczoną, sól do smaku i wymieszać dokładnie ręką. Następnie przełożyć ciasto łyżka

Tradycyjna Kuchnia
Pancakes 117

ciasta. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na amerykańskie pancakes, na które przepis znalazłam tutaj . Placuszki wyszły pyszne, słodkie i puszyste. Ja moje pancakes polałam polewą czekoladową, ale często podaje się je polane miodem albo syropem klonowym. Składniki: 1 i ¼ szklanki mąki 1 i ¼ szklanki maślanki 1 jajko ¼ szklanki cukru pudru ¼ szklanki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania