cierpiąc z przejedzenia. :) 2 jajka 2 łyżki maślanki 4 łyżki otrębów owsianych sól i pieprz do smaku szczypta sody Oraz: pomidor chuda wędlina Jajka wybijamy do naczynia, dodajemy maślankę, sól i pieprz i dokładnie razem mieszamy. Na koniec dodajemy otręby i szczyptę sody, mieszamy ponownie i odstawiamy na 2 min aby otręby lekko zebrały nadmiar wilgoci. A ciasto(...)dość grube plastry. Można sobie zrobić podwójne nadzienie, czyli z szynki i pomidora, ja tam wolę oddzielnie i to najlepiej tylko z pomidorem. Na suchą, gorącą patelnię wykładamy placuszki z 2 łyżek, na środku układamy nadzienie i przykrywamy resztą ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem, po obróceniu już bez. Mnie z tego składu wyszła taka porcja i powiem
Dieta moja pasjaRacuchy z bananami na maślance – Koniecznie wypróbujcie ten przepis na racuchy z bananami na maślance bez drożdży . Smakują one podobnie do racuchów, które ostatnio pojawiły się na blogu (patrz: rosyjskie racuchy na sodzie ), lecz wzbogacone są o smak słodkich bananów. Muszę Wam powiedzieć, że to połączenie jest rewelacyjne :) Wedle uznania (jeśli nie będzie Wam zbyt słodko(...)możecie na koniec racuszki oprószyć cukrem pudrem. Z podanych poniżej składników wyszły mi 23 racuchy z bananami . Jeśli lubicie przepisy na placki i placuszki, to zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym , Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki oraz Naleśniki
Kulinarne PrzebojeMasło dalej w cenie kawioru, już nie każdy może może sobie na nie pozwolić. Wielu ludzi robi masło samodzielnie w domu. Z maślanki można przygotować pyszne placuszki , a masełko dowolnie dosmaczyć. Ja dzisiaj przedstawię Wam mój wypróbowany przepis na genialne masełko czosnkowe, które wzmacnia naszą odporność. Szczególnie polecane jest zimą. Potrzebujemy: 330 ml śmietanki 30%, bądź 36% 1 ząbek czosnku(...)najlepiej ubija się śmietanę dobrze schłodzoną. Ubija się ona na masło dłużej niż taka trochę cieplejsza, ale ja mam pewność, że kawałeczki masła dobrze oddzielą mi się od maślanki, co znacznie ułatwi mi dalszą pracę. Obijamy śmietanę do momentu, aż wyraźnie kawałeczki masła oddzielą się od maślanki. Takie masełko przelewamy na sitko, bądź gazę. Chwilę płuczemy pod lodowatą, bieżącą wodą
MamaOskarkaDziś są moje imieniny więc zaserwowałam sobie takie oto placuszki na śniadanie. Pyszne, puchate i zniknęły szybko, do porannej kawy smakowały wybornie. Polecam serdecznie wszystkim smakoszom placuszków. Placuszki z serkiem i maślanką z czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTakie placuszki na śniadanie to fajny początek dnia. Ja zrobiłam na śniadanie ale mogą także posłużyć jako deser. Są bardzo wilgotne i delikatne, polecam. Placuszki z jabłkami na maślance. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRozpoczynamy cykl "Śniadania z całego świata". Mieliście już okazję poznać arabskie placuszki katayef, które podałam z jagodami. Tym razem zapraszam na wschód, do Rosji. Oladuszki to placuszki przygotowywane na bazie maślanki w stosunku 1:1 z mąką. Użyłam prozdrowotnej mąki owsianej, ale z powodzeniem możecie wykorzystać zwykłą pszenną. Tradycyjnym i obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna, gęsta śmietana i owoce. Jako
Chocolate Muffin BlogMiały być placki z jabłkami ale podczas szperania w zamrażalniku natknęłam się na pojemniczek z mrożonymi jagódkami no i co ja miałam z nimi zrobić???? Stanęło na placuszkach z jagodami na bazie maślanki Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku Pancakes z jagodami 1 i 1/3 szkl mąki 3 łyżki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szkl maślanki
Pieguskowa KuchniaSkładniki na około 15 racuszków: 1,5 szkl mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu 10 g świeżych drożdży 1 szkl maślanki lub 0,5 szkl mleka + 0,5 szkl maślanki 1-2 łyżki cukru + łyżeczka do zaczynu szczypta soli zapach waniliowy (jeśli lubimy) olej do smażenia Z drożdży, ciepłego mleka, jednej łyżki mąki oraz jednej łyżeczki cukru robimy zaczyn. Odstawiamy(...)smażyć małe racuszki z jednej łyżki na gorącym oleju, pamiętając o tym aby zmniejszyć ogień gdyż mogą się przypalić, a nie dopiec w środku! Pamiętajmy też o odsączaniu placuszków po upieczeniu na papierowym ręczniku. Po co nam dodatkowa porcja oleju w brzuchu :) Podajemy z ulubionymi dodatkami bądź tylko z cukrem pudrem :) Smacznego
Gotowanie...to proste !właściwie pancakes) podpatrzyłam w ostatniej edycji Celebrity Master Chef UK i stwierdziłam, że koniecznie muszę je wypróbować. Zawsze chciałam zrobić takie okrągłe, puszyste placuszki, ale nigdy się nie składało. Ostatnio znalazłam w tutejszym sklepie maślankę, która jest tu sprzedawana w takich małych kubeczkach jak śmietana, a jest niezbędnym składnikiem ciasta na placuszki. Weekend to idealny czas na smażenie placuszków(...)100g masła kilka plastrów bekonu syrop klonowy (ewentualnie miód) Przygotowanie : W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cukier. W drugiej misce wymieszać składniki płynne: mleko, maślankę, jajka i rozpuszczone masło. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać. Bekon posmarować syropem klonowym lub miodem i grilować (ja robię to pod górną grzałką piekarnika
Codzienne GotowaniePlacki na maślance z dodatkiem suszonych fig. Idealne na śniadanie lub kolację. Delikatne i puszyste. W duecie ze szklanką gorącego kakao smakują jeszcze bardziej. Ja posypałam
O kuchni z uczuciemmaluszki gadające po hiszpańsku! A dziś, przepis na jedne z moich ulubionych placków. Mango jest jednym z tych owoców, które kocham najbardziej. W połączeniu z maślanką tworzą bajeczną kompozycję smaków, której ciężko odmówić. Dodatkowo, placuszki mają piękny kolor, są wilgotne w środku i rozpływają się w ustach. Moim zdaniem to kolejny MUST TRY, a składniki z których stworzycie te cuda(...)ogólnodostępne w sklepach, więc aż grzech ich nie przyrządzić! Wychodzą 4 porcje, jedna to ok. 185kcal , 1 placuszek ok. 36kcal . Składniki: - 150g mąki orkiszowej (może być każda inna) - 100ml maślanki - 1 mango - 1 jajko *opcjonalnie: ksylitol w pudrze do pospania i olej kokosowy do smażenia Mango obieramy i pozbywamy się pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub miksujemy blenderem
Be Fit Be Strongwstał skoro świt. Żeby osłodzić nam ten szybki poranek przygotowałam puszyste placuszki z sosem czekoladowym . Były… idealne Polecam Wam to połączenie. Od takiego pysznego śniadania warto rozpocząć każdy dzień. Od razu pojawia się słodki uśmiech na twarzy Składniki: (na 2 porcje) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maślanki 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżki cukru 1 jajko(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier, mieszamy łyżką składniki. Następnie wbijamy jajko i wlewamy szklankę maślanki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelni z odrobiną oleju wykładamy porcje ciasta (około 1 łyżki na placuszek). Placuszki smażymy z obu stron na złoto (u mnie na średniej mocy palnika). Podajemy z krążkiem ananasa (można pominąć), polane
Słodkie okruszkipoczątkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu, z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub, jak kto lubi.Z moich naleśników na maślance z jabłkami wycięłam foremką równe placuszki. Posypane cukrem pudrem, w towarzystwie jabłka chyba apetycznie się prezentują. „By niejadek zjadł obiadek” można im nadać różny kształt, na życzenie milusińskich. Smacznego. Naleśniki na maślance
mojewypiekiinietylkouwielbia a to najlepsza rekomendacja :) szklanka mąki z pestek dyni 1/4 mąki jaglanej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego szczypta proszku do pieczenia 2 jajka szklanka maślanki mały, dojrzały banan płaska łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (zazwyczaj smażę placuszki bez tłuszczu jednak to ciasto ma tendencję do przywierania dlatego polecam smażyć je na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub rzepakowego) Maślankę miksujemy z jajkami
Mienta blog