Witajcie. Niedawno moje dzieci miały ochotę na racuchy. Nie miałam drożdży, ale w lodówce była jeszcze maślanka. Zrobiłam małe placuszki. Wyszły bardzo delikatne w smaku i zniknęły w mgnieniu oka. Składniki: 1,5 szklanki maślanki 2 niepełne szklanki mąki 2-3 jajka 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki oleju Sposób(...)przygotowania: 1. Maślankę, cukier i jajka mieszamy razem (można za pomocą rózgi lub łyżki). Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników. 2. Rozgrzewamy olej. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy z obu stron na małym ogniu. Placuszki można smaży na suchej patelni lub z odrobiną oleju. 3. Podawać wedle uznania - z cukrem pudrem, dżemem, miodem, świeżymi
Kuchnia domowa AniSprawdzą się na śniadanie, na drugie śniadanie do szkoły, na przekąskę czy słodki podwieczorek. Jeśli mojego Syna odwiedzają koledzy, to serwuję im właśnie takie placuszki – zawsze znikają co do jednego. Bardzo polecam:) 200 g maślanki 2 jajka 2-3 łyżki cukru* 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka oleju Do miski wbijamy(...)jajka, wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wylewamy ciasto na patelnię (1 łyżka – 1 placuszek). Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Uwagi: * ilość cukru zazwyczaj dostosowuję do dodatków
Smaki Na Talerzunastrój. Jak, to mawiają niektórzy, po prostu niebo na talerzu. A po kefirowo maślankowych placuszkach z suszonymi jabłkami przyszedł czas na pyszne winogrona… To był idealny wieczór Składniki: (na 2 mniejsze porcje) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kefiru około 1/3 szklanki maślanki jabłko suszone bez skórki (u mnie od BadaPak) 1 łyżka cukry trzcinowego 1 jajko(...)całe jajko, dodajemy szczyptę (większą) sody oczyszczonej, cukier i wlewamy kefir. Całość mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy 1 krążek jabłka suszonego bez skórki
Słodkie okruszkiPlacuszki zawierają również mąkę pszenną. Bardzo puszyste i smaczne. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera lub thermomix ( 20 sek, obroty 8) Do wysokiego naczynia dodać wszystkie
Kuchnia Pokoleńzajrzyjcie pod etykietę Placki , zapraszam. Te dzisiejsze powstały jak miałam sporo maślanki bo robiłam masło i własna maślanka została. Dołożyłam do nich pyszne mango i śniadanie gotowe. Placuszki z mango i maślanki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich.Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego(...)wszystkie składniki dokładnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Patelnię posmarować olejem, można to zrobić za pomocą silikonowego pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód stanie się delikatnie brązowy, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 2-3min.). Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia
Walijskie Pichceniełyżka cukru olej do smażenia syrop klonowy bądź inny ulubiony dodatek Do miski miksera wsypać mąkę, cukier, sodę. Dodać rozpuszczone masło, mleko, maślankę i jajka. Zmiksować lub dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć placuszki na rumiano. Podawać polane syropem klonowym lub z innym ulubionym dodatkiem. Smacznego
Moja Galeria SmakuLubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Stąd pomysł na szybkie placuszki marchewkowe, które wykonamy w kilka chwil. Nie potrzebujemy nawet do nich miksera 😉 Puszyste placuszki w wersji bezglutenowej, bez dodatku cukru, przygotowane na maślance. Słodzone są miodem, a mąkę pszenną zastępuje tu mąka gryczana. Poza tym, podobnie jak ciasto marchewkowe, mają korzenny aromat oraz smak. Świetnie smakują z powidłami czekoladowo-śliwkowymi
Kuchnia MagdaLenyLubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Stąd pomysł na szybkie placuszki marchewkowe, które wykonamy w kilka chwil. Nie potrzebujemy nawet do nich miksera 😉 Puszyste placuszki w wersji bezglutenowej, bez dodatku cukru, przygotowane na maślance. Słodzone są miodem, a mąkę pszenną zastępuje tu mąka gryczana. Poza tym, podobnie jak ciasto marchewkowe, mają korzenny aromat oraz smak. Świetnie smakują z powidłami czekoladowo-śliwkowymi
Kuchnia MagdaLenycukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (około 7-10 minut). Masę jajeczną łączymy z zimnym masłem, maślanką oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąką (ja zmniejszyłam obroty miksera). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wylewamy po 1-2 łyżki ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoto. Racuszki posypujemy cukrem pudrem oraz uprażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy razem z rabarbarowym(...)wychodzi dość sporo. Ilość składników można zredukować o połowę. Z płatków migdałowych można zrezygnować, aczkolwiek takie podprażone przyjemnie chrupią w buzi;) Maślankę warto wyjąć nieco wcześniej, by nabrała temperatury pokojowej lub króciutko ją podgrzać (byle nie za mocno!). Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości oleju (co druga partia) na patelni do naleśników
Smaki Na Talerzupodane z ulubioną konfiturą. Do ich wykonania nie potrzebujemy miksera ani droższy. Wystarczą tylko tanie i ogólnodostępne składniki, by stworzyć pyszne placuszki, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Przepis na te racuchy rosyjskie na maślance w odróżnieniu od naszych polskich racuchów różni się głównie tym, że do ich wykonania nie wykorzystuje się drożdży, lecz sodę oczyszczoną. Dzięki temu przepis(...)szybki w wykonaniu i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Z podanych składników wyszło mi ok. 20 racuszków kładzionych z jednej łyżki. Jeśli lubisz takie przepisy na placki i placuszki, to polecam również wykorzystać moje inne przepisy: Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego, Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . @media (min-width:800px
Kulinarne Przebojewolną sobotę. Czasem nawet, gdy nie mam czasu, robię je na obiad do pracy ;) Na zimno smakują tak samo dobrze, szczególnie w formie placuszków z kawałkami owoców :) Składniki: 50g mąki żytniej razowej typ 2000 100ml maślanki 1 jajko (może być samo białko) opcjonalnie: stewia/erytrol/ksylitol/fruktoza do smaku opcjonalnie: jabłko/śliwki Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)mieszamy ze sobą w jednej misce, tak, by nie było grudek. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody gazowanej, zwykłej lub maślanki :) Jeśli chcemy zrobić małe placuszki z owocami, do masy dodajemy pokrojone jabłka lub śliwki. UWAGA: Nie można dać za dużo owoców, bo bardzo trudno będzie placuszki przewracać na drugą stronę. Naleśniki smażymy
Jak gotować i nie zwariowaćPlacuszki owsiane na śniadanie lub podwieczorek. Sycące, z dużą ilością błonnika. Idealne dla dzieci. Składniki na ok. 25 małych placuszków: 2 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 2 szklanki maślanki 2 jajka 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju plus odrobina do smażenia 2 łyżki cukru Płatki wsypać do miski. Zalać maślanką, wymieszać
Moja Galeria Smakunieprzywierająca, do smażenia beztłuszczowego. Z podanych niżej składników wychodzi ok. 12 pankejków o średnicy ok. 12-13 cm. Jeśli lubicie przepisy na placki i placuszki, to zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . @media (min-width:800px(...)wychodzi 12 pankejków o średnicy ok. 12-13 cm. Podawać wedle uznania z syropem klonowym, polewą czekoladową, owocami, dżemem itd. Smacznego! Jeśli lubicie przepisy na placuszki, to polecam również te przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić idealne
Kulinarne PrzebojePlacuszki amerykańskie - pancakes. Błyskawiczne do przygotowania. Zimą zajadaliśmy się placuszkami z bananmi , teraz pora na letnie wydanie panceków. Tym razem ciasto przygotowałam na maślance, a stopione masło zastąpiłam olejem. Bardzo puszyste, mięciutkie, pyszne. Ponieważ sezon truskawkowy w pełni zamiast jogurtu, czy tradycyjnego syropu klonowego - polecam sos truskawkowy do polania. Bajeczne! Składniki: 2 jajka 1,5-2 łyżki cukru szczypta(...)cukrem na puszysty kogel-mogel około 3 minuty. Dodać sól i cynamon, olej i maślankę, następnie wmieszać w 3 ratach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, by ciasto odpoczęło rozgrzać olej na patelni. Licząc po jednej pełnej łyżce na placuszek nakładać porcje na średnio rozgrzaną patelnię zachowując odstępy i smażyć po 2 minuty z każdej strony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!