łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju 3 szklanki maślanki 4 jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić ( na 15 min - a nawet całą noc ;)) Pankejki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Ciasto nakładać partiami, spodem dużej łyżki formując kształt okrągłego placuszka ( 1 duża łyżka - 1 placuszek ). Przewracać, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki
Atlas Smakówzdrowo jak ja, jednak z uwagi na to, że te placuszki są z kokosem, a moja mama uwielbia kokos, zniknęły w mig!;) ocena: PYSZNE! ;) PS. przypominam o głosowaniu tutaj Składniki (jedna porcja): 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki pitnego jogurtu naturalnego (w oryginale jest maślanka) 2 łyżka wiórków kokosowych 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrazowej 1 szkl mąki 2 szkl.jogurtu naturalnego lub maślanki 2 łyzki cukru 5 łyżek oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub naleśnikarce bez dodatku tłuszczu
Moje domowe kucharzeniemiały interesujący, lekko cierpki charakterystyczny dla kawowych deserów smak. Jeżeli osoba zasiadająca do śniadania jest niższego wzrostu, zamiast kawy dodaj kakao lub jeszcze lepiej karob. Składniki na 10-12 placuszków: 1 szklanka mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżeczka sodu szczypta soli 1 płaska łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku (nie granulowanej) 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny(...)miski, zamieszaj i odstaw na bok. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut na bok, aby powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej syrop klonowy i wszystkie mokre składniki wlej do miski z suchymi. Dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Następnie wlej olej kokosowy i wsyp orzechy włoskie, wmieszaj
Roślinna - blog wegańskimiski wbijamy jajko i wlewamy maślankę. Roztrzepujemy jajko z maślanką. Następnie dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto na placki na 15-20 minut by odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Przed każdym smażeniem smarujemy patelnię olejem- najlepiej użyć pędzelka silikonowego do rozprowadzenia. Smażymy
Aga w kuchniniego morele i podsmażyłam. Jajo ubiłam z cukrem, dodałam przesianą mąkę, maślankę, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam wszystkie składniki, następnie wylewając na patelnie porcje ciasta opiekałam placki z jednej strony. Następnie zdejmowałam z patelni, układałam na niej karmelizowane morele i przykrywałam nie opieczoną stroną placuszka, dopiekając przez około 2-3minuty. Podałam z dodatkiem śmietany i pomarańczowego cukru
Zapiski Młodej ŻonyPlacuszki są pyszne, lekkie, mięciutkie i delikatne. Ja niestety miałam bardzo mało maku (myślałam, że jest, a tu tylko końcówka). Jako dodatek u mnie banan i owoc kaki. Placuszki Wam polecam, na pewno posmakują też dzieciom, bo nawet moja 20 miesięczna córcia wcięłam ze smakiem dwa takie placki ;-). Pani Agnieszka zaleca, aby składniki takiej jak mąka były ekologiczne. Miłego(...)suche: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: 1 szklanka maślanki lub kefiru (u mnie maślanka) skórka otarta ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (u mnie z pomarańczy) 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
kruche babeczkipietruszki 1/2 łyżeczki soli 250 ml maślanki Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę, sól i sodę oraz posiekaną natkę. Mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto i odstawiamy, pod przykryciem na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 2 mm placuszki. Placuszki smażymy na suchej, nieprzywieralnej patelni, przez 1-2 minuty, z każdej
Moja smaczna kuchniałyżeczki sody, kilka kropli amaretto. Przygotowanie: W misce roztrzepujemy jajko z maślanką. Dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki. Na koniec dodajemy kilka kropli amaretto. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron. Placki podałam na porcelanie Bogucice
Aga w kuchniPlacuszki kakaowe z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym podawane na ciepło stanowią pyszne śniadanie, które poprawia nastrój. Można je także przełożyć, polać czekoladą i wstawić do lodówki. Podawane na zimno smakują jak doskonałe ciacho i mogą pełnić funkcję deseru :-) Składniki: 1,5 szklanki mąki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka kefiru lub maślanki 2-3 łyżki cukru pudru(...)miksowania. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche. Mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Patelnię rozgrzewamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub możemy posmarować powierzchnię odrobiną masła. Placuszki odwracamy na drugą stronę, gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. Nadzienie: Banany obieramy i kroimy w plasterki. Za pomocą blendera ręcznego mieszamy ze sobą banany i ser biały
Kuchnia MagdaLenyśniadanie jak i na obiad lub kolację. Takie placuszki świetnie smakują oprószone cukrem pudrem, podane z owocami lub bitą śmietaną, dżemem czy nutellą, polane syropem klonowym lub miodem. Pomysłów na dodatki do pankejków jest wiele, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. składniki na 15 sztuk 300 ml maślanki naturalnej 250 g serka mascarpone 2 jajka 3 łyżki miodu
Smakowite Daniacałą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego posmaku w placuszkach). Pankejki ładnie rosną na patelni, potem trochę się zmniejszają, lecz pozostają cudownie puszyste i delikatne. Polecam! Składniki (dla 2 osób) 20 g masła 100 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 140 ml maślanki masło do smażenia Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą
Słodkie inspiracjepraskę. Studzimy. Przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich maślankę, jajko, sól, pieprz, i mąkę. Mąkę ja dosypywałam w trakcie zagniatania po trochu, bo to ile jej damy zależy od ziemniaków jakie mamy. Masa ma być gładka i niezbyt klejąca. 2. Po wyrobieniu, nabieramy porcje ciasta, formujemy zgrabne placuszki, które lekko spłaszczamy i smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni
kruche babeczkiPancakes czyli pankejki, pyszne naleśniki, placuszki - można je zajadać zarówno na gorąco ledwo zdjęte z patelni i jako zimną przekąskę. Podane z bitą śmietaną i konfiturami smakują obłędnie, są puszyste, delikatne i miękkie. składniki na 15 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki naturalnej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakowite DaniaNareszcie wiosennej zieleniny jest pod dostatkiem! Trzeba korzystać :) Takie placuszki doskonale nadają się również do szkolnego pudełka na drugie śniadanie lub do pracy. Polecam! Placki ze szczypiorkiem, koperkiem i szpinakiem około 30 szt. Placki: 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 500 ml maślanki 2 jajka 3 łyżki oleju 2 garście posiekanego młodego szpinaku
Posadzone i zjedzoneskładniki: ok.60 g szpinaku, świeżych liści 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml kwaśnego mleka lub maślanki 1 łyżka cukru 1 jajko 1 łyżka masła
Domowy Smak Jedzeniaporanny rytuał - wspólne przygotowanie i smażenie placków. Tym razem ja pomagałam synowi w przygotowaniu ciasta, bo miały to być trochę inne pankejki niż zwykle - puszyste. Kuba pracowicie smażył placuszki, a efekt jego pracy widzicie na zdjęciach. Zjedliśmy przepyszne śniadanie. Pankejki dla odmiany zostały podane z waniliowym serkiem homogenizowanym i truskawkami. Klasycznym dodatkiem do pankejków jest syrop klonowy, ale świetnie(...)cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2-4 łyżki cukru (ilość zależy od tego czy lubicie lekko słodkie placki czy słodkie) ½ łyżeczki soli 2 jajka ekologiczne 500 ml maślanki 1/8 kostki masła (25 g) 2 łyżki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) Przygotowanie: Do przygotowania ciasta na pankejki potrzebujesz dwóch misek. W jednej wymieszaj mąkę i sodę. W drugiej misce roztrzep
Codziennik Kuchenny