czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły puchate i miękkie ciasto poddało się hurtowej ilości pokrojonych krążków. Pomimo tego placek jest przepyszny. Wstydliwie niewysoki, ale bardzo aromatyczny, smaczny. Prosty wypiek, idealny na działkę. Mam nadzieje, że to nie tylko moja opinia. Przekonam się jutro. Przepis natomiast już dziś. Składniki
Kronika PiekarnikaBardzo smaczny sposób na wykorzystanie owoców, poprzez owiniecie ich w mięciutkie bardzo delikatne ciasto serowe, wyłożenie w blaszce i upieczenie w formie placka. A potem możemy ominąć brutalne traktowanie wypieku nożem, bo poszczególne jego elementy w formie poduszeczek, odrywać możemy, jedna za drugą. Ciasto zagniata się bezproblemowo, jest plastyczne, dzięki czemu idealnie oblepiać możemy nim owoce, podobnie, jak przy
Kronika Piekarnikapotartych podduszonych jabłek ), wyłożoną na spód zagniatanego ciasta, przykrywamy drugą częścią tegoż samego ciasta, zmiksowaną z mlekiem. W takiej rozrzedzonej konsystencji masa idealnie pokryła całą powierzchnię placka i jabłuszek. Zapieka się na rumiano, idealnie poddaje się krojeniu, nie pęka. Dzieło wieńczy warstwa lukru cytrynowego. W zasadzie nie jestem w stanie określić, czy to ciasto ucierane, czy zagniatane. Sprawdza
Kronika Piekarnikasztywna i lśniąca. Wsypujemy łyżkę budyniu i mieszamy delikatnie szpatułką. Tak przygotowaną pianę dodajemy do kokosu i mieszamy łyżką. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na około 3 mm placek. Wycinamy kółeczka szklanką lub okrągłą foremką, układamy na blaszce, odstępy nie muszą być duże, bo ciastka nie rosną w trakcie pieczenia. Na każdy krążek ciasta, na sam środek, kładziemy
Kronika PiekarnikaPrzeglądanie kolejnych stron tego pisma, to uczta dla oczu i często również źródło inspiracji kulinarnych. Przepis na ciasto śliwkowe na maślance zmodyfikowałam troszkę, myślę, że to udany zabieg. Placek przeznaczyłam na poczęstunek dla dwóch niedomagających osób. Jedna walczy uparcie co miesiąc o siebie. Druga tylko zaniemogła chwilowo, ale jest moim ulubionym komentatorem i testerem kolejnych poczynań wypiekowych
Kronika Piekarnikakształcie szczerbatej dyni położono drożdżową szarlotkę i była obłędna. Dziś starałam się upiec podobną. Efekt zbliżony. Co ciekawe, w ocenach innych - lepszy od pierwowzoru. W mojej ocenie niekoniecznie. Ale - placek jest pyszny. Zagniata się bez konieczności długiego wyrabiania. Polecam do szybkiego zjedzenia - jeszcze ciepłego, chrupiącego z wierzchu maślaną kruszonką. Składniki: 250 gram mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka
Kronika Piekarnikasernik, ani zwykły ucierany placek orzechowy. Tak czy inaczej zgrany, spójny duet. Delikatna serowa kratownica na dość wysokim, pulchnym, wilgotnym, orzechowym, maślanym cieście ucieranym. Ciasto piekłam by mieć swój wkład w imprezę 11 - to listopadową, w której nie dane mi było uczestniczyć. Pozostawiłam pełną blachę w dobrych rękach, by na trzy dni wyjechać. Pomimo postawy niepatriotycznej, wyrzutów nie posiadam
Kronika PiekarnikaPowidła w rondelku podgrzewamy prawie do zagotowania, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do jej rozpuszczenia. Chłodzimy chwilkę i wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy na całej powierzchni. Na warstwę powideł kładziemy placek makowy i polewamy go lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku cytrynowego. Odstawiamy. Po kilku godzinach ciasteczka na spodzie zmiękną, ciasto przy krojeniu będzie stanowiło bardzo spójną całość. Jest
Kronika Piekarnikapopołudniowej herbatki. Nie dla zdeklarowanych wydłubywaczy rodzynek z ciast i uczulonych na orzechy. Niestety. Jeśli się do nich zaliczacie, na tym etapie zakończcie lekturę tego przepisu. Bo proponuję placek bakaliowy. Z orzechami, rodzynkami lub w zastępstwie rodzynek - z daktylami, figami, morelami. Szybko się go uciera, szybko się piecze, szybko się też powinno go skonsumować, bo szybko wysycha. Pozostaje smaczny
Kronika Piekarnikarewelacyjnie ). Rozwałkowujemy na prostokąt, o rozmiarach około 40 cm na 25 cm, o grubości 1 cm. Posypujemy słodkim kakao i cukrem trzcinowym ( można dodać cynamon do tego zestawu ). Przecinamy placek ostrym nożem wzdłuż na pół, a w poprzek na cztery części. Powstanie osiem kwadratów. Składamy je, nakładając jeden kwadrat na drugi, po cztery na jeden stosik. Oba stosiki przekrajamy
Kronika Piekarnikatradycyjnej, ucieranej babcinej babki piaskowej. Jeśli nie posiadacie w domu zapasów owoców, albo potrzebujecie detoksu od sezonowych ciast z truskawkami, rabarbarem, jabłkami pod kruszonką i lukrem - zróbcie ten oto placek. Składniki: (w temperaturze pokojowej) 300 gram mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 140 gram cukru pudru 1 cukier waniliowy 120 gram masła 4 duże
Kronika Piekarnikalodówki wyciągamy śmietanową masę czekoladową, ubijamy mikserem na gęsty krem. Dodałam śmietan - fix, ale nie jest to konieczne. Puszysty krem wykładamy równą warstwą na masę agrestową. Ścięty wierzch placka kawowego ścieramy na tarce na wiórki do miski, wkruszamy do nich chałwę waniliową lub kakaową i mieszamy. Powstałą kruszonką posypujemy dokładnie wierzch ciasta, dociskamy delikatnie, by przywarła do śmietanowego kremu
Kronika Piekarnikaczasie wyciągamy, wykładamy na posypany sporą ilością mąki blat. Ciasto może być lekko lepiące - wówczas oprószamy je mąką i chwilkę zagniatamy. Gdy stanie się gładkie, wałkujemy placek o wymiarach około 20 cm / 30 cm, smarujemy nadzieniem cynamonowym i rolujemy jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem tniemy na 2 cm kawałeczki i bokiem
Kronika Piekarnikałyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy w gładką kulę, owijamy w folię i na pół godziny wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu wałkujemy na blacie posypanym mąką, na okrągły placek o grubości około 2 - 3 mm, o średnicy 2 cm większej niż forma na tartę, w której będziecie piec. Wykładamy ( najlepiej posługując się wałkiem ) ciasto do formy wyłożonej
Kronika Piekarnikagodzinę. Misę należy w tym czasie przykryć folią spożywczą. Po wyrośnięciu wyjmuj ciasto z misy partiami. Odrywaj spory kawałek i połóż na blacie, a następnie rozwałkuj na cienki placek, ale grubszy niż tradycyjne pierogi. Wycinaj koła za pomocą na przykład szklanki lub dedykowanej obręczy do pierogów. Dodawaj do środka farsz i zawijaj. Nie wiesz jak to robić? Zobacz mój
nietylkopasta.pl